körözés elfogató parancs


j.janos # 2004.08.13. 13:14

"Egyébként ha elévült volna, akkor a körözését visszavonják, és nem fogják el. Ezt bizony le kell ülni."

Nem jó! Ez elévült, valószínűleg az újabb bcs miatt körözték. Ha nem évült volna el, nem előzetbe teszik, hanem átszállítják a bv-be. Egyábként '98 óta már 6 év telt el :) Bár a nyitó kérdésben még felfüggesztettről volt szó...nem mindegy!

Luzer # 2004.08.13. 09:33

Igen . Nagyon úgy fest , ezt le kell ülni . A körözés visszavonásánál nem tudjátok mi a hivatalos eljárás. Kit értesítenek, hol ? Mi generálja ezt a határozatott , hátha csak nem lett még kiadva a körözés törlése. Persze ezek biztos hülyeségek, de nem tudom, sosem volt dolgom a rendőrséggel.
Köszi azért az infokat.

Csontoszs # 2004.08.13. 08:45

Luzer

"A büntetés elévülése
67. § (1) A főbüntetés elévül:

  1. tizenöt évi szabadságvesztés, valamint ennél súlyosabb büntetés esetén húsz év,
  2. tízévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztés esetén tizenöt év,
  3. ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztés esetén tíz év,

d) öt évet el nem érő szabadságvesztés esetén öt év,

  1. közérdekű munka vagy pénzbüntetés esetén három év elteltével."

Egyébként ha elévült volna, akkor a körözését visszavonják, és nem fogják el. Ezt bizony le kell ülni.


Csontos Zsolt

Luzer # 2004.08.13. 05:56

Nem akartam túl hosszan ecsetelni bocsi ha zavaros volt. Na szóval a másodfokú bíróság törölte a felfüggesztést és letöltendőre módosította az ítéletet. Tehát 97-ben jogerőre emelkedett a 20 hónap. A papírok alapján Õ kért 2x is 3 hónap halasztást a büntetés megkezdésére. Az elsőt elfogadták a másodikat már nem. De én amihez hozzájutottam az utolsó papír az a 98-as elutasítása a 2. halasztási kérelemnek. Ezután Õ nem vonult be , a körözésekről meg semmit nem tudok így nem tudom mikor évült el az ítélet.
Remélem így picit tisztább, de elhiheted nekem még zavarosabb az egész.

j.janos # 2004.08.12. 19:31

ezt a bűncselekményt=ha ezt a bűncselekményt

j.janos # 2004.08.12. 19:31

Ez így kicsit zavaros. Most arra vagy kíváncsi, hogy a felfüggesztettet le kell-e majd töltenie? Mire gondoltál azzal kapcsolatban, hogy mikor volt az utolsó nyomozási cselekmény?
Egyébként akkor évült el a büntetése, ezt a bűncselekményt, melyet elkövetett - és emiatt elítélik - a próbaidő letelte után követte el.

Luzer # 2004.08.12. 18:33

Sziasztok!

A következő ügyben kérném a segítségeteket. Páromat letartoztatták két hete csalás büntette miatt. Eddig annyit sikerült megtudnom, hogy 97-ben ítélték el másodfokon jogerősen (első fokon 4 évre felfüggesztettet kapott) 20 hónapra. Én kb. 1,5 éve ismertem meg a neten persze erről semmit sem tudtam, Õ persze semmit nem mondott erről.
Az elévüléssel kapcsolatban kérdezném hogy honnan , kitől milyen módon lehet megtudni hogy vele kapcsolatban mikor volt az utolsó nyomozati cselekmény. Hajnali ötkor vitték el, azt sem tudtam mi történik a rendőr mondott valamit az ítéletről , hogy mikor és miért és talán nemzetközi körözést is említett de egyszerűen nem emlékszem. Utána lehet járni valahogy ennek. Én nagyon rendes embernek ismertem meg és szeretnék neki segíteni , tudom kicsi az esély hogy valami adminisztrációs hiba folytán már elévült a büntetetése de ezt is meg kell próbálnom.
Előre is köszönöm a segítségetek.

j.janos # 2004.07.21. 15:09

bondir: igen, és megjelölve a forrását is. Ez után a rendőrség tesz bizonyos intézkedéseket, és ha alaposnak tűnik az információ, kezdeményezi a nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását.

bondir # 2004.07.21. 14:28

Udvozletem!

Orulok, hogy ,megtalaltam ezt a topic-ot, mert mar regota kivancsi vagyok valamire.
Ha egy buntetes le nem toltese miatt koroznek valakit itthon, mi kell hogy legyen konkretan az az ok, ami miatt kiadjak ellene a nemzetkozi elfogatoparancsot?
J.Janszi egyik hozzaszolasaban van errol szo, de ott csak nagy altalanossagban jeloli meg, hogy ez hogy is mukodik. En konkret okokra lennek kivancsi, tegyuk fel valaki beballag a birosagra, "En tudom hogy Gipsz Jakab Timbuktuban van!" felkialtassal?

Csontoszs # 2004.07.21. 12:24

Az elfogatóhoz nem kell túl sok. Bcs. megalapozott gyanúja, valamint, hogy a gyanúsított ismeretlen helyen tartózkodjon. Ismeretelennnek tekinthető, ha a bejelentett lakcímén nem tartózkodik, és a hatóságnak nincs hitelt érdemló tudomása egyéb hollétéről.

Ne haragudj, de sokkal részletesebben most nincs időm kifejteni, de nagyjából elég ennyit tudnotok:))


Csontos Zsolt

wmhetesi # 2004.07.21. 06:56

Kedves Csontoszs!

Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen kimerítő választ adtál - nem is gondoltam volna, hogy vannak ilyen lelkiismeretes emberek :-) - "Ha több ilyen ember dolgozna a Magyar gazdaság számos területén, valószínűleg nem itt tartanánk" - na jó, ez csak egy kis elismerő bók volt :-))) -.

Amúgy, ha nem jelent gondot szívesen "meghallgatnám", hogy mi kell az elfogató parancshoz. Mert ha ezzel tisztába lennénk akkor az általad javasolt dokumentációt ennek tudatában állítanánk össze.

Mégegyszer köszi a tanácsot!!!

WM

Csontoszs # 2004.07.20. 18:25

wmhetesi

hát az előbb leírtam a válaszom, de valahogy eltűnt. Hát megpróbálom még egyszer:)

Tehát: egy nagyon szenzitív problémáról van szó. Nem akarom tompítani a dolgokat, és nem akarom mentegetni a rendőrséget, így lássuk általánosságban, majd a konkért ügyet.

A körözési tevékenységet külön jogszabály határozza meg. Az előző írásomban leírtam, hogy mi kell ahhoz, hogy valakinek elrendeljük a körözését, és az elfogató parancs kiadásra kerüljön. Most ez már mellőzném, ha érdekel legfeljebb később leírom.

A lényeg, hogy a körözés kiadása előtt sem kell a törvény szerint túl sok és nagyon átfogó ellenőrzést végezni.

Véleményem szerint - és hát ezzel nem vagyok egyedül - a rendőrség nagyon komoly gondokkal küzd, úgy szakmailag, mint anyagilag. Egyre kevesebb a jó és tapasztalt szakember. Jól megfigyelhető - gondolom ezt a fórumozók is megerősítenék- hogy rengeteg a nagyaon fiatal, kezdő rendőr, akik az iskolapadokból estek ki, és nem rendelkeznek megfelelő szakmai tapasztalattal - ez persze nem róható fel senkinek, hisz mindenki volt kezdő - de ami nagyobb baj, hogy nincs élettapasztalatuk, sokuk a szüleikkel él, nem állnak a saját lábukon, stb., így sajnos nem tudják, hogy hogyan kell bánni az emberekkel, nincs megfelő emberismeretük, és így tovább. Végzik a munkájukat, próbálják ellesni a "trükköket" a náluk alig idősebb kollégájuktól, és ez gyűrűzik.
Ez igaz minden szakterületre. Véleményem szerint.

A körözési tevékenyésget a rendőrség bűnügyi szervei végzik, nyomozók és vizsgálók. Nyomozó az, aki az ismeretlen tetteses ügyekben dolgozik, majd a vizsgáló az, aki a már ismert tetteses ügyet az ügyész kezébe teszi. Leegyszerűsítve...

Sajnos amikor egy emberre 20-30, uram bocsá' még több ügy jut, akkor nehezen várható el tőle, hogy mindenre kiterjedő, szakmailag is elfogadható produktumot alkosson. Ezen lehet okoskodni, vitázni, de a tény az tény. Mindenki terhelhető, de nem a végtelenségig, és bizonyos ügyszám fölött képtelenség minőségben dolgozni, még akkor is, ha az ember toppon van.

Ilynekor van az, hogy a rendőr nem fog tudni olyan körözési ellenőrzést végezni, amit kellene, vagy ami szakmailag is indokolt lenne. A tértivevények visszajönnek, hogy a "mókus" elköltözött, ismeretlen helyen van, és jó esetben egyszer kimennek, beszélnek a szomszéddal, majd jön a körözés, és várjuk, hogy egy rendőri intézkedésnél, vagy valami állampolgári ügyintézésnél bebukjon. Egyszerűen nincs arra idő, kocsi, benzin, energia, hogy az ember felkutassa a rokonokat, nagypapit, unokatesót, stb. Tudjuk mi is, hogy hogyan lehetne vagy kellene, de NINCS rá lehetőség. Persze vannak olyan kiemelt súlyú ügyek, ahol ez működik, de valljuk be, ez a ritka.

Én tudom, hogy ez senkit nem vigasztal, főleg nem a sértetteket, de ha elfogadni nem is kell, de sajnos tudomásul kell venni, ez a mai magyar valóság. Magam már csak azt hiszem el, ami elmúlt - néha még azt sem - és azt sem merem mondani, hogy talán 1-2 év múlva más lesz. Ettől függetlenül a rendőrség nem követ el jogsértést, bűncselekményt, csak szakmailag nem tudja azt nyújtani, amit egyébként joggal elvárhatnánk mindannyian. De ez nagyon komplex probléma, és nem hiszem, hogy az ügy előadói a hibásak. Persze minden ügy más, és a rendőrök sem egyformák, de a gyakorlat ez. Most persze arról beszélek, ahol a terheltség ez indokoltá teszi. Tehát olyan rendőrkapitányságon, ahol egy éveben 1000-1500 bűnügy indul ott ez nem lehet ok és indok. OTT ez NEM fogadható el, a legalaposabb szakmai munkát kellene tapasztalnunk.

DE, mondjuk Bp-en ahol egy kerületben évi 5000 büntetőeljárás indul, azért más a helyzet. Vagy pl. dolgoztam Szegeden a városi Rk-n, ahol abban az évben majdnem 10.000 volt az ügyszám, mint az orszáhg 4. legnagyobb kapitányságának. Szóval el lehet gondolkozni ezeken a számokon, és akkor még azt nem lemeztük, hogy ez milyen létsámra, és azon belül milyen tapasztalatú, végzettségű és tudású állományra tartozik, ehhez milyen háttér tartozik.

Szóval a helyzet nem túl rózsás, de ez van. ha szeretni nem is kell, de elfogadnunk igen, és ki-ki a erkölcsi értékrendje szerint megteszi a tőle telhetőt.

Konkrétan:

Én azt tenném, hogy írásban rögzíteném amit tudok - ki-mikor, milyen telefonszámon beszélt az gyanúsítottal, hol látták, hova jár a gyereke, hol lakik a felesége, stb. - majd ezt tértivevényesen eljuttanám a nyomozó hatósághoz, aki így azt kénytelen ellenőrizni, és azt ledokumentálni. reméljük így megfogják.


Csontos Zsolt

wmhetesi # 2004.07.20. 13:27

Kedves Csontoszs!

Látom, hogy Te vagy az aki inkább kompetensebb lehett az alábbi kérdésemben.

Szóval:
Adott egy volt "barátom, kollégám" aki sikkasztást követett el cégünknél. Elég sok gondot okozott mindannyiunknak - a milliós leltárhiányt a kollégáimmal együtt kellett kifizetni helyette -.
Feljelentettük Õt 2003. áprilisában. Állítólag elindúlt egy nyomozás és kiadtak egy körözést ellene mert nem ment be az idézésre - mondom állítólag -.
Eltelt idestova 1 év és 3 hónap azóta, de semmi sem történt. Többször láttuk az illetőt - még beszélt is vele egy ismerősöm -.

Kérdésem az, hogyha körözik - sőt még azt is tudjuk, hol lakik a felesége, hova jár ovodába a fia (ezt mondtuk is a rendőrségen, hogy így találhatják meg) - akkor miért nem keresték, illetve találták meg Õt? Egyáltalán körözik? A büntető eljárás még tart - illetve "pihentetik, mert nincs meg az elkövető" -.

Mi az oka ennek?

A válaszodat előre is köszönöm!

true # 2004.07.18. 17:10

Köszönök szépen minden választ mindenkinek! :)

j.janos # 2004.07.18. 14:35

true: azt már a nyitó témádban a kérdésedben megválszaoltad. Igen, öt év a büntetésed elévülése. Azt, hogy ez mikortól és hogyan számítandó, már többen leírtuk. Ha elévül és még nem vonultál be, küldenek erről egy határozatot.

true # 2004.07.18. 05:21

Igen, engem a kiszabott büntetéssel kapcsolatban érdekelt mindez! Más ügy nincs.

Nick Name # 2004.07.18. 04:20

"De abban az esetben ha nincs más bűncselekmény így csak 1 körözés van vagy netán plusz 1 nemzetközi?!"

Igen, akor csak egy, és ha a nemzetközit is kiadják, akkor a korábbi körözés hatálya bővül.

"Mi elég a nemzetközi körözés kiadásához?"

Erre már j.janos pontosan válaszolt az előzőben, olvasd el figyelmesen.

Nagyon pontosan válaszolt arra is, hogy a más-más ügyekben kiadott körözéseket mikor kell visszavonni. Talán annyi pontosítást az álatala írtakhoz, hogy ha már van jogerős ítélet az ügyben, akkor nem a bűncselekmény, hanem a kiszabott büntetés évül.


Nick Name

true # 2004.07.17. 20:25

De abban az esetben ha nincs más bűncselekmény így csak 1 körözés van vagy netán plusz 1 nemzetközi?! Mi elég a nemzetközi körözés kiadásához? Ha pl. közvetlen hozzátartozó azt mondja hogy a keresett egyén tudomása szerint külföldön tartózkodik?

j.janos # 2004.07.17. 20:12

"és akkor is kiadhatnak több körözést ha az illető nem vonul be börtönbe a jogerős büntetést letölteni?!"

Kiadhatnak, de mint írtam egy ügyben CSAK 1 körözést adnak ki. Ja pl. nem vonulsz be, a bv köröztet. Ez még nem zárja azt ki, hogy egy MÁS bűncselekmény miatt az ügyben eljáró nyomozó hatóság v. bíróság körözzön.

"Az elévülés amúgy az itélet jogerőre emelkedése napján indul ugye?"

Igen, de újra indul, ha nem találnak és körözni kell!

"És ha ezután nemzetközi körözést is kiadnak, akkor ennek a dátumától újra kezdődik az elévülés?"

Akkor adnak ki nemzetközi elfogató parancsot, ha alaposan feltehető, hogy a körözött szeméyl külföldön tartózkodik. Ennek vévelmezéséhez olyan adatra, információra van szükség, amely eljárási cselekményeket gerjeszt. Ebben ez esetben újra indul az elévülési idő.

"Tehát olyan nem lehet, hogy minden egyes körözéssel előlről kezdődne az elévülés?"

Minden egyes körözés másmás okból kerül kiadásra, így - mint már írtam - külön-külön kell vizsgálni az elévüléi időt. Attől, hogy az egyik elfogatót azért vonják vissza, mert a bűncselekmény elévült, a többi nem feltétlenül veszti el hatályát.

true # 2004.07.17. 16:59

j.janos: és akkor is kiadhatnak több körözést ha az illető nem vonul be börtönbe a jogerős büntetést letölteni?! Nick Name válaszából én azt szűrtem le, hogy akár többször is kiadhatják de csak az első körözés kiadásakor kezdődik újra az elévülés. Az elévülés amúgy az itélet jogerőre emelkedése napján indul ugye? Vagyis ha az illető nem vonul be akkor kiadják a körözést és ettől kell számítani az elévülést. És ha ezután nemzetközi körözést is kiadnak, akkor ennek a dátumától újra kezdődik az elévülés? Tehát olyan nem lehet, hogy minden egyes körözéssel előlről kezdődne az elévülés? Mert akkor miért lenne "büntetés elévülése" címszó a btk-ban?

j.janos # 2004.07.17. 14:46

true: mindegyik elfogató parancs más-más eljárásban keletkezik, így az elévülésüket is külön-külön kell vizsgálni. Azért adja ki mindegyik szerv, mert szeretnék kihallgatni. Különben amelyik szerv elfogná, vagy amelyhez előállítanák, nem tudná, hogy mások is keresik.

true # 2004.07.17. 07:39

És miért van, hogy pl. vkivel szemben 7 elfogató parancs van érvényben? Láttam ilyet a rendőrség körözési oldalán. Az a kérdésem, hogy miért adnak ki egy személy ellen több elfogató parancsot ill. hogy az első kiadása után a többi nem kezdi akkor újra az elévülést?

Nick Name # 2004.07.14. 14:05

Csak akkor, ha megtudják, hogy külföldön tartózkodik. Akkor azonnal (elméletileg). :)


Nick Name

true # 2004.07.14. 07:34

Minden esetben kiadják a nemzetközi elfogatóparancsot vagy csak abban az esetben, ha a hatóság úgy értesül, hogy az érintett külföldön tartózkodik? És a "sima" után kb. mennyi idővel adják ki a nemzetközit?!

Nick Name # 2004.07.14. 07:23

Ha többször is adják ki, csak az első szakítja meg az elévülést. Kivéve a nemzetközi elfogatóparancsot, emrt az a "sima" elfogató után - egyszer - megszakítja.


Nick Name