Sziasztok,
lenne egy kérdésem hozzátok.
A történet tavaly nyáron kezdődött, az uszodában, ahogy kell színesbőrű tesókáink lenyúlták a táskámat, kocsokulccsal, mobillal, iratokkal, mindennel együtt. Feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen, folyt a nyomozás 3 hónapig, megszüntették. Adtam tanácsokat is, hogy menjenek a westelhez, IMEI szám alapján be tudják mérni s telót, ááá, semmi, akkora egy balfaszok... Szóval, megállapították, hogy 9430Ft a károm (csak a telcsi vadi új volt, papírokkal, 15 rugó...)...mindegy. Megcsináltattam az összes iratomat, 10 rugó...
Pár hónap múlva szólnak, h megvan a tettes, megtalálták nála a Cora kártyámat, a bankkártyámat, meg még valami kártyát, semmi többet. Megint folyt a nyomozás, semmi eredmény, átküldték az ügyészségre, (jaa, közbe kiderült, hogy kb 10 másik embert is meglopott, sőt, pénzt is vett le a kártyájukról), az ügyészség visszaküldte a rendőrségre nyomozásra...
Szóval, se teló nincs, se semmi eredmény, pedig bevallotta a rohadék, hogy ő volt...
Várom, hogy lesz valami eredmény, de szerintem hiába.
Szóval végre a kérdésem:
Nem lenne érdemes beperelni azt a kis k...öt, hogy térítse meg a káromat (kb 20 rugó)? Azért kérdezem, mert én abszolúte nem értek hozzá, nem tudom hogy megy ez a magyar büntetőjogi gyakorlatban...
Kérlek válaszoljatok, mit tanácsoltok???
Megloptak, mit tegyek?
Nem kell külön beperelni. A büntetőeljárásban - ha kérde - valószínűleg elbírálják a polgári jogi igényedet is. Így legalább nincs perköltség, ami nem mellékes, ha attól kell tartani, hogy a megítélt összeg behajthatatlan lesz.
Köszönöm a választ.
Tehát akkor ha lesz eljárás, akkor nekem külön kérnem kell, hogy bírálják el az esetleges kártérítési igényemet is?
Igen. Erre általában külön rá is szoktak kérdezni - de az a biztos, ha magad is kéred.
Köszönöm a választ.
Üdv.
Nekem csak egy gyakorlati kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. A lopás károsultjait értesítik arról, hogy mikor lesz a tárgyalás a büntetőeljárásban, ahol bejelenthetik polgári igényüket?
Az eljárás nem a tárgyalással kezdődik.
Az ügyészség kiértesíti őket amikor átadja vagy lezárja, akkor lehet menni iratismertetésre is.
Tisztelettel
Fenti sorban Be._!!!!!! Értesítés, iratismertetés, tájékoztatás, stb., bünti ügyekben. Eljárást keményen szabályozták, mely 2007.06.01.-el változik is !!!! Btk.-val egyetemben. Csak kevesen tudnak róla, hogy az Országgyűlés április 2.-án módosított egy csomó dolgot.
Polgárjogi igénnyel kapcsolatban, lehetséges a fenntartás, igény, illetve elbírálás, de van-e miből ? A sértettnek új költség, a végrehajtó, aki nem tud mit tenni. Vagy a kedvencem, a megélhetési bűnözés leple alatt megy. Csak szétteszi a kezét a végrehajtó. Azért ez is elgondolkodtató.
Én mindig is azt mondtam, maradjunk a minimális költségeknél.
- Löki
Mennyiben növeli meg a sértett költségeit, ha a büntetőeljárásban kéri a polgári jogi igény elbírálását?
Tisztelettel
Nem állítottam olyat, hogy a bünti eljárásban bármi költség merülne fel.
"A sértettnek új költség, a végrehajtó, aki... "
Végrehajtás nem a büntieljárás része, az zárul az ítélettel. Majd következik a végrehajtás.
----------------------- Löki
Azon viszont ráér akkor gondolkodni, ha már van egy számára kedvező, végrehajtható ítélet.
(A "végrehajtó" előtt tettél egy meglehetősen értelemzavaró vesszőt.)
Sziasztok!
Remélem, tudtok segíteni...
Tavaly júniusban egy üzletben ellopták a férjem pénztárcáját, 20 e Ft-tal, az összes iratával és három bankkártyával. Mivel volt szemtanú, már a pénztárnál, amikor rájött, mi történt, megtudta azt is, ki lopta el tőle (kis falu, mindenki ismer mindenkit...). Elment hozzá, de tagadta. Rendőrséget kihívtuk, volt tanúnk, sőt, rövid idő alatt -mire a bankkártyákat letiltottuk:) - meglett a pénztárca is, persze pénz nélkül. Rendőrségre bevittük, feljelentést tettünk.
Tavaly júliusban kaptunk egy levelet a rendőrségtől, hogy átadták a bíróságnak az ügyet, de azóta nagy csend.
Ma - ismerősön keresztül, tehát nem hivatalosan - kiderült, hogy még szeptemberben hoztak egy végzést, melyben elmarasztalták őt (elismerte a lopást), 60 e Ft-ra, vagy 300 nap fogházra ítélték.
Kérdéseim a következők:
- Nem kellett volna erről minket, a sértettet is értesíteni?
- Mit kell - és lehet-e még valamit - tenni azért, hogy esetleg a pénzt is visszakapjuk?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Kriszta
Kriszta
Valószínűleg kérdezték, hogy kívánjátok-e a polgári jogi igényt a büntetőeljárásban érvényesíteni. Ha esetleg mégsem, már nem sokat számít: Szólítsátok fel a károtok megtérítésére, ha az nem hat, kérjetek fizetési meghagyást.
Köszönöm, kedves kbs!
Õszintén szólva már a férjem sem emlékszik, megkérdezték-e tőle...
Valószínűleg igen, de az előzőekből következően a válaszára sem emlékszik...
Ha esetleg "nem"- mel válaszolt - amit, ha nem magyarázták el neki, miről van szó, valószínűnek tartok, mert irtózik minden "bíróságosditól" - akkor mit lehet tenni? Akkor jön az utolsó mondatod?
A kárunkba a bankkártyák újraaktiválásának költsége is belefér?
És esetleg az első kérdésemre (Nem kellett volna-é minket is értesíteni...?) is tudsz válaszolni?
Köszi!
Kriszta
Tudomásom szerint a sértettet is értesiteni kell az eljárás befejezéséről.
Üdv.: József
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02