Segítség kérése egy kicsit másképpen


ityam # 2021.03.25. 16:39

Kedves artweis!

Azért idéztem be a jogszabályt hogy Ön is értelmezze hogy mire kérdezett rá.
Azt írja a BTK ha Önnek CÉLJA elfoglalni Magyarországot vagy a területi épségéét károsítani(pl radeoaktív vagy vegyi szennyezés) vagy bábkormány felállításával akarná a Magyarország alkotmányos rendjét megsérteni és az adott egyházal ebben együttműködtök vagy tervezgetitek közösen, akkor lehet ezen pontnak megfeleltetni a törvénysértést.

Egyébként sem értem hogy merülhetett fel ilyen hülye kérdés hogy azért mert külföldi felekezethez akarsz csatlakozni akkor hazaárulónak kezeljenek büntetőjogilag.
Józan paraszi ésszes is hülye gondolat, de én mint laikus szerintem a törvény betűje szerint is....

artweis # 2021.03.25. 15:41

Kedves ityam!

Ezt nem egy konkrét egyházzal kapcsolatban kérdeztem, hanem általánosságban Kérem olvassa el még egyszer a kérdésemet (vagy kétszer). Újraértelmezéskor kiderülhet, hogy ilyet nem tartalmaz a kérdésem. Nem is erre irányul.

ityam # 2021.03.25. 14:44

Nem jogászként:
"258. § (1) Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából..."
Hát milyen célkitűzése van annak a külföldi egyháznak?
Le akarják igázni Magyarországot vagy területét akarják elfoglalni vagy az alkotmányos rendszerét akarják megszűntetni?

artweis # 2021.03.25. 08:09

Jó napot!

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki egy Magyarországon még nem jegyzett - pontosabban csak külföldön létező - egyházzal veszi fel a kapcsolatot és abba belép, az a Btk.258 paragrafusa szerint hazaárulásnak minősül?
Köszönöm előre is a pontosítást!