betekintés, másolat kérése


nickik # 2009.10.07. 13:21

Sziasztok! Ide kapcsolódó kérdésem lenne. Ha egy magánindítványra megindult eljárást, az "elkövető" tanúkénti meghallgatását követően felfüggesztenek, arról gondolom kéne kapni valamiféle határozatot, ugye? Velem ezt csak szóban, telefonon közölték egy hónnappal ezelőtt, azóta se kép, se hang... És ilyenkor mi van az iratbetekintéssel? Nekem azt mondták, hogy 3 évre függesztik fel - holott ha egy kicsit jobban utána néztek volna a feljelentésnek meg sem indulhatott volna az eljárás - így csak a felfüggesztés leteltét követően tekinthetek be. Nekem nagyon gyanús, hogy a feljelentő üghyvédje "nyomta" az ügyet, ezért nem vették észre, hogy nem is indíthatnák meg, ezt szeretném az iratokból kibogarászni, meg persze egy határozatot kapni, a felfüggesztésről. Szeri8ntettek kérhetem tőlük, így egy hónap elteltével? És az iratbetikntést? Köszi

jack4 # 2009.10.07. 12:53

Személyesen menjetek be a kért iratokért. A hatóságnak a kérelemtől számítva nyolc napon belül intézkedni kell az iratok kiadásáról, persze csak akkor, ha jogosultak vagytok, ill. az irat kiadható.

angelx # 2009.10.06. 20:10

Kismukk!
Velünk szintén ez történt. Nem tudom, hogy sértetti minőségben vagytok-e az ügyben és tanuként is kihallagtnak? Ha még ki fognak hallagtni, akkor nem minden iratot nézhettek át, vagy kérhetitek ki, csak a saját vallomásaitok méásolatait, valamint ha készült szakértői vélemény azok másolatait. Ha volt már iratismertetés akkor pedig mindent ki kell adniuk. Személyesen menjetek el, és hivatkozzatok a 10/2003(V.6.) IM-BM eggyüttes rendeletére. Netről letöltheted e fentit is, és a "Rendőrség - A sértett jogai a büntetőeljárásban " is megtalálhatod, azt is nézd át!
Egyébként ezket én is csak utólag tudtam meg, és el tudtak hajtani.

kismukk # 2009.10.06. 20:00

Folyó nyomozásról kértünk írásban felvilágosítást, iratokba betekintést, másolat kiadását. Kértük a nyomozást végző rendőrségtől, a nyomozást elrendelő és felügyelő ügyészségtől. Semmi.
Tértivevényes leveleinkre semmi válasz.
Kérdeznénk a tisztelt Fórumozókat, mit lehet tenni? Kitől kérjük? Hogyan kérjük?