Kedves tana! Az illetéket kivetéssel állapítják meg, és ha a kivetés alapján nem fizetitek meg időben, akkor kezd el ketyegni a késedelmi kamat. ha nem vetette ki az APEH az illetéket (és minden dokumentum benyújtásra került), akkor az ő saruk, nektek nem kell késedelmi pótlékot fizetnetek.
telek vagyonszerzési illeték és késedelmi kamat
Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy van e bármi esélyem késedelmi bírság mérséklésére.
Problémám a következő: 2007 júniusában vásároltunk férjemmel egy telket, amire építkezni szerettünk volna. Egy évvel rá viszont inkább eladtuk és vettünk egy házat.
Tehát 2008 júliusában adtuk el a telket. Tisztában voltunk vele, hogy illetéket kell fizetnünk, de nem tudtuk, hogy mennyit, és persze nem volt csekkünk se, amin befizessük.
Habár volt 2007-ről 2X 150.000 Ft-ról szóló csekkünk, de mivel tudtuk, hogy már több lesz, így vártuk a csekket, de nem jött.
2009 januárjában elkezdett a férjem telefonálgatni az ügyben, de mindig átirányították, és mire talált illetékest, az nagy nehezen mondta, hogy írjunk levelet és csak minimális kamat lesz.
A lényeg, hogy most nagy nehezen 2009 június 22-én kaptunk csekket, az eredeti illetékről, tehát 300.000 Ft-ról, + 96.000 Ft-ról.
Azért, mert ők majdnem egy évig képtelenek voltak kiküldeni az illetéket, azért miért én fizessek? Ha 10 évig nem küldik, akkor mi van?
Szóval az érdekelne, hogy van e esélyem a 96.000 Ft mérséklését elérni.
Válaszukat előre is köszönöm.
KBS-nek igaza van. Egy fellebbezéssel ugyan ki lehet tolni a végrehajtási eljárás megindítását, de az illetéktörvény szigorú rendelkezései miatt nem fognak helyt adni a jogorvoslati kérelemnek.
Ezen túl, mivel a végrehajtási eljárás megindítása előtt fizetési felhívást is küldtek, valószínű hogy már jogerős a határozat, és a fizetési határidő is letelt. A fellebbezés tehát elkésettnek minősülne, és nem befolyásolná a végrehajtás megindítását. Igazolási kérelmet lehetne ugyan benyújtani a késedelem kimentésére, de szerintem nem túl sok eséllyel.
Fizetési könnyítési kérelem benyújtásával viszont elkerülhető a végrehajtási eljárás azonnali megindítása, illetve a már megindított végrehajtási eljárás szünetel.
És nagy eséllyel elbukja a fellebbezés illetékét is. Biztos, hogy ez egy jótanács volt, Tanár úr?
Kedves Eni.Sandor78!
Lényegében annyit tehet, hogy megfellebbezi az elsőfokú határozatot, és abban leírja mindazokat, amiket itt már leírt. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
2005 ben vásároltam a párommal közösen egy telket amire építkezni akartunk.sajnos nem jött össze mivel az út ami a telkünk előtt van bár közút, de mégis magántulajdonban maradt.közművesíteni pedig nem tudtam a telket, mert az út tulaja meghalt, így nem vitték végig a közművet mivel nem volt aki beleegyezzen abba hogy az úton mehet.bonyolult.az örökösök viszont nem egyeztek meg ezért az ügy elhúzódott.tehát kifutottunk a 4 évből.megkaptuk a levelet az illeték fizetéséről.195 ezer fejenként, továbbá 111 ezer késedelmi kamat. ma egy újabb levél: azonnal fizessem be a késedelmi kamatot mert végrehajtás lesz.nem tudtam elkezdeni építkezni, nem volt közmű, közmű nélkül nincs építési engedély.most meg nem fogom tudni kifizetni.mit tehetek??azon kívűl hogy bankkölcsönt veszek fel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02