Nem számlázó szerelő VS biztonsági kamera


RegFwd # 2020.03.04. 12:26

Másfél évvel ezelőtt a vízvezeték-szerelő végzett egy kisebb javítást a lakásomban. Előzetesen nem adott árajánlatot, de őt hívtam az előző tulajdonos ajánlása alapján (már ismeri a rendszert, mert ő újította fel néhány éve). Mikor végzett a munkával, mondott egy háromszor akkora összeget, mint amire számítottam, amit szóvá is tettem, de végül kifizettem. Kértem a számlát, erre azt válaszolta, hogy a számlatömböt a kocsijában felejtette; aztán kiderült, hogy nem is a kocsijában, hanem otthon van. Végül lemondtam a számláról, mert nagyon sok egyéb feladatom volt, ennek utánajárni meg úgyis reménytelennek tűnt. Megfogadtam magamban, hogy ezzel a szerelővel többet nem állok szóba.
Pár hete viszont kiderült, hogy rosszul végezte el ezt a javítást, és ebből keletkezett egy kisebb károm. Az új szerelő erről adott is egy jegyzőkönyvet. Minimális realitásérzékkel előrejelzhető, hogy írásbeli szerződés és számla hiányában elutasítana bármiféle kártérítési igényt a régi szerelő.
Én viszont haragszom rá, és bosszút forralok.
Az első ötletem az volt, hogy felhívom telefonon, elkezdek beszélgetni vele arról, hogy mi volt ez a hiba, és hogy fizesse ki a káromat, eközben remélhetőleg elismerné, hogy dolgozott adott hónapban nálam. A rögzített beszélgetést elküldeném a NAV-nak, akik ellenőriznék, hogy volt-e az adott hónapban erre a címre kiállított számla a könyvelésében. Csakhogy, úgy tudom ilyenkor a beszélgetés elején figyelmeztetni kell a másik felet, hogy a beszélgetés rögzítésre kerül. 1-epszilon eséllyel erre lecsapná a kagylót, és többet föl sem venné. Persze, lehet, hogy ez már nem így van. Néhány éve olvastam valami olyasmit, hogy bűncselekmény felderítéséhez szabad titokban hangfelvételt készíteni; de ennek nem ismerem a feltételeit és a korlátait.
Az előbbi ötleten kicsit csiszolva felmerült az is, hogy elhívom a lakásomra, és ott folytatok le vele egy hasonló tartalmú beszélgetést, amit a biztonsági kamera venne fel. (Ez lehet egy sima USB-s webkamera, vagy vannak ennek törvényi keretei? Rögzíthet a kép mellett hangot is?) Szükség esetén a bejárati ajtómra kitennék valami szép sárga-fekete matricát, hogy a lakásban biztonsági kamerák leselkednek, vagy valami hasonló.
Mit tudnak javasolni az előbbi két ötlettel kapcsolatban? Esetleg van harmadik? (Kérem a kihívom a lakásra, majd miközben megy fel az emeletre, egy tompa tárggyal kárt okozok a gépkocsijában típusú indítványok mellőzését.)
Köszönettel:
Robi