Vettem egy lakást?az illetéket fizethetem részletre,de nem küldtek csekket.Viszont a határozatba feltüntették a nav bankszámlaszámát.Lehet a lakás illetéket banki átutalással fizetni?
Előre is köszönöm a választ.
adózás, illeték és pénzügyek
A kártalanítás, kártérítés címen kapott összeg főszabály szerint adó és illetékmentes.
Ittasan...
Ha volt biztosításod, akkor miért kell fizetned?
Tisztelt Fórumozók!
Kis segítséget szeretnék kérni biztosító kárkifizetési ügyben.
A történet ott kezdődött hogy ittasan vezettem 1,5 éve. Elviekben okoztam balesetet, a rendőrség kivizsgálta, nem kaptam erről a részéről semmiféle tájékoztatást, illetve mikor bementem személyesen azt mondták csak a vezetés részével foglalkoznak, nincs a károkozásról semmi. Az arra kiszabott büntetést megkaptam. (valójában az én gépjárművömön semmi jele nem volt a történetnek, egy karcolás se, az pedig eléggé furcsa hogy csak a másikon esett kár)
Szóval a minap kaptam egy levelet a biztosítótól miszerint ők kifizették a kárt és ezt most behajtják rajtam. Mondtam nekik úgy tudom nem is történt ilyesmi, erre kikérték az erre vonatkozó dokumentumokat és azokban elvileg benne van az is hogy baleseteztem. A kérdésem az hogy van e így választásom, vagy csak az hogy kifizetem az összeget amit meghatároztak? Előre is köszönöm a válaszokat.
Meglepő, de felvételem van az ellenkezőjéről.
A szerződést készítő ügyvéd nem alkuszik veled, azt a vevő teszi.
"Ha kártalanítást fizet az
Önkormányzat, kell-e illetéket vagy adót fizetnem?"
Vagy ha kisajátítás miatt fizet?
Kedves KBS
Szerinted hülyeség, ha azt állítja egy ügyvéd, hogy zéró forint adót kell fizetnem a vételárból, és tesz a vevő egy 500 000 forinttal alacsonyabb ajánlatot?
Mivel én ezt úgy értelmeztem, hogy még így is 300 000-el többem marad, mintha adóznom kellene, belementem.
Megjegyzem, egy másik ügyvéd véleményét is kikértem, ugyanazt mondta.
Amikor ezt felvetettem egy harmadiknak, megerősítette az első kettő, ergo 3 ügyvéd is félretájékoztatott, ebből persze csak a szerződésem készítő, és a zéró adózási érvvel alkudó ügyvéd felelőssége érdekel, ezért kérdeztem, hogy írásban vagy szóban kell ilyen jellegű tájékoztatást adnia, mi az előírás?
"Az ezzel kapcsolatos ügyvédi munkadíjban benne foglaltatik az ez irányú tájékoztatás is."
Egyébként van hd felvételem a szóbeli félretájékoztatásról is, bár erről az ügyvéd nem tud.
Ez hülyeség.
De, mert ha tudom a valóságot, annyival többet kérek, mint amennyit adóznom kell.
Így, hogy félretájékoztatott a vevőm ügyvédje, engedtem még egy kicsit.
Zakson. Attól kár nem ért, az adód nem lett több.
Félretájékoztattak az adózásról szóban.
Nem értesz. Ha megkaptad a tájékoztatást, akkor nem mindegy neked, hogy szóban vagy írásban kaptad? És viszont: ha nem kaptad meg, akkor nem mindegy, hogy szóban vagy írásban nem kaptad meg?
Nem, hiszen az egyik bizonyítható, a másik meg nem, vagy csak nehezen.
Illeték nincsen, adót kell fizetned. Az adó alapja a 11 millió - 9 millió 125 ezer, amit lehet csökkenteni bizonyos átruházással/szerzéssel kapcsolatos költségekkel.
Nem mindegy?
"Az ezzel kapcsolatos ügyvédi munkadíjban benne foglaltatik az ez irányú tájékoztatás is."
Szóban vagy írásban?
köszönöm a válaszokat!
„van e az eladásnak számomra adóvonzata, illetve van e a páromnak mint vevő illeték kötelezettsége”?
Van; nincs.
Egyebekben osztom a kolléga véleményét.
Kedves Adrienn!
Ezt attól az ügyvédtől kérdezze, aki a szerződést elkészíti,ellenjegyzi, illetve a változás bejegyzési kérelmet valamint a B-400-as adatlapot beterjeszti a földhivatalhoz, illetve az adóhatósághoz. Az ezzel kapcsolatos ügyvédi munkadíjban benne foglaltatik az ez irányú tájékoztatás is.
Üdv,
Segítségüket kérném a következő ügyben:
Páromnak, akivel nem vagyunk összeházasodva, eladnám a tulajdonomban lévő ingatlan 50%át. Az ingatlant 2016-ban vásároltam, 18,250,000 Ft-ért. Most 22,000,000 Ft-ra lett felbecsülve, így az 50%-ot 11,000,000 Ft-ért adom el a páromnak. A párom idén értékesítette a lakását, 20,000,000 Ft-ért, 5+ évig volt a birtokában. Mindketten 35 év felettiek vagyunk. Az lenne a kérdésem, hogy van e az eladásnak számomra adóvonzata, illetve van e a páromnak mint vevő illeték kötelezettsége? Ha igen, akkor kb mennyi az adó és az illeték? Nagyon köszönöm!
üdvözlettel, Adrienn
evobati,
sajnos az alap is jó : lakástulajdonnál 4% az illeték, de építési telekre 2008-ban 10% volt.
2008-tól elég könnyen felhalmozódhatot ennyi késedelmi pótlék. Egyébként itt leellenőrizheted:
Tisztelt Forum!
Problémám a következő: 2008-ban vettem 4000000 FT- ért egy építési telket, amire illetékmentességet kértem. Mivel 2012-ig nem sikerült beépíteni és akkor lehetőség volt plusz 2 évre meghosszabbítani. Sajnos csak 2015-ben kaptam meg a lakhatási engedélyt így kicsúsztam a határidőből. Időközben 2014-ben a telek 1/2-részétt eladtam 3000000 Ft-ért. Szóval be kell fizetnem az illetéket és a késedelmi pótlékot. A problémám az, hogy az adó számlámon 521-illeték mezőben 400000 FT szerepel. A 138 Késedelmi pótlék: 220170 FT. Ez a két összeg rettentő soknak tűnik, hisz az illeték, ha jól tudom 4%, a késedelmi kamat meg ez után számolandó. Vagy rosszul tudom és jogos az NAV követelése?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Tibi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02