Tesco lopás

jack4 # 2009.09.11. 16:31

Úgy látom, hogy kicsit felkavartam az érzelmeket a hozzászólásommal. Mint irtam, nem szándékozom védeni azt aki lopott, de itt nem is egy felelősségre vonást elkerülését célzó dologról volt szó.
Továbbra is azt mondom, hogy mellékelni lehetett volna a szóban forgó iratot, ennek semmilyen jogi akadályát nem látom.

"Ez kicsit viccesen hangzik, nem gondolod? Én magam is elzavartam volna, bocsánat.. elküldtem volna. Majd intézik a dolgát az arra illetékes hivatalban."

Munkám során ennél sokkal "viccesebb" dolgokkal is találkoztam már. Én nem küldtem volna el.

Egyjogász # 2009.09.11. 08:36

Abban egészen biztos lehetsz, hogy egy polgármesteri hivatalban a postabontást nem a jegyző végzi.

borgo # 2009.09.11. 08:26

Lehet, hogy jobb, ha meg sem próbáljuk a Tesco-ba elküldeni.

Szerencsére a jegyző nem helybeli, így talán őt annyira nem érdekli, hogy ki mit csinált a faluban. Viszont nem vagyok abban biztos, hogy ezt a levelet maga a jegyző bontja fel. És ha ez más kezébe kerül, akkor már nincs titok.

Nem lenne feltűnő, ha bemenne a jegyzőhöz idő előtt és elkezdene magyarázkodni?

Egyébként azt a mesét találtam ki, hogy a jegyzőnek a következőt adja elő.
Anyu nagyon nagyon régóta nyugtatókon él, a válás is megviselte és ezt mindenki tudja a faluban. Azt mondtam neki, hogy mondja azt, akkor is teljesen zavarodott volt, a kosár és a táskája egymás mellett volt, több mindent is próbált, és az egyik felsőt véletlenül a táskába dobta. Már csak akkor kapott észbe, amikor becsipogott. Anyu tényleg, soha életében még nem lopott, és ezt is tudja mindenki. Nem tudom, most mi a fene jött hozzá.
Talán ez a magyarázat hihető, mert tényleg tudják, hogy rengeteg nyugtatót szed.
Inkább azt terjesszék, hogy bolond, minthogy tolvaj.

Tegnap átjelentkezett egy másik településre. Leghamarabb mikor jelentkezhet vissza? Vagy ha akarná, már ma megtehetné?

Egyjogász # 2009.09.11. 08:07

Szerintem a TESCO már nem fog ezzel foglalkozni. (Persze meg lehet próbálni.)

Inkább a helyi jegyzővel kellene beszélni, hogy ennél az ügynél szíveskedjen fokozottan ügyelni a hivatali titok és édesanyád személyes adatainak megőrzésére.

Elvileg ugyanis a Polgármesteri Hivatal azon ügyintézője, aki erről tud, ezt nem adhatná tovább senkinek, egyrészt mivel hivatalos minőségében szerzett róla tudomást, másrészt pedig a TESCO jegyzőkönyvben foglaltak édesanyád személyes adatának minősülnek, amelyeket a polgármesteri hivatal csak akkor adhat át bármely harmadik személynek, ha erre törvény feljogosítja.

Ezzel pl. egy fővárosi kerületi önkormányzatnál nem is lenne semmi gond, de mint már írtam, én is tudom, hogy egy kis faluban ez hogy megy.

borgo # 2009.09.11. 06:57

Megoldás lenne, ha a lakcímkártya másolatát elküldené a Tesconak?
Vagy ezzel inkább súlyosbítana a helyzeten?

Egyjogász # 2009.09.11. 06:38

"Nem kamu címre jelentkezett be, saját tulajdona a lakás."

Én elhiszem, arról írtam, hogy valószínűleg a biztonsági őr miért nem hitte el.

Felbontani biztos felbontják, különben honnan tudnák, hogy mi van a borítékban? (Tovább kell-e küldeni, vagy nem.)

A TESCO ezirányú gyakorlatát (már azt, hogymikor továbbítják a jegyzőkönyveket) nem ismerem.

borgo # 2009.09.11. 06:06

Nem kamu címre jelentkezett be, saját tulajdona a lakás.

Teljesen egyetértek veletek, én sem védem anyut. Nem ő érdekel, hanem a testvérem, akinek a pletykákat el kell viselni, holott nem ő lopott. Bármit megtennék, hogy megvédjem őt. Sajnos arról sem tehetek, hogy anyám ilyen elmeroggyant. Bár megváltoztathatnám!

Azzal is egyetértek, hogy kicsit nevetséges, hogy x idő múlva beállít az új lakcímkártyával. De nekik nem mindegy, hogy hova küldik, amikor úgyis megkapja a büntetését?

A kérdésem még az lenne, hogy max. mikor küldik ki a jegyzőkönyvet?

És ebben az esetben, hogy nem módosították a lakcímet, a régi helyre küldik ki a jkv-et, onnan pedig átküldik az új település jegyzőjéhez, így még az első helyen felbontják azt, ugye?
Ki bontja fel? A jegyző, vagy még előtte más kezébe is kerülhet?

Egyjogász # 2009.09.11. 05:20

A TESCO-ban naponta jónéhány ilyen eset történik, kétségtelen, hogy a biztonsági őrök sem kesztyűs kézzel bánnak a lebukott tolvajokkal, de bizony én nemegyszer hallottam már, hogy a tolvaj urak/hölgyek némelyike milyen mocskos szitokáradatot zúdított rájuk.

Úgy hogy vélhetően a biztonsági őröknek nem a szívük csücske az elkapott tolvaj.

Az meg valóban igen furcsa, hogy valakit elkapnak, majd fél óra múlva visszamegy, hogy bocsi, az elmúlt 30 percben megváltozott a címem....
Nem kell Columbo-nak lenni, hogy a biztonsági őr összefüggést lásson a kettő között, pl. azt, hogy az elkapott személy bejelentkezett valami kamu címre, hogy ne lehessen utolérni a büntetéssel.

GMB26LPO # 2009.09.10. 18:56

Bombi, már megint csak helyeselni tudok... :)

Bombi # 2009.09.10. 18:21

A jegyzőkönyve nem lehet javítani,oda kell küldeni a feljelentést ami a lakcímkártyán szerepelt,vagy ha nincs kártyája akkor az elkövetés szerinti helyi önkormányzathoz.
"Nem nekik kell eldönteni, hogy mit érdemel az aki lop!"

ezt nem is teszik,hiszen ezért van a feljelentés,megtorlásnak meg végképp nem nevezném,hiszen teljesen normálisan jártak el.
Az hogy kinek milyen hátránya származik ebből nem a biztonsági osztályra tartozik.

GMB26LPO # 2009.09.10. 18:02

Azt sem látod, hogyha egyszer fel lett véve egy jkv. akkor rá 30-40percre meg odaállít, mint egy okmányirodába, hogy hééé fiuk bocsi, megváltozott a lakcímem.. Ez kicsit viccesen hangzik, nem gondolod? Én magam is elzavartam volna, bocsánat.. elküldtem volna. Majd intézik a dolgát az arra illetékes hivatalban..

jack4 # 2009.09.10. 16:42

Nem támogatom a lopást és annak elkövetőjét sem! De egyszerűen nem látom más indokát annak, hogy nem fogadják el a bejelentését a lakcímváltozásról. Milyen alapon? A biztonságiak feladata a jkv. felvétele, nem a "megtorlás". Nem nekik kell eldönteni, hogy mit érdemel az aki lop!

GMB26LPO # 2009.09.10. 16:32

A biztonságiak szemétkedtek? :):)
Ne röhögtessél már... Mert szerinted mit érdemel az, aki LOP? Emlékezz már vissza mi volt Szt. István korában? :):):)
Minimum a kezét vagy ujját vágták le :D
Ezt csak úgy mondtam... de az nem szemétkedés mikor valaki nincs rászorulva vmire és mégis el akarja lopni? :D :D Hagyjuk a hülyeségeidet jack4 :D:D

jack4 # 2009.09.10. 16:07

Én meg lefénymásolnám a lakcímkártyát ill. a bejelentésről kapott igazolást és megküldeném nekik azzal, hogy mivel a lakcím megváltozott, az új lakcím szerinti polg. hivnak. küldjék a keletkezett iratokat.

Amúgy meg semmibe nem került volna a biztonságiaknak a másolatot hozzátenni a jkv.-höz, abból a feljelentés készítője tudná, hogy hova címezze az iratokat, csak gondolom jobb volt nekik még szemétkedni egyet.

Miért nem jelentheti be valaki a lakcímének megváltozását azon a napon, amikor vele szemben eljártak . Ennek semmi akadálya és nem is azt célozza vele, hogy megússza a büntetést.

GMB26LPO # 2009.09.10. 14:53

Kedves borgo...

Teljesen helyesen jártak el a TESCO-ban...
Édesanyád bekísérték, ott Ő adott hivatalos okmányokat.. abban az esetben, ha a TESCO elfogadta volna a papírt és teszem azt elkezdtek volna új jkv-et írni, csak kérdezem az okosokat, szerintetek nem lett volna okirat hamisítás vagy hamis adatok közlése? Még akkor is, hogyha teszem azt létező adatokat adott volna.. Lényeg a lényeg, akkor kell gondolkozni, mikor megfordul az ember fejében, hogy mit is akar elkövetni.. utána meg csak megy az egymásra való köpködés... és általában mindig a bizt.-i osztályt próbálják szidni, mocskolni.

Mindenki viselje azt, amit elkövetett.

borgo # 2009.09.10. 13:48

Most volt anyu a Tescoban. Elzavarták. Azt mondták, hogy érdekes, hogy délelőtt még máshol lakott.

Ezt nem hiszem el!!

Közben meg már átjelentkezett a másik településre.
Ettől még a régi helyre küldik ki ugye, és fel is bontják?

Úristen! Ekkora szégyent! Nem anyu érdekel, hanem a testvérem, akinek a háta mögött összesúgnak az iskolában!

jack4 # 2009.09.10. 12:13

A tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt a lakcím szerint illetékes jegyző jár el, vagyis az üzletnek, mint feljelentőnek oda kell megküldenie a feljelentését. Őket nem fogja érdekelni, hogy melyik település jegyzőjének küldik meg, különösen, hogy a káruk megtérült. A lényeg, hogy a jegyzőkönyben az új lakímet tüntessék fel, mint lakhelyet.

borgo # 2009.09.10. 12:04

De biztos, hogy ezt a Tescoban elfogadják?
Nem túl feltünő, hogy pont ma jelentkezett át másik településre? Vagy ezzel nem foglalkoznak?

borgo # 2009.09.10. 11:57

Már épp az okmányiroda felé tart. Nagyon remélem, hogy így nem tudódik ki!!

jack4 # 2009.09.10. 11:48

Ez jó lehet, ha időben beviszi a lakcímkártyát.

borgo # 2009.09.10. 11:40

Anyu most telefonált, beszélt az ügyvéddel.
Azt javasolta neki, hogy jelentkezzen be másik településre és szóljon a Tescoba, hogy megváltozott a lakcíme. Így másik városba küldik.
Szerencse, hogy anyu nevén van egy lakás egy másik városban, így talán meg tudja oldani.

Ha ma bemegy az illetékes okmányirodába és átjelentkezik, utána pedig bemegy a Tescoba és közli, hogy megváltozott a címe, akkor az még nincs későn? Csak nem küldik ki azonnal azt a jegyzőkönyvet, ugye?

Amit most adnak ideiglenes lakcímigazoló kártyát, az is ugyanolyan értékű, mint az eredeti?

_Wasp_ # 2009.09.10. 11:37

itt konkrétan a tanár anyja lopott...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Egyjogász # 2009.09.10. 11:31

"nem kell aggódni, túl nagy nyilvánosságot nem kap az ügy. A jegyző legalábbis nem fogja közzé tenni sehol –van ilyen ügyből nála több tucat."

Tapasztalatból mondom:

Egy kis faluban az orvos mellett dolgozó ápolónő simán elmondja ennek-annak, hogy a Putyi néni aznap milyen nyavalyával volt náluk, de a hagyatéki ügyintéző is elújságolja a fél utcának, amit a hivatalos iratokban látott....

Úgy hogy én borgo aggodalmát jogosnak tartom, bár nem nagyon tud ellene tenni semmit....(ill. még az is felmerülhet, hogy mit szól a pógármeste, meg a jegyző, ha megtudja, hogy az iskolájuk tanára lopott...)

jack4 # 2009.09.10. 11:24

Hacsak a biztonsági cég nem tünteti el a jkv-et, akkor nem. De ezt nem hiszem, hogy megtennék.

borgo # 2009.09.10. 11:14

Ha nem egy közel 2000 fős faluról lenne szó, akkor egyáltalán nem érdekelne. De itt minden kitudódik.
Ráadásul a polgármesteri hivatallal szemben van az iskola, ahol a testvérem tanít. :(

Akkor azt mondjátok, jogi úton sehogy sem lehet megakadályozni, hogy kiküldjék a jegyzőkönyvet?