"a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja,"
És amennyiben az adásvételin a megvásárláskori vételárat tüntetjük föl(3M vettem-3M eladom)
akkor elvileg 0 vagyok.(?)
"a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja,"
És amennyiben az adásvételin a megvásárláskori vételárat tüntetjük föl(3M vettem-3M eladom)
akkor elvileg 0 vagyok.(?)
Tisztelt Szakértő!
2009-ben kezdtünk építkezni, az ingatlanra még nincs használatbavételi engedély, készültsége kb. 60 %-os. Ha most eladnánk akkor milyen illetéket kellene fizetni?
Előzmények: 3 évvel ezelőtt a férjem nevén lévő lakást eladtuk, abból építettük a házat, ami 1/2-1/2 rész tulajdonunkban van. Hitel nincs.
A férjem a kapott összegből rögtön ingatlanrészt vásárolna, ami nagyobb értékű.
Én nem szándékozom ingatlant vásárolni, viszont az elmúlt évben vettem egy ingatlant a gyermekemnek, melyen haszonélvezeti jogom van.
Mennyi szjat kell fizetni külön-külön? az éven belül vagy esetleg 5 éven belül megszerzett haszonélvezet értékével lehet-e csökkenteni az adóalapot?
A telek ár gondolom levonható szerzéskori értékként?
Előre is köszönöm a válaszát.
Köszönöm a segítséget!
Még mérséklést is lehet kérni. Kérd minél hosszabb időre a halasztást, aztán hátha legalább rövidebb időre megadják.
Tisztelt Szakértők!
Végrendeleti örökösként lakást és nyaralót örököltünk a felnőtt gyermekemmel.
A hagyatéki illeték megfizetése meghaladja az erőnket, sem a lakást, sem a nyaralót egyelőre eladni nem tudjuk, főleg a mostani helyzetben és ilyen gyorsan, hogy esetlegesen az árából kifizethetnénk az illetéket.
Olvastam, hogy lehet kérni részletfizetést, sajnos akár 1 évi tartamra sem tudjuk bevállalni, akkor is magas lenne a törlesztés.
Olvastam, hogy lehet kérni halasztást, de azt nem, hogy mennyi időre?
Talán a halasztás lenne a járható út, ha addig értékesíteni tudnánk valamelyik ingatlant.
Munkavállalóként és az örökölt vagyon ismeretében nyílván mentességet nem kérhetünk és nem is kaphatunk.
Előre is köszönöm a segítséget!
Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete.
Köszönöm.
Akkor ha jól értem az újonnan megvásárolandó ház után
a NAV ismét vagyonsz.illetéket fog megállapítani,és a fennmaradó összeg(különbözet)mindenképp adóköteles.?
Igen, igen.
Üdv mnkinek!
2011 jan.-ban vásároltunk egy ingatlant 3M Ft-ért.
Szépen felújítgattuk,rendbe raktuk(önerőből számlák nélkül).
Most eladnánk kb 5M Ft-ért,és szeretnénk egy kisebbet,olcsóbbat venni.Kérdésem,hogy a megvásárolandó
ingatlan után kell e újra illetéket fizetni,ill. ha a különbözetet számlákkal igazoltan ráköltöm a megvásárolandó házra,akkor az az összeg adóköteles vagy sem?
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02