Öröklés


osztap # 2024.05.18. 15:36

van e lehetőség a haszonélvezeti jog átvételére az örökös részén
Nincs. A haszonélvezeti jog nem átruházható.
Egy megoldás lehet, hogy a párod és nagyanyja megkötik a tartási szerződést, a nagymamam lemond a haszonélvezetről a párod részén, de fenntartja a nagybátyja részén, majd a párod pert indít a nagybátyja ellen, közös tulajdon megszüntetését kérve. Felújítani csak a per után érdemes.
A többiről meg kérdezzétek az ügyvédeteket. Gondolom, nem ingyen dolgozik?

Rné Sz Kitti # 2024.05.18. 13:36

Nem kaptunk még jegyzőkönyvet.
Az érthetőség miatt írom le, nagymama azt szeretné ha valahogy miénk lenne az ingatlan, kikerülve a fiú miután bántalmazta őt. Azért is kérdeztem hogy van e lehetőség a haszonélvezeti jog átvételére az örökös részén. Egyezkedni nem hajlandó sem velünk sem az ügyvédünkkel, viszont végrehajtás is van a nevén, tartunk tőle hogy viszik a ház azon részét ha beköltözünk és felújítjuk.

osztap # 2024.05.18. 13:18

Ha a nagymama nem jelent meg a hagyatéki tárgyaláson, akkor a nevén maradt a ház teljes haszonélvezeti joga is?
Ha ez volt a nagypapával közösen lakott lakása, akkor csak a nagypapa tulajdoni hányadára örökölt haszonélvezetet. A maradéknak ő a tulajdonosa, ott saját maga nem lehet haszonélvező. De miért nem nézed meg a hagyatékátadó jegyzőkönyvet vagy a tulajdoni lapot?

a ház maradék 50% és felette a teljes haszonélvezeti jogért cserébe, ide bele értendő a másik örökös részén lévő haszonélvezeti jog is.
A tulajdonosnak a saját tulajdonán nem lehet haszonélvezeti joga. Olyat lehet, hogy a tartásért cserébe a nagymama átadja az ingatlan felének tulajdonjogát, és lemond a másik felén lévő haszonélvezeti jogáról.

Rné Sz Kitti # 2024.05.18. 12:32

Jó Napot!
Adott egy lezárt hagyatéki tárgyalás. Párom nagyszülei ingatlanából ahol a nagypapa elhunyt 25% tulajdonjogot kapott az édesanyja révén. A másik 25% tulajdonjogot az édesanyja fiú testvére kapta mint gyermek örökös. Nagymamával eltartási szerződést kötne a párom mivel ő gondozza a ház maradék 50% és felette a teljes haszonélvezeti jogért cserébe, ide bele értendő a másik örökös részén lévő haszonélvezeti jog is. Lehetséges ez így? Ha a nagymama nem jelent meg a hagyatéki tárgyaláson, akkor a nevén maradt a ház teljes haszonélvezeti joga is? Le nem mondott róla nyilatkozatban!