5×12 óra / hét

efi99 # 2009.12.13. 16:33

Ezt már javasoltam korábban abban a témában, amikor kimondottan a szabadság megszakítása volt a téma.
De ettől még a kiskapu meg van a törvényben.

végrehajtó1 # 2009.12.13. 14:23

aztán majd előtte este felhívlak, hogy megszakítom a szabidat.

Ne vedd fel vagy kapcsold ki a telcsit..:)

efi99 # 2009.12.13. 11:32

Hát mindenesetre ez is elég szép szabály.
Pl ki akarom venni az 5 napomat (amivel én rendelkezem), a munkáltatónak nem tetszik, de így gondolkodik: jól van apuskám menjél csak, aztán majd előtte este felhívlak, hogy megszakítom a szabidat.
Jó eséllyel, akkor még nem nyaralok sehol, meg egyébként sem biztos, hogy éppen mentem volna.

KoZso # 2009.12.12. 22:31

Mivel szabadságot csak munkanapra lehet kiírni, így a szabadság visszavonásával a munkanap lép életbe. A sima munkanapra pedig nem jár túlórapótlék.

Szóval túlóra lehet:

• a meghirdetett napi munkaidőn felüli munkaidő (pl.: 8 órán felüli) 50%
  • Munkaidő kereten felüli munkaidő, 50%
  • Pihenőnapon végzett munkavégzés 100%
  • Munkaidő beosztástól eltérő munkavégzés (pl: a munkáltató egész hétre 06.00 - 14.00 munkaidőt hirdet, de csütörtökn szól, hogy pénteken mégse délelőttre, hanem délutánra kell jönnöd. Nos, akkor hiáis van meb a pihenőidőd, mivel am unkarend változott,így egy sima péntek délutáni műszakod is lehet 50% túlóra)

Asbadságra nincs korlát, viszont alapos indok kell a munkáltató részéről, hogy a szabadságot átvigye a következő évre.
A szabadságot a következő év március 31, KSz esetén július 31-ig kell kiadni.

Üdv:
KoZso

zsoletti # 2009.12.12. 09:43

KoZso

Köszönöm a választ sejtettem hogy nálunk sántít valami!
Kérdésem lenne van két kollégám akik engedélyezett szabadságon lettek volna két hétig.De szintén betegség miatt a főnök telefonon visszarendelte őket az első hét után! Akkor a munkáltatónak milyen pótlék fizetési kötelezettsége van. Azt tudom hogy ha ebből kára származna a dolgozónak (befizetett nyaralás) akkor azt ki kell fizetnie.De az egyébb dolgok érdekelnének rendkívüli túlóra vagy sima napnak számít-e.És a szabadságok felhalmozása most mennyit is lehet átvinni?
Az egy műszakos kollégáknak szóltam a 100%-os pótlék miatt ezek szerin ők minden szombaton 100%.ért dolgoznak ha 12 óráznak mert nincs meg a 48 óra hétfő reggel 6-ig.Mivel szabadnapot senkinek sem adnak a kevés létszám miatt.
Köszönöm a gyors választ
Zsoletti

KoZso # 2009.12.11. 19:58

Zsoletti!

Várjunk csak. Ha nincs munkaidő beosztás (egy hétre előre), akkor a törvényi napok számítanak munkanapnak, azaz hétfőtől – péntekig, pihenőnap szombat vasárnap.
Ha a főnök elrendeli a szombatot, akkor azt csak pihenőnapra rendelheti el, az pedig 100% túlóra a hónap végén. Ja, és a munkaidő beosztást munkaidő keret alkalmazása nélkül is hirdetnie kell, a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Más!
Mintha azt írtad volna, hogy éves munkaidő keretben dolgozol. Ehhez Kollektív Szerződés kell. Márpedig akkor van nálatok szakszervezet. Ha pedig van, akkor hogy a fenében van, hogy nincs munkaidő beosztás? Nálunk a munkáltató felvezeti a + - órákat a fizetési papírra, nem érte mi itt a gond. Mi van akkor, ha a munkavállalók közössége az év végén egységesen kiáll, hogy hiányzik 100 óra túlóránk és emiatt feljelentést tesz? A munkáltatónak bizonyítania kell majd hitelt érdemlően az órák számát. Ezzel nem tud majd játszani. Ehhez munkaidő nyilvántartás kell.

De egy gyors telefon a Munkaügyi Felügyelethez (név nélkül is lehet), elmondod a problémát, másnap mennek, munkaidő nyilvántartást ellenőriznek, a cég fizet sokat. A következő hónapban ismét felügyelet, ellenőrzés, cég nagyon sokat fizet. Cég rájön, jobb szabályt betartani. Röviden ennyi. Jaj, nem. Van más megoldás is.
Fejet a homokba, féltem a munkahelyemet, jó ez így is, úgysem lesz máshogy, ki vagyok én, hogy ezt megtegyem?, egyébként sem érdekel csak panaszkodom ….

Lehet választani.

Mindkét fél hibás. Az egyik mert „azt akarja”, a másik, mert ráhagyja az elsőre az „azt akarját”….

Ja, az 50% jól gyanítod 

KoZso

zsoletti # 2009.12.11. 15:16

KoZso!

Köszönöm a gyors választ!
Kérdésedre a vasárnap reggel és a hétfő reggel közötti idő miatt tényleg nem volt meg a 48 óra. Pihenőnapot nem kaptam és 100%-os pótlékot sem.Pihenőnapot semmi képp mert akkor amíg pihenőnapon vagyok nincs aki kezelje a gépet.A létszámleépítéskor csontra kiszámolták a létszámot.Ez probléma a szabadság kiadásakor. így is van még 26 napom!De a legnagyobb baj az hogy nem készít a munkáltatóm munkaídőbeosztást, amit ugye munkaidő keret esetén egy hétre előre ki kellene tenni.Így van az hogy pénteken szól a főnok hogy szombaton 12 órás műszak lessz.Ami ugye eltér a nem létező munkaidő beosztásomtól amit 100%-os pótlékkal kellene a tárgyhavi bérrel eggyütt kifizetni!
De ez a 3 heti 12 órázást csináltatják az egy műszakos kollégákkal is csak déllött 12 órában.
A bérlapon meg ezt a plussz időket nem tüntetik fel csak azt amit amúgy is dolgoznom kell pl 21 munkanapból mennyit dolgoztam az ez fölötti részt nem!
Ha majd kifizetik a plussz 218 órámat a keret végén gyanítom hogy egységesen 50% pótlékot kapok meg hozzácsapják a fizetésemhez és kaptam is meg nem is.
üdv Zsoletti

KoZso # 2009.12.11. 10:50

Zsoletti!

Ha jól értem, akkor szombaton 18.00-kor befejezted a munkát, majd a következő héten hétfőn 18.00-kor kezdtél. Közte megvan a 48 óra pihenőidő, azaz a 2 nap  (a törvény azt mondja, hogy többműszakos munka esetén a munkáltató bármelyiket alkalmazhatja).

A vasárnap mindig szabad volt. A 12 órás műszakok miatt plusz órád keletkezett, ha jól számolom +60 órád. Erre a plusz 60 órára a normál 60 órányi bért megkaptad a hónap végén, az 50 % túlórapótlékot (+30 óra bér) a munkaidő keret végén fogod megkapni.
A kérdés az számomra, hogy amikor szombaton 18.00 – 06.00 –ig vagy az azt jelenti, hogy vasárnap reggel 06.00 –kor végzel. Mert akkor nincs meg a pihenőidőd hétfő reggel 06.00-ig. Ebben az esetben ez az egy szombati munkanapod a hónap végén 100% túlórának minősül, ha csak nem kapsz helyette abban a hónapban cserébe egy pihenőnapot. Ezért írtam lentebb, hogy a délelőttös héten a munkáltatónak ugyan annyiba kerül egy szombati munkavégzés, mint egy hétköznapi munkavégzés.

A munkáltatód helyesen a törvénynek megfelelve járt el.
Te meg jól megszívtad, hogy a magyar parlament olyan törvényeket fogad el, hogy 12 óra plusz munkavégzésed megegyezik a szombati munkavégzésekkel, sőt még ezeknek a túlóra pótlékát is csak az év végén kapod meg.

Amikor ezt a törvényt elfogadták, ha jól emlékszem valamivel több mint 10 ezer ember vonult ki a szakszervezetek felhívására az utcákra (2001). Ez van.

Üdv:
KoZso

zsoletti # 2009.12.10. 17:38

Sziasztok !
Akkor hogyan is van ez.
Éves munkaidőkeretben dolgozom három műszakos munkakörben.
egy munkakörre 3 ember van pl gépkezelő.Az egyik ember lebetegszik a másik kettő 12 órát dolgozik addig amíg a másik fel nem gyógyul.Velem ez történt a nyáron.
Első hét hétfő-kedd-szerda 6-14-ig csütörtök-péntek-szombat 6-18-ig.vasárnap munkaszüneti nap.Második hét Hétfőtől szombatig 18-06-ig.Vasárnap munkaszüneti nap.Harmadik hét hétfőtől szombatig 6-18-ig vasárnap munkaszüneti nap.Szabadnapot egyszer sem kaptam mert akkor a kollágámnak 24 órát kellett volna naponta dolgozni.Mindez munkaidőbeosztás hiányában. 50 százalékért de csak a keret végén fizetik.
Akkor most szabályos -e ez??
Várom a válaszokat!!

KoZso # 2009.12.05. 19:35

Nos!

A gyakorlat szerint nálunk van 5*12 óra. Nem is egy alkalommal.

Nézzük akkor a gyakorlatot.

06.00 - 18.00-ig dolgozom. Heti 5 alkalommal + még szombaton 06.00 - 14.00-ig. Ez összesen 68 óra, ha jó számolom. Tehát szombaton 14.00 órakor végzek.
Mivel műszakban dolgozom, így a következő hét hétfőjén 14.00 - 22.00-ig dolgozom. És most jön az okosság.
Az első héten dolgoztam 68 órát (melyből egy óra sem volt túlóra!!!), majd kaptam 48 óra pihenőidőt, ami egyenlő 2 ihenőnappal. Vaqyis a 68 órát követően a heti pihenőidőm is megvolt. Hol itt a törvénysértés?

Akkor most nézzük tovább (ha még van türelmetek és követni tudjátok)

A munkáltatóhoz extra (pl: 20%) megrednelés többlet érkezik. Vegyen fel erre dolgozokat? Dehogy.
Munkaidő keretet hirdet. Két hónap 20 munkanppal = 320 óra. A munkáltató két műszakban dolgoztat. Minden szombat délelőttre munkát hirdet. (napi 8 óra munka van minden nap). Így összesen minden szombaton délelőtt van munkavégzés, azaz 2 hónapon keresztül 8 szombati munkavégzés lesz. Ez a 40 munkanapra vetítve 20 % többletmunkavégzést jelent. Mivel minden héten megadta a munkáltató a 48 óra pihenőidőt, így ezzel nem tartozik senkinek. Viszont keletkezet munkavállalónként 4 * 8 óra = 32 óra túlmunka. Ezt a túlmunkát a munkaidő keret végén 50% túlórapótlékkal kell kifizetni, azaz 16 óra bért kapok.
Ha a munkáltató nem rendelne el munkaidő keretet, akkor ezt a plusz órákat 100% túlórával kellene kifizetnie. Na, ez itt a nagy biznisz a munkidő keretben.

Más!

Nálunk a munkáltató hetenkén felhalmozott + órákat a nyári és téli leállás előtt szépen kiadogatja. Így a munkaidő keret végén még plusz óráink sincsenek. Hogy érthetőbb legyen, a munkáltató betervez 14 nap nyári leállást, akkor a leállás első két napja mondjuk munkamentes napot (ez - 16 óra)hirdet, és az utolsó két nap is munkamentes nap lesz. Így rögtön 4 szombati munkaégzésem + órái elrepülek. Ez is nagy áverés.

Üdv:
KoZso

efi99 # 2009.12.05. 09:47

De van...
117/A. § (1) Kollektív szerződés

1. a polgári repülésben hajózó, légiutas-kísérő, repülőgépes műszaki, továbbá a légi járműveket kiszolgáló berendezéseket kezelő és vezető,
  2. a belföldi és nemzetközi közúti személyszállítás és árufuvarozás körében forgalmi utazó,
  3. a közúti közlekedésben a menetrend szerinti helyi-, valamint 50 km-t meg nem haladó útszakaszon végzett helyközi menetrend szerinti személyszállítást végző, és a zavartalan közlekedést biztosító,
  4. a nemzetközi vasúti személyszállítás, valamint a belföldi és nemzetközi vasúti árufuvarozás körében utazó, illetve a zavartalan közlekedést biztosító

munkakörben foglalkoztatott munkavállaló tekintetében a napi munkaidő korlátozására [119. § (3) bekezdés], a munkaközi szünetre (122. §), a napi pihenőidőre (123. §), a heti pihenőnapra, illetve pihenőidőre, a vasárnapi és a munkaszüneti napon történő munkavégzésre (124-125. §), valamint a rendkívüli munkavégzés éves mértékére [127. § (4) bekezdés] vonatkozó rendelkezésektől eltérhet, ezen túlmenően legfeljebb egyéves, illetve legfeljebb ötvenkét hetes munkaidőkeretet állapíthat meg.

nandy # 2009.12.05. 07:49

Nincs éves időkeret...

efi99 # 2009.12.04. 20:38

Szerintem próbáld ki, hogy mennyire van realitása annak, hogy valakinek éves időkerete van és fél évig heti 80 órákat dolgozik. (másik félévben meg nullát)
Még a rendszeresen túlórázó japánokat is hamarabb elvinné a szívroham, mielőtt letellene a fél év.

nandy # 2009.12.04. 17:15

Ha ezt egybevetjük a Kozso által írottakkal (munkaidő keret esetén átlagolni kell a heti munkaidőt), akkor szerintem egyértelmű, hogy lehetséges a heti 80 óra ledolgoztatása.
Mondhatni, hogy a 119 épp a 117-en alapul.

nandy # 2009.12.04. 17:11

123. § (1) A munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a másnapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani. Ettől eltérően osztott napi munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetében legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidő biztosítandó.
(2) Kollektív szerződés - a 127. § (6) bekezdése c) pontjában meghatározott munkavállaló kivételével - az (1) bekezdéstől eltérően legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidő biztosítását írhatja elő

1. a készenléti jellegű munkakörben,
  2. a megszakítás nélküli, illetve
  3. a többműszakos munkarendben foglalkoztatott, továbbá
  4. az idénymunkát végző munkavállaló esetében.

(3) A munkavállalót, ha a készenlét alatt munkavégzés nem történt, a készenlétet követően nem illeti meg pihenőidő.
(4) A pihenőidő mértéke a (2) bekezdésben meghatározott esetben legalább egybefüggő hét óra, ha a nyári időszámítás kezdetének időpontja annak tartamára esik.

efi99 # 2009.12.04. 17:02

Köszönjük az építő jellegű hozzászólást.

végrehajtó1 # 2009.12.04. 14:31

HHHHHHHHÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!Ezek a jogi csörték!:)

efi99 # 2009.12.04. 14:03

KoZso.
Ennek így semmi értelme. Így kvázi akármennyit lehet dolgozni 1 héten, akár 168 órát is, ha bátrabban számolsz, de kb olyan 80-90-et biztos, hogy szét tudnék úgy teríteni 1 héten, hogy a pihenőidők is meglegyenek. Bár lehet, hogy szerinted a pihenőidős paragrafust is felülírja a 119, sőt azt is ,hogy naponta 24 óra van.
Ha neked lenne igazad a 117/B-t meg sem kellett volna írni, mert a 119 miatt teljesen indifferens lenne!
Az én meglátásom szerint, lehet ugyan egyenetlenül elosztani a hetek között úgy, hogy a keretre stimmeljen az átlag, de van egy heti maximum.
Amúgy, mint olvashatod, egyébként sincs munkaidőkeretük.

neduddgi # 2009.12.03. 18:55

Kössz a válaszokat!

Nincs munkaidő keret!
November 26-án bejelentették, hogy dec. 23-ig így kell dolgozni és kész a két ünnep között otthon lehetünk.
Heti 60 óra, de van olyan részleg ahol 68!
Nekem teljes munkaidős szerződésem van, de a többségnek 7,5 óra/nap részmunkaidő.
Semmit nem írtunk alá, semmit nem függesztettek ki a faliújságra nem "csináltak" gyorsan munkaidő keretet.
Ráadásul addig csűrik-csavarják a munkabeosztást, míg egy forint túlórát sem kell fizetniük.
Sokaknak nem engednek szabit kivenni, hogy kiadható legyen a pihenő, átviszik jövőre.

KoZso # 2009.12.02. 07:49

efi99!

Ajánlom figyelmedbe a 119.§. Ebből is csak a 4. bekezdést, amely felül írja az 1-3 bekezdéseket.

A heti munkaidő mértékét munkaidő keretben átlagban kell nézni.
És itt a nagy átverés.

Pl.: beszéljünk 2 heti,azaz 80 órás munkaidő keretről (az egyszerűség kedvéért). Ebben a két hétben 10 munkanapom van (108 óra). Az első héten doglozom 512 órát. Ez hatvan óra. A következő héten dolgozom hétfőn 8 órát, kedden meg 12 órát. Ez öszesen 20 óra. 60 + 20 = 80. Szerdától már otthon vagyok pihenőnapokon.
A munkáltató vasárnap lezárja a munkaidő keretet, és megállapítja, hogy alapvetően a törvényes óraszámot ledolgoztam, plusz órám nincs (10 nap *8 órával=80, 80 /2 = 40) Így megvan a napi munakidőm, és a heti munkaidőm is. Így a 2 heti béremet kifizeti. Ennyi.
Ja, hogy az egyik héten megszakadtam, a másik héten meg otthon ültem, ez senkit nem érdekel.

A napi munkaidő mértékére szintén ez igaz. Hiába van nekem napi 8 óra előírva, ha a munkaidő átlagában kell ezt is figyelembe venni.

Üdv:
KoZso

efi99 # 2009.12.01. 14:24

Kozso
És a 117/B melyik pontja alapján?
Munkaidőkeret hosszától függetlenül nem lehet szerintem heti 60 órát akárhogy csak úgy ledolgoztatni, ezért is született ez a paragrafus.

KoZso # 2009.11.30. 11:49

Efi99!

Szerintem megteheti a munkáltató a heti 5*12 órát, illetve a kérdező leveléből nem derül ki, hogy náluk milyen munkaidő szabályozás van, így konkrét "nem teheti meg"-et nem mondanék erre.

Pl.: nem kell megállapodás munkaidő keret alkalmazásához.
Ha nincs szabályozva a napi munkaidő kezdése és vége, akkor meg pláne.

Szóval munkaidő keretben simán dolgozhatsz túlóra nélkül heti 5*12 órát, és ezek közül egyik sem lesz túlóra. A + órákat kiadhatok pihenőnapként.

Itt nem fog tudni semmit sem tenni a Munkaügyi Felügyelet. Sajnos ilyen törvényeink vannak.

Üdv:
KoZso

efi99 # 2009.11.27. 17:23

Akkor lehet szépen névtelenül bejelenteni a Munkaügyi Felügyeletnél, hogy jöjjenek nézegetni a munkaidő nyilvántartást. Hozzanak számológépet is.

neduddgi # 2009.11.26. 18:26

Nem állapodtam meg a munkáltatóval, ügyvezető elrendelte és kész.
Nem készenléti jellegű a munkakör, sem a cég tevékenysége. (Ipar, alkatrészgyártás.)
A kb 300-350 dolgozó nem rokona/közeli hozzátartozója a tulajdonosnak ill. munkáltatónak.
:-)
(Két hete egy részlegben az 5×12 óra után még elrendeltek a nappalosoknak egy 8 órás szombatot is!)

efi99 # 2009.11.26. 18:01

MT
117/B. § (1) ...
(3) A teljes munkaidő mértéke - a felek megállapodása alapján - legfeljebb napi tizenkét, legfeljebb heti hatvan órára emelhető, ha a munkavállaló382 383

1. készenléti jellegű munkakört lát el;
  2. a munkáltató, illetve a tulajdonos közeli hozzátartozója [139. § (2) bekezdés].

(4) A (3) bekezdés alkalmazása során tulajdonosnak kell tekinteni a gazdasági társaság tagját, ha a társaságra vonatkozó döntések meghozatala során a szavazatok több mint huszonöt százalékával rendelkezik.
(5) Egészségi ártalom vagy veszély kizárása érdekében jogszabály, illetve kollektív szerződés meghatározhatja a munkaidőn belül az adott tevékenységre fordítható leghosszabb időtartamot. Ezen túlmenően egyéb korlátozás is előírható.

Vagy valamelyik?