Anno még nekünk is oktattak csak röviden olyasmit, hogy pl a magyar repülőgép hiába van Törökországban, akkor is magyar felségterületnek számít, és ha azon követnek el bcs-t, akkor a kapitány a főnök, és a magyar jog érvényes, na meg a külföldi hatóság nem intézkedhet.
Hajónál detto, de ott azt hiszem attól is függ ez, hogy már nemzetközi vizek vagy sem (de ez most kérdés számomra).
Konkrét kérdésem:
1, Egy magyar rendszámú busz miért nem minősül magyar felségterületnek külföldön? Ha azon követnek el bcs-t, miért nem a magyar jog érvényesül? Joga van azon külföldi hatóságnak intézkedni?
2, Aztán egy másik konkrét eset: Balatonon egy külföldi zászló alatt hajózó (és valóban külföldi) hajó vajon annak az országnak a területét képviseli vagy intézkedhet rajta magyar rendőr pl? Ezt nagyon nem értem. Tengeren tök egyértelműnek veszi mindenki, de Balatonon hogy van ez?
3, Vagy mindez csakis akkor érvényes, ha diplomáciai megjelölésű az az adott jármű? Mert azt tudom, hogy itt is DT-s autót nem állíthat meg a rendőr (vagyis sehol), de nem értem, a fenti két esetben pl miért nem hasonlóképpen működik, ha egyszer a repülőn egyértelműen a magyar jogszabályok érvényesek?
Valakinek ötlete?
(Nekünk itt most a balatoni külföldi hajó esete lenne a legfontosabb, mert gyakorlati szempontból a többi nem problémás annyira).