diákhitel behajtása apeh által


Alexu # 2012.10.01. 21:13

Csalás, az hogy más számlájára utalom a pénzem miért? Mi a csalás ebben Ön szerint?
A Magyarországon hány ember más számlájára utal?

Alexu # 2012.10.01. 21:17

Direkt elolvastam: Jogtalan haszonszerzés, ki is beszél itt jogtalan haszonszerzésről, itt erről szó sincs.
Legközelebb ezt a §-ust ne hozza fel mert nem itt nincs erről szó talán el kellene ezt olvasni, mivel maga az ügyvéd

Dr.Attika # 2012.10.01. 21:28

Már, hogyne lenne a köze. A munkáltató a munkavállalónak köteles a munkabért kifizetni. A munkavállaló engedményezheti ugyan a munkabérét másra, de ebben az ön felvetésében a DHK pert indíthat a fedezet elvonó szerződés megállapítása végett és pernyertesség esetén az egész pénzt követelheti attól, akinek utalt.

Alexu # 2012.10.01. 21:41

Ön téved a munkáltatónak semmi köze, hogy az én béremet hova utaltatom, bármilyen bankszámlára tehetem és itt nem arról van szó amit Ön mond, a letiltás így is úgy is fog menni hisz az apeh tudja kinél dolgozik az ember így letiltatja, ami természetes hisz ez a folyamat, de mivel hallottam már olyanról, hogy letiltotta fizetést és még inkasszált is ezért ő nem nyúlhat át másik számlára és tudja mit Ön örüljön annak h el tudta végezni a jogot diákhitel nélkül és nem szorult rá mint én, ja és nem neveli egyedül a gyerekét,mert ha így lenne nem írna ilyeneket. Nem hiszem, hogy Ön 28.500,.-Ft ból megélne, szeretném ha csak egyszer is kipróbálná.Láttam a honlapján Önnek nem igazán ez a szakterülete, de tudjam mit fél ország bűnös és bűnsegéd mert soknak így megy a fizetésük.
Ha a párom nyugdíjas és nincs számlája a nyugdíja miért ne érkezhetne a számlámra, akkor bűnös vagyok, ugyan ezt maga sem hiszi el, talán inkább az eredeti szakmájában kellett volna maradnia, mert h egy végrehajtót is hülyének az tuti.

Poruljárt_Attila # 2012.10.02. 03:50

Ne vicceljetek már, ugyan miért ne utaltathatná valaki a pénzét oda, ahova csak akarja?
De akár Kuala Lumpurba is?

Nekem is volt ilyen munkahelyem, hogy teljesen legálisan lekönyvelt tétel volt, de egy Kft-n keresztül ment az én munkám, és így tök más számlára ment a pénzem. A legkisebb köze nem volt hozzám.

De a jogtalan haszonszerzés itt hogy merül fel? Sztem az a § nem erre lett kitalálva.

A fedezetelvonás viszont szóba jöhet, ez igaz, na de ez csak akkor fog megállni, ha közvetlen a tartozás fizetése alól való kibújás miatt cserélted le a bankszámlát. Ezt elég nehéz sztem bizonyítani.

Mindettől függetlenül pedig gy is megtalál ám a végrehajtó, sajna ennek semmi köze a számlához, és az a gáz, hogy aztán nehogy a számla tulaját is belekavard kellemetlenségekbe, hogy aztán nála is elkezd kutakodni az apeh. :( Bár a végrehajtó sztem legelőször a pénzforrást környékezi meg, szóval pl munkáltatót, és eleve már levonva utalja a számlára a pénzed.
Szerintem így megy ez, de csak ide téved egy végrehajtó o is ...

Alexu # 2012.10.02. 09:22

Köszönöm a hozzá szólást, én is így gondoltam, a másik embert nem akarom én ebbe belekeverni, eszem ágában sincs. Egyszerűen, tudom, hogy a fizetésemből fogják vonni, amibe bele is megyek, mert elegem van a diákhitelből, fizetek még se csökken, és sajnos rossz az élethelyzetem ennyi. Inkább vonják a fizetésből és akkor vége lesz egyszer, beszéltem az apeh-kal is.
Szóval a bérből levonják a letiltást és a többi megy számlára.
Az hogy kinek a számlájára nincs köze hozzá.
Én nem akarok kibújni, csak azt nem szeretném, hogy inkasszózzák a maradékot, mert 28.500,- Ft-ból egy gyermekkel egyedül igen nehéz lenne megélni, akkor nincs értelme dolgozni.
Köszönöm neked

Alexu # 2012.10.02. 09:22

Köszönöm a hozzá szólást, én is így gondoltam, a másik embert nem akarom én ebbe belekeverni, eszem ágában sincs. Egyszerűen, tudom, hogy a fizetésemből fogják vonni, amibe bele is megyek, mert elegem van a diákhitelből, fizetek még se csökken, és sajnos rossz az élethelyzetem ennyi. Inkább vonják a fizetésből és akkor vége lesz egyszer, beszéltem az apeh-kal is.
Szóval a bérből levonják a letiltást és a többi megy számlára.
Az hogy kinek a számlájára nincs köze hozzá.
Én nem akarok kibújni, csak azt nem szeretném, hogy inkasszózzák a maradékot, mert 28.500,- Ft-ból egy gyermekkel egyedül igen nehéz lenne megélni, akkor nincs értelme dolgozni.
Köszönöm neked

Dr.Attika # 2012.10.02. 09:49

Még egyszer neki futok. A munkáltató a munkabért a munkavállaló részére köteles kifizetni. A munkáltató akármilyen bankszámlát megadhat, de az a lényeg, hogy afelett ő rendelkezzen, ő legyen a számla tulajdonos.Természetesen engedményezheti a munkabérét másra, de ebben az esetben a Ptk. engedményezési szabályai lépnek életbe és erről a munkáltatót értesíteni kell.
No most. Ismert a probléma. Sokan úgy akarják elkerülni az inkasszót, hogy a pénzügyessel "lemutyizzák", hogy más nevére szóló bankszámlát adnak meg. Itt jön be a csalás, mert megtörtént a munkáltató tévedésbe ejtése, később tartása. A kár okozása is bekövetkezik, mert ezáltal a munkáltató nem tudja bizonyítani, hogy a munkáltatónak bért fizetett. Ennek pedig munkajogi, polgári jogi és közigazgatási jogi következményei vannak.

Elmondok egy régi példát az "átkosból". Útépítő állami vállalat. Az igazgatót megkeresték- azon feleségek, akiknek a férjeik rendszeresen elitták a fizetést a kifizetést követő egy-két napon belül- hogy ne a férjeknek, hanem a feleségeknek fizesse ki a munkabért.
Az igazgató úgy oldotta meg a dolgot, hogy odarendelte az asszonyokat a bér kifizetési helyre és válasszunk egy fantázia nevet: "Lakatos" munkavállaló aláírta a "szalagot"- munkabér kifizetését igazoló bizonylatot, de a pénztáros már az asszony markába számolta le a munkabért.

Vicuska13 # 2012.10.02. 20:19

Hozzáértő segítségét szeretném kérni! Érdeklődni szeretnék, hogy van e lehetőség a törlesztés megkezdésének halasztására, az én esetemben azért mert a 4 hónap alatt nem sikerült munkát vállalnom, így nem tudom miből fizetni.

Abban az esetben, ha valaki rendesen fizeti a törlesztőrészleteket, akkor is egy mókuskerék aminek soha nincs vége? Erre azért vagyok kíváncsi mert bízom benne hogy minél hamarabb lesz munkám és akkor rendesen is szeretném fizetni, csak amiket olvasok... Egyszerűen nem tudom elhinni azt, hogy felvesz valaki egy hitelt és ha törleszti akkor sem lesz vége soha.

anronas # 2012.10.08. 17:01

Üdvözlet Fórumozók,

diákhitellel gyűlik meg a bajom nekem is.
2006. nyarán nekem is felmondták (saját hibám, nem is vitatom),majd természetesen átadták az Apehnek végrehajtásra.. Ők tiltották, amikor tudták (amikor volt hivatalos munkám). felét sikerült is. Majd idén, miután munkahelyet váltottam és a végrehajtási papírokat egyeztettem az APEH-hel, kiderült, hogy ezt a tartozást már nem fogják vonni, mert elévült..ez 2012.szeptemberében volt. Erről telefonon értesített az APEh, írásos nyoma nincs, mivel ők csak behajtják.
Ezután értesítették gondolom a DH-t, akiktől kaptam egy levelet, mely szerint ez a tartozás nem évül el.
Ehhez képest az üzletszabályzatban a PTK ide vonatkozó szabályai a mérvadóak, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy a végrehajtási jog elévül.. kvázi bírósági úton nem hajtható be..
Kérdésem az lesz, hogy ez így van-e, illetve ebben az esetben mit foganatosíthatnak, illetve mi az én teendőm?

köszönöm a válaszokat :)

Richie22 # 2012.10.11. 06:39

Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e a problémámmal...
2011. szeptemberében fizetős képzésre kerültem, 250 ezer forint diákhitelt vettem fel. 2012. márciusban ez az egyetem-dolog zátonyra futott, megszűnt a jogviszonyom. Kaptam egy levelet, miszerint 2012. júniustól törlesztési kötelezettség terhel, találtam is munkát, elkezdtem a törlesztést.
Természetesen az élet nem áll meg, most szeptemberben megkezdtem a tanulmányaimat újra nappali tagozaton, OKJ-s képzésen, 22 év alatti vagyok, első képzés, ingyenes. Még augusztusban betelefonáltam a diákhitelhez, hogy elkezdem a tanulmányaimat, szeretnék törlesztési kötelezettség-szüneteltetést kérni. Azt mondták, hogy majd szeptemberben egyeztetnek az államkincstárral, amikor elkezdem ténylegesen a tanulmányaimat. Ez meg is történt, újra betelefonáltam, hogy töltsek ki a neten egy változás-bejelentő lapot. Az Én iskolám nem szerepelt ott, írtam egy levelet, kaptam választ, melyben az áll, hogy a képzésem nem olyan, amihez vehetek fel újabb hitelt. Ki beszélt hitelfelvételről?? Isten ments, hogy újabb adagot felvegyek, ezt is életem végéig fogom fizetni... Írtam még egy levelet, azóta semmi válasz, de az SMS-ek jönnek, hogy nekem ennyi meg ennyi hátralékom van. Most mit tudok csinálni? Lenyúlhatják a számlámról a pénzemet (amit a szüleimtől kapok zsebpénzt, illetve amit diákmunkával megkeresek)? Ha nem fizetek május-júniusig (addigra lesz szakmám, akkor tudok elhelyezkedni, és tovább fizetni), mi fog történni? A szüleim neve nem is szerepel a szerződésben, nagykorúként vettem fel a hitelt, így gondolom rajtuk nem hajtják be.
Viszont sajnos nem tudok állandó munkahelyre elhelyezkedni, nappalin tanulok, H-P-ig minden nap bent vagyok az iskolában. Gondolom ez nem érdekli őket, de akkor sem tudok fizetni.
A kérdésem az lenne, hogy mit tudok tenni, illetve mire számíthatok?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Ashley03 # 2012.11.04. 21:20

Richie22-nek:
A diákhitel törlesztését meg kell kezdened a hallgatói jogviszonyod megszünését követő negyedik hónap első napján - függetlenül attól, hogy van e munkád, jövedelmed, vagy nincs. Törlesztés alól mentességet kaphatsz néhány esetben. Ezek közül az egyik az, ha ismét hallgatói jogviszonyt létesitesz, vagyis ismét iskolába jársz. De nem mindegy, hogy milyen képzésen veszel részt. Csak akkor lehet törlesztés alól mentességet kapni, ha az uj képzésed olyan, amire egyébként vehetnél fel diákhitelt. Ez nem azt jelenti, hogy fel is kell venned, természetesen, kérheted a diákhitel folyósitásának felfüggesztését. Az általad leirtakból ugy értelmezem, hogy az uj képzésed nem jogositana diákhitel felvételre, emiatt nem kaphatsz halasztást a törlesztés alól. Törleszteni el kell kezdened, sokkal rosszabb lesz a helyzeted, ha felmondják a hitelszerződésedet. A törlesztő részlet egyébként elég alacsony, ennyit még a zsebpénzedből is gond nélkül meg tudsz spórolni.
Persze a döntés a Tiéd, én csak javaslatot tettem. De remélem tudtam segiteni.
Szia.

A_Tom # 2012.12.04. 09:48

Tanácsra lenne szükségem

Üdv mindenkinek!

Most kapott a munkáltatóm a NAV-tól fizetésből való letiltásra felszólítást. 2006-tól 2010-ig vettem fel félévente diákhitelt. Utána szépen el is kezdték vonni. Legalábbis minden hónapban szerepel a folyószámlámon egy Diákhitel Központ felé intézett utalás. 5900 Ft/hó. Azért írtam le az összeget, mert fontos lehet. Azt is ellenőriztem, hogy teljesültek-e az átutalások. 2-szer volt elutasítva fedezethiány miatt. 5 és 6 hónapja. De, azóta is megy az utalás. Éppen 6 napja ment el a legutóbbi. Nagyon zavar, hogy semmilyen felszólító levelet nem kaptam sem a NAV-tól, sem a DH Központtól. Egyszer csak jött ez a letiltás. Ebben az a rossz, hogy CHF alapú lakáshitelem is van, és ha ezt így elkezdik levonni, akkor a lakáshitelem is oda. Jelenleg ott tartok, hogy az idegességtől gőzöm sincs, mit kellene tenni.

Valami tanács kellene, ami előrevisz. Valami remény, hogy a diákhitelt a saját konstrukciójában tudjam tovább fizetni.

Üdv,
Tamás

Zaphyris # 2013.01.15. 15:13

Én most járom a kálváriám, de szívesen megosztom, mert sokat lehet tanulni -remélhetőleg- belőle.
Nekem is megszűnt a diákhitelem, félig az én hibám, ezt el is ismerem.Sokáig munkanélküli voltam, így 2011 novemberében végzés született a végrehajtási eljárás megszüntetéséről a NAV részéről.
Jelezném, ma már tudom, attől nem szűnik meg.A Diákhitel az egyetlen dolog ami soha nem évül él!Állítólag törvény mondja ki, ezt még nem találtam meg.Mit adott az ég, 2012 februárjától keresőképes lettem.Erre 2013 januárjában mindjárt kaptam is a NAVtól a levelet, melyben felszólítja a munkáltatóm, hogy a törvényben meghatározott módon tiltsa le a fizetésem, és közvetlen utalja neki.
Felhívtam a NAVos ügyintézőt, aki felettébb kedves és naprakész volt.Mondta van két választásom, ha ezt így nem szeretném,nem tudom vállalni.

  1. Benyújthatok egy halasztási/részletfizetési kérelmet a NAVon keresztül-2200FT illeték köteles-, és ők azt küldik Diákhitel ZRTnekm akik elbírálják,de ez körülményes
  2. Hívjam fel a Diákhitel ZRT és beszéljek velü
Ezen megdöbbentem, mert 2008 óta nincs velük szerződésem, szóval ez érthetetlen volt, logikus agyamnak...De így tettem. Az ügyintéző itt is kedves volt, és jól informáltnak tűnt.Mondta, hogy az életben egyszer lehet részletfizetést kérni, ami következőképp néz ki:
  • a teljes összeg ki kell hogy fizetve legyen 40 éves kor előtt (hisz tudjuk ezután nem kérhető számon)
  • és az összeg függvényében tudnak törlesztőrészletet beállítani, ami nálam közel 1.2 millióra havi 20 környék alulról-
Mindjárt jobban hangzik :) Mi kell hozzá? Egy kézzel írt kérvény minél hamarabb megcímezve a Diákhitel ZRTnek.Most itt tartok. Egyedül amiről kétséges az infóm az az, hogy a NAVos szerint még ezt elbírálják, ami amúgy 15napon belül, addig értesítik őket hogy a letiltást függesszék fel. Még a Diákhiteles szerint a NAVot csak a döntésről értesítik. Na most ezen múlik a februári megélhetésem,és mindent megteszek, hogy ez simán menjen. Ha lesz még infó, vagy van kérdés szívesen válaszolok.
Alexu # 2013.01.27. 21:00

Szia!

Csak kérdezném mert nem értettem amit írtál, mi a az, hogy 40 év után nem kérhető számon?

Érdekelne ez engem..

Eszter83 # 2013.01.28. 06:51

Ide is szeretném leírni a problémámat, hátha kapok választ is. :)

Szép jó napot kívánok. A segítségüket szeretném kérni. A mai nappal kaptam egy levelet a NAV-tól, miszerint január 16-án voltak az állandó lakcímemen, de nem volt itthon senki, ezért postán küldték el a jegyzőkönyvet. Diákhitel tartozásom van, 1millió feletti az összeg. Ahogy befejeztem a főiskolát, azóta nem találtam munkát. Kerestem, nem találtam. Egészségügyi állapotom miatt ha lett is volna munka, nem vettek fel, mert "így nem tudnak velem mit kezdeni." Időközben persze kaptam részletfizetést, de munka hiányában a havi 30ezres törlesztőrészletet nem tudtam fizetni. Az állandó lakcímem a szüleim lakásán van, de pár hónapja átköltöztem a nagyapám házába, egy kis szobában lakom jelenleg. A kislányom hat hónapos, az élettársammal lakom ott (nem bejegyzett élettársi kapcsolat). Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mi a teendő? Elmehetnek a szüleim lakására és bármit vihetnek? Mivel tudnák bizonyítani, hogy az adott bútorok az övék? Több 10, 20 éves bútorokról van szó, tehát már nincs számla. A számítógép az öcsémé, annak a számlája talán még megvan. Nagyapám ingatlanján pedig szintén nincs semmim, egy kis pár négyzetméteres szobában húzzuk meg magunkat. Nem szeretnék kellemetlen perceket sem a szüleimnek, sem a nagyapámnak. Mit vihet ilyenkor a végrehajtó? A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

zolexander # 2013.04.30. 13:58

Tisztelt Jogiforum!
A kérdésem a következő lenne. Én is felvettem a diákhitelt konkrétan három félévre összesen 600 ezer Ft-ot.
Sajnos az egyetem főképpen betegség miatt nem ment abba kellett hagynom. Megszüntettem a jogviszonyomat. Az egyetem konkrétan visszamenőlegesen szüntette meg a jogviszonyomat januárig visszamenőleg.( bár novemberben igényeltem ezt, mert reméltem, hogy munkaügyi központ révén sikerül munkához jussak így). Sajnos így elestem a 4 hónapos várakozási lehetőségtől is, mert rögtön küldte a diákhitel a másik levelet is, amiben felszólít, hogy kezdjem el a törlesztést. Sajnos azonban még a munkaügyi központ segítsége miatt sem jutottam eddig munkához. Édesanyámmal élek, van lakáshitelünk, de hát fizetni kelle[ne]. De hogy? 16 éves koromban nagymamám révén sikerült tulajdonhányadhoz jussak konkrétan a lakás 1/5 részéhez. Sajnos tartok, tőle, hogy ha nem tudom fizetni( már jelen állás szerint tényleg nem tudom), akkor a NAV fogja behajtani, és a leginkább attól félek, hogy a tulajdonrészemre terhelt rész miatt elárverezheti-e a lakást?
Persze még nem tartok ott, de jó lenne tudni, hogy mi lehet a legrosszabb ami történik ezzel kapcsolatban.

delonge # 2013.05.23. 22:49

Sziasztok!

A fórum nagy segítséget és támpontot nyújtott, igy hát leírom én is a történetem. 2-3 hónapos történet, elég friss infók.

Sok-sok évvel ezelőtt felvettem én is a diákhiltelt. 2szer saját döntésből, egyszer pedig mert elfelejtettem visszamondani és automatikusan kiutalták.... Azt az összeget azonnal visszaadtam és lemondtam a folyamatot, mondván többet nekem ne utaljanak, köszönöm.

Aztán hosszu-hosszu évekig csend. Mindig bennem volt, és tudtam, hogy elöbb utobb elkapnak. Mindig bennem volt, hogy intézni kellene, de mindig csak halogattam. Egyszer kb. másfél éve kaptam egy levelet a NAV-tól, hogy ilyen olyan tartozásaim vannak. Benne volt a diákhitel meg ilyen olyan súlyadó vagy tudomisén mi. Felhivtam a telefonszámot, mondtam intézem, és nem intéztem. Aztán megint nagy csend.

Aztán kábé 2-3 hónapja, jövök hazafele, megállok a kútnál, tankolnék (még jó, hogy az ENVI-nél tankoltam, ahol előre kell fizetni és aztán tankolni, különben probléma lett volna...), fizetnék, és nagy bőszen kiirja az automata, hogy tranzakció sikertelen. Na mondom ujra. Ismét kudarc. Mondom itt valami nem jó.... szétnézek, mások spriccelik a kocsiba a benzinz. Hüha, gondoltam, itt valami baj lesz. Rohantam a legközelebbi áruházba az bank autómatához. Nagy meglepetésemre még egyenleget sem tudtam lekérdezni. Na itt már sejtettem, hogy valami baj van.

Rohantam haza -sik ideg-, bekapcsolom a gépet -
  • > online bank.... ÉS AKKOR!!! Az érzés, hogy a pénzem nagy része nem volt ott. Nem irok számokat, de konkrétan a pénzem 80%-t levették, számlatörténetböl már világossá vált, hogy a NAV. Tudtam miről van szó. Már csak a kiutat kerestem. A kártyám teljes letiltást kapott, a NAV által ott hagyott pénzhez nem volt hozzáférésem.

Aznap már hiába is probáltam bárkit hivni, este 9 óra környékén már sem NAV sem Diákhitel.

Másnap azonnal elkezdtem utánajárni az esti internet átböngészés után. Eljutottam a kerületileg illetékes APEH-ba. Mondom ez és ez vagy, ez és ez van. Erre azt mondja az ügyintézö bácsi: "Akkor maga ezt jobban tudja mint én" . MONDOM MICSODA?????? Azért vagyok itt mert én nemtudom, ha Ön szerint én jobban tudom, akkor én nagyon nagy bajban vagyok, maga meg nemtudom mit keres abban a székben.... Miközben már a kollégája is odajött és ijesztgettek engem, főleg a kontár kolléga aki csak úgy beleokoskodott az ügybe, kiderült mekkora összegről van szó, és végre előkerült egy telefonszám és egy név, aki az én eljárásomat kezelte. A két bácsi azon kivül, hogy ijesztgettek csak azt hajtogatták, hogy itt van ez a szám és név, keressem őt, ők nemtudnak semmit. A kontár bácsi már kábé azt mondta, hogy a durván 500.000 forintos DH tartozásom miatt ássam el magam, az életemnek itt kábé vége mert ebből nincs kiút. Erre igy konkrétan rákérdeztem, hogy szerinte akkor itt vége? ássam el magam, húzzam le magam a vécén fél milla tartozás miatt? Erre azt mondja, hogy nemtudja mi ennek a menete de az APEH bármit megtehet. Mondom én ezt értem, de értse már meg, hogy fél millóról beszélünk, 25 évesen csak nem fogom magam elásni emiatt. Miután láttam, hogy súlyosan felkészületlenek voltak a témában és fogalmuk nem volt az egészről, gondoltam megköszönöm a telefonszámot, és távozom. Legalább volt egy telefonszámom, VÉGRE! A szám persze nem vette fel, egész délután, egész este hivtam, kábé 40szer.... semmi. A történet szépsége, hogy ha nagyon belefeszültem volna, még akkár egy összegben is kitudtam volna fizetni, innen-onnan begyüjtve a pénzt. És ezen idegeltem magam, hogy akár egybe kitudnám fizetni csak adjanak egy csekket vagy egy cimet személyt bármi, csak had fizessek és oldják fel a kártyám. DE NEM!
Gondoltam felhivom a DH-t, megkérdezem, hátha tudnak nekem valami biztatót mondani. ÉS AKKOR!!!!!
Egy nagyon kedves és FELKÉSZÜLT ügyfélszolgálatos elmondta, hogy egy kézzel irott kérvényre van szükség, amiben kérelmezem a részletfizetést. Ezt minél elöbb/minél gyorsabban. Hú mondom, ezen ne múljon, papir-toll és már irtam is. Még aznap rohantam le a postára. Feladtam ajánlva tértivevényesen stb.

Másnap elértem a NAV-os telefonszámot. Ott megintcsak egy nagyon kézséges és szintén FELKÉSZÜLT ügyintézővel beszéltem, elmondott mindent, mondta, hogy nála akár egy összegben is befizethetem, az a leggyorsabb, mert akkor ad csekket, befizetem és már oldja is fel a kártyámon lévö blokkolást. Mondom, ezt még meggondolom, alszok rá egyet. Végül ugy döntöttem megvárom a DH 15 napon belüli válaszát, ha elfogadják a részletet akkor fizetem részletével. A NAV-os csajszi, annyira képben volt, hogy még a DH-s ügyintéző nevét is megmonda akivel elözö nap beszéltem... AZTA!
Csak úgy szintiszta kiváncsiságból megkérdeztem tőle, hogy a NAV miért hagyott a számlámon x ezer forintot ha úgy sem tudok hozzáférni. Erre azt mondta, hogy ez valóban nagyon érdekes dolog, törvény szabályozza, hogy valamennyi pénzt rajta kell, hogy hagyjanak, 0 ft-ot nem hagyhatnak ott, de valóban ugy letiltják, hogy használni nemtudom. Magyarul dögölj éhen szemétláda! Tartozol? Akkor pusztulj is meg, fizesd vissza a túlvilágról.... érdekes hozzáállás kedves NAV. Ha az ember nem tud enni, nem tud dolgozni sem, a tartozás ezáltal nem lesz visszafizetve. Na nembaj... ezt a hozzáállást inkább nem részletezem.

Aztán irdatlan gyorsasággal következő héten már jött is a DH levele, melyben tájékoztatta, hogy ELFOGADTÁK a kérelmemet és havi 10.000 ft-jával fizethetek!!!! ÉLJEN!!!!!!
Nagyon-nagyon örültem neki.

Pár nap múlva megjött a NAV levele is postán, amiben tájékoztattak, hogy ez-meg-az miatt letiltják a kártyám.... Mondom kösz, hogy időben jeleztétek :)

Azóta egy részlet volt esedékes, azt befizettem. Ezt mindenképpen fizetni kell, mert ezt egyszer adja meg a DH, aztán ismét NAV és onnantól vége a dalnak. Egyösszegü befizetés, vagy a NAV-val való harc, amit senkinek nem ajánlok.

Egy szó mint 100. A NAV-val felesleges kontaktálni, irány a DH (telefonon, vagy személyesen is talán azt nem tudom) és velük kell egyeztetni.

Mégegyszer mondom, a NAV-nál tett személyes megkeresésem során két akkor analfabéta hozzá nem értővel találkoztam, hogy valami hihetetlen. Elképzelni nemtudom, hogy végzik el a napi munkájukat. Na mind1. A telefonszámot köszönöm nekik, de ennyire nem voltak képben, hogy közöljék velem, hogy a DH-hoz kell menni... érdekes, hogy a telefonszám mögött rejtöző szintén NAV-os ügyintéző meg aboszolút tudta mi a dörgés.

Köszönöm a figyelmet!

crea00 # 2013.06.04. 14:10

Üdv,
én az iránt szeretnék érdeklődni, hogy meddig van lehetőség a Diákhitel Rt.nél egyszeri részletfizetéshez folyamodni. Viszonylag hosszabb idő után végre van munkahelyem, és a munkáltatóm jelezte, hogy a NAV végrehajtást kért a meg nem fizetett Diákhitel béremből történő levonására. Sajnos én erről a lehetőségről (Diákhitel részlet engedélyezés) csak most hallottam, viszont ha már a május havi bért érinteni fogja a levonás, akkor logikus úton végiggondolva, attól tartok már nem fűződik a Diákhitel Zrt.-nek érdeke ahhoz, hogy számomra részletet engedélyezzen. Köszönöm a választ!

végrehajtó1 # 2013.06.04. 14:38

Bármikor kérhetsz.
De a Nav-hoz ad be mert ők foganatosítják a vh-t.Ha beadod akkor hamarabb vonják vissza a letiltást mintha a diákhitelhez nyújtanád be a kérelmedet.Majd ők átteszik a kérelmedet a diákhitelhez.

crea00 # 2013.06.05. 09:01

Értem, köszönöm a gyors választ végrehajtó1!
Ennek menete egy egyszerű kézzel írt kérelem a NAV ill. a Diákhitel Zrt. felé, vagy van erre vmi formanyomtatvány?
Sajnos én a NAV-tól mai napig nem kaptam meg az erről szóló határozatot, így nem tudok konkrét ügyintézővel beszélni. Köszönöm!

végrehajtó1 # 2013.06.05. 09:10

Nincs nyomtatvány.Te neked kell megírni és postán feladni.

Ági29 # 2013.08.16. 09:34

Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy 7 éve fizetem a diákhitelemet. A 2012es évben olyan helyzetbe kerültem, hogy átkerültem a Nav-hoz és vonta a fizetésem 33%-át. Azóta benyújtottam egy kérelmet a DH-hoz, meg is kaptam a részletfizetési kedvezményt 20 ezer ft/hó. Na itt jön a kérdésem, van egy autóm amit szerettem volna eladni, de addig amíg tartozásom van az DH. felé ezt nem tehetem. Vagy esetleg valaki tud ötletet adni???
Köszönet előre is!!!

masu # 2013.08.27. 14:28

Sziasztok,

Ha a feleség a házasság ideje alatt diákhitelt (diákhitel 2) vesz fel, az az ő nevén marad, vagy "közös"?
Pontosabban: közvetlenül a házastársa fizetését is terhelheti később, ha esetleg mondjuk nem tud fizetni (és mondjuk átkerül a NAV-hoz a dolog)?

A választ előre is köszönöm.

Daisy92 # 2013.09.25. 17:35

Sajnos családi és egyéb okok miatt abba kellett hagynom az egyetemet, munkát sajnos nem találtam. Jelenleg egy Tamop-os képzésben veszek részt . Édesanyámmal és testvéremmel élek , édesanyám rehabilitációs járadokot kap,munkát nem tud vállalni mert beteges, testvérem ő is Tamop-os képzésben tanul. Nehéz anyagi körülmények között élünk, és a napokban kaptam egy levelet a Diákhiteltől hogy végrehajtás felé küldik a levelemet ha nem fizetem be. Írtam nekik de részletfizetést kaptam , igen ám, mivel nincs jövedelmem így még azt se tudom fizetni.
Munkát hiába keresek mindenhol elutasítanak mivel nincs meg még a szakmám.
Édesanyám a ház hitele van, így a képzésért kapott pénzt egyösszegbe a bankba küldjük mert akkor úszik a ház :S :(
Rokonaim nincsen olyan akik tudnának segíteni.
Nem tudom ebbe a helyzetbe mit tehetnék volt már valakinek hasonló tapasztalata?
Azt is megírtam nekik levélbe, hogy ahogy lesz munkám, mindenképpen szeretném törleszteni..
Kérem valaki segítsen!Előre is köszönöm a válaszukat!