Sürgős!!!


Nick Name # 2005.06.28. 04:36

Természetesen semmi értelme nincs évek után két hétre visszaküldeni valakit, de a büntetés kiszabása során sok minden figyelembe vehető, kivéve az addig előzetesben töltött idő.


Nick Name

kores # 2005.06.28. 19:59

szia N.N!
Igen,ez tudom,hogy igy van,már azt is tudom,hogy az előzetes nem büntetés,hanem eljárásjogi cselekmény.Olvastam olyant hogy a végrehajtanó szab.vesztésnek illeszkednie kell az egyénnek a társadalmoba való visszailleszkedéséhez.A példánkban ez hogyan illezkedik?
kores

Cola (törölt felhasználó) # 2005.06.29. 04:50

azért ne legyünk felháborodva, ha egy bűnözőnek börtönbe kell vonulnia...

kores # 2005.06.29. 07:56

Szia Cola!
Eszemben sincs védeni,sőt inkább azt mondom hogy sokakat el sem ítélnek aki odavalo,csak vannk ilyen furi esetek amikora miértre nem találom a választ.
kores

Nick Name # 2005.06.29. 12:38

Kedves kores,

kérdésedben ott a válasz: az előzetes nem büntetés. Ehhez képest, ha mondjuk valaki 1 év 6 hónapot kap, akkor annak kell arányosnak lenni az alanyi és tárgyi büntetéskiszabási körülményekkkel, függetlenül attól, hogy esetleg az előzetes beszámításával már nincs belőle hátra semmi, vagy éppen még az egész hátra van.
Egyébként olyan szabály, amit Te írtál, kimondva nincs, a büntetés-kiszabás szabálya a következőképp szól:

Btk 83. § (1) A büntetést - céljának (37. §) szem előtt tartásával - a törvényben meghatározott keretek között úgy kell kiszabni, hogy igazodjék a bűncselekmény és az elkövető társadalomra veszélyességéhez, a bűnösség fokához, továbbá az egyéb súlyosító és enyhítő körülményekhez.

Persze ez csak az elmélet, gyakorlatban valami szerepet mindig játszik a döntésben. Nehezebb a helyzet többvádlottas ügyben, ahol a belső arányosság miatt az egy-egy vádlott büntetéséhez való hozzányúláskor mindig tekintettel kell lenni a többiére is.


Nick Name

kores # 2005.06.29. 13:35

Szia
Igazad van igy szol pontosan, én nem jegyzem meg ennyire szó szerint a meghatározásokat s igy csak felszínesen emlékszem,bent nagyon sok könyvet olvastam a témában.
kores