Önfoglalkoztató egyéni vállalkozók?


the big cat # 2003.07.11. 09:28

Nem pontosan értem mi itt a probléma?

A politikusok valahol máshol tanulták a közgazdaságtant, na meg a matematikát is. Mi tudjuk rosszul, kevesebb bevételből igenis lehet többet juttatni. Többet a saját érdekkörünknek.

Egyébként meg kamu az egész, radikális adócsökkentés indíthatná csak be a gazdaságot, de akkor a mindenkori kormányon csüngő és a közpénzeket legalább 15-30%-ban megcsapoló mindenféle érdekhálózatoknak nem jutna pénz.

Az ÁFA 5-8%-os mérséklése, és az adóbefizetéseken, előlegeken illetve visszatérítéseken keresztül az állam vállalkozások általi kamatmentes hitelezésének sürgős megszüntetése, az SZJA és a járukszabályok egyszerűsítése, és mértékük jelentős csökkentése, és esetleg atársasági adó kisebb csökkentése lendítene nagyot a gazdaságon. Csakhogy ez az állami bevételek 25-35%-nak kiesését eredményezné, tehát szépen ki kellene találni, hog ymire nem szánunk ezután pénzt. Ha engem kérdeznek, akkor szerintem a sápleszedeésre ne adjunk egy fillért se. Plusz az állam taratsa be azokat a szabályokat a beszerzésinél, miket a vállalkozások számára felállított, és adótörvényeiben szankcionál. (Hogy csak egyet mondjak: egy vállalkozás a 6 milliónál drágább autó után a költségeire arányosan eső részt nem számolhatja el a vállalkozás érdekében felmerültnek, azzal a filzofiával, hogy egy 6 milliós autónak elégnek kell lenni bármihez, ami a vállakozás érdekében felmerül. Kérdem én, az állami ügyintézésre ez nem igaz? Ha igaz, akkor minek vesz az állam (beleértve az önkormányzatokat is) 8-10-12 milliós autókat tömegével?)

Hogy lehet, hogy az állam valahogy mindig drágábban vásárol, még közbeszerzési eljárás után is, mint én akár csak internetes árösszahsonlítás után?

Béres-Deák Attila # 2003.07.10. 21:07

Kedves Old-Guy!
Miből gondolod, hogy a Magyar Köztársaság bármely kormánya többlet adót akar kivetni az egyéni vállalkozásokra? Minden választási programm arról szól, hogy csökkentik a vállalkozók terheit, de növelik a rászorulók juttatásait. Ennek teljesítése közgazdaságilag csak úgy lehetséges, ha csökkentik az adótrheket és növelik a szociális kiadásokat. Vagy nem? Ha kételyeid vannak kérdezdd meg Petsching Mária Zitát, vagy Lengyel Lászlót! (Bocs az utóbbit még sem, mert büntibe van amiatt, hogy kiderült:  Antallékhoz is bejelentkezett politológusként)


attika

old-guy # 2003.05.28. 15:23

Ha igaz, hogy a Kormány a járulékbevételek növelése érdekében többletterheket akar kiróni az egyéni válalkozókat foglalkoztató cégekre, akkor az valami hasonló lesz, mint annak idején a GMK számlák után fizetett különadó (az én korosztályom még jól emlékszik erre)

Nyilvánvaló, hogy a megrendelôk ezt nem fogják 'lenyelni', hanem érvényesítik az egyéni vállalkozóktól befogadandó számlákban, vagyis csökkenteni fogják a kifizethetô számlaösszeget.

Az egyéni vállalkozó most is fizet járulékokat, a bal zsebébôl munkavállalóként, a jobb zsebébôl munkaadóként.

Ha az egyéni vállalkozó kisebb alap után járulékol, mert helyette megteszi ezt a megrendelô, vagyis csak átcsoportosításra kerül sor, akkor mitôl lesz így több járulékbevétel?

Szóval, mi az egész értelme?