Ezt már javasoltam korábban abban a témában, amikor kimondottan a szabadság megszakítása volt a téma.
De ettől még a kiskapu meg van a törvényben.
5×12 óra / hét
- 1
- 2
„aztán majd előtte este felhívlak, hogy megszakítom a szabidat.”
Ne vedd fel vagy kapcsold ki a telcsit..:)
Hát mindenesetre ez is elég szép szabály.
Pl ki akarom venni az 5 napomat (amivel én rendelkezem), a munkáltatónak nem tetszik, de így gondolkodik: jól van apuskám menjél csak, aztán majd előtte este felhívlak, hogy megszakítom a szabidat.
Jó eséllyel, akkor még nem nyaralok sehol, meg egyébként sem biztos, hogy éppen mentem volna.
Mivel szabadságot csak munkanapra lehet kiírni, így a szabadság visszavonásával a munkanap lép életbe. A sima munkanapra pedig nem jár túlórapótlék.
Szóval túlóra lehet:
- a meghirdetett napi munkaidőn felüli munkaidő (pl.: 8 órán felüli) 50%
- Munkaidő kereten felüli munkaidő, 50%
- Pihenőnapon végzett munkavégzés 100%
- Munkaidő beosztástól eltérő munkavégzés (pl: a munkáltató egész hétre 06.00 - 14.00 munkaidőt hirdet, de csütörtökn szól, hogy pénteken mégse délelőttre, hanem délutánra kell jönnöd. Nos, akkor hiáis van meb a pihenőidőd, mivel am unkarend változott,így egy sima péntek délutáni műszakod is lehet 50% túlóra)
Asbadságra nincs korlát, viszont alapos indok kell a munkáltató részéről, hogy a szabadságot átvigye a következő évre.
A szabadságot a következő év március 31, KSz esetén július 31-ig kell kiadni.
Üdv:
KoZso
KoZso
Köszönöm a választ sejtettem hogy nálunk sántít valami!
Kérdésem lenne van két kollégám akik engedélyezett szabadságon lettek volna két hétig.De szintén betegség miatt a főnök telefonon visszarendelte őket az első hét után! Akkor a munkáltatónak milyen pótlék fizetési kötelezettsége van. Azt tudom hogy ha ebből kára származna a dolgozónak (befizetett nyaralás) akkor azt ki kell fizetnie.De az egyébb dolgok érdekelnének rendkívüli túlóra vagy sima napnak számít-e.És a szabadságok felhalmozása most mennyit is lehet átvinni?
Az egy műszakos kollégáknak szóltam a 100%-os pótlék miatt ezek szerin ők minden szombaton 100%.ért dolgoznak ha 12 óráznak mert nincs meg a 48 óra hétfő reggel 6-ig.Mivel szabadnapot senkinek sem adnak a kevés létszám miatt.
Köszönöm a gyors választ
Zsoletti
Zsoletti!
Várjunk csak. Ha nincs munkaidő beosztás (egy hétre előre), akkor a törvényi napok számítanak munkanapnak, azaz hétfőtől – péntekig, pihenőnap szombat vasárnap.
Ha a főnök elrendeli a szombatot, akkor azt csak pihenőnapra rendelheti el, az pedig 100% túlóra a hónap végén. Ja, és a munkaidő beosztást munkaidő keret alkalmazása nélkül is hirdetnie kell, a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Más!
Mintha azt írtad volna, hogy éves munkaidő keretben dolgozol. Ehhez Kollektív Szerződés kell. Márpedig akkor van nálatok szakszervezet. Ha pedig van, akkor hogy a fenében van, hogy nincs munkaidő beosztás? Nálunk a munkáltató felvezeti a + - órákat a fizetési papírra, nem érte mi itt a gond. Mi van akkor, ha a munkavállalók közössége az év végén egységesen kiáll, hogy hiányzik 100 óra túlóránk és emiatt feljelentést tesz? A munkáltatónak bizonyítania kell majd hitelt érdemlően az órák számát. Ezzel nem tud majd játszani. Ehhez munkaidő nyilvántartás kell.
De egy gyors telefon a Munkaügyi Felügyelethez (név nélkül is lehet), elmondod a problémát, másnap mennek, munkaidő nyilvántartást ellenőriznek, a cég fizet sokat. A következő hónapban ismét felügyelet, ellenőrzés, cég nagyon sokat fizet. Cég rájön, jobb szabályt betartani. Röviden ennyi. Jaj, nem. Van más megoldás is.
Fejet a homokba, féltem a munkahelyemet, jó ez így is, úgysem lesz máshogy, ki vagyok én, hogy ezt megtegyem?, egyébként sem érdekel csak panaszkodom ….
Lehet választani.
Mindkét fél hibás. Az egyik mert „azt akarja”, a másik, mert ráhagyja az elsőre az „azt akarját”….
Ja, az 50% jól gyanítod
KoZso
KoZso!
Köszönöm a gyors választ!
Kérdésedre a vasárnap reggel és a hétfő reggel közötti idő miatt tényleg nem volt meg a 48 óra. Pihenőnapot nem kaptam és 100%-os pótlékot sem.Pihenőnapot semmi képp mert akkor amíg pihenőnapon vagyok nincs aki kezelje a gépet.A létszámleépítéskor csontra kiszámolták a létszámot.Ez probléma a szabadság kiadásakor. így is van még 26 napom!De a legnagyobb baj az hogy nem készít a munkáltatóm munkaídőbeosztást, amit ugye munkaidő keret esetén egy hétre előre ki kellene tenni.Így van az hogy pénteken szól a főnok hogy szombaton 12 órás műszak lessz.Ami ugye eltér a nem létező munkaidő beosztásomtól amit 100%-os pótlékkal kellene a tárgyhavi bérrel eggyütt kifizetni!
De ez a 3 heti 12 órázást csináltatják az egy műszakos kollégákkal is csak déllött 12 órában.
A bérlapon meg ezt a plussz időket nem tüntetik fel csak azt amit amúgy is dolgoznom kell pl 21 munkanapból mennyit dolgoztam az ez fölötti részt nem!
Ha majd kifizetik a plussz 218 órámat a keret végén gyanítom hogy egységesen 50% pótlékot kapok meg hozzácsapják a fizetésemhez és kaptam is meg nem is.
üdv Zsoletti
Zsoletti!
Ha jól értem, akkor szombaton 18.00-kor befejezted a munkát, majd a következő héten hétfőn 18.00-kor kezdtél. Közte megvan a 48 óra pihenőidő, azaz a 2 nap (a törvény azt mondja, hogy többműszakos munka esetén a munkáltató bármelyiket alkalmazhatja).
A vasárnap mindig szabad volt. A 12 órás műszakok miatt plusz órád keletkezett, ha jól számolom +60 órád. Erre a plusz 60 órára a normál 60 órányi bért megkaptad a hónap végén, az 50 % túlórapótlékot (+30 óra bér) a munkaidő keret végén fogod megkapni.
A kérdés az számomra, hogy amikor szombaton 18.00 – 06.00 –ig vagy az azt jelenti, hogy vasárnap reggel 06.00 –kor végzel. Mert akkor nincs meg a pihenőidőd hétfő reggel 06.00-ig. Ebben az esetben ez az egy szombati munkanapod a hónap végén 100% túlórának minősül, ha csak nem kapsz helyette abban a hónapban cserébe egy pihenőnapot. Ezért írtam lentebb, hogy a délelőttös héten a munkáltatónak ugyan annyiba kerül egy szombati munkavégzés, mint egy hétköznapi munkavégzés.
A munkáltatód helyesen a törvénynek megfelelve járt el.
Te meg jól megszívtad, hogy a magyar parlament olyan törvényeket fogad el, hogy 12 óra plusz munkavégzésed megegyezik a szombati munkavégzésekkel, sőt még ezeknek a túlóra pótlékát is csak az év végén kapod meg.
Amikor ezt a törvényt elfogadták, ha jól emlékszem valamivel több mint 10 ezer ember vonult ki a szakszervezetek felhívására az utcákra (2001). Ez van.
Üdv:
KoZso
Sziasztok !
Akkor hogyan is van ez.
Éves munkaidőkeretben dolgozom három műszakos munkakörben.
egy munkakörre 3 ember van pl gépkezelő.Az egyik ember lebetegszik a másik kettő 12 órát dolgozik addig amíg a másik fel nem gyógyul.Velem ez történt a nyáron.
Első hét hétfő-kedd-szerda 6-14-ig csütörtök-péntek-szombat 6-18-ig.vasárnap munkaszüneti nap.Második hét Hétfőtől szombatig 18-06-ig.Vasárnap munkaszüneti nap.Harmadik hét hétfőtől szombatig 6-18-ig vasárnap munkaszüneti nap.Szabadnapot egyszer sem kaptam mert akkor a kollágámnak 24 órát kellett volna naponta dolgozni.Mindez munkaidőbeosztás hiányában. 50 százalékért de csak a keret végén fizetik.
Akkor most szabályos -e ez??
Várom a válaszokat!!
Nos!
A gyakorlat szerint nálunk van 5*12 óra. Nem is egy alkalommal.
Nézzük akkor a gyakorlatot.
06.00 - 18.00-ig dolgozom. Heti 5 alkalommal + még szombaton 06.00 - 14.00-ig. Ez összesen 68 óra, ha jó számolom. Tehát szombaton 14.00 órakor végzek.
Mivel műszakban dolgozom, így a következő hét hétfőjén 14.00 - 22.00-ig dolgozom. És most jön az okosság.
Az első héten dolgoztam 68 órát (melyből egy óra sem volt túlóra!!!), majd kaptam 48 óra pihenőidőt, ami egyenlő 2 ihenőnappal. Vaqyis a 68 órát követően a heti pihenőidőm is megvolt. Hol itt a törvénysértés?
Akkor most nézzük tovább (ha még van türelmetek és követni tudjátok)
A munkáltatóhoz extra (pl: 20%) megrednelés többlet érkezik. Vegyen fel erre dolgozokat? Dehogy.
Munkaidő keretet hirdet. Két hónap 20 munkanppal = 320 óra. A munkáltató két műszakban dolgoztat. Minden szombat délelőttre munkát hirdet. (napi 8 óra munka van minden nap). Így összesen minden szombaton délelőtt van munkavégzés, azaz 2 hónapon keresztül 8 szombati munkavégzés lesz. Ez a 40 munkanapra vetítve 20 % többletmunkavégzést jelent. Mivel minden héten megadta a munkáltató a 48 óra pihenőidőt, így ezzel nem tartozik senkinek. Viszont keletkezet munkavállalónként 4 * 8 óra = 32 óra túlmunka. Ezt a túlmunkát a munkaidő keret végén 50% túlórapótlékkal kell kifizetni, azaz 16 óra bért kapok.
Ha a munkáltató nem rendelne el munkaidő keretet, akkor ezt a plusz órákat 100% túlórával kellene kifizetnie. Na, ez itt a nagy biznisz a munkidő keretben.
Más!
Nálunk a munkáltató hetenkén felhalmozott + órákat a nyári és téli leállás előtt szépen kiadogatja. Így a munkaidő keret végén még plusz óráink sincsenek. Hogy érthetőbb legyen, a munkáltató betervez 14 nap nyári leállást, akkor a leállás első két napja mondjuk munkamentes napot (ez - 16 óra)hirdet, és az utolsó két nap is munkamentes nap lesz. Így rögtön 4 szombati munkaégzésem + órái elrepülek. Ez is nagy áverés.
Üdv:
KoZso
De van...
117/A. § (1) Kollektív szerződés
- a polgári repülésben hajózó, légiutas-kísérő, repülőgépes műszaki, továbbá a légi járműveket kiszolgáló berendezéseket kezelő és vezető,
- a belföldi és nemzetközi közúti személyszállítás és árufuvarozás körében forgalmi utazó,
- a közúti közlekedésben a menetrend szerinti helyi-, valamint 50 km-t meg nem haladó útszakaszon végzett helyközi menetrend szerinti személyszállítást végző, és a zavartalan közlekedést biztosító,
- a nemzetközi vasúti személyszállítás, valamint a belföldi és nemzetközi vasúti árufuvarozás körében utazó, illetve a zavartalan közlekedést biztosító
munkakörben foglalkoztatott munkavállaló tekintetében a napi munkaidő korlátozására [119. § (3) bekezdés], a munkaközi szünetre (122. §), a napi pihenőidőre (123. §), a heti pihenőnapra, illetve pihenőidőre, a vasárnapi és a munkaszüneti napon történő munkavégzésre (124-125. §), valamint a rendkívüli munkavégzés éves mértékére [127. § (4) bekezdés] vonatkozó rendelkezésektől eltérhet, ezen túlmenően legfeljebb egyéves, illetve legfeljebb ötvenkét hetes munkaidőkeretet állapíthat meg.
Nincs éves időkeret...
Szerintem próbáld ki, hogy mennyire van realitása annak, hogy valakinek éves időkerete van és fél évig heti 80 órákat dolgozik. (másik félévben meg nullát)
Még a rendszeresen túlórázó japánokat is hamarabb elvinné a szívroham, mielőtt letellene a fél év.
Ha ezt egybevetjük a Kozso által írottakkal (munkaidő keret esetén átlagolni kell a heti munkaidőt), akkor szerintem egyértelmű, hogy lehetséges a heti 80 óra ledolgoztatása.
Mondhatni, hogy a 119 épp a 117-en alapul.
123. § (1) A munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a másnapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani. Ettől eltérően osztott napi munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetében legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidő biztosítandó.
(2) Kollektív szerződés - a 127. § (6) bekezdése c) pontjában meghatározott munkavállaló kivételével - az (1) bekezdéstől eltérően legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidő biztosítását írhatja elő
- a készenléti jellegű munkakörben,
- a megszakítás nélküli, illetve
- a többműszakos munkarendben foglalkoztatott, továbbá
- az idénymunkát végző munkavállaló esetében.
(3) A munkavállalót, ha a készenlét alatt munkavégzés nem történt, a készenlétet követően nem illeti meg pihenőidő.
(4) A pihenőidő mértéke a (2) bekezdésben meghatározott esetben legalább egybefüggő hét óra, ha a nyári időszámítás kezdetének időpontja annak tartamára esik.
Köszönjük az építő jellegű hozzászólást.
HHHHHHHHÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!Ezek a jogi csörték!:)
KoZso.
Ennek így semmi értelme. Így kvázi akármennyit lehet dolgozni 1 héten, akár 168 órát is, ha bátrabban számolsz, de kb olyan 80-90-et biztos, hogy szét tudnék úgy teríteni 1 héten, hogy a pihenőidők is meglegyenek. Bár lehet, hogy szerinted a pihenőidős paragrafust is felülírja a 119, sőt azt is ,hogy naponta 24 óra van.
Ha neked lenne igazad a 117/B-t meg sem kellett volna írni, mert a 119 miatt teljesen indifferens lenne!
Az én meglátásom szerint, lehet ugyan egyenetlenül elosztani a hetek között úgy, hogy a keretre stimmeljen az átlag, de van egy heti maximum.
Amúgy, mint olvashatod, egyébként sincs munkaidőkeretük.
Kössz a válaszokat!
Nincs munkaidő keret!
November 26-án bejelentették, hogy dec. 23-ig így kell dolgozni és kész a két ünnep között otthon lehetünk.
Heti 60 óra, de van olyan részleg ahol 68!
Nekem teljes munkaidős szerződésem van, de a többségnek 7,5 óra/nap részmunkaidő.
Semmit nem írtunk alá, semmit nem függesztettek ki a faliújságra nem "csináltak" gyorsan munkaidő keretet.
Ráadásul addig csűrik-csavarják a munkabeosztást, míg egy forint túlórát sem kell fizetniük.
Sokaknak nem engednek szabit kivenni, hogy kiadható legyen a pihenő, átviszik jövőre.
efi99!
Ajánlom figyelmedbe a 119.§. Ebből is csak a 4. bekezdést, amely felül írja az 1-3 bekezdéseket.
A heti munkaidő mértékét munkaidő keretben átlagban kell nézni.
És itt a nagy átverés.
Pl.: beszéljünk 2 heti,azaz 80 órás munkaidő keretről (az egyszerűség kedvéért). Ebben a két hétben 10 munkanapom van (108 óra). Az első héten doglozom 512 órát. Ez hatvan óra. A következő héten dolgozom hétfőn 8 órát, kedden meg 12 órát. Ez öszesen 20 óra. 60 + 20 = 80. Szerdától már otthon vagyok pihenőnapokon.
A munkáltató vasárnap lezárja a munkaidő keretet, és megállapítja, hogy alapvetően a törvényes óraszámot ledolgoztam, plusz órám nincs (10 nap *8 órával=80, 80 /2 = 40) Így megvan a napi munakidőm, és a heti munkaidőm is. Így a 2 heti béremet kifizeti. Ennyi.
Ja, hogy az egyik héten megszakadtam, a másik héten meg otthon ültem, ez senkit nem érdekel.
A napi munkaidő mértékére szintén ez igaz. Hiába van nekem napi 8 óra előírva, ha a munkaidő átlagában kell ezt is figyelembe venni.
Üdv:
KoZso
Kozso
És a 117/B melyik pontja alapján?
Munkaidőkeret hosszától függetlenül nem lehet szerintem heti 60 órát akárhogy csak úgy ledolgoztatni, ezért is született ez a paragrafus.
Efi99!
Szerintem megteheti a munkáltató a heti 5*12 órát, illetve a kérdező leveléből nem derül ki, hogy náluk milyen munkaidő szabályozás van, így konkrét "nem teheti meg"-et nem mondanék erre.
Pl.: nem kell megállapodás munkaidő keret alkalmazásához.
Ha nincs szabályozva a napi munkaidő kezdése és vége, akkor meg pláne.
Szóval munkaidő keretben simán dolgozhatsz túlóra nélkül heti 5*12 órát, és ezek közül egyik sem lesz túlóra. A + órákat kiadhatok pihenőnapként.
Itt nem fog tudni semmit sem tenni a Munkaügyi Felügyelet. Sajnos ilyen törvényeink vannak.
Üdv:
KoZso
Akkor lehet szépen névtelenül bejelenteni a Munkaügyi Felügyeletnél, hogy jöjjenek nézegetni a munkaidő nyilvántartást. Hozzanak számológépet is.
Nem állapodtam meg a munkáltatóval, ügyvezető elrendelte és kész.
Nem készenléti jellegű a munkakör, sem a cég tevékenysége. (Ipar, alkatrészgyártás.)
A kb 300-350 dolgozó nem rokona/közeli hozzátartozója a tulajdonosnak ill. munkáltatónak.
:-)
(Két hete egy részlegben az 5×12 óra után még elrendeltek a nappalosoknak egy 8 órás szombatot is!)
MT
117/B. § (1) ...
(3) A teljes munkaidő mértéke - a felek megállapodása alapján - legfeljebb napi tizenkét, legfeljebb heti hatvan órára emelhető, ha a munkavállaló382 383
- készenléti jellegű munkakört lát el;
- a munkáltató, illetve a tulajdonos közeli hozzátartozója [139. § (2) bekezdés].
(4) A (3) bekezdés alkalmazása során tulajdonosnak kell tekinteni a gazdasági társaság tagját, ha a társaságra vonatkozó döntések meghozatala során a szavazatok több mint huszonöt százalékával rendelkezik.
(5) Egészségi ártalom vagy veszély kizárása érdekében jogszabály, illetve kollektív szerződés meghatározhatja a munkaidőn belül az adott tevékenységre fordítható leghosszabb időtartamot. Ezen túlmenően egyéb korlátozás is előírható.
Vagy valamelyik?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02