Egyéni vállalkozás


futafuga # 2011.03.03. 19:53

Udv Mindenkinek.

Szeretnek kerdezni....Talan tudja valaki a valaszt.
Egyeni vallalkozokent kivanok tovabb dolgozni, magyar fovallalkozonak, alvallalkozokent Hollandiaban.
kb 150000ft.-ra akarom bejelenteni magam burkolokent, ennek tudom jarulek kiadasai kb56%. Nyilvan vannak meg egyeb koltsegek mint iparuzesi ado stb.
Tovabba 250000ft.- vagy 500000ft.-rol adnek szamlat mint elvegzett munka. Afamentesen lenne a legjobb, mert a megrendelonek nemkell afas szamla.

Nem igazan tudom, hogy a jarulek kifizetesein kivul( a 150000ft.-os brutto kereset) mennyit kellene kiadnom a szamlak utan, es milyen egyeb kiadasaim lesznek meg.
Nagyon sok verziot hallottam mar.
Kerdeznem meg hogy ha kikuldetesben dolgoznek, napidijat elszamolhatnek, es ha igen mennyit_

Kerem aki tud ezekben valos valaszokat adni, irjon.

Koszonom elore is tisztelettel

Sz. J.

gergelyvilmos # 2011.10.17. 07:40

Kedves Fórumozók!
(Majdnem) teljes tudatlanként kérek segítséget. A cégem tudna plusz munkákat adni, de csak azzal a feltétellel, ha számlát tudok adni - azaz egyéni vállalkozóvá kell válnom. Emellett megmarad a heti minimum 36 órás jogviszonyom, tehát a járulékokat egyszer már a munkáltatóm fizeti nekem. Az egyéni vállalkozás után kell-e havonta/negyedévente fizetni az államnak? Mit, milyen járulékot és mennyit? Mi történik akkor, ha adott hónapban/időszakban nincs bevételem? Akkor is kell fizetni? Mennyit? Mi a számítás alapja?
A segítséget előre is köszönöm!
Üdvözlettel: gergelyvilmos

bajussz # 2012.01.24. 20:36

kedves fórumozók!

egyéni vállalkozó (pénzügyi tanácsadó) székhelyéül nem az állandó lakcímét választja, hanem a lakcímkártyájába bejegyzett tartózkodási helyet (ami az egyik ismerőse tulajdona).

ilyenkor mit költségelhet el a közüzemi számlák közül? és miből hány %-ot?

az óráknak ilyenkor az ő nevén kell lennie?

köszönöm előre is

ferry008 # 2012.02.10. 15:37

Sziasztok szép napot mindenkinek.Egy kérdésem lenne hozzátok.Ismerősöm egyéni vállalkozó egy éve.Igazából autókölcsönzésben akart indulni viszont az első nehezen készpénzből megvásárolt autóját el is lopták ezért nem foglalkozott tovább vele.Ezért szeretne valamiféle egyéni vállalkozói hitelt,amiből tudna venni 3-4db személygépkocsit.Az elsőt személyi gyors kölcsönnel kellett meg pótolni(130e) az autó ellopása végett ezt sem tudta visszafizetni és bar listára került.A kérdés az hogy ilyen esetben tudok e valami hitelt igényelni hogy sikeres vállalkozást tudjon végre vezetni vagy nincs értelme?Válaszotokat előre is köszönöm vagy ide vagy pedig a következő email címre ferry008@citromail.hu-ra

nickik # 2012.02.26. 19:27

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a jobb és szabályosabb megoldás az esetemben.

Ikreim vannak, egyedül nevelem őket. Március végén lesznek 4 évesek, tehát még majdnem 3 évig kapom utánuk a dupla gyest. Egy masszázs szalonba vállalnék munkát, napi 4 órában. A tulaj azt mondta, hogy neki az is jó, ha én nem leszek egyéni vállalkozó, hanem testvérem (ő egyéni vállalkozó) bejelent magához, tehát bejelentkezik mint foglalkoztató.

Kérdésem, hogy ez szabályos-e? Ha igen, mennyi járulékot kell fizetnem magam után? Ha mégis úgy döntenék, hogy én is kiváltom az egyéni vállalkozóit, akkor az mennyibe fájna nekem? Csak szja-t kell fizetnem vagy mást is? Bocs, ha kicsit bonya voltam! Köszönöm!

sfgomb (törölt felhasználó) # 2012.02.27. 13:34

Feleségem egyéni vállalkozását 2012. január 18-án megszüntette. A helyi önkormányzat ennek ellenére kivetette rá a helyi iparűzési adót 2012-re.

Jogos ez az eljárás?

Rexor # 2012.02.27. 14:52

Az iparűzési adót nem kivetéssel állapítják meg, de ha volt január 18-ig árbevételed akkor le kell adózni.

nickik # 2012.02.27. 16:25

Valaki tudna esetleg nekem is segíteni, a 2-vel lentebb feltett kérdésemmel kapcsolatban? Köszi

Dr.Attika # 2012.02.27. 18:27

Kedves "nickik"!
Nem szabályos. Az a szabályos, ha Önt munkavállalóként jelenti be 4 órára a szalon üzemeltetője. Az összes többi jogellenes. A járulék és egyéb közteher mértéke nem az Ön gondja. Azt a foglalkoztatónak kell levonnia és befizetnie a költségvetésnek. Önnek annyit kell tisztázni, hogy mennyit kap kézbe bérbizetéskor. Ha ezért megéri napi 4 órában dolgozni, akkor vállalja el az állást, ha nem, akkor ne vállalja.
Mondok egy példát:

Egy ilyen munkakörben a nettó óradíj 1.000,- Ft. Ez egy napra 4.000,- Ft. Egy hónapra 80.000,- Ft
Ha ezt a nettó öszeget megkapja minden hónapban, akkor szerintem megéri alkalmazásba állni. A munkáltató cca. ennyi közterhet fizet és hasznot realizál. Ha ez neki megéri, akkor neki megéri Önt alkalmazni. Az összes többi számítás költségvetési csalást feltételez. ( Btk. 310.§)

nickik # 2012.02.27. 22:13

Köszi Dr. Attika!

Bocs, hogy rákérdezek, de ez abban az esetben is csalás, ha én még bő 3 évig gyesen vagyok. Ikrek után iskolás koruk első évének decemberéig kapom a gyest. Akkor nem csak szja-t kéne fizetnem? Azt nem értem, hogy elvileg ha a testvérem a foglalkoztatóm, akkor be vagyok jelentve nem? Elvileg egyéni vállalkozó foglalkoztathat munkavállalót vagy azt csak saját részre teheti meg és ez a gond? Bocs, hogy ilyen nehezen fogom fel, de ez nekem annyira kínai és mindenki mást mond! Amúgy a tulaj kerek perec megmondta, hogy nem fog bejelenteni vagy én leszek egyéni vállalkozó vagy a tesóm útján megoldom :( Viszont bárhol meg tudják, hogy 2 pici gyerekkel egyedülálló vagyok, mondanom sem kell talán mi a reakció. Köszi

Skye # 2012.06.03. 19:33

Tisztelt Fórumozók!

Jelenlegi főállásom mellé szeretnék vállalkozást indítani természetgyógyászi végzettséggel, tanfolyamok vezetésére (masszázs, mozgás).

  1. Milyen forma lenne erre a legcélszerűbb (EV,Bt, esetleg kft)? Ezt az anyagi felelősség vállalás miatt is kérdezem.
  2. Ha többen szakmabeliek összefognánk, annak lenne-e valami előnye?
  3. Szükséges-e telephely?
  4. Csak a költségeim elszámolása után megmaradó nyereségből kellene adóznom, illetve járulékot fizetnem?

Elnézést kérek, némely kérdés érdekesnek tűnhet, de nincsen tapasztalatom a témában.
Minden segítséget előre is köszönök!

Kristóf

kraj0412 # 2012.06.17. 19:12

Kedves fórumozók!
Egy viszonylag érdekes szituációba keveredtem az adóhatósággal, amivel még az ott dolgozók sem találkoztak. Történetem a következő. 2008. júniusában sikeres érettségi vizsgát tettem középiskolámban, így ezzel az ottani nappali jogviszonyom az iskola igazolása alapján 2008. június 30-án megszűnt. Egyetemi tanulmányaimat ugyanebben az évben kezdtem meg a felsőoktatásban, így 2008. szeptember 4. óta azóta is fenn áll nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom. Azonban én 2008. június 24-én egyéni vállalkozóként kezdtem el tevékenykedni abból célból, hogy egyetemi éveim alatt némi plusz bevételre tudja szert tenni. Mivel sajnos sikertelennek bizonyult a vállalkozás, összesen 3-4 ezer forint bevételem keletkezett, a kiadás pedig ennek többszöröse, így 2008. december 31-ével megszüntetésre került. Sajnos a könyvelő hibájából néhány dokumentumot elmulasztott benyújtani, illetve némi hibát is vétett a bevallások során, ezért idén, 4 évvel később egy ellenőrzésre idéztek be a NAV-hoz, ahol közölték a pótolandó dokumentumok listáját. Ezekkel eddig nem is lenne probléma, önellenőrzés keretében orvosolhatóak. A gond ott kezdődik, amiért tanácsot kérnék a hozzáértőktől, hogy az ügyemben eljáró revizor szerint a középiskola és az egyetem között időszakra, tehát 2008. július 1. és szeptember 3. között társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettségem van, azonban ebben csak 90%-ig biztos, és sem ő, sem a kollégái, sem az osztályvezetők nem tudnak határozottan állást foglalni. Elmondásuk szerint bár a középiskolai tanulmányaim után, ha nem lettem volna vállalkozó, és nem tanulok tovább is biztosított lettem volna 2008. október 31-ig, azonban mivel kvázi főállású vállalkozónak minősültem az említett, nagyjából két hónapban, és az egyéni vállalkozás egy új jogviszonyt keletkeztetett, ezért járulékfizetési kötelezettségem van. Az indoklása az, hogy a járulékfizetés alól csak nappali tagozatos jogviszony fennállása esetén mentesülnék és ez szerinte nem állt fenn, így az általános szabályt alkalmazva meg kell térítenem az elmaradt, több mint 70.000 forintos járulékot. A kérdésem igazából az lenne, hogy esetlegesen fenn áll-e visszamenőlegesen a nappali tagozatos jogviszony, folytatólagos jelleggel 2008 nyarára az egyetemi tanulmányaim megkezdésével vagy sem? Mint ahogyan korábban, a 2009-ben hatálytalanná tett felsőoktatási törvényi rendelkezés alapján alapképzés és mesterképzés között. 76.§ (5) Ha igen, ezt milyen jogszabállyal tudnám a revizoroknak igazolni? Eddig én magam nem találtam erre vonatkozó joganyagot, ahogyan a hatóság sem. Azonban más egyetemeken dolgozó jogászok határozottan emlékeznek ilyen szabályra, de sajnos ők sem jártak sikerrel. A revizor arra hivatkozik, hogy külön kell választani az ellátásra való jogosultságot - ami október 31-ig fennállt - a járulékfizetési kötelezettségtől, mivel én a vállalkozással egy új jogviszonyt kezdtem.

Továbbá az érdekelne még, hogy méltányossági kérelem beadása során mire lehet hivatkozni? Azt gondolom, hogy ez egy olyan joghézag, ami indokolatlanul keletkeztet részemre fizetési kötelezettséget, hiszen alapos indokból voltam tévedésben, mivel a a középiskola diákigazolvány október 31-ig érvényes, amivel a nappali jogviszonyom igazolom. Ugyanezt a feltevést megerősítendő, két könyvelő sem találta úgy 2008-ban, hogy itt nekem fizetnem kellene, valamint még maguk az adóellenőrök is bizonytalanok a kérdésben, sőt az egyik elsőre el is siklott volna a probléma felett. Ha tudtam volna, értelemszerűen nem kezdek bele az egészbe. Mind a PTK, mind a BTK, még bűncselekmény elkövetése esetén is kizárja a büntethetőséget a tévedés. Nem gondolom, hogy az adófizetésnél ez gyenge indok. Továbbá még most is diák vagyok, nincs keresetem, vagyonom, így lehetőségem sincs befizetni. A nagyítóval keresendő pénzmozgás az egyébként is mínuszos vállalkozásomban véleményem szerint aránytalan terhet jelentene rám nézve, pláne így 4 évvel később. Várom véleményeiteket! Köszönöm előre is, üdv: K.

tamas147 # 2012.07.06. 06:41

Manapság nem biztos hogy érdemes saját vállalkozásba belevágni, ha szerencsésebb vagy akkor csak nem lesz hasznod, de a legtöbben csak a mínuszokat termelik... Ezért én egy sokkal jövedelmezőbb és biztosabb dologba kezdtem bele! Ahol minimális befektetéssel hatalmas kereseti lehetőséget lehet elérni! Egy 16éve biztosan működő cég reklámozásával. De nem kell hogy embereket szervezzünk be elég csak napi egy hirdetés feladni, ha senki sem nézi meg akkor is jár a jutalék!!! Nos én 200ezret fektettem be és most már havonta 400ezret keresek! Kis befektetés biztos jövedelem! Fontos még hogy ingyen is kezdhető, de úgy nehezebb elérni az ilyen magas fizetésig... Egy vállalkozás indításának a töredékét fektesd be ebbe és meglátod, nem kell 5percnél többet dolgoznod egy nap és mégis akár milliós fizetésre tehetsz szert! Figyelem ez nem piramisjáték!!! Mindenki próbálja ki legalább ingyen, hatalmas lehetőség! Mindenben segítek, érdeklődni tamas14@vipmail.hu!

zsolti19 # 2012.11.11. 11:43

Tisztelt Fórumozók!

Egyéni vállalkozás keretén belül szeretnék ital házhoz szállítással foglalkozni. Ám ez mellett alkalmi rendezvényeken is szeretnék italt árusítani. Előfeltételként csak azt olvastam, hogy be kell jelenteni a Vám- és Pénzügyőrségnél az eseményt.

A kérdésem az lenne, hogy ezenkívül kell-e bármilyen engedély egy egyszeri eseményen való italárusításhoz? A tevékenységi körömnek az internet kereskedelmet, egyéb termékek nem bolti árusítását és az áruk házhoz szállítását jelölném meg. Ezenkívül kell-e más tevékenységi kör?

Válaszokat előre is köszönöm!

Dooka # 2012.11.29. 15:52

Üdv.Azzal fordulok hozzátok/önökhöz mert egy ismerősöm egyéni vállalkozást szeretne indítani,árufuvarozással szeretne foglalkozni 3,5t alatti járművel.2009-ben egy baleset következtében 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott 2 évre felfüggesztve,ami 2011-től érvényes(ekkor volt a tárgyalás).Bár mondták hogy erkölcsi már nem kell a kiváltáshoz,de azt olvastam hogy vannak bizonyos kizáró okok a létrehozásnál.Ellehet így is indítani a vállalkozást,vagy várjuk meg míg letelik a felfüggesztett?

Válaszukat előre is hálásan köszönöm.

Yetilovag # 2012.11.30. 08:20

Helló Zsolt!

Rendezvényeken történő jövedéki termék árusításához, ez a tevékenységi kör nem jó. A jövedéki termékek árusítása működési engedélyhez kötött, tehát üzlethelyiséggel, telephellyel rendelkezni kell. Ha ezek megvannak, akkor 3 munkanappal a rendezvény előtt bejelentést kell tenni a területileg illetékes Vám igazgatóságnál, az üzlethelyiségen kívüli értékesítésről

Judit.o # 2013.02.19. 14:57

Tisztelt Fórumozók!
December 21-én lettem bejegyezve, mint egyéni vállalkozó. Jan. 1-től katás lettem. A múlt évi 10 nap alatt nem szereztem bevételt, volt egy kamarai befizetésem, és vettem egy számlatömböt. A bevallást el kell készítenem a múlt évről, de mégis mi az, amit kötelezően ki kell töltenem? Előre is köszönöm a segítséget!

kínos_kérdés # 2013.03.25. 16:03

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy egyéni vállalkozás indításához kell erkölcsi bizonyítvány? Az okmányirodában azt mondta az ügyintéző, hogy már nem kell, de ők hivatalból kikérik a BM-től.

Tehát..ha szerepelek a bűntettesek nyilvántartásában, ugyanakkor foglalkoztatástól nem vagyok eltiltva, akkor nem kezdhetek egyéni vállalkozásba, vagy nem?

Mrblue # 2013.03.26. 07:42

Sziasztok!

Én olyan helyzetbe csöppentem bele, hogy állítólag egy cég azért nem veszi igénybe a szolgáltatásaimat, mert nem tudja elszámolni az áfa-nélküli számlát a könyvelőjük szerint. Ez valami ürügy, vagy van valami alapja?

Tompi # 2013.04.11. 08:18

Tisztelt Tanácsadó.
Szeretném ki váltani az egyéni vállalkozóimat. (ingatlanértékesítéséhez, illetve kozmetikumok árusításához)
De nem tudom melyik adó formát válasszam, hiszem az 1-2 hónapban elég minimum bevétel várható még a tanfolyam miatt.. Illetve 3 gyermekem van ő rájuk igénybe vehetek egyéni vállalkozó ként valamilyen juttatást? Válaszát előre is köszönöm..

TAO APÓ # 2013.04.13. 16:20

100%-ban vissza nem térítendő pályázati támogatást nyertem szabadalmamat megvalósító innovatív vállalkozás alapításhoz. ÁFA körbe is bejelentkezett KATA-val adózó mellékfoglakásos egyéni vállalkozást kívánok alapítani. Az elnyert támogatás több mint kétszerese az évi időarányos 4Mft bevételi határ és lesz is még működési bevételem is kb. 5 MFt (mert, hát ezért alapítok vállalkozást, hogy legyen)
A probléma az, hogy a KATA Tv. szerint a támogatás is bevétel és a 4Mft-t feletti részre már nem havi 25 eFt az adóátalány hanem a bevétel 40%-a. Józan paraszti ésszel ez nekem azt jelenti, hogy az állam "jobb kezével" támogat a ballal meg vissza -veszi.
Létezik viszont egy korábbi NAV állásfoglalás „Adóvilág” 2010 május 6. szám.(http://www.kompkonzult.hu/…/cikk_06.pdf) aminek első oldala szerint
"Az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek körében a támogatások igénylésére jellemzően az egyéni vállalkozók illetve a mezôgazdasági ôstermelôk jogosultak. A két adózói körnél a támogatások elszámolása azonos módon történik. Közös szabály az is, hogy a támogatások összege megemeli az adózási feltételül rendelt bevételi értékhatárt" és 17.oldal
" IV. Egyéni és társas vállalkozás alapításához nyújtott támogatás, Idesorolható az a bevételnek nem minôsülô támogatás, amelyet a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységének megkezdésével összefüggésben kap a költségei fedezetére, továbbá gazdasági társaságban történô belépésével, gazdasági társaság alapításával összefüggésben, feltéve, hogy a cél szerinti felhasználás révén teljesített kiadás alapján a magánszemély költséget (ideértve az értékcsökkenési leírást is) egyáltalán nem
számol el.
AKKOR MOST MI A PÁLYA ?
Bevétel-e az állami támogatás, vagy nem? Mit akar a jogalkotó. Mert, ha igen adózzon nekik a halál.Húzzák csőbe az anyukájukat. Nem kell az ilyen támogatás. Kenjék a hajukra. A szabadalmamat majd máskor, máshol valósítom meg. Tisztelettel TAO APÓ.

varadisz # 2013.04.26. 10:02

Tisztelt Tanácsadó,

egyéni vállalkozásomat immár több éve szüneteltetem. (azaz nem működik). Kell -e iparűzési adót fizetnem a győri önkormányzat felé? Semmilyen bevételem stb. már évek óta nincs. Köszönöm szépen a választ.

Anna0129 # 2013.05.27. 14:27

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
én mint e.v tudok e olyat csinálni, hogy ezt vagy azt veszek majd eladok?
A másik meg az lenne, hogy ha én kiállítok egy számlát, ( én áfamentes leszek ) akkor a befogadó félnek milyen hátránya származhat abból, hogy áfamentes vagyok?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.27. 15:51

Nem tudja levonni a saját maga által fizetendő áfából a te számlád áfatartalmát. Mert nincs neki olyan.

Egyébként nem fogod elhinni, de minden vállalkozó, vállalkozás ezt csinálja: ad, vesz dolgokat. Tulajdonképpen ez a vállalkozás.

Anna0129 # 2013.05.27. 15:56

Köszönöm