Külföldi kiküldetés - utazás

eulimen # 2025.09.10. 11:51

Jól gondolom, hogy nekem van igazam, és jár a túlórapénz a 32 óra utazásomra?
Az a munkaszerződésedtől függ.
Ha az alábbi ítélet alapján jogosult is vagy a külföldre utazásból eredő túlmunka elszámolására, a 32 óra csak részben vehető figyelembe.
Persze azért jó lenne, ha a kiküldetésednek lenne bármilyen hivatalos nyoma.

Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma 24.M.70.510/2020/112. Indokolás [69]
"A bíróság álláspontja szerint ugyanezen szabályokat kell alkalmazni azokra az esetekre is, amikor a felperes munkaszerződésétől eltérően (kiküldetésben) volt foglalkoztatva. Ebben az esetben munkaidő a repülőgép indulásától kezdődő, külföldön töltött munkaidő és utazási idő, ugyanígy a repülő megérkezéséig az utazással töltött idő, a reptéri várakozási időt kivéve."

https://eakta.birosag.hu/…tarozat-pdf/?…

kissjozsef # 2025.09.10. 09:32

Üdv!

2 hétre Franciaországba kellett utaznom egy tréning miatt, ami két hétig, hétfőtől-péntekig tartott. Emiatt vasárnap utaztam ki, és a második hét végén szombaton haza. Reptéri transzfer, repülés, autózás stb kb napi 16 órát vett igénybe mindkét esetben. Leadtam az utazásra a jelenléti ívet, de a 32 óra utazással töltött idő nem került kifizetésre számomra. A munkáltató azt mondja, a munkábajárás ideje nem számít munkaidőnek, ezért nem fizet.

Korábban több esetben is (rövidebb, közelebbi külföldi utazások esetén) kifizették az utazással töltött időt túlóraként. Nincs kiküldetési szerződés, és semmilyen kialakított folyamat a cégnél.

Ha jól tudom, és jól értelmezem a Munka törvénykönyvét, a munkáltatóm valószínűleg a 86§ (3) b) pontra hivatkozik, viszont ez nem a külföldi kiküldetésről szól. Az én esetemben, mivel a munkáltató kérésére utaztam, az utazás teljes időtartama munkaidőnek számít, és a törvényben előírt pótlékok fizetése is kötelező.

Arról, hogy nem fizetik ki az utazás idejét, utólag, a munkabér átutalásakor értesültem, és a kérdésre kaptam a fentebbi választ...

Jól gondolom, hogy nekem van igazam, és jár a túlórapénz a 32 óra utazásomra? Ha igen, kérhetek segítséget hogy milyen jogszabállyal tudom alátámasztani a követelésemet?
Köszönöm szépen előre is!