adózás, illeték és pénzügyek

Arachnid # 2010.09.10. 23:07

Nekem egy olyan kérdésem lenne (remélem jó helyen teszem fel a kérdést), hogy ha egy diák egy évben több iskolaszövetkezetnél dolgozik, akkor az adó jogszabályok ugyanabba a sávba sorolják a személyi jövedelemadó bevallásánál vagy már ez esetben sávot ugrik az illető? Egyáltalán lesz e negatív következménye adózás szempontjából?

nandy # 2010.09.11. 09:26

Attól függ, hogy mennyi az összes jövedelme.

adrus17 # 2010.10.07. 09:44

Segítséget szeretnék kérni adózás/illeték kérdésében.
Vásároltam egy ingatlant,amire 180 000 Ft illetéket szabtak ki,de ugyanakkor el is adtam egyet és az adózóna kalkulációja alapján (eladási ár-vételár- ingatlannal felmerülő ktg-nek a 25 %,azaz) 232 000 Ft.
Az eladás és vásárlás egy évben történt,ilyenkor mennyi illetéket és adót kel fizetni?
Válaszokat előre is köszönöm!!!!

adrus17 # 2010.10.08. 07:57

Valaki esetleg?

Rexor # 2010.10.08. 10:11

Illetéket a különbözet után fizetsz, ha lakóingatlanról van szó. Szja-nal pedig az számít, meddig volt a tulajdonodban az eladott lakás.

adrus17 # 2010.10.08. 15:30

köszi a választ!
232 eladás - 180 vétel,azaz 52 ezer illeték???
adót gondolom teljesen be kell fizetni:(

nandy # 2010.10.08. 20:54

Az eladási árból levonható a szerzési érték (amennyiért korábban vetted), a különbözet után kell szja-t fizetni. De nem is biztos, hogy egyáltalán kell fizetni, mert ha 5 évnél régebben (2006. január 1-je előtt) vetted az ingatlant, amit most eladtál, akkor nem kell fizetni.

Ildóka # 2010.10.08. 22:16

Lízing károsult.
Segítséget szeretnék kérni!
Vitás ügyem van a Budapest Bankkal. Állításuk szerint én egy hivatalos értesítést átvettem dec. 19-én. Levelezéseink kapcsán többször leírták, hogy ezen a napon postázták ki a levelet. Ez azért nem mindegy, mert ezen a dátumon múlik minden.A posta hivatalos értesítést adott ki, hogy dec. 29-én vettem át a levelet. PSZÁF, és az ügyészség is megkereste őket, amire azt a választ adták, hogy 19-én átvettem az éresítést. A posta értesítése senkit nem érdekelt. A bank nyilatkozata volt a szent írás. Csak úgy tudom bizonyítani az igazamat, ha megkapom a térti másolatát.
6 -szor kértem tértivel, simán, telefonon, faxon,majd az igazgatóságon.
Mindenki tudja, hogy soha nem fogom megkapni,én azért erőlködöm. Minden héten két faxot küldök. Ők azt nem tudják, hogy a készülék le OKÉ-zza a visszaigazolást,kicsinyítve rajta van a szöveg, a visszaigazoláson plusz kértem a forgalomról kimutatást a T-Comtól ami igazolja, hogy oda megérkezett. Ezekkel együtt 11-szer kértem a másolatot, úgy, hogy vállaltam a postaköltséget, a másolásra illetékbélyeget kértem, amit elküldtem. Semmi! Most már nem tudom mit tehetnék december óta nem tudom elérni, hogy érdemben válaszoljanak. Arra hivatkoztak, hogy a hivatalos megkeresésekre válaszoltak. Ez igaz, de nem csatoltak másolatot oda sem, én igen, mégis a banknak van igaza. Tudom, hogy jogász szemmel hihetetlen, nekem is az, de ez megtörtént MA MAGYARORSZÁGON. Egyszerűen, cak azt szeretném tudni ki tudná kisajtolni a térti másolatot?
( elnézést a terjengősségért, de csak így érthető a kérésem)

adrus17 # 2010.10.09. 15:26

Kedves Nandy!

Köszi a választ!
Adót kell fizetnem,mivel 2007-ben vásároltam és 2010-ben adtam el.

adrus17 # 2010.10.11. 08:14

Mennyi az adókedvezmény mértéke,ha 2006 júniusban írtuk alá az adásvételi szerződést,de csak 2007 júniusában vezették rá a tulajdoni lapra.2010 okt-ben értékesítem.
Ilyenkor mi a helyzet?

Rexor # 2010.10.11. 08:39

Kedves Adrus,

Az a dátum kell, amikor a doksik benyújtásra kerültek a földhivatalhoz.

vben # 2010.10.11. 14:38

hello
üzletrészt szeretnék átruházni, és az így egyszemélyessé váló kft. változásbejegyzésekor mennyi illetéket kell fizetni?

eőre is köszönöm a válaszokat!!
üdv

kötelező

adrus17 # 2010.10.13. 05:14

Kedves Rexor!

Itt van a bökkenő,ugyanis adásvételi kötése,teljes vétel árrész kifizetése még 2006-ban volt, de a Kft. csak csak 2007 áprilisban küldte el a földhivatalnak a bejegyzési engedélyt.(Ja, és már 2007 februártól ott laktunk).A mostani adásvételit lebonyolító ügyvéd szerint a 2006-os adásvételi dátuma a mérvadó,de eddig Ő volt az egyetlen,aki azt mondta?Menjek be az APEH-hez informálódni????
Köszi előre is a választ!

Rexor # 2010.10.13. 07:40

Kedves Adrus,

Bemehetsz az APEH-ba, is de a jogszabály így szól, szóval teljesen mindegy, mit mond az ügyvéd.

nandy # 2010.10.13. 20:28

Ha Rexor-nak nem hiszel, akkor íme a törvény:

Szja tv. 59. § Az ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, átruházásából (végleges átengedéséből), megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból (a továbbiakban: a vagyoni értékű jog átruházása) származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog átruházása esetén a jövedelemszerzés időpontja az a nap, amikor az erre vonatkozó szerződés kelt.Vagyoni értéku jog átruházásából származó adóköteles jövedelme magánszemélynek|3Ingatlan tulajdonjogának átruházásából származó adóköteles jövedelme magánszemélynek|3

adrus17 # 2010.10.14. 07:11

Köszi,akkor ezt átpasszolom az ügyvédnek,hogy másnak nem adjon "falsch" információt!!!

budapest08 # 2010.10.19. 17:28

Tanácsot szeretnék kérni, nem találtam ilyen jellegü kérdést korábbról. 2008 januárjában eladtam egy lakást, majd 2008 nyarán vettem egy másikat (nagyobb értéküt). Nem kaptam illetkékfizetésröl levelet azóta sem. Az ügyvédet, aki az adásvételit intézte, többszor kérdeztem, mit tegyek, azt javasolta, örüljek és ne tegyek semmit, hátha elkallódik a dolog. Több mint két éve már, nem kaptam levelet az APEHtöl, pedig a bevallásomban 2009-ben benne volt az adásvétel, mégis sokszor összeszorul a torkom mert idöközben olyan anyagi helyzetbe kerültem, hogy az illetékre félretett pénz is elment. Mi van, ha egyszercsak jön egy levél hogy késedelmi kamatostul fizessek azonnal? Van értelme azt várni, hogy esetleg tényleg elévül a tartozás, vagy keressem én meg az APEHot egyúttal könnyitést kérve? Járt már igy valaki?
Hol tudok utánajárni, hogy van-e a rendszerben tartozásom?
Köszönettel elöre is.

nandy # 2010.10.19. 19:07

A zilletéket mindig határozattal írják elő. Ha te ilyen határozatot nem kaptál, akkor nyugi van. :)

vicica # 2010.10.19. 19:14

Szeretném megtudni, hogy az ingatlan bérbeadásából származó és önálló tevékenységként adózandó
( 17%-os )jövedelem is szuperbruttósítandó-e.

Köszönöm, nagy segítség lesz a válasz.

budapest08 # 2010.10.19. 20:05

Köszönöm a gyors reagálást!
Nem kaptam határozatot, de az előző lakásomnál (ahol aztán rendesen be is fizettem az illetéket) úgy jártam, hogy a két ajánlott küldeményt nem kézbesitette a postás (gondolom legalábbis), csak a simán a postaládába dobott (3.) levelet találtam meg, épp a határidő lejártakor. Ezért van bennem a félsz, hogy elkallódott....de akkor gondolom jönnének a felszólitások, ugye? És jól tudom, hogy talán 2013 év végén évülne el ez a tartozás?

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.10.26. 07:51

Tisztelt Fórumozók.
2000 -ben vásároltunk egy családiházat a Kft nevére,ami üzletté lett minősitve.Most is üzleként müködik.
A kft tulajdonosai a férjem és én. 50-50 %-ban.
Hogyan tudnánk a lányaink nevére legkedvezőbben átíratni? Akkor még az ingatlan áfa mentes volt.

vadvirág

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.26. 07:56

Miért lenne erre az ügyletre szükség? Ti. nem látom mögötte a célszerű okot.

szabo.peti00 # 2010.10.26. 15:03

Tisztelt fórumozók!

Nos, ha cég ként külföldről rendelek árút, akkor azt vámkezelik, és kapok egy határozatot a szabad forgalomba bocsájtásról, amely az árú ÁFA-janak felel meg. A kérdésem az lenne, hogy ezen összeg visszaigényelhető e adóbevalláskor?

Köszönöm segítségeteket!

Üdv.: Peti

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.10.28. 17:02

kbs
Szeretnénk kíváltani a kft-ből és a kft bérelné a lányainktól ill.a túlajdonosoktól.
vadvirág

nandy # 2010.11.01. 12:46

Vegyék meg a lányok a Kft-től az ingatlant. Más megoldást nem látok, mert cég nem ajándékozhat csak úgy ingatlant... Akár még sikkasztás is lehet belőle!