Europai Unios Jog oktatasa

Koi Gyula # 2002.11.21. 10:13

Legyen zarovizsgatargy???!!! Vegyek ki az allam-es jogbolcseletet? Vagy legyen az ELTE-n az EU jog a hatodik, masutt az otodik zarovizsgatargy? Csatlakozas utan kulon tanszek, vagy minden szakjog tanitsa meg onnon EU-s alapjait? Mit szeretnetek? Melyik egyetemen mi a tapasztalat?

legislator

Béres-Deák Attila # 2002.12.04. 23:05

A Miskolci Egyetem nagyon jól csinálja. Alapozó tantárgyaknál aholszükséges pl. egyetemes jogtörténet, tanítják az integráció történeteét. Polgári és büntető jognál, mivel itt nem számottevő az EU jog azt tanítják, ami a jogharmonizáció kapcsán várható. Munka és közigazgatási jog viszont párhuzamosan veszi a legalapvetőbb magyar és EU anyagot. A böki ott van, hogy a joggyakorlatot előtérbe helyező szemlélet az EU jog tekintetében még nagyon gyerekcipőben van. Az EU joganyag magyar nyelvű változata még nem igen hozzáférhető, így egyéni felkészüésre még nemigen van mód. Én az látnám célravezetőnek, ha ' állam bácsi' kicsit zsebbe nyúlna és minnél több joghallgatót küldene EU országbeli jogi egyetemre.

attika

kovacs gabor (törölt felhasználó) # 2002.12.05. 00:34

szerintem folyamatosan kell az egyetem alatt tanulni, akar maganszorgalombol, eu-jogot (kulonosen erdekes eredeti jogi folyoiratok cikkeinek az olvasgatasa). mind eu alkotmanyjogot (eu jog szupremacio/ szubszidiaritas/ jogharmonizacio-szankciok stb), mind pedig a fobb jogagak szubsztantiv szabalyait is. szerintem ha valaki nem tud angolul (abszolut minimum) plusz nemetul vagy franciaul akkor nem lesz igazan kepes naprakeszen kovetni a jogi valtozasokat.

sajnos nem lehet varni arra, hogy minden esetet leforditsanak nemzeti nyelvre (ennek tobb honap az atfutasi ideje - es addig a ECJ dontesei csak franciaul hozzaferhetoek), raadasul a forditasok sem tokeletesek.

szerintem a magyar tankonyek katasztrofalisan rosszak, kulonosen az eu kereskedelmi joga cimu. ezek az emeberek lehet, hogy ertenek e temahoz, de erthetoen irni nem tudnak. en az elte-n is a whetherhill-beaumont EU law konyvbol tanultam mert tizenotszor vilagosabban magyarazza el a dolgokat (amellett, hogy a cambridgei prof-ok meg a martonyinal is kicsit jobban ertenek az eu joghoz).

vagyis a helyzet az, hogy ha az egyetemre vagy az allamra varsz, hogy segitsen, akkor szivni fogsz. sajnos neked kell kemenyen elore keszulni. nem konnyu, sokba is fog kerulni, de ha most nem teszed meg egyetem utan mar keso. lemaradsz, es ebbol a spiralbol nehez lesz kikerulni. sok sikert.

Koi Gyula # 2002.12.05. 10:21

Mindket valaszt koszonom. A forditasok kerdese igen erdekes. Most olvastam egy hirdetest, hogy az IM Forditaskoordinalo egysege keres forditokat egy EU nyelv felsofoku ismeretevel, egy masik EU nyelvet legalabb kfokon kell tudni. (Lektoralasi es forditasi tapasztalat elony, de nem kotelezettseg). Jogi diploma sem muszaj, ha valaki masoddiplomaskent jogi tanulmanyai felen tul van. Ilyen forditokkal nem jutunk sokra, van, ahol en is 25 hibat szamoltam egyetlen nemzetkozi szerzodesben.

legislator

Kovács Jozsi # 2002.12.07. 11:59

Úgy tudom, hogy Miskolcon állam és jogbölcseletből a mostani elsősőknek már nem kell államvizsgázniuk, helyette nemzetközi jog lesz.Kár , hogy nekem még ebből kell államvizsgázni...
Szerintem az államelmélet és jogelmélet tantárgyat a retorikával kellene összekapcsolni. Így valosulhatna meg a beszédtechnikai képzés a jogi egyetemen belül. (Eléggé nevetséges, hgogy a bölcsészkaron érveléstechnikát tanultam, a jogi egyetemen meg nem kell)

bausan

Béres-Deák Attila # 2002.12.07. 19:12

Szerintem a ME-n azért nem kell érvelés technikát tanulni, mert azt nem lehet tanulni. Érvelni az tud akinek van kellő ismerete, tapasztalata és érveléshez képessége.Javaslok valamit. Menjj be egy bírósági tárgyalásra. Figyeldd meg a védő, felperes, vagy alperes, vagy annak jogi képviselőjének érvelését. Nézdd meg az ülnökök arcát. Azt látod rajtuk, hogy ami elhangzott az nekik 'amerikai'. Nem érdekli őket az érvelésed. Nem is tudnak vele mit kezdeni. No ilyenkor mi az érveléstechnika. Azokat az érveket kell előhozni, amik feltehetőleg őket is meghatják, de ez emberenként más és más. Ezeket nem írják le a tankönyvek.

attika

Kovács Jozsi # 2002.12.07. 20:46

Igen, vagy tudsz érvelni vagy nem, de ha tudsz akkor el lehet mélyiteni ezt a tudást. Érveléstechnikán beszéd technikát is értek,amiben benne van a pszihologia, a testbeszéd stb: ezekre szerintem nagyobb szükségünk lenne mint pl.az AGRÁRJOGRA...(szigorlat)

bausan

Koi Gyula # 2002.12.09. 09:46

Kovács Jozsi írta - 2002.12.7 21:46
Igen, vagy tudsz érvelni vagy nem, de ha tudsz akkor el lehet mélyiteni ezt a tudást. Érveléstechnikán beszéd technikát is értek,amiben benne van a pszihologia, a testbeszéd stb: ezekre szerintem nagyobb szükségünk lenne mint pl.az AGRÁRJOGRA...(szigorlat)

Én tanultam az ÁF-en retorikát, de nem sokat ér. Szerintem jogász - retorikus max. Tremmel Flórián, ot érdemes olvasni. Nézetem szerint az önszorgalombóli bÍrósági megfigyelés sokat érhet. Az ELTE-n létrehoztam anno egy mozgalmat retorikaoktatás bevezetésére. Tervem szerint retorikaszakértok, gyakorló jogászok, sot Tremmel prof. is eljött volna. Erre mivé torzult? Szimpla Be. szemináriummá, tartja egy be. prof. meg egy phd. hallgató.

legislator

Kovács Jozsi # 2002.12.19. 20:59

Pont Jogszoc.-ból vizsgáztam és volt külön egy tétel amely a magyar jogászok retorikájával foglalkozott (Török Helga szociologuzs 1996 felmérése), végeredmény tragikus.

bausan

Koi Gyula # 2002.12.20. 16:06

Ehhez nem is tennék hozzá többet.

legislator

Kovács Jozsi # 2002.12.21. 12:04

Más!
Gyula, nálatok (ELTE) az egyetemen belül szerveznek-e szakmai nyelvizsgát külsősök részére? Bár Miskolcon van rá lehetőség, de ha nem muszáj nem akarok utazgatni.Ja, és angolból érdekelne a dolog.
Köszi

bausan

Kovács Jozsi # 2003.11.13. 10:01

Az EU joganyag magyar nyelvű változata még nem igen hozzáférhető, így egyéni felkészüésre még nemigen van mód.
(Béres-Deák Attila)

IM honlapján szinte már az összes joganyag megtalálható magyar fordításban.

bausan

Leiterjakab # 2003.11.13. 10:32

Plussz: a KJK kiadott ingyenes EU-jogtár demóverziót, amin szintén megtalálható egy csomó minden, nem tudom küldenek-e még demoverziót, én email-ben rendeltem egyet. De még nem sokat "lapozgattam"...

Szia Jozsi! Hogy halad a szakdolgozat?

Leiterjakab

Kovács Jozsi # 2003.11.14. 11:17

Hello!

Most fejeztem be az anyagoknak az összegyűjtését. Hát belenyúltam egész rendesen a témába. Hatalmas segítséget jelentett, hogy összeismerkedtem az egyik osztályvezetővel az adtvédelmi ombudsman irodáján belül.
A dolgozat úgy fog kinézni hogy

1. történeti áttekintés 1995 ig (ebből írtam az évfolyamdolgozatot így ezzel nincs gáz)
2.1998 és 1999 módosítások
3. 1999 Nato csatlakoztás, Titokvédelmi rendszer a NATO-n belül
4. EU titokvédelmi rendszer
5. 2003 módosítás AZ EU csatlakozásra tekintettel

Plussz mindenhol kiegészítés az AB nek a határozatai az információs alapjog korlátozásáról (egészen "elkurvultak" a 90-es évekhez képest, ombudsmanni állásfoglalások, országggyűlési jegyzőkönyv

6. KUNKLUZIÓ: ezzel lesz gáz, mivel nem vagyok titokvédelmi szakértő

Hozzájutottam egy két olyan anyghoz amit még nem publikáltak, BM és ombudsman közötti vita a módosításokat illetően...

Dióhéjban ennyi

Olyan a téma mint egy vadló meg kell ülni nem lehet lecsúszni róla úgyanis rengeteg egyéb vonatkozása van pl.: informatika, eljárásjog stb

Lehet még rendelni ilyen demo verziót?

Üdv:

bausan

Leiterjakab # 2003.11.14. 15:03

Szia!

Érdekes a téma. A demoverzióval kapcsolatban majd megírom az e-mail címet az emiledre, nem akarom itt nyílvánosan reklámozni. Nem tudom, hogy lehet-e még kapni demóverziót...

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.11.26. 20:15

Sikerült az Európa-jog ZH-m!:-)

Neked sikerült "megrendelni" azt a demót?

Leiterjakab

Kovács Jozsi # 2003.11.26. 21:38

Végül nem rendeltem meg, éppen öt felől rugdosnak. Kicsit problémás a diplomamunkám is, mivel inkább az alkotmányjog dominál benne, nem a büntető jog (A büntetőjogi tanszékhoz írom ugyanis). Szóval nem egyszerű a dolog... Lehet, hogy átmegyek az Alkotmányjogi tanszékre az anyaggal.

Megkésve bár, de törve nem köszi, hogy elküldted a demónak címét.

Gratulálok a zh-dhoz. Én most szombaton írok ugyanebből, nálunk az egyik legkegyetlenebb tantárgy így 5. évben. Azt mondjuk nem értem, hogy minek kell bevágni napra pontossan az egyes alapszerződések létrejöttének illetve hatálybalépésének dátumát. No mindegy, most már tényleg csak a túlélésre hajtok.

Üdv:

bausan

Leiterjakab # 2003.11.27. 18:20

Engem is több frontról támadnak most (polgár, büntető, közig.), ráadásul holnap megyek "alkotmányversenyezni"...

Ezzel nekem is van problémám, hogy egy dolgozat gyakran nem kötődik csak egy jogághoz, a jog csak elméletileg osztható fel területekre, valójában ennek nem sok értelme van, legfeljebb annyi, hogy az egyetemek karain tudják, hogy melyik tanszéknek hol ér véget a kompetenciája (és a tudása is többnyire...)

Az Európa-joggal kapcsolatban a sikeres ZH ellenére még mindig nem sikerült felébrednem, egyelőre fogalmam sincs hogyan helyezzem el ezt magamnak a "Jogrendszerben", még a nemzetközi jognál is cifrább a dolog, az iszont teccik, hogy olyan soknyelvű, pláne az, hogy az EU honlapján mindenhez hozzá lehet férni, nem úgy mint Magyarországon, ahol a gazdasági lobbi, miatt nincs internetes, hatyálos és bárki által ingyenesen hozzá férhető jogszabály adatbázis. Ez szerintem az állam feladata, kötelessége lenne.

Leiterjakab

Kovács Jozsi # 2003.11.27. 19:05

Mondtam a konzulesnek, hogy mi lenne, ha nemcsak a Büntetőjogi Tanszékhez, hanem az Alkotmányjogihoz is írnám.
Azt mondta, hogy erre nincs lehetőség, inkább vigyem át az Alk. tanszékre, szerintem fél a témától...
Meg azt is érzem, hogy kezdek az agyára menni, rendkivül biztató, no mindegy.

bausan

Béres-Deák Attila # 2003.12.18. 21:38

Melyik ez a félős konzulens?
Egyébként Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt Kívánok!

attika

Kovács Jozsi # 2003.12.21. 13:50

Görgényi

bausan

Kovács Jozsi # 2003.12.21. 13:52

... és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és BUÉK mindenkinek.

bausan

Leiterjakab # 2003.12.21. 13:54

Görgényi

(Kovács Jozsi)

Hú, én azért ezt meggondoltam volna...

Leiterjakab

Kovács Jozsi # 2003.12.22. 22:11

Gyakorlatilag amit itt megosztottam veletek, azt elmondtam neki is. Amúgy meg ez az igazság. Ennyi.

bausan

Kovács Jozsi # 2003.12.23. 20:32

Elfelejtettem elmesélni, hogy jelentkeztem az EU.ba egy álláslehetőségre. Dec 12.-én volt az irásbeli felvételi (angolul). Nem volt annyira gáz mint amennyire gondoltam. Reggeltől délutánig ment a műsor. Nem valószínű, hogy felvesznek mivel 65 helyet hirdettek meg a jogászok számára. MIndenesetre tapasztalatszerzésnek nem volt rossz.

bausan