Osztatlan közös (?) tulajdon használata


Jázmin # 2003.03.25. 12:37

Társasházak esetében az udvar általában osztatlan közös tulajdonnak minősül.
A közös tulajdonjog esetében a tulajdonjog oszlik meg a tulajdonostársak között eszmei hányadrészek szerint. Minden tulajdonostárs joga kiterjed az egész dologra tulajdoni hányada erejéig. Annak,hogy ki mennyi ideje lakik ott nincs szerepe tulajdonjogi szempontból. A társasházi közgyűlés viszont a törvény szerint a használat és a hasznosítás módját meghatározhatja. Nézz utána, hogy nincs e egy közgyűlési határozat az udvar használatáról! Egyébként a 1997. évi CLVII. tv. a társasházról 17.§ szerint minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak használatára és birtoklására ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.


Jázmin

Körtvélyesi András # 2003.03.07. 09:04

Újonnan költözöm egy szövetkezeti házba, amelyhez osztatlan közös tulajdonú udvar is tartozik. Ennek használatával kapcsolatban a következö két kérdésre szeretnék választ kapni:

  1. Van-e a házzal kapcsolatban bármiben -de különösen az osztatlan közös tulajdon használatában- elöjoga, vagy több joga a már régebben a házban lakó szomszédnak mint nekem?
  2. Több szomszéd is parkol a fenti udvaron, egy illetve több autóval. Amennyiben én is beállok az autómmal az udvarra, van-e joga bármelyik szomszédnak is kérni hogy engedjem át a helyet a második autója számára?

További információ, hogy az udvar használatára az alapító okirat külön nem tér ki.

Válaszukat várva, köszönettel,

Körtvélyesi András