drbjozsef
Nagyon köszönöm a részletes magyarázatokat!
Kaució albérlet
Még annyit tennék hozzá : ez a szabály olyan a Ptk.-ban, amely közös megegyezéssel módosítható. Nem kötelező a 15 nap, Gabiék pontosan ezt is tették, eltértek a főszabálytól, felmondási lehetőséget írtak a szerződésbe, de megváltoztatták ezt a szabályt is, és 60 napban egyeztek meg helyette. Már csak ezért is logikus, hogy ez idő előtti felmondásnak is számít, hiszen a bérlő javára tértek el a felmondás lehetőségével, cserébe a bérbeadó javára tértek el felmondási idővel.
Gabi9967,
Ami neked a Ptk.-ból releváns :
„6:339.§ (2) A határozott időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja a törvényes felmondási idő betartásával idő előtt gyakorolható felmondási jog esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig.”
Kérdés, hogy az általatok beleírt felmondási jog az az "idő előttre" (vagyis : a "határozott" 1 évre) vonatkozik-e vagy sem. Külön kikötés hiányában, szerintem vonatkozik. Ezért elbaszás az egész szerződés így, aminek valaki megissza a levét, de ez most jó eséllyel a bérbeadó lesz.
Niki2025,
Nem véletlenül írtam azt a részt zárójelbe : igazából csak egyféle szarkazmusnak szántam. Ismerkedjünk meg most egy új jogelvvel : ahogy a szerződéseket sem a címük alapján kell megítélni, úgy a fogalmakat sem a megnevezésük szerint kell megítélni. Ha valaki azt írja, hogy "határozatlan, de legalább egy év" az azt jelenti, hogy "egy éves határozott, ami utána határozatlanná alakul". Nem számít, hogy nem ezt írták. Mert így van értelme. Ettől függetlenül, mivel kikötöttek a szerződésben felmondási jogot, lényegében az értelmét vesztette a határozott kikötés IS.
(a régi Ptk.-ban még nem volt így ez a szakasz. Aszerint nem lehetett rendes felmondással felmondani a határozott idejű szerződést. De megváltoztatták.)
Niki2025
Lassan belekavarodom a határozatlan, illetve a legalább 1 évre időtartamba.
Köszönöm az észrevételeit!
... és a te szerződésed határozatlan idejűként van definiálva! ( de minimum 1 év kikötéssel)
Niki2025
drbjozsef írta:
"Egyébként a gyakorlat szerintem ebben az esetben neked kedvez, mert a főszabály az, hogy a határozott időtartamra kötött szerződés idő előtt nem mondható fel, kivéve, ha a felek ettől eltérően rendelkeznek. Márpedig ti rendelkeztetek, és csak a 60 naphoz kötöttétek a felmondást."
"valamely feltétel bekövetkezéséig" (23. § (2) )
azaz a szerződésben ez áll:
https://a.fajlkuldes.com/…Wa7av_szerz2
10.pont ( 60 napos felmondási idő)
Gabi9967
És? Mire utalsz most ezzel a paragrafussal a te eseteddel kapcsolatban?
Drbjozsef
Nyilván nincs ilyen mondat a casco szerződésben.
Én értem,hogy ezzel egy ellentmondásra utalsz,de a kérdéses bérleti szerződésben nincs ilyen ellentmondás. Fel lehet mondani,ha az 1 év letelt,bármikor. 1 éven belül pedig a következmények figyelembe vètelével.
bogarásztam kicsit a lakástörvényt:
23. §
(2) A határozott időre szóló, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jog a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetőleg a feltétel bekövetkezésekor szűnik meg.
....hátha segít ez a példa: az autódra a casco önrészed pl 10 %,de minimum 100 ezer, majd két ponttal lejjebb a szerződésben : Ha az önrész meghaladja a 10.000.- forintot, akkor a 10.000.- forint feletti részt a biztosító fizeti.
Szerinted ilyenkor mi az érvényes?
....hátha segít ez a példa: az autódra a casco önrészed pl 10 %,de minimum 100 ezer. Tehát ha a károd 80 ezer Forint,akkor az önrészed nem 8 ezer,azaz 10 %, hanem a " de minimum 100 ezer" az érvényes. Tehát te fizeted a 80 ezret.
Drbjozsef
Határozatlan,de minimum 1 év ..
Ez 1 év leteltével válik határozatlanná. Ilyen megfogalmazásnál mindig a nagyobb,erősebb kötöttség az elsődleges.
Niki2025,
A határozott idejű bérleti szerződés nem mondható fel rendes felmondással a határidő lejárata előtt, KIVÉVE, ha erről a felek direkt rendelkeznek. Márpedig ők rendelkeztek.
(Megjegyzem : egészen konkrétan ők nevezték "határozatlannak" a bérleti szerződésüket. Miért nem lett inkább "határozott idejű bérleti szerződés, amely 1 év után rendes felmondással felmondható" a definíció inkább?)
„Ha nem fizetjük ki a február és március havi bérleti díjat, akkor azt fedezné a 2 havi kaució?”
Nem szabályos, de a bérbeadó abból tarthatja vissza a bérleti díjat.
Vagyis a gyakorlatban igen, megtehetitek. Valószínűleg 45 + 15 nap késedelmi kamatot nem fog perben bíróságon követelni.
Már feltéve, hogy a bérbeadó nem talál olyan kártokozást az ingatlanban, ami miatt követelhet még pénzt.
Gabi9967,
Igen,60 nap+adott hónap vége a felmondási idő összesen, vagyis ha jól számolok, akkor január 30-án még felmondható március 31-gyel (mert február csak 28 napos!).
drbjozsef,
Köszönöm a választ, így már világos, hogy a 7. és a 10. pont üti egymást.
Ha jól értelmezem a válaszát, akkor január hónap bármelyik napján felmondható a szerződés március 31-i határidővel? Ha az Ön által felvázolt ("ha a felek ettől eltérően rendelkeznek") opciót nézem.
Ha nem fizetjük ki a február és március havi bérleti díjat, akkor azt fedezné a 2 havi kaució?
drbjozsef
"Sikerült ellentmondó feltételeket írni a szerződésbe.
Az hogy "határozatlan időtartamra, de legalább egy évre" és az, hogy "bármelyik fél írásban közölt felmondással megszüntetheti" egymásnak (egy éven belül) ellentmond egymásnak."
Nem értek veled egyet, nincs benne ellentmondás. Legalább egy évre vállalta bérelni, utána pedig határozatlan idejű lesz a szerződés.
1 év leteltével viszont bármelyik fél megszüntetheti ezt írásban.
Ez alapján viszont az lép életbe amit te is említettél, hogy ki kell fizetnie a további időszakot előre augusztusig, még ha el is költözik
Egyébként a gyakorlat szerintem ebben az esetben neked kedvez, mert a főszabály az, hogy a határozott időtartamra kötött szerződés idő előtt nem mondható fel, kivéve, ha a felek ettől eltérően rendelkeznek. Márpedig ti rendelkeztetek, és csak a 60 naphoz kötöttétek a felmondást.
Sajnos a február végi felmondást szerintem már a mai nappal viszont elbuktátok.
Gabi9967,
Jól sejtem, hogy ezt magatok barkácsoltátok, és nem nagyon kérdeztetek meg hozzáértőt a szövegezéshez az aláírás előtt?
Mert ez most így jó kérdés.
Pontosabban, ha az kérdés : a kaució biztosan visszajár, az jogilag egy óvadék, így is szerepel a szerződés 4. pontjában, azt a bérbeadónak ELVILEG vissza kellene adnia.
De.
Sikerült ellentmondó feltételeket írni a szerződésbe.
Az hogy "határozatlan időtartamra, de legalább egy évre" és az, hogy "bármelyik fél írásban közölt felmondással megszüntetheti" egymásnak (egy éven belül) ellentmond egymásnak. Most melyik az erősebb? Ezen jól elvitatkozhattok egymással.
Ha a minimum egy év az érvényes, akkor a kauciódat visszakaphatod, de 2026. augusztus 15-ig a bérbeadó követelheti a bérleti díj megfizetését. Nem vagy köteles ott lakni, elmehetsz, ha kifizeted az egy éves bérleti díjat.
Ha a bármikori felmondás az érvényes, akkor most 1-én már elkéstél a felmondással, mert az holnap indul, a hatvan nap pedig pont március 1-én van, de csak a hónap végére mondhatod fel, tehát március 31-re. Ekkor (ha nincs tartozásod vagy kár a bérleményben) visszajár a kauciód, de ki kell fizetned a következő három hónapot.
Valami közös megegyezés kellene, mert ez csak a vitát fogja generálni. Ha már sikerült egy ilyen jó szerződést írni, ez neked is fájni fog egy elég vastag hatszámjegyű összegbe, de fogd fel tanulópénznek. Legközelebb majd jobban sikerül.
(és azért ELVILEG járna vissza a kaució, mert a lakástörvény szerint a bérbeadó visszatarthatja azt a tartozásaidra is, tehát ha nem fizetnél bérleti díjat, úgymond "lelakod", akkor pont megtarthatja. De nem pluszban persze.)
Üdvözletem, adott egy lakás bérleti szerződés:
https://a.fajlkuldes.com/…jc0zf_szerz1
https://a.fajlkuldes.com/…Wa7av_szerz2
https://a.fajlkuldes.com/…hb8Q0_szerz3
2 havi kaució ki lett fizetve, rendesen fizettük a lakbért, és a közüzemi díjakat.
Ha felmondom a szerződést, visszajár a 2 havi kaució?
Szóban mondta a bérbeadó, hogy az nem jár vissza, ha idő előtt felmondjuk a szerződést.
Viszont sztem a szerződésben ez nem lett rögzítve (7 és 10 pont)?
Ha ma 1-én felmondom a szerződést, mi lesz a felmondási idő a 10 pont szerint (febr vagy március vége)?
Köszönöm véleményüket!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02