Trianon 90 év?


kismukk # 2009.06.05. 08:18

Egyes vélekedések szerint, a trianoni békeszerződés (területfelosztás) érvénye 90 évre szól, "itt az idő a felülvizsgálatra", mondják. Elolvasva a szövegét, abban ilyesmi nincs. Vagy, általános nemzetközi jogi normativák szerint lenne így?

_Wasp_ # 2009.06.05. 09:13

a trianoni békeszerződés objektív helyzetet teremt, aminek nincs lejárata, és erre hivatkozással felülvizsgálatnak helye nincs. Ugyanígy nem tudunk a nemzetközi jog szerint a kényszerre hivatkozni sem - ez van.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.05. 09:58

De szeretni nem kell.

efi99 # 2009.06.05. 10:56

Rómaiak sem biztos, hogy önként adták föl 1600 éve a Dunántúlt (Pannónia).
kismukk mi lesz, ha ők is felülvizsgálják a dolgot.
"Szeretem", mikor mindenki csak addig pörgeti vissza az idő kerekét, amíg neki passzol, és így aztán 1-1 területnek általában 5-6 "jogos" ősi tulajdonosa van, aki "mindig is" ott lakott.

Sz.Márton # 2009.06.05. 11:06

Tényként kellene elfogadni és tanulságos érvként kellene kezelni. Majd ha köteleznek még minket egyéb hasonlóra, csak más köntösbe öltöztetve, akkor tudjuk hogy kikkel mikor és hogyan kell szövetkeznünk és kiket mikor és hova küldenünk. Ma a 22-es heti csapdája a mi helyeink szerepe, amire még szavazhatunk is, majd utána folyamatosan a pártkatonák (csakis a köz érdekében)a sajtó segítségével kiértékelgetnek, még helyettünk is.

kismukk # 2009.06.06. 14:58

efi99
Még olyanabb is van!
Amikor 2000 év elteltével ismét létrehozták Izraelt az ősi földön...!

Peace # 2009.06.06. 15:12

Madagaszkár jobb választás lett volna - kevesebb ártatlan áldozattal járt volna.

_Wasp_ # 2009.08.25. 10:48

Elöször is

hadd kérjem meg Dragunovot,

hogy olvassa el alaposabban a szerződés definícióját, különös tekintettel az érvénytelenségi okokra.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.08.25. 11:10

Csatlakozva Wasphoz kíváncsi lennék, hogy az "Állítsuk vissza a Trianon előti határokat!" zseniális követelői (akiknek - tisztelt a kivételnek -a párszázezer itteni romával is elég sok bajuk van), mégis mit csinálnának az ekként szintén hozzánk kerülő nagyjából 20-25 millió nem-magyarral, aminek következtében igazi kisebbséggé válnánk itthon. Érdekes lenne, ha választójogot kapnak, alighanem megnézhetnénk magunkat. Vagy nem adnánk nekik választójogot? Elűznénk őket? Ők lesznek többen! Netán az ismert minta mentén a Dunába lőjük? És ha minket lőnek oda, mert mi vagyunk kevesebben?

Jó lenne visszatérni a zavaros álmok világából a földre!


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.08.26. 11:15

nem. hanem arra, hogy mik a szerződés érvénytelenségi okai. az érvénytelen szerződés is szerződés ugyanis.

véleményem szerint a ptk-t enyhén felesleges belekeverni a nemzetközi szerződések érvényességének, létezésének, és hatályának megállapításába.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Legislator # 2009.08.26. 11:59

Egyébként az 1947-es párizsi békeszerződés az érvényes. Az ott élő magyarok miatt pedig mind a hét, minket körülvevő országhoz elég sok közünk van, például rengeteg kulturális emlék, könyv stb. van mindegyikben. A probléma megoldhatatlan. (Egyébként Ausztria is agresszív politikát alkalmazott az ottani magyarsággal szemben, csak ez nem torkollott fizikai erőszakba, de például állítólagosan régi középkori magyar nyelvemlékeket semmisítettek meg. Horvátországgal és Szlovéniával szemben annyiban lennék óvatos, hogy Jugoszlávia fennállásáig ott is lehettek problémák.) A moldvai csángók és a bukovinai székelyek nyelvi jogai körül is sok a probléma. A jelenlegi esetleges negatív tapasztalatok is arra mutatnak, hogy hosszú távon javulhat a magyar kisebbségek sorsa.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2009.08.26. 12:25

Az nem teljesen világos a számomra, hogy a magyar állampolgárság mennyivel nyújtana több védelmet a határon túl élő magyar állampolgároknak. Azt hozzá kell tennem, hogy a trianoni békeszerződést az USA is aláírta, igaz csak utólag, miután visszautazott a küldöttség. A trianoni békeszerződésnek könyvtári irodalma van, de az igazság az, hogy a Szent Istváni Magyarország nem 1920-ban, hanem 1526-ban bomlott fel a mohácsi csatavesztés után. Tehát ami papíron 90 év az valójában inkább 400 év. Kisebb adalékként hozzátenném, hogy nemrégen beszélgettem egy Erdélyben élő sráccal, aki azt mondta, hogy egyre gyakoribbak a román magyar vegyes házasságok, ugyanis az ott élő magyaroknak (főleg a székelyeknek) nem igazán a románokkal van problémájuk, inkább az ugyanott élő magyarokkal. Szélsőséges attrocitások voltak és valószinűleg mindig is lesznek, de szerintem minden további nélkül megvalósítható a békés együttélés. Az itt élő népekenk alapvetően nem volt egymással problémájuk, csak akkor, amikor a mgas politika megkavarta a sz..t és egymás ellen uszította a szerbeket, a románokat és a magyarokat.

_Wasp_ # 2009.08.26. 12:46

dragunov: a nemzetközi közjog forrásait nézd át (segítek: szerződések, elismert jogtudósok munkái, ítéletek, egyoldalú nyilatkozatok...)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

mendez # 2009.08.26. 12:50

Grád András 2009.08.25. 13:10

„Csatlakozva Wasphoz kíváncsi lennék, hogy az „Állítsuk vissza a Trianon előti határokat!“ zseniális követelői (akiknek – tisztelt a kivételnek -a párszázezer itteni romával is elég sok bajuk van), mégis mit csinálnának az ekként szintén hozzánk kerülő nagyjából 20–25 millió nem-magyarral, aminek következtében igazi kisebbséggé válnánk itthon. Érdekes lenne, ha választójogot kapnak, alighanem megnézhetnénk magunkat. Vagy nem adnánk nekik választójogot? Elűznénk őket? Ők lesznek többen! Netán az ismert minta mentén a Dunába lőjük? És ha minket lőnek oda, mert mi vagyunk kevesebben?
Jó lenne visszatérni a zavaros álmok világából a földre!”

Már bocsánat, de ezek olyan szélsőséges, és talán enyhén ostoba példák, amit, miután elolvastam, majdnem röhögtem. De aztán nem röhögtem. Majdnem sírtam.
A magát intelligens embernek valló kissebség irányítja gondolataival a nagyobb, irányításra szoruló néptömeget. Annak idején elterjedt, hogy a Románok összepakoltak, és várják a napot amikor mindnyájan egyszerre fognak Kis hazánkba tódulni. Sicc-

Legislator # 2009.08.26. 12:54

Dragunov,

Ma már nem lehet falurombolást csinálni, ma már nem lehet a nemzetiségeket úgy elnyomni, ahogy 1920 után 1945-ig (népirtások a Felvidéken és a Délvidéken), vagy később a szocialista internacionalizmus jegyében (de azt csak mi hittük el, a szlávok és a románok /akik részben szlávok/ ugyanúgy nacionalisták maradtak). Ez már önmagában javulás. Az, hogy mit tudunk változtatni, a politikuson múlik, de róluk nem szólok semmit. De múlik ez az embereken is. Az Őrvidék elcsatolását (sem) értem, annyi volt az ok, hogy volt némi németajkú lakosság (felmerülhet az, amit kevesen tudnak, hogy ez Gizella királyné hozománya volt, majd ezer évig a legstabilabb határ). Horvátország mai területén is vannak olyan területek, amelyek a Magyar Királyság részét képezték. Építeni mindenki jóindulatára lehet, de sok utódállam csak kártyalapként bánik a magyar kisebbséggel, és bármikor beáldozza őket.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.08.26. 12:56

Publicist=jogi írók


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.08.26. 12:57

publicists


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.08.26. 13:03

Én Rexorral nem értek egyet. Miért nem tesszük meg, amit a horvátok? (Ukrajna más kérdés, de ott is van megoldás, lásd a görögök politikáját). Miért kell lemondanunk a saját kisebbségeinkről, ha mi nem védjük meg őket, más nem fogja.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.08.26. 13:07

Egyébként nem szabad ezt mennyiségi kérdésként kezelni. Augusztus 20-án fogadta a köztársasági elnök úr az őrvidéki magyarság képviselőit. Nem is tudom, mikor volt ilyen utoljára? Én azt gondolom, hogy minden utódállamban élő magyar kisebbségre egyaránt figyelni kell, és fel kell lépni, ha baj van. Mégpedig ebben nemzeti konszenzusnak kell lenni. De az itt semmiben sincs.


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2009.08.26. 13:16
Rexor # 2009.08.26. 13:48

Hunfrakk: én is olvastam Raffay úrtól értekezéseket, de hogy teljesen őszinte legyek ezeknek a létjogosultságát erőteljesen kétségbe vonom. Azt kifejezetten durvának találom, hogy nekünk szövetségben a horvátokkal háborút kellett volna indítanunk a szerbekkel szemben, hogy területeket szerezzünk. Az pedig már a legendák világába tartozik, hogy az ukránok azt mondták volna, nyugodtan vihetjük Kárpátalját ...

Legislator: félreértettél, én nem azt mondtam, hogy mondjunk le a kisebbségeinkről, csak azt hogy ha magyar állampolgárságot kapnának nem hiszem hogy nagyobb védelmet élveznének. Ez a lépés szerintem még fokozná is a meglévő feszültségeket.

Legislator # 2009.08.26. 14:42

Egy magyar állampolgárért könnyebben emelhet szót a Magyar Állam, mint egy nem magyar állampolgár magyarért. A feszültségekből eredő kockázatokat előre fel kell mérni.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.08.26. 14:45

Kárpátaljával kapcsolatban valahol azt olvastam, hogy a legenda szerint ez lett volna az ukránok(?) bölcsője(?). Egy pár éve valami ukrán miniszter nyilatkozott Kárpátaljáról, de kb. olyan fílinggel, mintha egy római császár nyilatkozna valamely távoli provinciáról, amelyről azt sem tudja, hol van pontosan.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.08.26. 16:10

Kedves Grád András,

néhány elmebetegen kívül ilyenre senki nem gondol, mint amiket te írtál:)

Kedves Dragunov,

Ptk. nemzetközi szerződéseknél???????????????
mondd, hogy semmi közöd a jogi pályához, csak lelkes amatőr vagy...kérlek, mondd, hogy így van...

Kedves Rexor,

a piros tollal húzott vonalon kívül rekedt magyaroknak miért ne adhatnánk meg az állampolgárságot?
másképpen csak, hogy világos legyen:
nem az a kérdés, hogy miért kéne megadni nekik, hanem az, hogy miért ne!
megtagadjuk őket, csak mert pechükre (szerencséjükre) a szüleik, nagyszüleik a piros vonalon kívül éltek és nem költöztek azon belülre???

én nem látok rá okot, hogy miért ne kéne megadni nekik az állampolgárságot...nem látok kizáró okot.
ha te tudsz ilyet, kiváncsi lennék rá...
(a feszültség szítását nyugodtan vedd ki, már most is elég nagy a feszültség...)

Kedves Legislator,

Egy magyar állampolgárért könnyebben emelhet szót a Magyar Állam, mint egy nem magyar állampolgár magyarért.

ott a pont!


Kacsa11

_Wasp_ # 2009.08.26. 16:19

Kacsa, én ezt szőrmentén már leírtam Dragunovnak....
nem kell rugdalni a döglött oroszlánt :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása