Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező kémény és fűtőberendezés használat

bermuda háromszög # e-mail 2020.01.03. 09:35

Helyedben a kéményseprőknél kezdenék, mert úgyis ők veszik át - vagy nem.
Az hogy jól üzemelt, nem érv, szabványok vannak.
Az hogy eddig átvették, lehet attól is hogy felületesen vizsgálták meg.

Kompliant # e-mail 2020.01.02. 09:26

T. Jogértők!

Egy társasházi öröklakásban egy nyílt égésterű kombinált kazán üzemel - ezt még az előző tulajdonos szereltette be x évvel ezelőtt.

Részben a Főkétüsz jelzése nyomán ki szeretnénk béleltetni a kéményt, de a bélelésre felkért szakember véleménye szerint a Főkétüsz Műszaki csoportja nem venné át a furánflex bélelést, mert a berendezés kimenete nagyobb átmérőjű, mint a vonatkozó kéménnylyuk - ezért nem hajlandó kibélelni.

A berendezés kifogástalanul üzemel, az elvezetés egy könyökcső átalakítóval van megoldva és zökkenőmentes X éve.
Korábban a Főkétüsz is többször - éves érvényesítő cimkével - hitelesítette a megoldást és szemre laikus meg nem mondja, hogy a kimeneti átmérő nem azonos a bemeneti átmérővel és időközben az is kiderült, hogy a berendezés nem a maximális, hanem egy csökkentett teljesítményen üzemel.

Amennyiben a furánflex bélelés, mint megoldás kiesik, akkor a bélelés már csak a fűtőberendezés cseréjével oldható meg és ~250 ezer helyett 1 millió feletti költséget kostálna - ráadásul a kifogástalanul működő berendezést idő előtt ki kellene dobni.

Mi lehet itt a megoldás?

Köszönöm!

drbjozsef #   2019.03.22. 16:55

Minden lehet.
De nem valószínű.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Cagai # e-mail 2019.03.22. 15:40

Látom sok itt a kérdés, kevés a válasz.
Lehet, hogy a válaszok egy másik helyen vannak?

Szomorú örökös #   2018.10.15. 19:56

F.Laca

a havi jövedelmem felét se költöm el (kajára, piára, ruhára, rezsire, stb.)

Nálam az ilyeneket igénytelennek szokták nevezni.
Sőt a lottózóban nyomják is a levegőbe a citromillatot, miután az ilyen kimegy. :-D

most is szopogatok egy 3 decis belga Piraat nevű sört (10,5%), és lekisérem egy 3 decis Dreher-rel (5,2%).
Aztán 9 körül kortyolok majd még a TV előtt egy fél deci meggyet (vagy karibi rumot)

Inkább arról mesélj - vagy inkább ne - hogy előző este mennyi volt?
Hogy elérd azt a delírium állapotot, ahhoz ennyi bőven elég. :-)

a minden reggeli 4 órai ébredést azt többynire mindig ki kell pihennem

Azért tök felesleges felkelni olyan korán, hogy ide írogasd a marhaságaidat. :-)

Szomorú örökös #   2018.10.15. 19:52

Károsult01

De nyilván ezek csak kitalált mendemondák...

Nehogy azt gondold! Inkább higgy nekem, hogy van az a pénz...

Károsult01 # e-mail 2018.10.15. 18:43

Szomorú örökös

"És erről tájékoztattátok már az ellenőrző közeget?" Szerinted? :)

"Számodra ingyé van, mert nem kell fizetned érte." ??? Már bocsi, de fizetünk adót.

"Mellesleg ha nem is vagy a kontinensen,
akkor nagy valószínűséggel nem is itt adózol." De itt adózunk. - két hónapos ideiglenes távollétről van szó... ( S nem is áll szándékunkban külföldön maradni.)

"Van az a pénz, hidd el! ;-)" - Mendemondákat hallottam én is, sőt, olyat is hogy a kéményseprőknek is fizetni kellett. S azok az irodában, úgy hogy kis sem jöttek a beszerelést ellenőrizni, ráütötték, a pöcsétet a papírra, hogy az szerintük is megfelel minden előírásnak. De nyilván ezek csak kitalált mendemondák...

Egyébként úgy néz ki, hogy megoldódni látszik a dolog. A harmadik(!) ügyfélszolgálatos megértette a helyzetet és segítő kész volt - az első kettő esélyt sem nagyon adott, a katasztrófavédelemmel riogattak. Most úgy álla dolog, hogy valszeg sikerült időpontot egyeztetni és még csak az összeg sem lesz egetrengető - max. 1-2 ezer, nem is akartuk elhinni. Reméljük, hogy valóban összejön így. Majd kiderül.

Köszönjük a válaszaitokat, a segítségeteket!

drbjozsef #   2018.10.15. 09:26

károsult,

Akkor azt miért mondtadták a telefonban, hogy most is fizetni kell? Már mint, ha most egyeztetünk külön időpontot, azért. Esetleg mondhatjuk azt, hogy ha sikerül időpontot egyeztetni és ki akarják fizettetni, hogy azért nem kell fizetnünk?

Jól mondták, és én is ezt írtam, olvasd el.
két időpont van, a harmadik már fizetős.
ÉS emelett már büntethet a katasztrófavédelem IS.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a társasházi ingatlanban lakó ügyfeleknek a kéményseprő által meghirdetett két időpont valamelyikében biztosítaniuk kell az ingatlanba történő bejutást, és az ellenőrzés teljes körű elvégzésének lehetőségét. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az ügyfélnek kell kezdeményezni az elmaradt ellenőrzés pótlását. Az ellenőrzés pótlása már minden esetben díjfizetési kötelezettséggel jár.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.10.15. 06:06

Károsult01

Megbízni megtudnánk kit, de nem tudunk neki kulcsot adni, mivel nem vagyunk nem hogy a városban, de a kontinensen sem.

És erről tájékoztattátok már az ellenőrző közeget?

Azért kellene tudniuk róla, mert - tudomásom szerint - nem találnék olyan gázkészülék szerelőt, amelyik ne jelenté azt feléjük, azaz csak akkor szerelnek be bármi nemű új készüléket, amely működési engedélyt kaphat, ha azt a kémyényseperők ellenőrzik is.

Van az a pénz, hidd el! ;-)

nem, nincs ingyé. a kéményseperők nem jótékonysági szervezet, nem ingyé jönnek ki. az adóinkból kapják a fizut.

Számodra ingyé van, mert nem kell fizetned érte. Mellesleg ha nem is vagy a kontinensen,
akkor nagy valószínűséggel nem is itt adózol, tehát nem a te adódból vannak fizetve. További kérdés még?

Károsult01 # e-mail 2018.10.15. 02:25

Szomorú örökös

"Valakit nem lehet addig megbízni, hogy ott legyen, amikor a kéményseprő jön?" - Sajnos nem. ( Megbízni megtudnánk kit, de nem tudunk neki kulcsot adni, mivel nem vagyunk nem hogy a városban, de a kontinensen sem. )

"Te év közben változtathattál is rajta és arról, már megbocsáss, de nekik miért is kellene tudniuk?" Azért kellene tudniuk róla, mert - tudomásom szerint - nem találnék olyan gázkészülék szerelőt, amelyik ne jelenté azt feléjük, azaz csak akkor szerelnek be bármi nemű új készüléket, amely működési engedélyt kaphat, ha azt a kémyényseperők ellenőrzik is.

"egy kéményt több lakás is általában használ" ez egyedi kémény, más lakás nem használja. ( egyébként meg, ha másik lakás is használná, akkor azt másik lakásból miért is nem tudják ellenőrizni... ? )

"ráadásul ingyé is van" nem, nincs ingyé. a kéményseperők nem jótékonysági szervezet, nem ingyé jönnek ki. az adóinkból kapják a fizut.

"hozzájuk csak akkor, kell menned, ha a változáshoz szükség van a kémény hatósági vizsgájára is." NA, hát ez az.
( Nyilván, ha bármi olyasmi átalakítás, beavatkozás történt volna, ami érinti a kéményt is, akkor nyilván engedélyeztetjük a kéményseprőkkel is. ( ha kötelező, ha nem) )

Köszönöm a válaszod!

Szomorú örökös #   2018.10.14. 17:34

Károsult01

Azt értsétek meg, hogy mindig, beengedtük őket! Tehát azt is tudniuk kell az előző évi jegyzőkönyveik alapján, amit aláíratnak velünk minden évben, ellenőrzés után, hogy mi hogy van a lakásban fűtés és kémény ügyileg.

Egy évenkénti kötelező ellenőrzésnek nem az a feladata, hogy kívülről tudják, mi van egy lakásban. Te évközben változtathattál is rajta és arról, már megbocsáss, de nekik miért is kellene tudniuk? No pont ezért mennek ki minden évben. Te egyébként is a változtatást a gázszolgáltatónál jelented, oda nyújtod be a változás engedélyezéséhez a kérelmet is, nem a kéményseprőknél. Mellesleg hozzájuk csak akkor kell menned, ha a változáshoz szükség van a kémény hatósági vizsgájára is.

Szomorú örökös #   2018.10.14. 17:30

Károsult01

Társasházi lakásba továbbra is kötelező az ellenőrzés. Hogy miért csak ott és a magánházban miért nem? Ne feledd, társasházban egy kéményt több lakás is általában használ erre a célra, így az jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve. Szóval valahogy oldjátok meg azt, hogy a kéményseprő bejusson a kötelező ellenőrzést elvégezni, elvégre ráadásul ingyé is van. Valakit nem lehet addig megbízni, hogy ott legyen, amikor a kéményseprő jön? :-O

wers #   2018.10.14. 16:57

hmm.. na ja, igen drbjozsef, ez minta mégsem változott volna. Na ennyit a rádióban, újságoknak nyilatkozó szakemberekről

wers #   2018.10.14. 16:47

drbjozsef, hol olvasod a kötelezőt?

https://www.alon.hu/…-ellenorzese

Nem tudom megnyílik-e, el szoktam bénázni

Károsult01 # e-mail 2018.10.14. 11:29

drbjozsef

Köszönöm szépen!

  • Még egy kérdés. Akkor azt miért mondtadták a telefonban, hogy most is fizetni kell? Már mint, ha most egyeztetünk külön időpontot, azért. Esetleg mondhatjuk azt, hogy ha sikerül időpontot egyeztetni és ki akarják fizettetni, hogy azért nem kell fizetnünk?
drbjozsef #   2018.10.14. 11:16

Károsult,

ha nem rendelet meg a szolgáltatást, a katasztrófavédelem 20.000.- Ft-os tűzvédelmi bírságot szabhat ki (általában elsőre csak felszólít, utána büntet), és kötelez az ellenőrzés megrendelésére, amit már FIZETNED kell (akár 30.000.- Ft).
ld : 2015. évi CCXI. törvény

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Károsult01 # e-mail 2018.10.14. 10:16

Szomorú örökös

Köszönöm a válaszod!

Nem akarok most ezen vitázni. A kérdésem: Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen büntetőjogi következménye lehet? (bírság ilyesmi,?)

Kiegészítésként. Azt értsétek meg, hogy mindig, beengedtük őket! Tehát azt is tudniuk kell az előző évi jegyzőkönyveik alapján, amit aláíratnak velünk minden évben, ellenőrzés után, hogy mi hogy van a lakásban fűtés és kémény ügyileg. De, nem ilyesmiről kívánok vitázni, azt szeretném megtudni, hogy mi van akkor, mire számíthatunk akkor, ha most idén nem tudjuk őket beengedni? Ebben kérem a segítségeteket. Köszönm!

"Ezt ők nem tudhatják, hogy 30 éve mindig minden ugyanúgy van. Egyébként egyet tudok csak érteni wers fórumtárssal! A gáz miatt soha nem ugyanúgy van, hanem egy normál kémény állapota csak romlik az évek alatt. Ha a legújabb technikával bélelt a kémény, akkor talán nem, de anno a westernform csövekkel bélelt kémény is bizony igen keményen korrodált a gázüzemű berendezések égéstermékeitől. Szóval egyáltalán nem szórakozás, sőt a te érdeked, hiszen ha ők leellenőrizték, akkor onnan kezdve az ő felelősségük, ha valami mégsincs rendben."

Károsult01 # e-mail 2018.10.14. 10:08

wers

"Nehezen érthető, miért nem érted, mit nem értesz."

Ezt kérdem én is tőled. Mit nem értesz ezen a kérdésen: Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen büntetőjogi következménye lehet? (bírság ilyesmi,?)

  • Nem azt kívánom ragozni, hogy mi hogy van, miért nem tudjuk megoldani a beengedést stb. - meg hogy egyébként nem is igen lakott a lakás stb. Ha nem azt kérdezem, hogy annak, hogy nem tudjuk most beengedi milyen következményei lehetnek? Ha erre tudsz érdemi választ adni, azt köszönném szépen.
Szomorú örökös #   2018.10.14. 07:59

F.Laca

az elvégzett faiskolámat kifelejtetted

Jaja, de abból legalább 8 osztályt kijártál, hogy ekkora tuskó lett belőled. ;-)

A konvektor - ha működik, felette a levegő max. 50-60 C fokos lehet

Te viszont 100 fokot is elérheted, vagy még többet is, ha kigyullad a lakásod a mekkmester-munka miatt. :-)

wers

A még nagyobb szerencse, hogy előtte szakember újította, karbantartotta a konvektort, tömítések stb, így az nem robbant.

Ebből is jól látszik, hogy még a felelősen elvégzett karbantartás után is történhet baj. Nemhogy akkor, ha egy igazi mekkmester lakik a házban, aki úgy gondolja, hogy neki mindenhez hozzá szabad nyúlnia javítás címszó alatt. Az a baj, hogy amit ezzel megspórol, azt többnyire el is költi italra.
A beírásainak stílusa árulkodik rendesen. :-)

Szomorú örökös #   2018.10.13. 22:50

Károsult01

Nem fog felrobbanni semmi. Igen, szerintem ez szórakozás. Harminc éve ugyan úgy van, s mindig rendben találják.....Ha bármit változtatok, azt pedig engedélyeztetnem kell, úgyhogy akkor érthető, hogy ellenőrzik is. De ismétlem, semmilyen változás nem történt tavalyhoz képest, sőt, már vagy 30 év.

Ezt ők nem tudhatják, hogy 30 éve mindig minden ugyanúgy van. Egyébként egyet tudok csak érteni wers fórumtárssal! A gáz miatt soha nem ugyanúgy van, hanem egy normál kémény állapota csak romlik az évek alatt. Ha a legújabb technikával bélelt a kémény, akkor talán nem, de anno a westernform csövekkel bélelt kémény is bizony igen keményen korrodált a gázüzemű berendezések égéstermékeitől. Szóval egyáltalán nem szórakozás, sőt a te érdeked, hiszen ha ők leellenőrizték, akkor onnan kezdve az ő felelősségük, ha valami mégsincs rendben.

wers #   2018.10.13. 19:31

Harminc éve ugyan úgy van,

Na ez az. Minden épület, készülék az idő múlásával romlik. Különös tekintettel a kéményre, aminek egy rész ki van téve nem csak a használatnak belülről, hanem az időjárásnak is. A gázkészülékek is használódnak.

Nehezen érthető, miért nem érted, mit nem értesz.

De nekem mindegy. Ne engedd be őket.

Én normálisan felhívtam őket, és egyeztettünk időpontot. Már évről évre. És volt, hogy találtak hibát, javíttattuk is. Nem így szeretnék meghalni, és még annyira nem is sürgős.

Károsult01 # e-mail 2018.10.13. 16:39

wers!

Kérdésem: Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen büntetőjogi következménye lehet? (bírság ilyesmi,?) Semmilyen változtatás nem történt tavalyhoz képest.

válaszom a te kérdésedre: Nem fog felrobbanni semmi. Igen, szerintem ez szórakozás. Harminc éve ugyan úgy van, s mindig rendben találják. -. Ha bármit változtatok, azt pedig engedélyeztetnem kell, úgyhogy akkor érthető, hogy ellenőrzik is. De ismétlem, semmilyen változás nem történt tavalyhoz képest, sőt, már vagy 30 év.

Az ellenőrzés ingyenes, igen. Az, amit ők adnak meg első kettő kiszállási időponttal. ( Pontosabban eggyel, mert az első kiszállásukról semmilyen értesítést nem adtak. ) Mindenféle egyeztetés nélkül küldik ezeket az időpontokat is. Az ezután egyeztetett időpontra kihívott ellenőrzésért már fizetni kell, sajnos. Ezt ők maguk is el mondták a telefonban.

wers 2018.10.12. 12:01

„Vagy nem lesz semmi? Majd jövőre megnézik legfeljebb?”

Ha nem robban fel, nem ég le a házatok, túlélitek a gázszivárgást....

Szerinted szórakozásból ellenőrzik évente? Egyébként az ellenőrzés ingyenes. Nem adott időpontra kell hívni, hanem egyeztetni közös időpontot, nekünk azért nem kell fizetni.

wers #   2018.10.13. 10:23

:)) majd meglátjuk

Sztori, a festő szakemberünk mesélte, hogy ismerősék felújították a házat, persze gyönyörű új függöny... a konvektor fölé. Aminek sikerült a konvektortól begyulladnia. Szerencsére időben eloltották, így csak a fél nappali égett le. A még nagyobb szerencse, hogy előtte szakember újította, karbantartotta a konvektort, tömítések stb, így az nem robbant. (mehetett vissza újra festeni)

Én ilyennel nem játszom. Úgy is van elég baja az embernek, nemhogy még generálja is.

Szomorú örökös #   2018.10.13. 10:10

wers

nagy szerencse, hogy F.Laca nem a szomszédom, ha robban, nem az én házam sérül mellette.

Ajjaj, most egy végeláthatatlan lavinát indítunk el megint, amiben F.Laca egyfolytában azt fogja bizonyítani, hogy márpedig ő mindenhez ért - bár szerinte leginkább a hatóságokhoz, hivatalos szervekhez. :-D

Igaz a 8 általánosnál (4 első és 4 második osztály) többre nem futotta neki, de mégis valahogy „az élet iskolájában” minden képességet elsajátított. Még azt is, amire soha nem lesz szüksége.
Ő egy igazi „ős-szaki”. :-D

wers #   2018.10.13. 09:58

nagy szerencse, hogy F.Laca nem a szomszédom, ha robban, nem az én házam sérül mellette.