Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházak jogásza!

MajorDomus # e-mail 2021.01.21. 19:18

,.KK-i jogkör a fizetési felszólításig bezáróan. Utána KGY határozat kell, hogy onnantól mi legyen vele, ha a tulaj még mindig nem fizetett,,

Nem kell.
A közös képviselő jogköre az árverezésig is kiterjed.

"Elvileg el is adhatja a követelést a ház, de minek, a tulaj lakása elegendö fedezet a bírósági és végrehajtási költségkre, egy közös költség tartozás meg nem lehet akkora, hogy a ház likviditása ezen múlna és ezért gyorsan pénzzé kellene tenni"

Na,a követelés eladásához már kell közgyűlési határozat.

A többivel egyetértek,felesleges köröket futna a ház.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.21. 14:51

A közös képviselő a társasház törvényes képviselője. Ha ő megköt egy szerződést a ház nevében, akkor a szerződő féllel szemben nem lehet arra hivatkozni, hogy nem volt felhatalmazása. Az a ház bels ügye lesz.
(Hacsak nem bizonyítható, hogy a harmadik személy rosszhiszemű volt.)

www.kbs-ugyved.hu

groffoka # e-mail 2021.01.21. 11:36

kbs: OK, világos. Véleményed szerint gond lehet a perbeli legitimáció szempontjából vagy bármilyen szempontból a későbbi igényérvényesítésnél, ha csak a közös képviselő dönt közgyűlés nélkül az engedményezésről, mert mondjuk az alapító okiratban rögzített összeghatár alatt marad az engedményezett tőkekövetelés?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.21. 10:18

Groffoka, egy egyszeri ügylet nem lesz üzletszerű tevékenység. (Kár volt idekeverned azt jogosulatlan gazdasági tevékenységet. Maradhatunk az eredeti kérdésnél.)

www.kbs-ugyved.hu

groffoka # e-mail 2021.01.21. 08:33

elemzo: az engedményes egy olyan személy, akinek érdeke fűződik hozzá , hogy ne kerüljön terhelés az ingatlanra. A terhelés hitel miatt okozna problémát, az engedményes ugyanis tulajdonostárs-zálogkötelezett az adóssal együtt.A ház nem illikvid, de éppen a hitel és az azt biztosító jelzálogjog miatt nincs ténylegesen térülést biztosító fedezete
kbs.: Végrehajtási szak előtt fizeti az engedményes az engedményező társasháznak a követelés engedményezésének az ellenértékét. Jogosulatlan tevékenységnek milyen esetben minősülhetne az ügylet véleményed szerint?

Szomorú örökös #   2021.01.21. 05:13

elemzo

egy házban 95% nagyon jól tudja, hogy mi a helyzet és hogy ez megfelel-e neki. Ha le akarja váltani a KK-t, akkor le fogja, nem fogja magát meggondolni

És ezek után ne lepődj meg, ha a maradék 5 % törvényességi vizsgálatot fog kérni a jegyzőnél, amit meg is kap. Mint az köztudott, nem tarthatnak a társasházak jelenleg közgyűlést, viszont az az egyetlen fórum, ahol a közös képviselőt le lehet törvényesen váltani.

Továbbá félreértettél, mert én sem értek egyet a sok szélhámos közös képviselő ténykedésével, mivel pont a normálisak renoméját gyengítik. De akkor is létezik törvényesség, amit be kell tartani, ha nem akarja a társasház, hogy komoly büntetést kapjon.

Egyébként azt alapból nem értem, hogy ha kamerák előtt online lehet tanítani, akkor vajon egy lakógyűlést miért nem lehet hasonló módon megtartani egy adott társasházban törvényesen.

Egyébként meg nem értem, hogy mire föl nálad ez a kioktató hangnem, mert én nem bántottalak, te viszont egyre jobban nem ideillő stílusra váltottál. Állj le vele és próbálj meg nem személyeskedve sértegetni, köszi! Megnyugtatlak, én nem fogok a te szintedre süllyedni!

Egyébként MajorDomus 2021.01.08. 17:20-kor írott hozzászólását miért nem olvastad el? Special ő épp egy közös képviselő, ajánlanám komoly megfontolásra a szavait.

elemzo # e-mail 2021.01.21. 01:17

groffoka,

az elmaradt közös költség követelésének a módjára az SZMSZ és a TH tv ad konkrét eljárást, eszerint ez KK-i jogkör a fizetési felszólításig bezáróan. Utána KGY határozat kell, hogy onnantól mi legyen vele, ha a tulaj még mindig nem fizetett. Elvileg el is adhatja a követelést a ház, de minek, a tulaj lakása elegendö fedezet a bírósági és végrehajtási költségkre, egy közös költség tartozás meg nem lehet akkora, hogy a ház likviditása ezen múlna és ezért gyorsan pénzzé kellene tenni.

elemzo # e-mail 2021.01.21. 01:09

sz. örökös,

köszi, de ha nem nagyon kérnék a te alternatív valóságodból és az önmagaddal folytatott vitáidból. Pl. csak te beszélsz arról és vitatkozol magaddal, hogy jelenleg a vészhelyzet idején nem lehet KK-t váltani - miközben ez teljesen érdektelen mert nem erröl szólt se a kérdés, se a válasz.
A rögeszmeddel is leállhatsz, hogy mikor kell szervezkedni, ugyanis egy házban 95% nagyon jól tudja, hogy mi a helyzet és hogy ez megfelel-e neki. Ha le akarja váltani a KK-t, akkor le fogja, nem fogja magát meggondolni csak azért, mert mondjuk a KK ad neki két kiló krumplit a KGY elötti napon.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.20. 23:40

Az egy másik kérdés. Bizonya pénzintézeti tevékenység folytatásának szigorú követelményei vannak. De az előbb nem ezt kérdezted.

www.kbs-ugyved.hu

groffoka # e-mail 2021.01.20. 22:41

Egy időben sokan rebesgették, hogy a követelésvásárlás akár jogosulatlan gazdasági tevékenységnek is minősülhet, de a gyakorlatban én nem ezt látom, magánszemélyek vígan vásárolják a végrehajtás alatti követeleéseket, akkor akár közgyűlési határozat nélkül is érvényes lehet - már legalábbis az adóssal szemben?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.20. 21:52

Miért ne?

www.kbs-ugyved.hu

groffoka # e-mail 2021.01.20. 21:42

Sziasztok!
Társasházi közös költség követelést lehet vásárolni (nem sorozatjelleggel, ez az első követelésvásárlás) a társasháztól, mi a véleményetek? Engedményezhető követelésnek tűnik a Ptk. alapján.

groffo

drbjozsef #   2021.01.16. 14:42

Nahát, milyen kicsi a világ! Biztos ugyanarról van szó!

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2021.01.16. 06:06

KBS

Ismerek egy nénit, aki sebészorvosoknál takarít...

Nekem is van egy rokonom - mondjuk aki miatt anno erre a fórumra tévedtem, mert követelődzővé vált - akinek olyan jól mutat, hogy a Sebészeti Klinikán dolgozik. Egy a baj, hogy szimpla takarítónőként minimálbérért, de ez már persze nincs odaírva. :-D

alfateam # e-mail 2021.01.15. 19:44

Ugyan, ezzel a direkt célzással nem töröd át ezt a "küldetés-tudatot. A 140-es "hivatalos" IQ-nak teret kell találni... :)))

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.15. 19:36

Ismerek egy nénit, aki sebészorvosoknál takarít...

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2021.01.15. 19:27

elemzo

Mivel rengeteg közös képviselőnek dolgozom, így a társasházi ügyekben is eléggé járatossá váltam, ugyanis nem csak dolgozom nekik, hanem beszélgetek is többnyire velük, többek között az ilyen pocsék munkát végző szélhámos képviselőkről is.

Nálad és nálam is sokkal okosabbak már kellően elégséges jótanáccsal látták el a kérdezőt. Én a legnagyobb jó szándékkal írtam neked, hogy felesleges hónapokkal előre szervezkedni, mert esetleg visszafelé sülhet el és sok eredménye nem lesz. Mindent a maga idejében javasolnék, szerintem fogadd el ezt tőlem. Ez nem félrevezetés, hanem olyan tanács, amivel inkább hatásosabbá válhat a végkimenetele. Ne bántsuk egymást, én nem tettem veled.

Egyébként ha a törvény előírásai alapján akarja leváltani a képviselőjét a háznak, akkor jelenleg erre nem sok lehetősége van, mivel semmilyen formában nem lehet közgyűlést tartani - így a leváltás se nagyon lehetséges. Ezért is próbálnálak lebeszélni az általad javasolt módszerről.

És az egyik konkrét példa, amit én írtam, hogy meghalt nálunk egy közös képviselő, aki több háznak dolgozott. Jelenleg ezeknek a házaknak sajnos nincs új képviselője és nem is lehet senkit erre megválasztani a jelen hatályos szabályok alapján.

elemzo # e-mail 2021.01.15. 18:47

Akkor meg mire fel vezeted itt félre az érdeklődőket? Ez a szórakozásod?

Szomorú örökös #   2021.01.14. 17:35

elemzo

Köszi, nekem nincs közös képviselőm, magánházban lakom.

elemzo # e-mail 2021.01.14. 15:19

Hát akkor te küldjél neki felszólítást, aki meg a törvény elöirása alapján akar eljárni és jogot szerezni a leváltás napirendi pontra való vetelére, az meg csinálja úgy, ahogy én írtam.

Szomorú örökös #   2021.01.14. 06:35

elemzo

nem felszólítást kell küldeni a KK-nak, hanem Kérelmet közgyülési napirendi pont felvételére.

Így pont azt éred el, hogy időben tudni fog a leváltásról és mindent megtesz, hogy addigra, mire lehet közgyűlést tartani, elsikálja a disznóságokat, amennyiben vannak.

elemzo # e-mail 2021.01.13. 23:39

korrekt5

nem felszólítást kell küldeni a KK-nak, hanem Kérelmet közgyülési napirendi pont felvételére. Plusz a kötelezö kellüekek amit írtam. 10% tulajdonosi hányad mndenképp írja alá.

MajorDomus # e-mail 2021.01.13. 19:58

ennek azért fuss neki még egyszer...

elemzo # e-mail 2021.01.13. 18:51

makaii84,

a legfontsabb az, hogy elöre szervezzétek meg egymást. Amíg el nem jön a közgyülüés, járjátok körbe a lakókat és kérdezzétek meg, hogy ki állna a leváltás mellett. Aki mellette van és nem tud jelen lenni a gyülésen, attól kérjetek Meghatalmazást. Ha 35%-40nyi szavazati részetek összejön, akkor azzal már valószínüleg le fogjátok tudni váltani a KK-t.
Azt pedig már most megírhatjátok, tértivevényese levélben a KK-nak (10% tulajdonosi hányad aláirásával), hogy a következö közgyülésre vegye fel a KK leváltását napirendi pontként. Ehhez még csak egy indoklást kell írni (annyi böven elég, hogy elégedetlenek vagyunk a munkájával), illetve egy Határozati javaslatot: pl. Javasoljuk a közös kepviselö leváltását.
Ha a KK nem tüzi napirendre ezt a legközelebbi KGY-en, akkor utána ti a 8 napos meghívásoi határidöt betratva meghirdethettek egy új KGY-t csak ezzel a napirendi ponttal.

MajorDomus # e-mail 2021.01.08. 22:09

Azt lehet.

Sz.Örökös

Én is arról beszéltem.