vatera apeh

nandy # 2010.06.09. 12:24

De úgy látom, hogy te inkább csak magaddal vitatkozol, bárki bármi mást mond, ellenkezel.

Tudod, nem értem, minek jársz akkor ide... Nyugodtan lehet máshova menni... pl. írj az APEH-nak, hátha ők megértenek majd.

nandy # 2010.06.09. 12:29

csak hogy jogosan minősíti e át az apeh a 6.5% plusz büntetést 90% plusz büntetéssé.

Ebből látszik, hogy azt sem tudod, miről beszélsz... csak mondod a magadét.

A 6,5% nem büntetés (azt sem tudom, mi más lehet, hisz nincs ilyen adó, járulék, stb. kulcs...).
a 90% nem csak büntetés, hanem adó, járulék, áfa, plusz késedelmi kamat, és erre jön rá az eltitkolt jövedelem utáni adó- és járulékkülönbözet 50%-a adóbírságként.
Ha rendesen bevallotta volna, sokkal kevesebb fizetendője lett volna...

A cik­kből kiderül egyértelműen hogy nem lehet átminősíteni ez TÖRVÉNY!!!

Pont ez az, hogy nem. A szakértő itt nagyot téved. De arra kíváncsi leszek, hogy továbbviszi-e az ügyet, vagy csak hangulatkeltésre volt jó...

HA NINCS ADÓSZÁM NEM LEHET ÁTMINŐSÍTENI ÜZLETSZERŰVÉ!!!EZT NEM LEHET MÁSKÉPP ÉRTELMEZNI.

Lex. Ilona... na ja.

ilona123 # 2010.06.09. 14:13

MIÉRT AJÁNLOTTAD AZ ADÓSZAKÉRTŐT AZ ELEJÉN HA NEM HISZEL NEKI?JA MERT AZ OLYAN VESZÉLYESEN HANGZIK MI?Szereted ezeket a nagyívű tanácsokat:hú téged már csak szakértők meg ügyvédek húzhatnak ki a bajból!!!JÓ ilyeneket írogatni mi,élvezed hogy az emberek orra alá dörgölheted a tájékozatlanságukat úgy hogy közben megijeszted őket.TE VAGY A HANGULATKELTŐ!!AKI BECSÜLETES VOLT AZ SZÍVOTT MERT JÓL MEGBÜNTETTÉK!!!!!AZ EGÉSZ ÉVI FORGALMÁT BE KÉNE FIZETNIE,ÚRISTEN,TEHÁT ENNYI ERŐVEL NEM KELL ERŐLTETNI AZ AUKCIÓZÁST CSAK EGYSZERŰEN BEFIZETNI AZ ADÓT ANÉLKÜL HOGY KERESTÜNK VOLNA VALAMIT!!!MEGÉRDEMELT A BÜNTETÉS DE NEM AZ ARÁNYTALAN.

ilona123 # 2010.06.09. 14:15

A Teljes forgalom 25%-a a jövedelem számlák hiányában,ennek az adója 25%,tehát a 6.5% a teljes forgalomnak.

végrehajtó1 # 2010.06.09. 15:10

ilona123 kezded a szasza stilust fel venni.
Úgyjársz mint a szasza:senki nem fog neked segíteni...

ilona123 # 2010.06.09. 15:57

na már csak te hiányoztál,végrehajtó,ez nagyon durva,mondd már meg hogy a francba tudnál te segíteni nekem?a ti elmondásotok szterint rajtam csak pár milla segít (amit ugyan nem hiszek) de ha nagyon segíteni akartok akkor találkozunk valahol és átveszem,a stílusom kifogástalan nem tudom miről beszélsz

végrehajtó1 # 2010.06.09. 17:04

na már csak te hiányoztál,vé­grehajtó

pótoltam a hiányt:)

CEstLaVie # 2010.06.09. 20:57

Kedves Fórumozók!

Szeretném kérdezni először is nandy végzettségét, aki ennyire nagyszerűen tudja "véleményezni" az ügyet! Egy okleveles adószakértő nem a megérzéseire, vagy szimpla "szerintem"-ekre alapoz, hanem a jogszabályokra. Kérem egyben a paragrafusokat, bekezdéseket beírni, amely alapján "így vagy úgy" gondoljuk....
Ez nem arról szól, ki hogyan gondolja! Egy apeh revíziónak szigorúan jogszabályban rögzített kereteken belül kell lezajlania, és a törvényes kereteken belül határozatot hoznia.

Az SZJA törvény 58§ (8) bekezdése értelmében : "... e rendelkezés alkalmazásában üzletszerű az átruházás, ha ellenérték fejében történik és az ügylettel kapcsolatban a magánszemélynek az általános forgalmi adó szabályszerűen bejelentkezett alanyként adólevonási joga megnyílik".

Az üzletszerűség fogalmát egyedül az SZJA törvény határozza meg, a fentieknek megfelelően. Ennek első része rendben, de a második fele már döcög: mikor nyílik meg egy magánszemélynek az adólevonási joga? Mikor tud egy magánszemély ÁFÁ-t visszaigényelni? SOHA! És itt megbukott az üzletszerűség! Hiába próbálják ráhúzni, ha nem felel meg az egyetlen üzletszerűséget meghatározó paragrafusnak!

Amennyiben pedig a magánszemély elmulasztotta kiváltani az adószámát, mellyel megnyílt volna az általános forgalmi adó levonási joga, úgy maximálisan 200.000 Ft értékig bírságolható. ÁFA fizetésre nem kötelezhető. SZJA fizetési kötelezettsége van!

Téves elképzelés, ill. szintén ismét "véleményezés", hogy az említett illető eltitkolta bevételét, és nem fizette meg ingó értékesítéseiből származó személyi jövedelemadóját!! TÉVEDÉS! Számos cikkben említett "középkorú asszony" bevallásában szerepeltette, és határidőn belül megfizette az SZJA-t, ennek ellenére az összes értékesítésének 90%-a a bírság! Hangsúlyozom, nem a jövedelmének, hanem az értékesítésének!

Kíváncsi lennék milyen alapon kérdőjelezik meg egy okleveles adószakértő nyilatkozatát, milyen alapon merik feltételezni, hogy az ellenőrzöttek egyike sem vallotta be, és fizette be az SZJA-t!

Várom szeretettel a válaszokat!

ilona123 # 2010.06.10. 07:10

Hát igen,hetek óta ámokfutok itt,talán tényleg a stílussal van a baj....talán így már érthető mibe is próbálok kapaszkodni.köszi CEstLaVie

nandy # 2010.06.10. 07:22

Kedves CestLaVie!

Nagyon érdekes, hogy te kérdezed az én végzettségem, illetve kérsz törvényi hivatkozásokat, miközben te magad - a jelek szerint - nem vagy szakmabeli...

Egy szakember nem mond olyan butaságot, hogy magánszemély nem jogosult az áfa levonására... Ha magánszemélyként adószámot kért, akkor igenis jogosulttá válhat a levonásra, kivéve, ha a tevékenységének jellege kizárja (pl. fogorvos, oktató...)

Nos, innentől kezdve nem tudom, mennyire érdemes veled vitázni, na de legyen, egyszer megteszem.

nandy # 2010.06.10. 07:27

Az üzletszerűség fogalmát egyedül az SZJA törvény határozza meg, a fentieknek megfelelően. Ennek első része rendben, de a második fele már döcög: mikor nyílik meg egy magánszemélynek az adólevonási joga? Mikor tud egy magánszemély ÁFÁ-t visszaigényelni? SOHA! És itt megbukott az üzletszerűség! Hiába próbálják ráhúzni, ha nem felel meg az egyetlen üzletszerűséget meghatározó paragrafusnak!

Ezzel szemben:
2007. évi CXXVII. törvény ÁFA tv. (új)
2. § E törvény alapján adót kell fizetni:

1. adóalany által - ilyen minőségében - belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása,

5. § (1) Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Az érintett személy vagy szervezet jog- és cselekvőképességére személyes joga az irányadó, ha azonban személyes joga alapján nem lenne jog- és cselekvőképes, de a magyar jog alapján igen, akkor jog- és cselekvőképességét a magyar jog alapján kell elbírálni.

6. § (1) Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

9. § (1) Termék értékesítése: birtokba vehető dolog átengedése, amely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja, vagy bármely más, a birtokba vehető dolog szerzése szempontjából ilyen joghatást eredményező ügylet.

nandy # 2010.06.10. 07:31

119. § (1) Az adólevonási jog akkor keletkezik - ha e törvény másként nem rendelkezik -, amikor az előzetesen felszámított adónak [120. §] megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani.

A hangsúly egyébként azon a mondatrészen van (szja. tv.), hogy szabályosan bejelentkezett adóalanyként....

Ezt próbálják meg egyesek úgy értelmezni, hogy ha az adóalany a bejelentési kötelezettségének (leginkább szándékosan) nem tesz eleget, akkor azzal ki is bújhat a következmények alól... Hát mondhatom, elég érdekes gondolat.

nandy # 2010.06.10. 07:36

ÁFA fizetésre nem kötelezhető. SZJA fizetési kötelezettsége van!

Ha elolvastad volna a határozatot, vagy a korábbi hozzászólásomat, akkor tudnád, hogy azért állapítottak meg áfa fizetési kötelezettséget, mert a magánszemély éves, ingóságértékesítésből származó jövedelme meghaladta a 4 millió forintot.
Bár szerintem ebben az esetben még méltányos is volt az ellenőr, mert...
... az alanyi adómentesség csak választható! Ha az adóalany nem választja az alanyi mentességet, akkor áfa fizetésére kötelezett. Az alanyi mentességet pedig nem lehet csak úgy akármikor választani, hanem

1. a gazdasági tevékenység megkezdését megelőzően (amikor adószámot kér)
  2. a tárgyévet megelőző év végéig.

Év közben nem lehet csak úgy változtatni, utólag főleg nem!

Márpedig azzal, hogy az adóalany nem tett eleget a bejelentkezési kötelezettségének, így önként lemondott az alanyi mentesség választásának jogáról is...

nandy # 2010.06.10. 07:44

EHO:

1998. évi LXVI. törvény (hatályos: 2007.12.31-ig)

3. § (1)A kifizető 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben juttatott (megszerzett), a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (a továbbiakban: Szja tv.) meghatározott, az alábbiakban felsorolt jövedelmek után:

1. az összevont adóalapba tartozó jövedelemnél - ide nem értve az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 2. § (6) bekezdésének d) pontjában és (7) bekezdésének d) pontjában meghatározott szolgáltatást - az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett összeg,

(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott jövedelem nem kifizetőtől származik, a kifizetőt terhelő 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a jövedelmet szerző magánszemély köteles megfizetni.

CEstLaVie # 2010.06.10. 08:50

"… az alanyi adómentesség csak választható! Ha az adóalany nem választja az alanyi mentességet, akkor áfa fizetésére kötelezett. Az alanyi mentességet pedig nem lehet csak úgy akármikor választani, hanem

1. a gazdasági tevékenység megkezdését megelőzően (amikor adószámot kér)
2. a tárgyévet megelőző év végéig."

A szavaimat nem kell kiforgatni. Adóalany sem alanyi mentességet nem választott, sem az áfa szabályszerűen bejelentkezett alanya nem volt, sem adószámot nem kért! Az, hogy ki jelentkezik be szabályszerűen, mindenki egyéni döntése, ne más döntse el helyette!

Először meg kellene tanulni normálisan jogszabályokat alkotni, úgy nem lennének kétes esetek.

FreedomFighter # 2010.06.10. 09:13

Kedves nandy!

Korábbi útmutatásoddal kapcsolatban:

Mi a kötelezettségem abban az esetben, ha az én véleményem szerint nem üzletszerű tevékenységem és nem kell adót fizetnem (max 800eFt bevétel, 75% ktg-gel)

Ebben az esetben adóbevalláskor ezt jeleznem kell és kérnem az adómentességre vonatkozó szabály alkalmazását?

Mi történik, ha túllépem a 800eFt bevételt?

Mi történik, ha "félúton" úgy döntök, mégis belevágok az üzletszerű tevékenység folytatásába? Ekkor igénylek adószámot és az onnantól számított bevétellel már az üzletszerű tevékenységre vonatkozó szabályokkal számolok, az azt megelőző bevételt (nem üzletszerű) ez nem befolyásolja?

Köszönöm!

ilona123 # 2010.06.10. 10:18

jó a kérdés! ugyanis a két milla amit árultam az úgy jött össze hogy az év első felében csak otthoni dolgokat,család megunt cuccait árultuk aztán szép lassan felrakosgattuk a 7 éve megszűnt üzletünk készletét,ami után kedves nandy természetesen nem fizettük be az áfát mert hogy nem voltunk áfa körben,viszont vámot fizettünk és minden egyéb járulékot,kb a 2 millió felét tette ki az üzletszerű rész.ÉS NEM SZERETNÉK A RÉGI TELEFONOM,BŐRKABÁTOM,ROBOGÓM STB UTÁN IS ÜZLETSZERŰEN ADÓZNI!!!Esetleg azt tudom javasolni hogy csinálj az üzletszerű áruidhoz egy külön nevet az adott piactéren,mert gyanítom hogy az apeh egybe számolja a bevételt.

nandy # 2010.06.10. 10:20

Az, hogy ki jelentkezik be szabályszerűen, mindenki egyéni döntése, ne más döntse el helyette!

Hát éppen ez az, hogy eldönthette volna, de nem élt ezzel a jogával.
A többire valami észrevétel?

nandy # 2010.06.10. 10:29

Freedom Fighter:

Mi a kötelezettségem abban az esetben, ha az én véleményem szerint nem üzletszerű tevékenységem és nem kell adót fizetnem (max 800eFt bevétel, 75% ktg-gel)

Nem kell bevallani.

Mi történik, ha túllépem a 800eFt bevételt?

Akkor bevallási kötelezettséged van, és a 800 eFt-on felüli rész 25%-a után kell adót fizetni.

Mi történik, ha „félúton“ úgy döntök, mégis belevágok az üzletszerű tevékenység folytatásába? Ekkor igénylek adószámot és az onnantól számított bevétellel már az üzletszerű tevékenységre vonatkozó szabályokkal számolok, az azt megelőző bevételt (nem üzletszerű) ez nem befolyásolja?

Ezzel igazából magadnak rúgnál öngólt, mert a döntéseddel elismernéd, hogy már a döntést megelőzően is üzletszerű tevékenységet folytattál, ha nem is napi rendszerességgel. :)

Persze, az elképzelhető, hogy értékesíted néhány megunt holmidat, aztán rákapsz az ízére, és belevágsz rendesen. De attól félek, ezt viszont nehezen fogod tudni megmagyarázni a hivatalnak, főleg most, hogy rászálltak a feketén eladókra.

ilona123 # 2010.06.10. 10:36

Ja és én még mindíg azt mondom,hogy az apeh volt a HANGULATKELTŐ és nem az adószakértő (ő egyáltalán milyen hangulatot tudna kelteni,vagy hogyan mikor kb 2szer nyilatkozott ebben az ügyben és ő is azt mondta hogy adózni kell de nem 10szeresen),milyen érdekes az időpont is amikor hirtelen elkezdek erről beszélni,szétküldött az apeh pár ezer levelet,telerakatta az ujságokat mindenféle cikkel,és várta hogy ki rohan VALLANI!!!!ez jól ismert apeh-os taktika egyéb helyzetekben is,egyszerűen behívnak (valamit sejtenek stb.)aztán te szépen bevallod még a 10ft-ot is amit 5évesen a nagyitól kaptál fagyira.A cikkben szereplő adózó ugyanis bevallotta a jövedelmet! levélben amit az apeh küldött kiszámolhatod magadnak az adódat nandy által említett dolgokról szó sincs benne,a leválben van egy táblázat ami szerint: ha csak a saját dolgaidat árultad akkor a már jól ismert ingóértékesítés szabályai szerint számolj,Viszont ha üzletszerű voltál a saját megítélésed szerint akkor 90% a forgalmadnak a jövedelem ha ez a te számításod szerint 2millió alá esik akkor 18% ot számolj adónak ha 2millió fölé akkor a két millió feletti rész már 36%.ÁFA MEG EGYÉB SEHOL!!!!!!Egyszerűen magadnak kiszámolhatod,és kérik hogy valld be mi jött ki!!

ilona123 # 2010.06.10. 10:40

persze a 90% csak ha nincs számlád semmiről,ja és az is van a levélben hogy ha van költségszámlád akkor azt elszámolhatod!magánszemélyként!!!!hogy van ez?én félidőnél elkezdtem benzinszámlákat kérni,meg a postán is,internetszámla jön amúgy is meg a mobil is van.NEM ÉRTEM VALAMIRE CSAK JÓ LESZ......

FreedomFighter # 2010.06.10. 11:29

Köszönöm a válaszokat!
Ilona számlákkal kapcsolatos kérdését én is feltettem korábban, az volt a válasz, hogy :

"Természetesen ha a 75%-os költséglevonást alkalmazod, akkor nem kell számlákat gyűjteni...Vagy tételesen számolod el a költségeket számla alapján, vagy 75%-os átalánnyal. A kettő együtt nem megy. Szerintem jobban jársz a 75%-os átalánnyal…"

Ez alapján úgy gondolom, hogy csak akkor gyűjtök számlát, ha üzletszerű akarok lenni, különben nem sok értelme van.

nandy # 2010.06.10. 11:47

FreedomFighter:

Ha üzletszerűen értékesítesz, akkor mindenképpen gyűjtsed a számlákat, mert azok hiányában csak 10%-ot tudsz költségként elszámolni.

Ilona:
Úgy látom, nálad elakadt a lemez... Ha nem tudsz újat mondani, akkor ne szemetelj itt tovább.

ilona123 # 2010.06.12. 07:13

szerintem nagyon fontos hogy mi volt a levélben,így is kezdtem ezt a témát:hogy levelet kaptam az apehtól,mert hogy ugye az egész témát én kezdtem el tehát nem küldhetsz el innen csak úgy,mert nem tetszik amiket írok,te már döntést hoztál az ügyben,részedről kéne befejezettnek tekinteni az írogatást.AZT MONDOD KI KELL FIZETNI A 10 SZERES BÜNTETÉST!időröl időre feltünnek itt olyan írások is amik nem értenek veled egyet,na ezek miatt vagyok itt,így alakul ki a vita és ilyenkor jönnek az ötletek sőt még talán megoldás is születhet...vagy talán ír valaki akit már behívtak.NEM SZEMÉT AMIT ÍROK,NÁLAM AKADT EL A LEMEZ?MÉG MINDÍG NEM VÁLASZOLTÁL HOGY MIÉRT AJÁNLOTTAD AZ ADÓSZAKÉRTŐT AZ ELEJÉN?(tudom csak valami félelmeteset akartál írni a kis naiv ilonának HÚÚÚÚ ide adószakértő is kell mibe keverdtem jajjj istenem miért kellet ez az egész!!!) AZ ADÓSZAKÉRTŐ AZT MONDJA NEM JOGOS A 10szeres büntetés ERRE TE:AZ ADÓSZAKÉRTŐ NEM ÉRT HOZZÁ!!!NA ERRE ÍRJ VALAMIT.

nandy # 2010.06.13. 11:00

Utoljára mondom: szó sincs 10x-es büntetésről, bár nyilván jobban hangzik, ha ezt írják a szemét apeh-ról... Neked meg jobban tetszik, mert hasonló cipőben jársz.
Mivel észérvekkel téged nem lehet meggyőzni, ezért én befejeztem (a többiek már rég megtették...), te meg majd magyarázd meg az ellenőrnek az álláspontodat.
Na pá...