Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező kémény és fűtőberendezés használat

wers #   2016.11.09. 12:36

De igen. Láss csodát, na persze nekem alapból sem hiszel. Ha nagyon nekiállok bányászni, talán még a kötelezést is megtalálom. Egy konkrét eset kb. 6-8 éve volt, bővítették a házat építési engedéllyel, új szobában új kéménnyel. Kéményseprőék csak úgy adták meg a használatbavételhez a hozzájárulást, ha a meglévő, átépítéssel nem érintett kéményt is bélelik. Hatósággal nem vitázik az ember, többe kerül.

nanemaaa # e-mail 2016.11.09. 10:45

70 éve működő cserépkályha kéményét nem fogják kibéleltetni. ;)

wers #   2016.11.08. 18:17

nanemaaa, tehát tapasztalaból, egy kémény, ami 70 éve működik cserépkályhával bélelendő, hátha esetleg gázkazánná alakul át a nappaliban. Ujjé. Van jobb öteled is? Vagy maradrunk a verselemzésnél, mire is dondolhatott a szerő?

nanemaaa # e-mail 2016.11.08. 12:17

wers
Mert a tapasztalatuk azt mutatja, hogy építéskor "költség csökkentés" céljából inkább mindenki szilárd tüzelésű kéményt építene, de utólag mégis rákötnék a gázkészüléket. Ilyen nemzet vagyunk, akkor is trükközünk, ha belehalunk.

bermuda háromszög # e-mail 2016.11.04. 23:01

Egy kéményseprő azt mondta, hogy égéstermék nem érintkezhet téglával (malterral?) - gondolom az új szabályok szerint.
Ezt egy vegyes kazán mellett mondta. Azt mondta hogy annak a kéményét rozsdamentessel béleljük ki ha továbbra is használni akarjuk.
Igaz hogy annak behúzásához szét kell verni a kéményt.

fohász # e-mail 2016.11.04. 21:09

Azt én sem értem, ha nem életveszélyes és felettünk nem lakik senki, még csak nem is dől jobbra/balra a kémény, akkor milyen jogon fognak büntetni vagy lezárni kéményt?

wers #   2016.11.04. 10:58

nanemaaa, akkor miért kérik sok esetben mégis?

nanemaaa # e-mail 2016.11.04. 08:45

Yeti
Csak gázkéményt kell bélelni, mert a gázégéstermék savas és szétmarja a téglát, maltert, illetve azok pólusain képes átszivárogni. Szilárd tüzelés égésterméke nem ilyen tulajdonságokkal bír.

fohász # e-mail 2016.10.23. 07:43

Nálunk is béleltetni kell, szintén Zugló és társasház.
A közösképviselőnél a figyelmeztetés, illetve levél.
Mi is kaptunk ujabb haladékot. De en bementem a főkétüszhöz és kat.védelemhez, tulajdonképp a szabály az szabály akkor is, ha nincs életveszély, a tanusitványon rajta van hogy szénmonoxid jelző használata nem szükséges. Emiatt fogom kérni az ujabb halasztásokat, vagy probálom felmenteni magunkat mert felettem nem lakik senki már, lapostető van.

jehudyt@gmail.com # e-mail 2016.10.22. 18:04

Kedves Szakértők és Fórumozók,

Mit lehet tenni egy olyan esetben, ha úgy emlékszem, kaptam ebben az évben egy levelet, hogy béleltessem ki Zuglóban lévő kéményem 1016 dec.31-ig, de nem vagyok benne 100% ig biztos, hogy ez állt benne, mert nincs meg a levél. Kihez lehet fordulni érdeklődni? A Főkétűsz azt mondta, nem ők küldenek levelet... Ha valóban felszólítottak, akkor ha kijönnek ellenőrizni és nincs kibélelve, rögtön büntetnek, vagy kap az ember valamennyi haladékot? Külföldön élek, ezért sem egyszerű.
Köszönöm előre is!

bermuda háromszög # e-mail 2016.02.11. 10:04

Ezt a kéményseprő megmondja, mert ő tudja eldönteni, hogy milyen állapotban van a kémény.
Igaz kap(hat) irányelvet, mert pl Zuglóban ki van adva nekik, hogy mindent béleltetni kell, ha kell, ha nem.

Yeti # e-mail 2016.02.10. 22:17

Kedves Fórumozók!
Egy családi ház jó állapotú, de évek óta nem használt téglakéményét kötelező kibélelni egy fatüzelésű kandalló bekötéséhez? Köszönöm!

hasi # e-mail 2015.10.17. 11:15

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megtudni, mi számít kéménynek?
A kéményseprők olyan szellőzőket is annak minősít, amik WC-k, mosdók szellőzését biztosítja, nem volt az épület tervezésekor sem tüzelő berendezés használatára alkalmas.

Bea1 # e-mail 2015.08.06. 14:16

sajnos, mivel a bélelés a kémény teljes szélességét eléri, ezért az nem kivitelezhető. DE: huzatfokozót tudsz felszerelni. Szerintem csak az a baja, hogy habár szent Istvánról sokat hallott, mostanában keveset látja. Vagy a haza bölcséről, Deák Ferencről szeretne egy portrét. Ilyenkor általában megbeszélhetitek, hogy ki a legnagyobb magyar. Ebbe biztos belenyugszik.

lapinou # e-mail 2015.08.06. 13:44

Tisztelt Fórumozók,
mit lehet tenni abban az esetben, ha a kéményseprő a korábbi években általa is rendben talált kéményre most azt mondja, ezt újra kell béleltetni, mert az átmérője egy cm-rel lehetne nagyobb. Tavaly volt műszaki felülvizsgálat, ez eddig mindig érvényes volt, idén pedig közölte, hogy nem érvényes, pótolni kell. Minden évben volt ellenőrzés, most egy olyan dologba kötött bele, ami évek óta változatlan és rendben volt mindig. Volt vmi változás a szabályozásban?
Előre is köszönöm a segítséget.

vagyok1 # e-mail 2015.06.11. 11:37

Köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2015.06.11. 10:12

vagyok1
Egyrészt nem egy egyszerű papírt kaptál, abban nyilvánvalóan le van írva, hogy mit tehetsz, ha a döntésével nem értesz egyet.
Másrészt bemehetsz a kéményseprőhöz, viszed a saját jegyzőkönyv példányodat (nem adod ki a kezedből) és megpróbálod náluk tisztázni a "félreértést". ;)

vagyok1 # e-mail 2015.06.11. 07:02

Köszönöm a választ. A nálunk lévő papíron mindent rendben talált. Más nem is jött ki a házba csak aki a kéményseprést végezte amikor otthon voltunk. Szóval a kérdésem, hogy ilyenkor mi a következő lépés?

bermuda háromszög # e-mail 2015.06.10. 23:35

Első lépésként kérd el azt a vizsgálati jegyzőkönyvet, amelyik hibásnak találta és akkor aláírtad.
A másolata nálad van, össze tudod nézni, hogy egyezik-e.
Nálunk az aláírás és jegyzőkönyv átadása után még lazán töltögette a saját példányát a kéményseprő.

vagyok1 # e-mail 2015.06.10. 18:55

Tisztelt Szakértők!
Februárban kijött a kéményseprő, mindent rendben talált a kéménnyel. A tavaly kifogásolt apróbb dolgokat orvosoltuk, így minden rendben volt, jól szellőzött a kémény is. Most júniusban küldtek egy papírt, hogy nem jó a kémény, ki kell béleltetni (nem eléggé tömör a szerkezete, vagy valami hasonló). Az a kérdésem, hogy honnan tudják, ha nem is volt kint senki? Mi történt február óta hogy akkor jónak találta aki kijött, most meg nem találta jónak aki nem jött ki? Mit tudok ilyenkor csinálni? Van ilyenhez egyáltalán joguk? Eléggé pénzlehúzásnak tűnik az egész, de hova lehet ilyenkor fordulni?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Mikevac # e-mail 2015.04.29. 18:33

Tisztelt kémény ügyben nem jártas érdeklődök.

Alu bélelést ki kell szedni mindenképpen mielőtt vegyes tüzelésre térünk át! Nem megyek bele méretezési témába most ezen lépjünk túl! (Hiszen minden tüzelőberendezés cseréjénél szükség lenne rá hivatalosan.)
Miért is kell kiszedni az alumínium béleléscsövet? A vegyes tüzelésnél a kilépő füstgáz hőmérséklete lehet olyan magas hogy megrogyhat a cső,elzárva ezzel a huzatot,és visszaáramlás lehet.

Elvben ha ilyet lát az évenkénti két ellenőrzésnél a kéményseprő jelentenie kell.Neki a könyvben benne van,hogy eddig mivel fűtöttél,milyen berendezéssel.Ha ez változik(Besorolástól függően)Akkor kell csinálni róla jegyzőkönyvet,hogy meg-e felel annak a fűtési módnak a kémény.
Javasolom,hogy egyeztess róla a területi illetékes kéményseprő vállalatnál illetékessel.

Ha van további kérdésed írd meg és válaszolok.

zellerke20 # e-mail 2015.04.14. 17:55

Én is valahogy így gondoltam...köszönöm szépen a segítséget mindenkinek! :)

gerilege # e-mail 2015.04.14. 14:24

Amennyiben ez egy meglévő, a kőműves szerint jó állapotú kémény, amit nem kell magasítani, stb. és alapvetően fával fogsz a kandallóban fűteni, akkor szedesd ki az alu bélést és szerintem ne béleltesd újra más anyaggal.
A kéményseprők szerint újonnan már a vegyes tüzelésűt is bélelni kell, de én azt mondom, van még az országban pár százezer béleletlen vegyes tüzelésű kémény, amivel ha nagyobb gond lenne, biztos hallanánk róla. Te valószínűleg egy eredetileg vegyes tüzelésre épített, majd a gázhoz kibélelt kéményt alakítasz vissza vegyes tüzelésre.
Az alut azért érdemes kiszedetni, mert az olvadáspontja alacsonyabb. Gáz fűtés esetén ebből nincs probléma, de vegyes tüzelésnél - nem könnyen, de bizonyos körülmények összejátszása esetén - a füstgáz hőfoka közel lehet az olvadásponthoz, jobb a békesség.
Újra bélelni acéllal szerintem csak akkor lenne érdemes, ha mondjuk ezt a kéményt nagyon intenzíven használnád olyan anyagokkal, amik kevésbé tisztán égnek (pl. kerti zöldhulladék).

zellerke20 # e-mail 2015.04.14. 13:40

A saválló kéményépítő szakember azt mondja, hogy a jelenlegi alubélést ki kell szedni, és helyette saválló belső szükséges...nyilván, ő be is építi jó pénzért. A kéményépítő kőműves szakember azt mondja, hogy nem kell bele semmilyen bélés (az alu sem). Emiatt zavarodtunk kicsit össze és ezért kérdeztem, hogy mi az előírás erre vonatkozóan. Tudom, hogy ez főként szakmai kérdés, de mindkét szakember az előírásokra hivatkozik, tudván egy nő úgysem ért hozzá...Ha nem kell, nem béleltetnék ki a kéményt potom 150 eFtért ;)

gerilege # e-mail 2015.04.14. 13:37

Szerintem ha van rá lehetőség, érdemes kiszedni az alumínium bélést, bár attól függ, mit akarsz majd eltüzelni a kandallóban, és milyen közel van az alumínium bélés az égéstérhez, és így mennyit hűl a füstgáz. Nem megoldhatatlan, fölülről sokszor ki lehet húzni egy darabig, elvágni a már kint lévő részt, aztán tovább húzni.