Karrier-e egy jogásznak az önkormányzat? - Hol érdemes dolgozni...


wili # 2004.04.15. 10:33

A magyar adórendszer az egyik legbonyolultabb a világon, ám az Únióhoz való csatlakozással ez jelentősen megváltozik. Sokkal kevesebb könyvelőre, adójogászra lesz szükség.

Legislator # 2004.02.23. 19:02

Ad Law1: Nyerő az ötlet.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2004.02.23. 19:02

Ad Dr. Mura: Gergely? Sokat olvastam a cikkeidet anno a Jurátusban. Örülök, hogy szerény topikomban megnyilvánultál.


Sunshine after the rain.

Law1 # 2004.01.13. 09:31

Talán amúgy még az APEH-nél dolgozó jogászoknak a legkönnyebb váltani a magánszférába, hisz igazán kompetens és jó adószakértő/adójogász kevés van. Ráadásul az adójog egy olyan jogág, mellyel kevesen foglalkoznak szívesen hisz nagyon nehéz átlátni (minden esetre nem egy családjog :-).

Én úgy gondolom, hogy az adójog egy olyan terület (pl. a büntivel ellentétben), ahol megfelelő szakértelem és kompetencia megszerzése után még nagyot lehet akasztani.

dr.Mura # 2004.01.11. 12:11

Új hozzászóló vagyok a fórumban, úgyhogy elnézést, ha olyasvalamit írok, ami már korábban volt - bár próbáltam elolvasni az eddigieket.

Amennyire én látom, nagyon önkormányzata válogatja, hogy mennyire érdemes és lehet ott dolgozni - bár ismerőseim és barátaim elbeszéléseiből számomra az rajzolódott ki, hogy nagyobb önkormányzatnál nagyobb a bürokrácia, kisebb önkormányzatnál viszont sokkal nagyobb a munkatársak és főnökök emberi tulajdonságainak szerepe.

Én magam ügyvédi irodában dolgozom, méghozzá szerintem az ilyen irodák közül a legkellemesebb fajtában - családi iroda. A légkör nagyon "családias", tehát minden előfordul, ami a családban általában, ráadásul 24/7/365 láthatom a feleségemet, az édesanyámat és a testvéremet - erről mindenki döntse el, mennyire jó.

Azt boztosan elmondhatom, hogy akinek nincs ilyen "előre párnázott helye", ahol lehetősége van napi 16-18 órát dolgozni a saját számlájára, nem pedig valami nemzetközi iroda bankszámláját hízlaladnó, annak nem könnyű.

A sok jogászhallgatóból mostanra ügyvédjelölt lett és aki nem hajlandó nyalni és taposni, annak nagyon nehéz. Ahhoz nagy szerencse kell, hogy normális ügyvédet kifogjon az ember, aki nem csak kulimunkára akarja használni, aztán pedig a szakvizsga előtt kidobni. Több barátom járt így, kitűnő szakemberek. Ez ellen nincs orvosság.

Az viszont szintén biztos, hogy olyan bürokráciát és élve eltemetést, mint egy önkormányzaton, kevés helyen lehet tapasztalni. Még minisztériumok között is van átjárás, APEH-nél osztályok között lehet valamennyire közlekedni, de hova megy az ember az önkormányzatról? Szerintem akinek más lehetősége van, az próbálkozzon azzal.

Kincs # 2004.01.10. 16:25

Kedves Law1!
Szerintem ugyanarról és mégsem ugyanarról beszélünk, s végül is félreértjük egymást.Ez az érzésem.
1./ Nem szeretném semmittevéssel tölteni az időmet!Ezzel a hozzászólásommal(mondatommal) arra akartam rávilágítani, hogy nettó 250E-ért egyesek vakargatják a hátsójukat ilyen-olyan minisztériumban, mások meg fele ennyiért húzzák maguk után a belüket a közigben - alsó fokon...:(
Merthogy én is közéjük - igavonók - tartozom.És ebből már elegem van.
2./ Szeretnék jobbat, csak vidéken élek és nincs jobb.Márcsak azért is szeretnék lépni valamerre, ahol legalább megfizetik a tudást és a munkát(mint látod: a 3-szoros munkát), mert 31 éves vagyok, 8 éve dolgozom egyfolytában, soha nem voltam táppénzen, a szabijaimat alig tudom kivenni, s ha nem akarnék továbblépni, akkor nem végezném a jogi egyetemet, mert előtte már elvégeztem az ÁF-et, azelőtt meg a tanárképző főiskolát, tanárként is dolgoztam.
Szóval: láthatod, én próbálkozok, igyekszek nem lemaradni.És még én is viszonylag fiatal munkavállalónak számítok, mégsem ütöm meg a mércét fizetésileg és nem vagyok elhavazva magamtól, de egyes főmuftikkal ellentétben lehet, hogy jobb vagyok mint egyikük-másikuk.Mármint az állig-közig.terén.
Ennyi.Még egyszer mondom: szerintem elbeszéltünk egymás mellett.De nem gond.Ez a fórum véleménycseréről szól.
Üdv:Kincs:-)

Law1 # 2004.01.05. 15:22

"Egy kicsit megállt bennem az ütő, illetve kinyílt a bicska a zsebemben Law1 hozzászólását olvasva.
Tudod mit?Jó lenne nekem egy főosztályvezető nettó 250.000 Ft-os fizetése a semmitevésért cserébe!!!" (Kincs)

Nézd, hogy ha Neked a semmittevés a célod és meg szeretnél cserében állni a 250 ezer nettónál 20-30 év munkaviszony után (mert azt azért tegyük hozzá, hogy legalábbis minisztériumokban - tisztelet a kivételnek - nem 20-30 évesek vezetik a főosztályokat, hanem 40 fölöttiek), akkor az a Te dolgod. De látom azt is, hogy rengeteg fiatal van, aki a magánszférában feltalálta magát, nem a semmittevéssel tölti az idejét, hanem kőkeményen dolgozik és cserébe a fentinél jóval magasabb összeget visz haza a hó végén. Persze ez nem mindenkinek jön be ezt aláírom, de aki meg sem próbálja az 100%, hogy soha nem is lesz sikeres. Biztos van olyan, aki kockáztat és nem éri el célját, majd örülne, hogy 250 nettót haza vinne, de van olyan is, akinek beválik és 30 évesen örül annak, hogy ezt az utat választotta, mert érdemi munkával foglalkozik és azt 3-szor annyi pénzért, mint a 20 évvel idősebb kollegája a közigazgatásban. Pont olyanoknak van kitalálva a közig, akik nem akarnak kockáztatni, mert túl rizikós nekik és inkább lehúznak 20-30 évet azzal, hogy aktákat fűzögetnek és feljegyzéseket irogatnak, majd Karácsony előtt sírnak, hogy idén a 13. havi mellé csak fél havi karácsonyi jutalmat kaptak.

Én nem szeretnék ezek közé tartozni, akkor már inkább kockáztatok.

Leiterjakab # 2003.12.30. 20:56

Az EU Bizottásga ma már nem olyan jó munkahely mert sok a levélbomba:-))) Szegény Prodi!


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2003.12.30. 20:51

Szevasz Gyula!
Örömmel nyugtázom visszatérésed. Józsi persze örült távolmaradásodnak, mert így lecsaphatott Orderra. Téma volt, hogy talán EU főbiztosi beosztásod miatt maradtál-e távol?


attika

Rexor # 2003.12.30. 14:08

Elnézést legislator alatt law-t kell érteni, :)

Rexor # 2003.12.30. 14:07

Nem hiszem hogy legislator általánositani szeretett volna, inkább gondolom a saját tapasztalaát irta le. Én is dolgoztam közigben, konkrétan az APEH-nál, de tény és való, hogy nem szakadtunk meg a munkában, és tulórázni egy percet nem kellett. Ugyanakkor halálra idegesitett a sok bürokratikus baromság, és az idegesitő, hozzá nem értő osztályvezetők. Természetesen én is csak a saját tapasztalataimat mondom, nem állitom, hogy jó ha valaki bennvan a munkahelyén minden nap túlórában. Mégis nekem az a véleményem, hogy amig fiatal az ember, és meg is fizetik érte, érdemesebb a magánszférát választani. Fontos szempont az is, hogy idegen nyelvet is lehet gyakorolni, ami a köyig-ről (tiszelet a kivévtelnek) nem nagyon mondható el.

Legislator # 2003.12.30. 12:09

A közighivatal szakmai nívójáról en bloc én sem sok jót hallottam... Én nem tudom, hogy lehet-e/kell-e akár law1 kollégának akár másnak általánosítani. Mert mindig a tényleges helyzet a döntő. Én szívből sajnálom azokat az álligot végzett kollégáimat, akik egy ügyvédi irodában ténylegesen jogi kifutóként dolgoznak, és akik közülük joghallgatók, olykor csak tapasztalatban maradnak el a beszűkült (gt. stb.) ügyvéd mögött. Igazságtalan a világ...


Sunshine after the rain.

Kincs # 2003.12.30. 09:50

Sziasztok!
Egy kicsit megállt bennem az ütő, illetve kinyílt a bicska a zsebemben Law1 hozzászólását olvasva.
Tudod mit?Jó lenne nekem egy főosztályvezető nettó 250.000 Ft-os fizetése a semmitevésért cserébe!!!Mert ugye általában amint fölfelé haladunk a hivatali hierarchiában, úgy nő a fizetés és azzal arányosan csökken a munka is!
Több mint 8 éve dolgozom a közigben.Polg.hivatalban "osztályvezető" vagyok, nettó bérem a törvényi minimum: 131.000 Ft nettó!!!Ebből 55.000 Ft lakáshitelt fizetek(köztisztviselői lakáshitel, csuda nagy buli, nem???)20 évig, meg jelenleg két lakás rezsijét, no meg a vásárolt lakást újítom fel...És a lényeg: több munkaköröm van!!!És nem mondhatom, hogy nem, köszi, én vezető vagyok, mert azt mondják: nem kötelező itt dolgozni!Úgyhogy gürizek látástól vakulásig!Közben levelezőn jogra járok az ország másik végébe (550 km-re)!Meg családom van!És néha balhé, mert hazahozom a melót és éjjel csinálom!!!És az a legszebb az álligban-közigben, hogy mindenki az én és társaim fenekét - vagyis azokét, akik elsőfokon TÉNYLEGESEN dolgoznak - rugdossa: az ügyész,a közig.hiv., a bíróság,a jegyző stb.Nem lenne rossz az álligban dolgozni, mert én végül is szeretem ezt csinálni.Megvan a rutinom és tapasztalatom azon a szakterületen amin dolgozom, hogy akár egy óra alatt 8 ügyet is elintézzek(ügye válogatja).De a legtöbb energiámat ez az "én vagyok a felettesed és én jobban tudom, mint te" c. játék veszi el!Az a baj a köziggel, hogy feljebb (közig.hiv.) olyan emberek ülnek olyan beosztásokban és fizetésekkel, akik egy napot sem dolgoztak első fokon!És egy ilyen mondja meg nekem, hogy mi jó és mi nem jó!Én rendszeresen veszekszem a felettesemmel ellenőrzéskor, sőt, az ellenőrzési jegyzőkönyv megküldésével a saját magam megjegyezéseit is elküldöm.Nem egyszer történt már meg, hogy én figyelmeztettem a felettesemet, hogy amit jkv-ben leírt, az nem jogszabálysértő vagy rossz jogszabályi helyre hivatkozott.Na, erre varrjál gombot!Viszont nagyon szívesen tanulok olyanoktól, akik értenek ahhoz, amit csinálnak.Ha joghézag van a munkám során(gyakran előferdül), akkor nem a felettesemet hívom fel, mert ilyenkor általában paff van nála, s szól, hogy összeülnek jogászok 3-4-en, s majd 2 nap múlva visszahívnak, hogy mi újság.Nem, én inkább a velem hasonló "szinten" - úgy értem első fokon - dolgozó, szakmailag profit hívom fel, s ilyenkor igazi jogszabályértelmezések és -csaták folynak telefonon.Egy igazi konzultáció - igaz, az éteren...
Szóval: ha nem sajnálnák a dolgozókat, a tényleg dolgozókat és újító,kreatív embereket megfizetni (nekem már letörték régen az ambícióimat, voltak ötleteim szervezés és egyéb téren, de lehurrogtak, így azóta hallgatok)a közigben, s egy TÉNYLEGES nagytakarítást végeznének a közigazgatásban(értem ezalatt, hogy megszüntetnének felesleges beosztásokat fentebb), s elsősorban is: közig.hivatalba (mint felettes szervhez) olyan emberek kerülhetnének csak be, akiket az első fokon végzett munkájuk alapján kérnek erre fel, na, akkor menne a közig., ostor sem kéne hozzá, az biztos!Nálunk a közig.hiv-ba most is felvettek 2 frissen végzett jogászt.Az még hagyján, hogy nincs elsőfokú SZAKMAI tapasztalatuk(mert mint tudjuk, az ügyintézés nem kizárólag és elsődlegesen CSAK a jogszabályokon alapul, hanem állásfoglalásokon stb. is), de: sajnos igaz a mondás: a jogászok általában (hacsak nem dolgoztak előtte benne) csak ugatják a közigazgatást.Ezzel lehet vitatkozni, de én eddig ezt a mondást csak beigazolódni láttam.Egy jogásznak sem az a jó(ha előtte nem dolgozott és most jön ki az egyetemről), ha rögtön "fentre" kerül.Mert ugyan jól fog keresni, mi első fokon meg nem vesszük komolyan.De tényleg!Akkor már jobb - neki is!-, ha első fokon dolgozik valahol 1-2 évet, ahol legalább a közig-nek, mint szakmának az alapjait elsajátítja, s később nem röhögteti ki magát azzal, ha azt sem tudja, hogy a határozatnak hány része van és mit kell ezeknek tartalmaznia.
Visszatérve: örülök Law1, hogy neked láblógatósan telik a közigben a munkád!Megadnád a melóhelyed címét, mert rám is rámférne már egy kis pihenés, pedig én is a közigben robotolok!!!!
Üdv:)

Suzie # 2003.12.25. 20:15

Hello mindenkinek,

Én három éve végeztem el a jogot.
Amikor állást kerestem, több ügyvédi iroda is szívesen felvett volna, de az utolsó pillanatban valahogy ,,bepánikoltam".
Az egyik interjú alkalmával az ügyvédnő azt mondta, hogy saját bevallása szerint idegbeteg, és egyébként is utálja az ügyvédjelölteket. És elmondta a jelszót: ,,Az ügyvédjelölt gyorsabb és olcsóbb mint a posta."
Egy másik ügyvédnél meg a telefonokat kellett volna emelgetnem, amíg ő ügyeket intéz.
Persze nem lehet általánosítani.
Szerintem aki szereti a pörgést, sok pénzt szeretne keresni és akinek fontosabb a karrier, a pénz a családnál, annak tökéletesen megfelel az ügyvédi iroda.
Más kérdés, hogy a három év letelte után mit kezdünk magunkkal, hiszen önálló ügyvédi irodát indítani nem egyszerű (pénz és ügyfélkör kell hozzá). Ha meg nem nyitsz önálló irodát, akkor meg függsz másoktól.
Én a magam részéről a közigazgtást választottam és nem bántam meg. Egész szépen lépegetek előre, családias a hangulat, van időm magamra stb. Most éppen a jogi szakvizsgára készülök és emellett adótanácsadói tanfolyamra járok.
Tervzem, hogy a szakvizsga után elmegyek jogtanácsosnak vagy adótanácsadónak egy külföldi céghez (két felsőfokúm van). Egyrészt jó lenne már egy kicsit kitörni, mert nagyon elkényelmesedtem és jó lenne a nyelveket gyakorolni, ugyanakkor félek kilépni a ,,védett burokból".
A kérdés eldöntése nem könnyű, szerintem mindenkinek a saját személyiségétől függ, hogy milyen életmódot, életformát vállal be.

Law1 # 2003.10.07. 13:44

"Azt hiszem sokkal nehezebb itt megállni a helyünket, mint egy kényelmes ügyvédi irodában gépelgetni a titkárnő helyett." (Szarvaslány)

Sajnos túlzottan általánosítasz. Dolgoztál már Budapesten nemzetközi irodában? Valószínűleg nem, mert akkor nem tennél ilyen kijelentést.

Jelenleg az államigazgatásban dolgozom, de előtte másfél évig egy nemzetközi irodában dolgoztam. A kettőt össze sem lehet hasonlítani. Az ügyvédi irodában látástól vakulásig dolgoztunk (este f8-10-ig) volt az ebédszünet mellett napi 20 perc semmittevés, akkor még jó napom is volt. A közigazgatásban is lehet sokat dolgozni, túlórázni, de általában f5-kor kiesik az ember kezéből a toll. Amikor itt az államigazgatásban arról beszélnek, hogy: huu, de kemény napunk volt, az még egy nemzetközi irodában gyereknapnak számít.

El kell dönteni, hogy mit akarsz. Ha időben szeretnél haza menni, ha nem zavar, hogy nem dolgozhatsz önállóan, mert utasítást kapsz, ha nem zavar, hogy minden hülyeségért feljegyzést kell irogatnod X-főosztályra, ahelyett, hogy felveszed a telefont és flexibilisen elintézesd 10 perc alatt (...és inkább vársz 1 hétig a válaszra), akkor az államigazgatásban a helyed. Ami pedig a fizetést illeti, persze sokkal jobb mint ha egy kis irodában jelöltként dolgozol, de később ez be fog állni egy bizonyos szinten. Tudod mennyit keres pl egy főosztályvezető-helyettes: max nettó 250.000 forintot. Ez Budapesten családi házra, jobb autóra, családra, Görögországra és síelésre kevés lesz.

Valamit valamiért.

Ellenben ha szeretsz önállóan dolgozni, szeretnél egyszer többet keresni, igényeled a szellemi kihívást és a hatékony munkavégzést, akkor maradj ügyvéd mellett, mert csak ott tanulod meg azt, amire később a magánszférában szükséged lesz.

Béres-Deák Attila # 2003.09.29. 20:15

Miért vgy oda? Érettségi az kell! Még kormányszóvivő is lehet belőle.


attika

Kincs # 2003.09.29. 20:00

Üdv Mindenkinek!
Nos, rég jártam erre.A dologban jelenleg nincs érdekesebb fejlemény.Viszont jogászoknak (magam is leendő vagyok) adnék egy ízelítőt a drága jó "európais" önkormányzatunkból.
Nálunk a városi könyvtár és művelődési ház egy intézmény.Nos, mint tudjuk, ott - a takarító és a technikai személyezeten kívül - közalkamazottakat foglalkoztatnak, a Kjt. szerint.
Hát, lássanak csudát:az intézmény vezetője főnöke a feleségének, aki ott dolgozik.Ez még a kisebbik "rossz dolog".Nos, az intézményvezető férj - mint munkáltató - tanulmányi szerződést kötött a feleségével - mint munkavállalóval. Ez a 2. dolog, már kicsit rosszabb, ugye?Na, lássuk a csattanót: a tanulmányi szerződésben a munkáltató kötelezi a munkavállalót (2 gyermekes családanya), hogy 4 éven belül végezze el xy településen lévő esti tagozatos gimnáziumot.
Na, hogy azért legyen főludas is:ezen tanulmányi szerződés másolata látható lefűzve az egyik testületi anyagban.Nem tudom, a közig. hivatal miért nem csinál ilyenkor semmit????

Legislator # 2003.09.03. 11:06

Ad Kincs: Üdvözlöm! Mindent írjon meg! Ez a dolg egyre érdekesebb!


Sunshine after the rain.

Legislator # 2003.09.03. 11:05

Ad Dömpi: Helló! Jó az ötlet...


Sunshine after the rain.

Kincs # 2003.08.05. 21:12

Koi Gyula írta - 2003.07.31 12:33
Kedves Kincs! Feltétlen írjon meg mindent, mert idáig olyan az egész, mint Eötvös: A falu jegyzoje c. regénye, csak fordított éllel. Mibol gondolja, hogy oktató vagyok? Talán olvasta a Magyar Közigazgatás decemberi számában a tanulmányomat? 2002-ben végeztem az Álligkaron, mint Ön, és most az ELTE Jogi Karon harmadéves vagyok. Egyre - másra folytatom a tudományos tevékenységet,tehát még hallhat felolem. Sot, talán oktató is leszek, én legalább is szeretnék. Egyébként jelenleg az ELTE ÁJK Nemzetközi Magánjogi Tanszékén vagyok tanszéki könyvtáros, immár október óta.
Üdv!Újabb fejlemények várhatók nálunk!(Tudja, a törvényeket semmibe néző vagy porig alázó kisvárosban.)Szóval a jegyző hatlan idejü táppénzen, az aljegyzö szabin.Sehol egy fönök.1-2 héten belül testületi lesz, ma volt az összevont pénzügyi és gazdálkodási bizottsági ülés.A polgármester asszony még pénteken 12.00órakor be akarta vinni az átszervezési javaslatot, majd 12.30-kor azzal hívott az igazgatási osztályvezető kollégám, hogy ott percről percre változik a szitu:nem viszi be, mert a volt polgármester száját befogta a 'természetes fogyással'.Megkérdeztem, mi az, erre az ig.osztvez. azt felelte, hogy ő, mert el akar innen pályázni.Pontosabban már elpályázik, de még nem jött válasz sehonnan.Mai fejlemények:egy-két képviselő nagyképüen és úgy előadva, mintha az életünket köszönhetnénk neki előadta, hogy nem lesz átszervezés és ezáltal létszámleépítés, mert körülnéztek a költségvetés terén, s mégiscsak megtalálták azt a hiányzó 80 milliót(elmaradt beruházásokra szánt összeg/önerő átcsoportosítása).A fene egye meg, az már ott volt februárban is, csak jól be kellett ijeszteni a dolgozókat, végül is ez volt a cél és bejött nem?Brrrr....

dömpi # 2003.07.31. 16:58

Szia Gyula !

Miről is szól ez a Nk-i Magánjog? Elég fura tantárgy volt. Hát, Önkormányzat szerintem nem, legyen bíróság ! Ügyvéd meg pláne nem ! Magam a Pkkb-n dolgozom.

Kincs # 2003.07.31. 16:33

Koi Gyula írta - 2003.07.31 12:33
Kedves Kincs! Feltétlen írjon meg mindent, mert idáig olyan az egész, mint Eötvös: A falu jegyzoje c. regénye, csak fordított éllel. Mibol gondolja, hogy oktató vagyok? Talán olvasta a Magyar Közigazgatás decemberi számában a tanulmányomat? 2002-ben végeztem az Álligkaron, mint Ön, és most az ELTE Jogi Karon harmadéves vagyok. Egyre - másra folytatom a tudományos tevékenységet,tehát még hallhat felolem. Sot, talán oktató is leszek, én legalább is szeretnék. Egyébként jelenleg az ELTE ÁJK Nemzetközi Magánjogi Tanszékén vagyok tanszéki könyvtáros, immár október óta.

Üdvözlet Uram!Ismét csak fejet hajtok Ön előtt a bátorításáért.Nem gondolt még pszcihológusi pályára?Igen, hihetetlen, de ez az eset a XXI. századi (állítólag Európába tartó, sőt, már biztosan jövőre az Únióba belépő) Magyarországon történik ország-világ szégyenére egy köztisztviselővel.S gyanítom, hogy nem vagyok egyedül.Egyébként melyik megyében is történhetne ez az eset, ha nem a mások által 'sötétnek' titulált Szabolcsban.Kis helyesbítés: lehet, hogy rosszul írtam, de a pontos adatok:1991-1995. Tanárképző Főiskola Nyíregyháza (magya
  • gyors- és gépírás szak, nappali), 1996-1999.ÁF másoddiplomás levelező tagozat (igazgatásszervező), jelenleg:2002. szeptemberétől: PTE-ÁJK ÁF-tagozat jogász (2. éves).De végül is nincs jelentősége.A 2002. évre kaptam fel a fejem, illetve arra, hogy azt írta, hogy akkor végzett, amikor én.Megörültem, hátha csoporttársak voltunk.De aztán megláttam a 2002-es dátumot, s letörtem, mint az a bizonyos éjjeliedény füle(az eredeti, vulgárisbb kifejezés jobban tetszik, na de moderálni kell, hm...).Esetlegesen - ha életben maradok az egyetem végéig - kérhetek majd anno Öntől nemzetközi jogból segítséget (utalva a munkahelyére)?
Természetesen megírom a fejleményeket, nem hagyom tudatlanul a fejlődő jogászpalántákat, hadd tanuljanak egy kis ÉLETET.(Nem Önre gondoltam.)És ez nem vicc vagy leszólás volt, csak sose tudhatja senki, hogy mikor kerül ilyen helyezetbe. Elköszönök...
Koi Gyula # 2003.07.31. 10:33

Kedves Kincs! Feltétlen írjon meg mindent, mert idáig olyan az egész, mint Eötvös: A falu jegyzoje c. regénye, csak fordított éllel. Mibol gondolja, hogy oktató vagyok? Talán olvasta a Magyar Közigazgatás decemberi számában a tanulmányomat? 2002-ben végeztem az Álligkaron, mint Ön, és most az ELTE Jogi Karon harmadéves vagyok. Egyre - másra folytatom a tudományos tevékenységet,tehát még hallhat felolem. Sot, talán oktató is leszek, én legalább is szeretnék. Egyébként jelenleg az ELTE ÁJK Nemzetközi Magánjogi Tanszékén vagyok tanszéki könyvtáros, immár október óta.


legislator

Kincs # 2003.07.30. 16:51

Koi Gyula írta - 2003.07.30 14:35
El vagyok borzadva! Szerintem Tanácsakadémiával jegyzo se lehetne a törvény szerint! Nem értem, milyen alapon óhajtanak egy gyámhivatalvezetot bárhova is 'visszaminosíteni'. Nem is tudok mit mondani, inkább még elolvasom, nehogy csúnyát mondjak!
Köszönöm az együttérzést!A jegyzőnek tényleg Tanácsakadémiája van, de a rendszerváltás után lehetőség volt arra, hogy a 'régi' ÁF-en 1 éves átképzőt végezzenek, s 'megújították' az ott szerzett diplomáját.Sajnos van mód a 'visszaminősítésre':módosítják az SZMSZ-t:megszüntetik az osztályokat, 'egységes' hivatal lesz, osztályok nélkül.Ez azzal is jár, hogy visszavonják a vezetői megbízásomat (meg a 3 kollégámét is).Viszont a most júl.1-jétől hatályos Ktv.módosításban találtam egy olyan szakaszt, mely szerint ha szervezeti/szerkezeti változás van a hivatalban és emiatt vonják vissza a vezetői megbízásomat, akkor fel kell ajánlaniuk egy ua.olyan(de ugye nem tudnak, mert nem lesz középszint) beosztást vagy alacsonyabbat.Ha 5 napon belül írásban nyilatkozok arról, hogy elfogadom az alacsonyabb beosztást (és csak akkor!!!) van arra lehetőségem, hogy ennek aláírása után még fél évig a vezetői (magasabb) béremet kapjam.Illetve ez nem lehetőség, hanem kötelező, a különbözetet(a két fizu közt) pedig a munkáltató köteles finanszírozni!Na, szóval úgy néz ki(friss mai pletyók szerint a hivatalból), hogy jövő héten testületi ülés és ezt megszavazzák.Állítólag jan.1-jétől akarják a rendeletet hatályba léptetni.Az én logikám szerint csak jan.01-je után irathatják velem alá azt az ominózus fenti iratot, s onnan ketyeg a 6 hónap.Jól logikázok?Nagyon gyenge vagyok munkajogból, de mindig is érdekelt.Nem gondoltam volna, hogy pont az ÉLET fog arra kényszeríteni, hogy megtanuljam/nézegessem ezt a jogterületet.Szerencsére nehezen tanulok, de amit nagy kínnal-keservvel felszedek, az majd egy életen át a fejemben marad.Ja: a dolog pikantériája az, hogy a jegyzőnk tiltakozik a változtatás ellen(a pártunkon áll, annak idején ő vitte e városba a szakképzett - ÁF-s - dolgozókat, kapott is érte a pm-től).Viszont mától határozatlan ideig táppénzen van.Az aljegyzőnk viszont a pm.hátsóját nyalja(remélem nem volt erős).Úgyhogy a jegyző távollétében az aljegyző intézkedhet...(Mellesleg neki 'csak' ÁF-e van, s előtte 10 évig jegyző volt egy kis településen, most egy ideje itt másodhegedűs, s osztja az észt.)Még egyszer köszönöm!Ha érdeklik a fejlemények megírjam?Biztos szaftos lesz, címoldalra, újságokba való.Egyébként Ön nem oktató/tanár/professzor(a pontos titulusokat az egyetemeken nem tudom) véletlenül?

Koi Gyula # 2003.07.30. 12:35

El vagyok borzadva! Szerintem Tanácsakadémiával jegyzo se lehetne a törvény szerint! Nem értem, milyen alapon óhajtanak egy gyámhivatalvezetot bárhova is 'visszaminosíteni'. Nem is tudok mit mondani, inkább még elolvasom, nehogy csúnyát mondjak!


legislator