Személyazonosság igazolása


drbjozsef # 2017.12.29. 09:19

matthiasi,

simán elfogadták banknál a jogsidat?
És a választáson sem kértek személyit?
Érdekes. Jövőre kipróbálom én is :)

drbjozsef # 2017.12.29. 09:18

Szomorú,

80 éves életkor felett régen azt írták a papír személyibe, hogy nem jár le az érvényessége. A kártyára ezt nem tudják írni, ezért írnak rá egy nagy számot, így gyakorlatilag az is élethosszig érvényes lesz.

Szomorú örökös # 2017.12.29. 05:54

matthiasi

Nekem anno a vezetői engedélyt 5 évre adták (hátoldal, 11-es oszlop) és az előlapján a 4b rovatban még egy plusz 5 év van meghatározva a kártya alapú jogsinál, hogy személyi azonosításra alkalmas igazolványként felhasználható. Úgyhogy nem értem, honnan jön nálad ez az 50 év. Sőt szintén a 11-es oszlopban a segédmotorkerékpár vezetésére is ugyanaz a dátum van megadva, ameddig érvényes az igazolvány, tehát azt 10 évig vezethetek vele.

De én alapból buta dolognak tartom, ha valaki az új, elektronikus azonosításra alkalmas személyi igazolványt nem váltja ki, ugyanis ezzel nagyon sok lehetőségből zárja ki magát a későbbiekben.

matthiasi # 2017.12.29. 05:44

nonolet látom vágod a jogot !

matthiasi # 2017.12.29. 05:40

ja hogy gerbera317 topiktárs is fenn akadt ezen.

És mit érsz a 16 éves - érvényes - jogsiddal”,

pl. a személyazonosságomat tudom igazolni az érvényességi időig, az pedig kérésemre még 50 év.
Az okirat neve egyébként vezetői engedély és nálam pl. kettő évente megújítandó, ha vezetni is akarok vele.
Így a fénykép is mindig frissül.
Ez az érvényesség vagy 5 -6 éve tűnt fel. Mármint az hogy lehetetlenül hosszú ideig van az érvényességére idő megadva. A következő alakalommal rákérdeztem a kisasszonynál és mondá , hogy a korábbi szöveges nagyjából "érvényessége korlátlan " idő helyett jött bé ez a fiktív szám. Nálam + 50 év úgy 135 éves koromig... ha megélem.
Ja majd elfelejtettem , van kettő lakcímkártyám is. Az egyik elveszettnek vélt volt pont a vez. engedély megújításakor és adtak helyette újat, aztán megkerült a régi is.

matthiasi # 2017.12.29. 05:25

drbjozsef !

Mellé lőttél ! Nincs személyim, de van bank számlám.
Kettő is. Egy un. folyószámla és egy értékpapír számla.
Pontosan a bankoknál nem volt ezzel sohasem gond.
A személyazonosságomat csak a jogosítvánnyal tudom igazolni. ja meg az útlevelemmel.

Sőt ha nagyon kell, kettő tanúval is lehet igazolni a személyazonosságot.
De hát a beosztottaknak a szám kell mert az van a rublikában.
Most esett le a választásioknál se volt ezzel soha sem gond. mint írtam elvonatkoztatni képtelen ügyintézők akadnak fel ezen néha.

drbjozsef # 2017.12.28. 21:23

Nem csak üzletszabályzat : a bankok rendre arra hivatkoznak, hogy a pénzmosás elleni jogszabályokon nem vezették át az új azonosításra alkalmas igazolványokat. Csak a személyi szerepel benne. Tehát VAN olyan törvény, ami még azt írja elő. Addig ők se tehetnek mást, minthogy kérik a személyit, és elhajtják, akinek nincs. Mutatsz Te egy törvényt, és mutatnak ők? Ki fog nyerni? Senki, de neked nem lesz bankszámlád.

nonolet # 2017.12.28. 19:20

Ezt mondhatja a személyire is...
Anyám szig-je pl. még a régi kiskönyv formátumú :-)

Hát lassan már én sem ismerném fel a régi kép alapján.

- -

Az üzlet szabályzat nem lehet jogszabály ellenes!!!!!

Főleg, hogy elég sok embernek nincs manapság szig-je.

Vagy, ha van is NEM HORDJA magával (tartalék irat).
Mert a jogsit hordja csak! + a lakcím kártyát.

gerbera317 # 2017.12.28. 10:53

Nem állítottam, hogy csak a személyi jó. Jó még a jogsi és az útlevél. De ahol a személyi a követelmény, mert pl. az üzletszabályzat azt írja elő, ott személyi nélkül meg vagy lőve.
Egyébként nem látom be, mire jó ez a tüntető magatartás. És mit érsz a 16 éves - érvényes - jogsiddal, ha az ősrégi fotóra azt mondja a közeg, mert megteheti, hogy nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, hogy a jogsit femutató személy azonos a jogsi tulajdonosával?

matthiasi # 2017.12.28. 04:37

Állítólag majd mindenhová jó, kivéve a külföldre utazáshoz. Oda nem jó a jogsi.. csak útlevél vagy személyi jó.
De hát ki kockáztat főleg röpülőnél jogsival való feljutást ... röpülne az illető.. na nem röpülővel.
Másutt ? Általában tájékozatlan emberek ragaszkodnak csökönyösen néha a személyihez, mert a papíron az van hogy személyi ig. szám.
Általában gyógyszertáraknál fordult elő néha ilyen szituáció.
Én viszont már néha teszteltem a beosztottak probléma megoldóképességét.

pl. fenn a központban olvasták azt a rendeletet , hogy bizonyos gyógyszereket csak személyazonosság igazolása mellett lehet kiadni, aztán jön a központból a leírat, szegény beosztott pedig szó szerint veszi, majd konfliktusba keveredik az ügyféllel.
ja egyszer a vezető banknál is volt egy üi. aki fenn akadt ezen... én csak csendesen megjegyeztem... de hogy mindenki hallja : marhák ti ajánlottátok anno ezt a megoldást.

nonolet # 2017.12.28. 00:20

Naaaaa....
Erre egy törvényi hivatkozás?
Mármint, hogy csak a személyi a jó.

Nekem pl. nincs is régóta személyi igazolványom, mert
minek lenne?!!!
(sok éve lejárt a régi)
Sőt a páromnak sincs.

Eddig mindenhová jó volt a jogsi !

gerbera317 # 2017.12.27. 20:42

Ahol az a kérdés, hogy személyi azonosságot igazoló okmány fajtája és száma, ott elegendő az alkalmas okmány bemutatása. Ahol viszont az a kérdés, hogy személyi igazolvány száma, ott a személyi igazolvány kell.

matthiasi # 2017.12.27. 20:30

M.o-on sok helyen kérik a személyazonosság igazolását, amit szerintem Mo.-on 3 érvényes okmánnyal lehet igazolni. Úgymint személyazonossági igazolvánnyal útlevéllel és jogosítvánnyal.
Általában ezek az üi. elkérik és bejegyzik az okmány számát.
Az okírat.... ügyirat szerkesztők viszont sajnos ezt vagy nem tudják vagy felületesek, mert általában úgy van a nyomtatványon, hogy személy ig. szám a helyet hogy azt írnák rá hogy : személyazonosságot igazoló okmány/okírat száma
Ráuntam a sok értetlen ügyintézőre és most már általában kiosztom őket.
Ma is találkoztam egy halotti ügyeket intéző személlyel, aki kiakadt ezen. szerencséje volt szegénynek, hogy volt egy másik cs. tag akinek volt klasszikus személyije így az került... annak a száma a papírra.
Az én 16 éves jogsim neki nem volt jó !
csak az volt azon a szerencsétlen papíron, hogy a halotti ü. intézéshez a papírokat kinek adta ki.. nekünk mint hozzátartozóknak és nem egy szélhámosnak.
Jártam így korábban diplomás gyógyszerésznőkkel is, szintén kötötték az ebet a karóhoz, de végül vesztettek.
Na kinek van igaza ??
Ja bizonyos gyógyszert csak személyi ig. szám ellenébe adtak volna ki. Mondom szerencsétlenek a jogosítvány is személyi igazolásra való okmány !!