Banki hitelek

Nandiboy # 2011.08.10. 16:43

Elemezzük a deviza hiteleket az alkalmazott kamat irányából is.

A hitelszerződés szerint:
A Bank a kölcsön összegét ügyleti kamatlábát ... jogosult ... egyoldalúan megváltoztatni.
A Bank a kamatnak az Adós számára kedvezőtlen változtatására akkor jogosult, ha a tőke és pénzpiaci kamatlábak emelkedése, a Bank forrásköltségeinek a változása ezt szükségessé teszi.

A Bank eredeti szándéka az lehetett, hogy elkerülje a Svájci jegybanki alapkamat (továbbiakban: SNB-Libor) emelkedéséből származó kockázatot.
Nézzük meg mi történt valójában. Amikor felvettem a hitelt az SNB-Libor 2,5% körül volt, és a Bank 5,5% kamatra adta. A kamatrés egyszerű kivonással számítható 5,5-2,5=3,0 Ez a szolgáltatás ellenértéke, amely megilleti a bankot az elvégzett szolgáltatásért.
A hiteltermék meghirdetésekor tehát a folyósításban résztvevők (beleértve a Bankomat is) összességében 3,0% kamatréssel elégedettek voltak.
A hitelfolyósítást követően az SNB-Libor csökkent, most kb. 0% körül jár, tehát nem lehetek messze a valóságtól ha úgy gondolom, hogy a Svájci állampolgároknak fizetni kell, hogy a svájci bankok őrizzék a megtakarított pénzüket. A Bankom azonban emelte az ügyleti kamatot kb. 6-6,5%-ra, tehát a törlesztés időszakában duplájára, kb. 6%-ra emelkedett az alkalmazott kamatrés, ezzel egyenes arányban nőtt a folyósításban érdekeltek haszna, aminek a költsége engem terhel az kölcsönszerződés értelmében.
Úgy érzem, hogy ez a viselkedés a jó erkölcs határait már átlépi, de elképzelhető, hogy az uzsora határait is.
Szabályosan járt-e el a Bank az ügyleti kamatláb emeléssel?
Szabályos-e a szerződés, ilyen szabályozatlan kamat alkalmazásával?
Vannak-e objektív határai az uzsora megállapításának, vagy a bank kedve szerint emelheti a kamatot a csillagos égig.
Megtámadható-e a szerződés a Ptk. alábbi szabályainak bármelyike értelmében?
Ptk. 200. § (2): „Semmis az a szerződés, amely jogszabályba ütközik, vagy amelyet jogszabály megkerülésével kötöttek, kivéve, ha ahhoz a jogszabály más jogkövetkezményt fűz. Semmis a szerződés akkor is, ha nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik.
Ptk. 202. § „Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis (uzsorás szerződés).
Ptk. 227. § (2) „A lehetetlen szolgáltatásra irányuló szerződés semmis.
Ptk. 210. § (1) „Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette.

Szerintem azok vannak tévedésben, akik a deviza hitelek kamatait a Magyar jegybanki alapkamattal mérték össze, hiszen a Bank következetesen kiáll a hiteltermék deviza elszámolása mellett, következésképpen reális igénynek tartom, hogy az ügyleti kamat is a svájci jegybank irányadó kamatát kövesse.
Lehet, hogy mégis én vagyok tévedésben, mert megtévesztett a szerződésben írt „CHF elszámolási alapú” megfogalmazás? Hiszen az ingatlan nyilvántartásban is devizában van bejegyezve a jelzálog jog.

Újabb kérdés: Ha bíróság megsemmisítene egy hitelszerződést, abban az esetben ki állapítja meg, mekkora összeggel szállhat ki az adós?
Ha a folyósításkori árfolyammal ki lehetne szállni, akkor most nem koptatnám a billentyűket, értelemszerűen a kevés szabadidőmet hasznosabban el tudnám tölteni.
Lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, de számtalan munkával töltött időm megy veszendőbe, mert a megkeresett pénzt mintha talicskával tolnám egy feneketlen kútba, ez semmiképp nem jó így. Biztosan sokan éreznek hasonlóan.
A történetünk már-már a Shakespeare által megformált Velencei Kalmár-hoz hasonlít.

Jóhiszeműen azt is feltételezhetjük, hogy csupán adminisztrációs vagy számítógépes program hiba történt a Bankban, és emiatt a Bank kamatcsökkentés helyett kamat emelést alkalmazott. Senkinek nem jutott eszébe idáig, hogy ezt szóvá tegye?
Érdemes panasszal élni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.10. 20:06

A Velencei Kalmárral mi a problémád? Félműveltség, ó...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.10. 20:07

Na tessék, sikerült átvennem a helyesírási hibádat.

Dr.Attika # 2011.08.10. 20:21

A velencei kalmár. Igy helyes?

kispitee # 2011.08.10. 21:03

Üdvözlök mindenkit!

Kisebb segítséget szeretnék kérni ebben a svájci frank zűrzavarban...
Közel 4 éve vásároltam egy autót hitelre, a törlesztőrészlet 45.000 Ft volt, most 65.000 Ft.
A felvett kölcsön 2.520.000 Ft volt, a mai napon 2.537.133 Ft.
Miután közel 2.000.000 Ft-ot kifizettem a fenn maradó hitelösszegem több mint a felvett hitel...
Ki szeretném egyenlíteni a hitelemet, mert félek ennél csak rosszabb lehet a helyzet... S ha így haladunk amikor lejár a futamidő a bank kitalál valamit, hogy még tovább fizessem....

Nincs valamilyen állami segítség a deviza autó hitelekre, mint volt, ill. van, ha jól tudom a deviza lakás hitelekre?
Ill. felesleges lenne esetleg ügyvédhez fordulnom a hitelem ügyében? Jobban járok ha minél hamarabb kiegyenlítem?
Előre is köszönöm...

Kacsa1111 # 2011.08.11. 07:28

Kedves kispitee,

Ki szeretném egyenlíteni a hitelemet

egy összegben? pont most, amikor egekben van a svájci frank???
hogy a klasszikust idézzem: bombaötlet!:)

Nincs valamilyen állami segítség a deviza autó hitelekre

ha elveszíted az autódat, az nem okoz olyan szociális gondot, mintha a lakásodat veszítenéd el...tehát nincs.

felesleges lenne esetleg ügyvédhez fordulnom a hitelem ügyében

és mit szeretnél, mit csináljon az ügyvéd?

Jobban járok ha minél hamarabb kiegyenlítem?

lásd fentebb.:)

Kacsa11

C a s a b l a n c a # 2011.08.11. 10:10

Nyugodtan forduljál ügyvédhez, mivel az ügyvéd csak arra vállalkozik, hogy képvisel és eljár az érdekedben, de a hiteledet biztos, hogy nem fogja tudni csökkenteni vagy megszüntetni...
(Csak azért javaslom, mert az ügyvédnek is van saját privát hitele, így keres rajtad egy kis pénzt és legalább ő tudja majd fizetni a saját hiteltörlesztését, ha már Te nem nagyon tudod a tiédet...)

Al Bundy # 2011.08.11. 12:52

Sziasztok!

Tegyük fel, hogy nekem van egy érvem/gondolatmenetem, ami kétséget kizáróan bizonyítja, hogy nem igaz a bankoknak az az állítása, miszerint nekik veszteséget okozott volna az árfolyamváltozás, ha azt nem terhelik az ügyfelekre. Tehát egy nagyon egyszerű levezetéssel kimutatható, hogy az összes részletmegemelés, amit erre hivatkozva hajtottak be a hitelesektől, teljesen indokolatlan és alaptalan volt.

Kérdésem: tegyük fel, hogy a gondolatmenetem helytálló, és azt a bíróság is elfogadja. Ebben az esetben megtörténhet-e az, hogy a bíróság az összes bankot kötelezi az eddig jogtalanul beszedett plusz pénzek visszafizetésére az összes devizahitelesnek? Ha megtörténhet, akkor tudok én a visszafizetett összegből valahogy részesedni?

Úgy tudom, Amerikában van egy olyan gyakorlat, hogy ha valaki megnyer egy pert egy cég ellen, és az ügye sok más embert is érint, és a bíróság úgy dönt, hogy a többi embert is kártalanítani kell, akkor a pert kezdeményező személy jutalékot kap a teljes kártérítés összegéből. Van valami hasonló lehetőség nálunk is?

pazs # 2011.08.11. 12:57

Nem, nem, nincs. Szerintem.