Születés anyakönyvi kivonat


rigoz # 2020.08.07. 09:27

De egyáltalán nem biztos, hogy nincs benne. Remélhetőleg benne van. :)

rigoz # 2020.08.07. 09:25

@wers/KBS: Amióta - elvileg - jogállami időket élünk, azóta nem.

De 1947-ben... Történtek ott furcsább dolgok is...

Mindenképp zavaros a kérdés, ami alapján nem lehet érdemi eljárást lefolytatni, inkább erre céloztam a "kreténség" fordulattal egyébként. Abból is lehet visszautasítás, ha úgy adja elő, hogy mit akar...

De egyébként valószínű, hogy már elhunyt a kedves hozzátartozó. Az, hogy az anyakönyvben is benne van-e, hát az majd kiderül...

@KBS: Igen, ezt tapasztaltam már Én is, hogy vannak akik így értelmezik a jogszabályt. Bár Én arra helyezkedem - fenntartva persze azt, hogy nem feltétlen ez a helyes -, hogyha nincs olyan adat a nyilvántartásban, amit az ügyfél igazolni kér, akkor a kérelme nem teljesíthető, mert a feltétele hiányzik, ami lehetetlenné teszi, hogy a hatóság érdemben döntsön (nyilvántartásvezetési eljárásban ez csak az igazolás/hatósági bizonyítvány/hatósági igazolvány kiadása, azaz az anyakönyvi kivonat kiadása, a kérelem helyt adólagos elbírálása lehet adott esetben).

Ha csak tájékoztató levelet ír a hatóság, azzal meg - esetleges tévedés lehetőségét reparálandó - nem nyílik meg az ügyfél jogorvoslati joga, az azért sem támogatható, legfeljebb a kérelem elutasítása, határozattal. Az meg azért nem jogszerű.

wers # 2020.08.07. 09:24

OFF

Béla beelőzött - ill. nekem pl. sokkal később jelent meg.

ON

wers # 2020.08.07. 09:15

Ha olyan adat igazolását kéri, ami nincs a nyilvántartásban, az lehetetlen célra irányul.

Gondolod, hogy annyira gáz az anyakönyvi nyilvántartás, hogy a halálesetet nem jegyezték be?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.07. 09:15

(Egyébként is tévedsz. Ha valamely kért adat nincs meg a nyilvántartásban, annak a jogkövetkezménye nem visszautasítás lesz, hanem annak közlése, hogy a kért adat nincs meg. Nem a cél a lehetetlen - hanem csak a teljesítése.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.07. 09:14

És azt honnan veszed, hogy nincs bejegyezve a nagypapa halálozása az anyakönyvbe. Az igaz, hogy a kérdező nem képes egyszerre egy teljes és érthető tényállást közölni, de azért egy egész sci-fit talán ne csináljunk belőle.
Ellenkező közlésig feltételezzük - v.ö.: Occam borotvája - a legegyszerűbb esetet: mivel a néhai a hatvanas években, tehát konszolidált időkben, halt meg, az adatai rendezettek, az anyakönyv tartalmazza a halál idejét és helyét.

rigoz # 2020.08.07. 09:08

Ha élből "kreténséget" kér, akkor megtehetik. Hisz az Ákr. 46. § (1) bek. szerint a hatóság a kérelmet visszautasítja, ha az eljárás megindításának jogszabályi feltétele hiányzik és jogszabály ahhoz más jogkövetkezményt nem fűz.

Ha olyan adat igazolását kéri, ami nincs a nyilvántartásban, az lehetetlen célra irányul.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.07. 08:41

A jogutódét? Miért tennék?

rigoz # 2020.08.07. 08:17

Legfeljebb visszautasítják végzéssel a kérelmet...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.07. 07:36

Az ég áldjon meg! Hát akkor kérd ki a halotti anyakönyvi kivonatát!

OFF
Te nem tudod, milyen az, amikor én cinikus vagyok meg kellemetlen. De jó úton vagy ahhoz, hogy megtudd.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.06. 17:09

Ha a kérdező nem tudja, mikor és hol halt meg a nagyapja, akkor miért olyan biztos benne, hogy 47 nem az elhalálozás időpontja. Egy 33 éves magyar férfi akkoriban nagyon is könnyen meghalhatott hadifogságban; vagy eltűntehetett évekkel korábban a háborúban, és akkor ez a 47. lehet a holttá nyilvánítás időpontja.

Tényleg. Ha szerinted az nem a halála éve, akkor az anyakönyv szerint ma is él? Végül is még csak 106 éves.

drbjozsef # 2020.08.06. 13:03

"A születési anyakönyvek és ritkábban a házasságikban is találhatunk UB-t, azaz utólagos bejegyzést, ami megjegyzés nélkül általában a halál idejét jelenti."

Ha biztosan nem az, akkor lehet bármi más. Névváltoztatás, házasság.

Ashley03 # 2018.07.04. 11:38

Köszönöm.

wers # 2018.07.04. 11:23

Szia, gratulálok!

A konzulátuson kezdeményezték a magyar anyakönyvit és a magyar lakcímkártyát. Hogy ez mennyi idő, hova érkezik a konzulátuson kellene érdeklődni. Ha ezek megvannak a pici útlevelével együtt kell a kormányablakhoz menni. A konzultól kapott útlevél egy utazásra szól az cserélni kell vagy útlevélre vagy személyigazolványra. Ezzel egyidőben, ahogy lentebb írtam anyuka és a pici bejelentik, hogy kivándorolnak, és bejegyzik őket mint külföldön élő magyar állampolgár. Mindkettőjük lakcímkártyáját elveszik. Mint már korábban írtam, be lehet jelenteni magyar tartózkodási helyet, akkor kapnak új lakcímkártyát, ahol a lakóhelynél "külföldi cím" szerepel és tartózkodási helyként a bejelentett magyar lakcím.

Ashley03 # 2018.07.04. 10:44

Kedves Szakértő Fórumozók!
Elnézést hogy megint ezen a témán rágódok, de három hét mulva jönnek haza a lányom és a párja valamint az unokám és szeretnék pontos információkat nekik megadni az ügyintézéshez.
Tehát: a lányom és a párja Hollandiában élnek Májusban megszületett a kislányuk. Voltak a konzulátuson Hágában ahol kérték a magyar anyakönyvezést és az utlevelet a gyereknek. Utlevél megvan. Tett az apuka apasági nyilatkozatot, van holland anyakönyvi kivonat a picinek. A magyar még nem érkezett meg. Kell csináltatni személyi igazolványt, lakcimkártyát azzal, hogy külföldön él (ezt már tanácsoltátok) és adókártyát. Ha nem jön meg a magyar anyakönyvi addig, akkor is lehet ezeket intézni? A lányomnak van mo-i lakcime állandó, az apukának már nincs. Mindkettejüknek holland eü-i biztositása van, a baba is ott van biztositva. Tehát babának személyi, lakcimkártya, adóigazolvány. Hol, hogyan? Köszönöm a segitséget.

Ashley03 # 2018.05.10. 04:12

Köszönöm, akkor ezt fogják tenni.

wers # 2018.05.09. 15:37

Még egy kiegészítés. A 'külfoldi lakcím' kártyát jelezni kell, érdemes, mert nem egyértelműen automatikus.

wers # 2018.05.09. 15:27

na, megvan a legjobb válasz:

Én azt csinálnám, hogy amíg a baba megszületik, maradjon minden így. Ha megszületett a kicsi, és már megkapja az anyakönyvit meg a lakcímkártyát, akkor jelentsék be az okmányirodában (mikor amúgy is mennek a babának útlevelet/sziget csináltatni) hogy kivándorolnak Magyarországról. És akkor kapni fognak ők is olyan lakcímkártyát h Lakóhely: külföldi cím (mint az apjáé)

wers # 2018.05.09. 14:43

ha valaki
a "kint is vagyok, bent is vagyok" módszerrel ügyeskedik
az államok között szlalomozva az ellátásokkal, támogatásokkal, jogokkal.
Azaz két lovat akar egy fenékkel megülni.

Ez badarság, mert nemzetközi egyezmények szerint az EU minden állampolgára jogosult alapellátásra bármely államban. Ha nagyobb a baj (pl. baleset) visszaszállítják oda, ahol egészségbiztosított. Kell igényelni európai egészségbiztosítási kártyát.

Ashley03 # 2018.05.09. 14:05

Bocsánat nem monolet nonolet. És még annyit, hogy a ténylegesen feltett kérdésemre nem válaszolt, azt már az előző válaszadó megtette.

Ashley03 # 2018.05.09. 13:28

Kedves monolet!
Nem teljesen értem ezt a hangvételű választ. Konkrétan a lányomról van szó, aki nem akar pénzt kapni sehonnan sem, és nem ügyeskedik semmilyen módszerrel. Nem tudom Ön honnan ismeri a lányom véleményét arról, hogy ő hol lakik. Fogalmam nincs mivel szolgáltunk rá erre a gúnyos hangvételre.
Amennyiben a válasza segítő szándékkal született, azt köszönöm, bár erre semmi nem utalt.

nonolet # 2018.05.09. 11:51

A meglévő magyar "Lakóhely" címest le kell adni,
ha úgy dönt, hogy: kijelentkezik az országból.
Merthogy ő bizony "külföldön lakik" a saját véleménye szerint.

A régit ekkor leadja, de kap helyette olyat,
amin a "Külföldi lakóhely" kitétel szerepel.

Plusz esetleg egy magyar "Tartózkodási hely" is.
Ha éppenséggel van neki.

- -

Magyar állampolgárnak mindenképpen van "Személyi azonosító szám"-a.
Azt pedig a "Lakcímkártya" tartalmazza.
Ezért kell(het) a Lakcímkártya mindenképpen az itthoni ügyekhez.

Az adószám pedig akkor kell, ha
a kincstártól akar pénzt kapni!
pl. a családi ellátásokat.

- -

Igazából ezek az ügyek csak akkor zavarosak, ha valaki
a "kint is vagyok, bent is vagyok" módszerrel ügyeskedik
az államok között szlalomozva az ellátásokkal, támogatásokkal, jogokkal.
Azaz két lovat akar egy fenékkel megülni.

wers # 2018.05.09. 09:48

nem (pláne, ha nem lakik Magyarországon).
de, vagyis azt kell bejelenteni, hogy nem Magyarországon él.

Ha kérik a magyar anyakönyvezést, akkor lesz neki lakcímkártyája (magyar lakcím nélkül), mert azon van a személyi száma” ? erre nem esküdnék meg, külföldi lakóhely bejelentések le kell adni a lakcímkártyát. De végül is akár??? Meg lehet erőszakolni a rendszert.

pazs # 2018.05.09. 09:00
  1. nem (pláne, ha nem lakik Magyarországon).
  2. Ha kérik a magyar anyakönyvezést, akkor lesz neki lakcímkártyája (magyar lakcím nélkül), mert azon van a személyi száma és adókártyája is, mert azon meg az adószáma lesz.
  3. Meg kéne nézni, hogy ennek a támogatásnak nem feltétele-e a magyarországi lakóhely.
  4. Dehogynem. Nyilván a magyarországi lakóhelynek a gyerek esetében megvan az az előnye, hogy TAJ-száma is lesz és orvosi ellátásban tud ingyen részesülni Magyarországon, de nekem ízlésem ellen való emiatt okiratot hamisítani.
Ashley03 # 2018.05.09. 08:41

Tisztelt Szakértők!
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezem, de a következőre szeretnék választ kapni.
Külföldön élő magyar pár gyermeke külföldön megszületik. Kérik az anyakönyvi kivonatot és az útlevelet is a gyereknek. Kötelesek itthon bárhol bejelenteni a gyermeket lakhely tartózkodásra? Vagyis kell neki lakcimkártya és adóigazolvány? Hiszen nem Mo-on fog élni, hanem másol az Európai Unióban. Az anyuka jelenleg un. várandóssági támogatást kap a Diákhitel Központtól. Mivel itt a szülés kiirt időpontja, a Központ kéri 60 napon belül bemutatni az anyakönyvi kivonatot, a lakcimkártyát és az adóigazolványt. Azonban ha a szülők bejelentik a gyereket, hogy itt lakik, nem fogja a hatóság keresni, pl védőnő, meg ilyenek, hogy hol a gyerek?
Köszönöm előre is a segitséget.