Törvénysértés a nyomozóhatóság részéről?


Majordomus # 2023.02.06. 20:25

Vagyis igaza van?

drkatona # 2023.02.06. 10:07

Üdvözlöm!

A Be. 51. § (d) pontja alapján a sértett az őt érintő bűncselekménnyel összefüggésben keletkezett ügyiratokat ismerheti meg. Erre figyelemmel a kábítószer fogyasztással összefüggő iratokat nem lett volna jogosult megismerni.

A könnyű testi sértés magánvádas, ahol a sértett a magánindítványt visszavonhatja. Súlyos testi sértés esetén van helye közvetítői eljárásnak aminek eredményeképp az eljárás megszűnhet, vagy a büntetés korlátlanul enyhíthető. Ennek jóváhagyása függ az ügyészség mérlegelési tevékenységétől is, azonban általában szokták engedélyezni.

Üdvözlettel,

dr. Katona Csaba
https://www.drkatonacsaba.hu/…ed-budapest/

reziszoli88 # 2023.02.05. 09:38

Üdvözlöm az olvasókat!

Előre vetítem, hogy szerény jogi ismeretekkel rendelkezem, ezért is publikálnék egy megtörtént esetet remélve, hogy védő meghatalmazása előtt valamelyest tudtok segíteni a probléma átlátásában.
Feljelentettek kábítószer birtoklása és két rendbeli testi sértés gyanúja miatt. A feljelentő mindkét esetben ugyanaz a személy volt. Ha jól érzékelem ez azt jelenti, hogy az első esetben mint feljelentő (tanú), a második esetben mint sértett szerepel az eljárásban. Mindkét esetben (természetesen) tanúként hallgatta meg őt a rendőrség. Ezután bementem, meggyanúsítottak fenti dolgokkal, és előállítottak, mert a meghallgatáson vállaltam a vizeleti gyorstesztet, ami pozitív lett. A testi sértésekkel kapcsolatban nem tettem vallomást. Nem sokkal később emialben beismertem a csekény mennyiségű kábítószer használatát, jelezvén, hogy megbántam tettemet, és vállalom az elterelést. Az email további részében pedig a sértettel való viszonyomra reflektáltam, kiemelve, hogy nem követtem el a a terhemre rótt testi sértéseket. Ez eddig rendben volna.
Tegnap találkoztam a sértettel és leültünk beszélgetni, aki egyébként egy héttel ezelőtt emailben jelezte a nyomozónak, hogy a kapcsolatunk rendeződött, nem kívánja, hogy engem megbüntessenek, és ha a törvényi feltételei fennállnak, mediációba szeretné vinni az ügyet, hogy minél hamarabb, humámusan véget vethessünk az eljárásnak. A nyomozó ezt követően behívta őt.
Tájékoztatta arról szóban, hogy engem előállítottak a meghallhatásomon, arról is, hogy pozitív tesztet produkáltam, és arról is, hogy elterelésre megyek. Emellett felolvasta a teljes emailemet neki, annak az első pontját is, amiben leíróm, hogy az elterelést vállalom, azt is, hogy pontosan hol.
A történteket tegnap kérdéseimre a sértett viberen is leírta. Leírta, hogy szóban a k.szeres dologról teljes tájékoztatást kapott, és azt is, hogy A-tól Z-ig felolvasta a teljes levelemet.
Az érdekelne, hogy ezzel a tájékoztatással nem sérülnek e a személyiségi jogaim? Én semmiképpen sem szerettem volna, hogy ő megtudja, hogy engem a rendőrségen előállítottak, és hogy rám nézve ennek milyen következményei lettek.
Szerény jogi érzékelésem szerint még az is aggályos lehetne, ha ő mint sértett kap ezekről tájákoztatást, mert nem rá vonatkozik, pláne , ha a k.birtoklással kapcsolatban ő "még csak" nem is sértett, hanem feljelentő. Kaphat a feljelentő tanú ezekről információt? Non plus ultra az emailemben és előtte a gyanúsítotti meghallgatáson is hosszasan taglaltam a nyomozónak, hogy az illetővel szemben ZAKLATÁSI perem van folyamatban.
Plusz egy kérdés: Ha a sértett kéri a mediációt (megtette) a testi sértések vonatkozásában és én elismerem, hogy ezek megtörténtek (egyébként ebből egy nem történt meg), felterjeszthető e dolog mediációra? Mert a nyomozó szerint nem, de a Be-t lapozgatva én úgy látom,nem lehet ennek törrvényi akadálya. Vagy ez a nyomozó mérlegelése szerint alakul? (Remélem a kérdés költői..)
Nerm vagyok a fórum rendszeres olvasója, és nem tudom, hogy egyáltalán illik e ilyen felajánlást tenni, de ha valakitől itt egy rendes sorvezetőt kapok, akkor nem zárkózom el a kapcsolatfelvételtől és a védői megbízás lehetőségétől sem.

Köszönettel előre is.