becsületsértés


Ronesz # 2019.04.23. 13:09

Köszönöm a válaszokat!Üdv

rigoz # 2019.04.23. 12:34

@wers: Hát Én ezt inkább értékelném súlyos vagy aljas indokból való könnyű testi sértéssel fenyegetésnek, azaz annak előkészületeként, mint sem becsületsértésnek. Ebből az "édesanyád egy vén ribanc" eléggé absztraktan vonható le, persze nem lehetetlen, de jogilag nem hiszem, hogy eladható...

rigoz # 2019.04.23. 12:31

@Ronesz: Szerintem ez nem éri el azt a határt, ami még a becsületsértést megvalósítja.

Ez egy egyszerű tárgyalási "rendzavarás", amit a bíró pénzbírsággal honorálhat.

Ronesz # 2019.04.23. 12:24

példa: Tehát,például egy polgári perben alap estben nem becsületsértés ha azt mondják te egy kukás vagy... Ha viszont azt hogy te egy kukás vagy mert csak arra vagy jó másra nem,a per tárgyától függetlenül,az már igen?

wers # 2019.04.23. 11:57

Arra próbáltam célozni, akár az is lehet sértő, bántó a szituáció ill. hangsúly függvényében, ha azt kérdezi valaki "és édesanyád jól van?

rigoz # 2019.04.23. 11:49

@wers: Az nekem is a kedvencem! Az lenne igazi gyógyír az ilyen esetekre, amit Bambinó és Szentlélek reagált erre! :)

wers # 2019.04.23. 11:04

felejthetetlen az "Örög jobb és balkeze"-ből

„- Beláthatod, hogy amikor vén ribancnak nevezte a mamánkat...

  • Tán nem ribanc?
  • De. De vénnek nem vén!"
rigoz # 2019.04.23. 10:34

Tisztelt!

A becsület csorbítására és ezáltal a becsületsértés megvalósítására alkalmas azon megnyilvánulás - mind tettleg, mind szóban -, amely alkalmas arra, hogy a sértett egyén jó társadalmi megítélését, közmegítélését, megbecsülését objektíve rombolja és tartalmát tekintve valótlan vagy a valót jelentősen kiforgatja.

Főként ilyen azon megnyilvánulás, ami felelősségre vonást eredményezhetne valósága esetén - bár itt eléggé ingatag a határvonal, hogy rágalmazás-e már vagy sem - a sértett terhére.

Nem valósít meg becsületsértést a hatósági eljárás során, különösen annak kezdeményezése érdekében tett azon megnyilvánulás azonban, amely nem nyilvánvalóan feleslegesen, öncélú mocskolódás vagy sértegetés céljából hangzik el.

Például becsületsértés lehet valakinek a lekurvázása, de mondjuk a letolvajozása - konkrét esetre, esetekre nézve tett állítása esetén ennek, feltéve, hogy nem valamely hatóság előtt került erre sor (mert akkor már hamis vád) - már rágalmazás.

De például valakinek a lehülyézését előfordulhat, hogy nem ítélik annak, ami szerintem nonszensz...

További felvilágosítás, tanács a konkrét eset körülményeinek ismeretében adható.

Ronesz # 2019.04.23. 08:51

Üdv Mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni. Egy kérdésem lenne, mi minősül lealacsonyító,lebecsmérlő kijelentésnek ami már objektívan alkalmas egy ember becsületének megsértésére? Mi a tűréshatár? Van erről a neten Kúria vagy bármilyen állásfoglalás? Válaszokat köszönöm.