Végrendelet


Majordomus # 2023.09.28. 19:09

Ha a bátyóval gond van akkor legyen neked haszonélvezeted az egészre,attól még lehet tulajdonos.

osztap # 2023.09.28. 18:12

tmsnmeth80,

Lehet, úgy, hogy a végén a két Te meg a bátyád fele-fele arányban tulajdonos, és mindegyikőtök tulajdoni hányadán a másiknak haszonélvezeti joga van. De érdemes volna végiggondolnotok a lehetséges végkimeneteleket, hogy mit találnak majd a Ti örököseitek a Te és a bátyád halála után, ha egy ilyenbe beleugrotok.

Van pár változat, aszerint, hogy ki hal meg előbb, és halálakor tulajdonos-e. Például: mi a terv akkor, ha a bátyád időközben eladta stb. a tulajdoni hányadát (ahogy a másik topicban írtad, ettől féltek), de ő túlél Téged. A Te örököseidnek ez egy elég rossz kimenetel volna. Haszonélvezettel terhelt fél ingatlant örökölnek, vadidegen társtulajdonossal, aki beköltözhet a házba a bátyád mellé, míg a Te örököseid nem.

Alapos # 2023.09.28. 16:42

el kívánnak térni

Alapos # 2023.09.28. 16:41

Nem kell ehhez végrendelet.
Amíg a szülők élnek semmit nem kell tenni. Haláluk után a törvény szerint 50 - 50 % -ban ( 1/2 . 1/2 / örököl kettő testvér.
Végrendelet akkor kell, ha a szabálytó elkívánnak élni.

tmsnmeth80 # 2023.09.28. 15:29

Kedves Szakértők!

Ketten vagyunk testvérek Bátyámmal. Szüleink írhatnak olyan Végrendeletet, hogy Bátyámmal 50/50 százalékban örököljük az ingatlanjukat plusz a nevünkre kerüljön haszonélvezeti jog is?

drbjozsef # 2023.09.24. 07:26

Sziltib,

Igen, jól érted.

Egyéni vállalkozás folytatásáról 90 napon belül nyilatkozhat az örökös vagy az özvegy. Ilyen értelemben nem is igazából "öröklöd" a vállalkozást. Ha nincs aki folytassa, megszünteti a NAV a vállalkozást, és a még meglévő tárgyait a nyilvántartott érték szerint öröklik az örökösök. De ha folytatja valamely jogosult, akkor nincs öröklés.
Úgyhogy szerintem igen, elég leírnia hogy az az akarata, hogy te folytasd, de ha a többi örökössel e tekintetben nincs vitád, akkor tulajdonképpen még ez sem szükséges.

Sziltib # 2023.09.23. 21:03

Akkor ha jól értelmezem.Jó lehet az új végrendelet,tanúk nélkül.
Azt mondta vigyem el a régi végrendeletett a korházba hagyam ott,meg csinálja ugyan úgy,csak még be le teszi a válalkozás átruházását én rám.Utóbinak elég lesz az adószám feltüntetése és hogy ki örökölje?

drbjozsef # 2023.09.23. 19:37

Egyre biztosabb vagyok benne, hogy direkt trollkodsz... :)
Mert egyszerűen ennyire hülye nem lehet senki.

Majordomus # 2023.09.23. 19:35

A végrendelkezés egyik alapvető fontosságú feltétele, hogy az örökhagyó végakaratát szabadon, minden tisztességtelen befolyástól mentesen tudja kinyilvánítani. Ha a végintézkedésnél közreműködő személy vagy hozzátartozója egyben örökös is, akkor érdekeltségénél fogva felmerülhet, hogy a közreműködő az örökhagyó szándékát meg nem engedett módon befolyásolja. Ezért rendelkezik úgy főszabályként a törvény, hogy a közreműködő javára szóló végrendeleti juttatás érvénytelen.

Majordomus # 2023.09.23. 19:30

A végrendeleti tanu nem lehet érintett a végrendeletben.

drbjozsef # 2023.09.23. 18:45

Sziltib,

Ptk. 7:16.§ - 7:19.§

Nézd meg magad, pontosan értelmezd, és akkor tudni fogod.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szerintem az első sem volt érvénytelen, mert ha azt saját kezűleg írta, akkor a tanú részére rendelt juttatás is szabályos (7:19.§(1) bekezdés).

De az igaz, hogy a saját kezűleg írtat nem kell tanúztatni. Viszont 7:17.§ szerinti alakiságnak mindenképpen pontosan feleljen meg. A leírásod alapján ez is rendben volt.

Ha újat készít, akkor a 7:41.§(2) szerint az lesz az érvényes, kivéve a régi azon rendelkezéseit esetleg, amelyet az új nem érint, és nem ellentétes azzal.

Sziltib # 2023.09.23. 17:38

Üdvözlöm . A feleségem rosszindulatú daganatos másfél éve derült ki.
Van vállalkozásunk ,az ő nevén van EV, ide vagyok bejelentve, ketten vagyunk a vállalkozásba.
Van kettő közös ingatlanunk fele ,fele arányban. A családi házunk az ő nevén van.
Két lányunk van ,nagykorúak az egyiket én hoztam magammal az első házasságómból a másikat ő hozta magával az előző kapcsolatából, ezelőtt húsz éve.
9 éve vagyunk házasok.
Nagyon szeretjük egymást jól megértjük egymást, közösen vezetjük a vállalkozást.
Mikor kiderült másfél éve hogy daganatos beteg, hasnyálmirigy daganat, saját kézzel megírta a végrendeletét. Minden ami az ő nevén van fele -fele (a nevelt lányomra és rám)arányban írta a végrendeletben. Kivétel a családi házunkra ahol ő a tulajdonos, itt 50% a nevelt lányom 30% én és 20% a lányom részére.
Külalakra rendben van minden fel van sorolva ,számozva a lapok is számozva vannak alá írva. Ez másfél éve történt akkor még nem tudtuk hogy elvileg nem kellett volna tanúkkal aláíratni. És mind a két tanú rokon sőt az egyik a lányom.
Meg mutattam egy ügyvédnek mikor ott voltam az irodában azt mondta hogy szerinte ez jó külalakra,meg tartalmilag mindenbe jó azt mondta hogy nem kellett volna tanuztatni a nélkül is érvényes ha saját kézzel van írva. Aláírva, napok sorszámozva, dátumozva. Eljöttem az irodából és rá egy két órára írt egy üzenetet hogy utánanézett és a tanú nem lehet hozzá tartozó sem aki szerepel a végrendeletben. Ajánlja hogy írjak egy újat.
A feleségem most kórházban van és elég rossz állapotban, és holnap megpróbálja megírni újra .Beleteszi pluszba a vállalkozást is hogy én tudjam vinni tovább . És nem lesz tanuztatva.
Ez így érvényes lesz akkor? Az előző is érvényes?
Gyógyulást kívánok neki ne kelljen felhasználni!