Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházak jogásza!

csigaqq # e-mail 2019.04.23. 09:47

Sziasztok,

volt a házban egy egy felújítás, aminek fedezésére ideiglenesen megemelték a közösköltséget.
Később lett egy határozat, hogy ha valahonnan pénz esik be a társasházhoz, úgy a ideiglenes emelést visszamenőleg kifizetik a lakóknak.
Most szóba került a tetőtér értékesítése, amit pár lakó ellenez, mert felettük történne a munka.
Hozhat a ház olyan határozatot, hogy azok a lakók akik ellenzik a tetőtér eladását, azok kizárhatók a ideiglenes többlet visszafizetéséből?

köszi, csiga

MajorDomus # e-mail 2019.04.21. 22:03

Hm.
csak a könyvelő programom volt 350 ezer, 10 éve!

Szomorú örökös #   2019.04.21. 09:59

osmi

a közös képviselő feladata nyilvántartani a befizetéseket és egyéb be-és kimenő pénzeket, stb. Ez nyilván nem igényel könyvelői képesítést

A társasház könyvelése nem csak ennyiből áll. Hogy te mindössze ennyit látsz belőle, az legyen a te egyéni szociális problémád. Viszont azt nem árt tudni, hogy ha adószámossá válik a társasház, akkor jóval szigorúbb könyvelési követelményeknek kell ennél megfelelnie. Ha viszont nem társasház jogilag, akkor ott hibádzik a történet, hogy semmilyen lehetőségre nem pályázhat. Tehát célszerű, hogy jogi személyként létezzenek, ergo nem csak bevételi és kiadási nyilvántartásra lesz szükség, hanem majdnem olyan szintűre, mint egy vállalkozónál. Azt pedig nem fogja elvégezni egy képzettséggel nem rendelkező közös képviselő, főleg nem a saját díjazásából fogod te majd elvárni hogy rendezze, főleg ha még a közgyűlés meg is szavazza a külső könyvelő alkalmazását, díjazását.

Továbbra is javaslom, hogy inkább fordulj meg a lovon a feje felé. Ha pl. adott egy 6 lakásos társasház, teszem azt lakásonként mondjuk 2000 Ft-ért végzi a közös képviselőséget valaki a tulajdonosok közül, akkor 5 lakásból kap mindössze díjat (a sajátját nyilván nem teszi bele) és még ebből rendezze a könyvelőt is azért - 10 ezer alatt nem dolgozik egy se már havonta - hogy minden szakszerű legyen? Akkor gyakorlatilag ingyen viselné el azt a sok szart, amit a kedves tulajdonostársak úgy gondolnak, hogy neki kötelező elviselni. Ne légy már ennyire naív! Vagy úgy gondolod, hogy neki ez a kötelessége, hogy ingyen álljon rendelkezésedre napi 24 órában? Na azt hiszem, kevesen lennének a ti házatokban közös képviselők innen. :-)

Hogy a maga szakmájánál maradjunk; fele áron csináltunk kaputelefon rendszer cserét, mert az egyik tulajt érdekelte = intellektuális kiváncsiság vezette

Igaz, itt nem az én foglalkozásom a téma, de erre is válaszolok. Nagyon helyes, hogy a kedves lakó felvállalja ezt, csinálja csak meg! Azonban a garanciális tevékenységet is ezzel ő vállalja, mert nyilván az üzletben az eladó akkor fog foglalkozni a javítással, ha leveszed a készüléket a helyéről és beviszed hozzá. És nekem a közel 17 éves kaputelefon szerelői múltammal is jelentkeznek olyan hibák egyik másik rendszernél, amely abszolút csak a helyszínen fog előjönni és amiben egy ilyen lelkes amatőr már az elején elbukik. Csak egy aprócska történet, amikor a kábel TV erősítőjének szánt konnektor védőföldelését szó nélkül rákötik a felcsengető rendszer piros színű alu-vezetékére - ami épp ott halad el a dobozuk mellett - mert hogy az volt régi házakban a védőföldelés színe, aztán csodálkoznak, hogy rendellenes működést okoz, ez viszont a boltban beüzemelve sose fog jelentkezni, tehát a kedves lelkes amatőr szerelő máris elbukott rajta és fizetheti a bevizsgálás díját az üzletben az eladónak. Viszont azt tudnotok kell, hogy ilyen esetben ha egy külső szerelő kimegy, az nem garanciában fog javítani - ez ugyanis nem viszonylag helyhez kötött működésű hűtőgép vagy mosógép - mivel az üzleteknek nincs ebben a szakmában szerződött garanciális szervize, nem is szükséges ilyet fenntartaniuk a fentiekből adódóan, ahogy azt leírtam.

Mellesleg kezdesz nagyon hasonlítani valakire, aki nyilvánosan fórumokon azon kattogott, hogy egyfajta "hatósági ármegállapítás" alá kellene helyezni a különféle vállalkozók által elvégzett munkákat a társasházaknál, azaz majdnem úgy nézett már ki, hogy majd a lakó fogja megszabni, ő mennyit akar érte fizetni. Megértem, hogy egyesek megragadtak a szoci korszak idején, ahol fillérekért volt minden, de akkor annyi fizetni való se volt egy ilyen tevékenység mellett - nem beszélve hogy nagyon ilyen se volt - és azóta eltelt már pár évtized. Márpedig jelenleg a vállalkozó dönti el, hogy mennyiért dolgozik, nem pedig te. :-)

osmi # e-mail 2019.04.21. 09:29

Tényleg utolsó szólásom Magához; a közös képviselő feladata nyilvántartani a befizetéseket és egyéb be-és kimenő pénzeket, stb. Ez nyilván nem igényel könyvelői képesítést.Ha nem hajlandó csinálni, akkor a tul.társak felhatalmazásával kiadhatja alvállalkozónak (könyvelőnek)az egyik alapfeladatának ellátását,de kizárólag a saját díjából finanszírozandóan.
Bármilyen lelkes is a lakó nem lehet k.k. Saját tulajdonban tulajdonostárs k.k. maga elvégzi e nem túl bonyolult feladatot. A társasház kényszerű tulajdonközösség. Fenntartása és működtetése közös érdek a lehető legkevesebb ráfordítással, amit a tulajdonosok személyes közreműködése tud leginkább lehetővé tenni.
Meglehet, hogy ezzel vicces fiú vagyok, de hiszem, hogy legalább a sajátjukért képesek tenni ingyé az emberek.
Hogy a maga szakmájánál maradjunk; fele áron csináltunk kaputelefon rendszer cserét, mert az egyik tulajt érdekelte = intellektuális kiváncsiság vezette.Ha érti...Ha nem, majd a "vérprofi" elmagyarázza a 30 lakásosból... :)

Szomorú örökös #   2019.04.21. 08:25

osmi

benne van a tv.-ben meghatározott feladatkörében. Ha nem csinálja, adja ki a saját díjából

Óriási tévedésben vagy, illetve leginkább fordítva ülsz a lovon. Ha valaki csakis és kizárólag közös képviselő, akkor nem kötelező könyvelői végzettséggel rendelkeznie, de nyilván célszerű - lehet kötelező is - hogy könyvelőt alkalmazzon.

De mindettől eltekintve vicces fiú vagy! Ha kifejezetten a könyvelésben „közös képviselői díjazást” kap a társasháztól, akkor az üzletszerűnek minősül a THT alapján - és adóznia is kell ugyebár utána. Ez nagyon sok helyen le van írva, olvass nyugodtan utána - én megtettem - mielőtt tovább vitatkozol velem feleslegesen. De ha nem kap érte semmit, kizárólag lelkes lakóként végzi, akkor vajon honnan a francból fizetné ki a könyvelőt, akit szerinted - persze csak szerinted - neki kellene rendeznie a saját díjazásából? Vagy ez esetben a könyvelőnek is non-profit alapon kell dolgoznia? Érdekes lenne. :-D

osmi # e-mail 2019.04.21. 07:41

"Addig végezheti végzettség nélkül, amíg nem kap érte hivatalosan is juttatást."- NEM

"És ez neked miért fáj?": Mert benne van a tv.-ben meghatározott feladatkörében. Ha nem csinálja, adja ki a saját díjából.

Én úgy tudom, hogy ez egy "fegyver nélküli" tanács kérő fórum, teljesen egyenrangú felekkel: tanácstalanokkal és tanácsot adókkal, akik általában törekednek arra, hogy
megbízhatóak legyenek.
Egyedül a nyulat fogadom el az aktualitása miatt:)

Szomorú örökös #   2019.04.21. 06:07

MajorDomus

a házban élő közös képviselő a létező legdrágább mimden társasháznak,mivel kizárólag abból akar megélni

Viszont akkor adja át leginkább a közös képviselőséget másnak, amikor elege lesz abból, hogy elvárják tőle a napi 24 órás rendelkezésre állást, holott úgy gondolom, hogy neki is van munkaideje, többet nem szabad tőle elvárni. Pl. nincs az a komoly probléma, ami ne tudná a reggelt megvárni. Sőt az a közös képviselő a legbutább, aki még a szabadság, külföldi nyaralás ideje alatt sem gondoskodik megfelelő helyettes személyről, hanem bevállalja, hogy onnan kell akkor is neki mindent elintézni. Az ilyen közös képviselőt én kifejezetten bénának tartom. :-)

Szomorú örökös #   2019.04.21. 06:04

osmi

Valóban csak a lényegen siklasz át mindig!

Tulajdonos is kaphat érte pénzt.

Ezt senki sem állította, hogy nem, csak abban a pillanatban üzletszerű tevékenységgé válik és már képzettséghez kötött. Addig végezheti végzettség nélkül, amíg nem kap érte hivatalosan is juttatást.

Sajnos nem a k.k. fizeti a megbízási díjából az alvállalkozóját.

És ez neked miért fáj? Inkább örülnél neki, hogy szakemberre bízza, nem pedig saját maga barbárkodik a könyveléssel. Én pl. vállalkozó vagyok, de soha nem volt könyvelőm, hiába is mindig a könyvelőmre célozgattak az adóhivatalnál, hogy tőle kérdezősködjek. Ugyanis nem kötelező könyvelőt tartani, amíg magam is elboldogulok. ;-)

Egyébként itt a hivatalos jogszabály a társasházi kérdésről:

54. § * (1) Üzletszerűen végzett társasház-kezelői, illetőleg üzletszerűen végzett ingatlankezelői tevékenységet az folytathat, aki rendelkezik az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározott szakmai képesítéssel, és megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek.

(2) Üzletszerűen végzett társasház-kezelői, illetőleg üzletszerűen végzett ingatlankezelői tevékenységet olyan gazdálkodó szervezet folytathat, amelynek legalább egy személyesen közreműködő tagja vagy alkalmazottja - egyéni vállalkozó esetén, ha a tevékenységet nem maga látja el, legalább egy foglalkoztatottja - rendelkezik az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározott szakmai képesítéssel, és megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek. A gazdálkodó szervezet köteles a tevékenység folytatására irányuló szándékát a hatóságnak bejelenteni.

55. § (1) A hatlakásosnál nagyobb társasház közgyűlése a természetes személy közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke részére előírhatja a társasház-kezelői szakképesítés megszerzését, amennyiben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a tulajdonostársak megbízása alapján, a társasház kezelésével összefüggő feladatokat is ellátja. Az ilyen közgyűlési határozatban rendelkezni kell arról is, hogy a szakképesítés megszerzésével járó költség megfizetése - ha azt a közös képviselő nem vállalja - a tulajdonostársakat terheli.
.....

(2) Az 54. § (1)-(2) bekezdéseiben meghatározott kötelezettség a nem üzletszerű társasházkezelést végző természetes személy közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottság elnökére nem vonatkozik.

És itt tök felesleges abba belemenni, hogy most a közös képviselő egyben társasházkezelő is vagy nem, mert a legtöbb esetben bizony ez egyetlen személy vagy cég mindig a társasházaknál, ergo nincs különválasztva a tevékenység. De mindent összefoglalva ha hivatalosan is jövedelmet kap a közös képviselőségéért, akkor az már üzletszerű tevékenységnek minősül a törvény alapján! Azt max. úgy lehet csak kijátszani, hogy valamilyen más módon kapja a háztól érte a juttatást.

Pedig már megfogadtam, hogy hagylak okoskodni

Én legalább elismerem, ha valamit rosszul tudok, de te még itt a profival is vitatkoztál legutóbb (MajorDomus) sőt adtad az alá a főokoskodó alá is a lovat - tök feleslegesen - aki mindenkinek beszólt és mindenáron ő akart lenni a nyúl, aki puskahordozó. :-)

MajorDomus # e-mail 2019.04.20. 23:56

Csak a lényeget nem értetted meg....
Értő olvasás.

osmi # e-mail 2019.04.20. 22:02

Hat vagy több albetétes tháznál kell, hogy valaki(k) ellássák a közös képviselői feladatokat. (intéző biz. vagy k.k.).Tulajdonos is kaphat érte pénzt.
Nagyon sok helyen külön fizetnek k.k.-t és könyvelőt is:(
Sajnos nem a k.k. fizeti a megbízási díjából az alvállalkozóját.
Pedig már megfogadtam, hogy hagylak okoskodni, csak félő hogy vannak akik el is hiszik...

MajorDomus # e-mail 2019.04.20. 21:17

sz.örökös
Nem én vagyok olcsó,hanrm a házban élő közös képviselő a létező legdrágább mimden társasháznak,mivel kizárólag abból akar megélni!
Csuklósbusz
Úgy hogy megbiztok egy ügyvédet,és majd minden tulajdonos akáirja az Alapitó Okiratot.
Pénzt gyüjtsetek!

MajorDomus # e-mail 2019.04.20. 21:13

Házban lakó tulajdonos,korlátozás nélkül lehet ott! közös képviselő,
függetlenül a lakásszámtól

Szomorú örökös #   2019.04.20. 21:00

osmi

Nekem ezt egy konkrét közös képviselő mondta - egészen pontosan egy 30 lakásos háznál jelezte, hogy ha valaki ott el is vállalja, képesítés kell neki hozzá - de nyilván nem biztos, hogy hiteles az információ, de az több helyen le van írva, hogy 6 lakás felett ajánlott a képesített közös képviselő. De akkor helyesbítek, mert ez azonban több helyen is le van írva: ha üzletszerűen végzi a közös képviselőséget valaki, azaz pénzt kap érte a társasház közösségétől, akkor bizony szükséges a végzettség hozzá. Leginkább azért, mert normális esetben a könyvelést is eme közös képviselő végzi és nem külső könyvelőt túráztat ezért.

Csuklósbusz # e-mail 2019.04.20. 17:30

Adott egy 4 lakásos társasház, papíron osztatlan közös tulajdonú tanya.

A legtöbb tulajdonrészen hitel.

Hogyan lehet társasházzá alapítani?

osmi # e-mail 2019.04.20. 15:38

"Sőt bizonyos lakásszám - albetét - felett még a tulajdonos sem lehet közös képviselő, ha nincs meg hozzá a megfelelő végzettsége. "
A jogszabály helyet legyen kedves citálni!A megbízói biztosan megadják:(

drbjozsef #   2019.04.19. 21:35

stilmotoros,

A közgyűlési határozatnak nincs "jogerőssé" válási ideje. Azonnal végrehajtandó, főszabály szerint akkor is, ha valamelyik tulajdonostárs megtámadja bíróságon. Ha külön kéri, akkor a bíróság felfüggesztheti a végrehajtást, de ez sem automatikus, csak ha nyomós indok szól melltte.

Lásd : Tht. 42§ (1) és (2).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.04.19. 18:32

stilmotoros

a vállalkozó társasházkezelő lehet-e közösképviselő, ha nincs tulajdonjoga

Hogyne lehetne! A közös képviselői megbízatás nem tulajdonjogfüggő. Sőt bizonyos lakásszám - albetét - felett még a tulajdonos sem lehet közös képviselő, ha nincs meg hozzá a megfelelő végzettsége. A vállalkozónak ez nagy valószínűséggel megvan, mert különben nem lehet az önkormányzatnál regisztrálva.

stilmotoros # e-mail 2019.04.19. 15:24

wers
MajorDomus
Szomorú örökös
Dr_Egyed_Zoltán

Köszönöm a válaszokat, a közgyűlési határozat mikor jogerős és a vállalkozó társasházkezelő lehet-e közösképviselő, ha nincs tulajdonjoga.
Köszönöm!

Boróka1 # e-mail 2019.04.19. 08:59

A Tht. 63. (2) arra is érvényes, ha egyébként az AO-ban lévő működési szabály megfelel a th. tv. előírásainak, csak épp az nem, hogy jelenleg az AO-ban van?

Boróka1 # e-mail 2019.04.19. 08:55

MajorDomus én nem írtam sem intézőbizottságról sem közösképviselőről!-:O

Szomorú örökös #   2019.04.19. 06:22

MajorDomus

Az új képvisekő ad egy számlát a munkájáról és pont...Én még nem tudtam úgy átvenni társasházat,házban lakó amatőr képviselőtől hogy ne én lettem volna az olcsóbb

Lehet te olcsóbb vagy, de ez nem igaz minden házkezelőre, mivel nem hatósági áras eme tevékenység. Márpedig ha ezt nem fedezi a beszedett közös költség, akkor nyilván emelni kell, nem gondolod? Szóval ne mindig magadból indulj ki! Dícséretes, hogy nem dolgozol drágán, de ettől még ne általánosíts!

MajorDomus # e-mail 2019.04.18. 23:05

sz.örökös
.
nem jár közös költség emeléssel.
Az új képvisekő ad egy számlát a munkájáról és pont
.
Én még nem tudtam úgy átvenni társasházat,házban lakó amatőr képviselőtől hogy ne én lettem volna az olcsóbb.gépkocsi költségtérítés.telefonköltségtérités.közös költségből laptop! és nyomtató dtb.

MajorDomus # e-mail 2019.04.18. 23:00

stil...
A történet nég nincs lefutva.
A régi közös képviselő,mint tulajdonos.valószinűleg megtámadja a közgyűlési hstározatot.és ha szabálytalan volt a leváltása.a biróság megsemmisiti a határozatot.
.
Addig viszobt az új képviselő bizonyithat.ha sikerűl,megerősitik tisztségében.
.
Ha veszit,magától is átadja az iratokat.a banjszámla és a jözüzemi számlák átiratásával a képviselő tud dolgozni.2 hónap hamar eltelik.
Boróka
A társasházban vagy Intéző Bizottság van.vagy közös képviselő.de a kettő együtt sohasem.

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.04.18. 21:57

@stilmotoros

Polgári peres eljárásban az iratok és a nála lévő ingóságok átadására lehet köteleztetni.

Ha már elindult a közgyűlési határozat megtámadásának pere, akkor az, az iratok- ingóságok átadásának kötelezésére irányuló pernek az előkérdése lesz. Szerintem.

Ha szabályos volt a megválasztási közgyűlés (ha 1/10-ed kérte akkor kérdés, hogy lement-e szabályosan a procedúra, betartották-e a határidőket, meghívó megküldése, tartalma stb.), akkor érdemes indítani a kötelezésre irányuló pert.

@ Boróka1

Régi alapító okiratok egyes rendelkezései hatálytalanná váltak már 2004-ben, ahogy osmi is írja.

Tht. 63. § (2) bek: A törvény hatálybalépésekor bejegyzett társasház alapító okiratának az e törvény kötelező jellegű rendelkezéseivel ellentétes rendelkezése hatályát veszti, és helyébe e törvény rendelkezése lép. Az alapító okirat ennek megfelelő kijavítását az alapító okiratnak egyéb okból első ízben történő módosítása során kell elvégezni.

Dr. Egyed Zoltán
ügyvéd

Szomorú örökös #   2019.04.18. 19:19

wers

Hogy miért jár jelentős közös költség növekedéssel? Nyilván aki ott lakik-lakott a házban, az pici pénzzel megelégedett, hogy fizettek neki a közös képviselőségért, egyfajta kereset kiegészítés volt. Viszont ezért cserébe el kellett neki viselni, hogy éjjel-nappal zavarták a lakók az ügyes bajos dolgaikkal, mert úgy gondolják ilyen esetben a lakók, hogy ez egy non-stop 24 órás tevékenység. Ami persze nem igaz, de sajna ha ott lakik a házban, akkor az ezzel jár.

Aki már vállalkozás szinten csinálja, az nyilván szeretne a tevékenységéből megélni, ergo meg is értem, hogy nem megy el házakba közös képviselőnek sz...rért-h...gyért.