Europai Unios Jog oktatasa


Kovács Jozsi # 2002.12.21. 12:04

Más!
Gyula, nálatok (ELTE) az egyetemen belül szerveznek-e szakmai nyelvizsgát külsősök részére? Bár Miskolcon van rá lehetőség, de ha nem muszáj nem akarok utazgatni.Ja, és angolból érdekelne a dolog.
Köszi


bausan

Koi Gyula # 2002.12.20. 16:06

Ehhez nem is tennék hozzá többet.


legislator

Kovács Jozsi # 2002.12.19. 20:59

Pont Jogszoc.-ból vizsgáztam és volt külön egy tétel amely a magyar jogászok retorikájával foglalkozott (Török Helga szociologuzs 1996 felmérése), végeredmény tragikus.


bausan

Koi Gyula # 2002.12.09. 09:46

Kovács Jozsi írta - 2002.12.7 21:46
Igen, vagy tudsz érvelni vagy nem, de ha tudsz akkor el lehet mélyiteni ezt a tudást. Érveléstechnikán beszéd technikát is értek,amiben benne van a pszihologia, a testbeszéd stb: ezekre szerintem nagyobb szükségünk lenne mint pl.az AGRÁRJOGRA...(szigorlat)

Én tanultam az ÁF-en retorikát, de nem sokat ér. Szerintem jogász - retorikus max. Tremmel Flórián, ot érdemes olvasni. Nézetem szerint az önszorgalombóli bÍrósági megfigyelés sokat érhet. Az ELTE-n létrehoztam anno egy mozgalmat retorikaoktatás bevezetésére. Tervem szerint retorikaszakértok, gyakorló jogászok, sot Tremmel prof. is eljött volna. Erre mivé torzult? Szimpla Be. szemináriummá, tartja egy be. prof. meg egy phd. hallgató.


legislator

Kovács Jozsi # 2002.12.07. 20:46

Igen, vagy tudsz érvelni vagy nem, de ha tudsz akkor el lehet mélyiteni ezt a tudást. Érveléstechnikán beszéd technikát is értek,amiben benne van a pszihologia, a testbeszéd stb: ezekre szerintem nagyobb szükségünk lenne mint pl.az AGRÁRJOGRA...(szigorlat)


bausan

Béres-Deák Attila # 2002.12.07. 19:12

Szerintem a ME-n azért nem kell érvelés technikát tanulni, mert azt nem lehet tanulni. Érvelni az tud akinek van kellő ismerete, tapasztalata és érveléshez képessége.Javaslok valamit. Menjj be egy bírósági tárgyalásra. Figyeldd meg a védő, felperes, vagy alperes, vagy annak jogi képviselőjének érvelését. Nézdd meg az ülnökök arcát. Azt látod rajtuk, hogy ami elhangzott az nekik 'amerikai'. Nem érdekli őket az érvelésed. Nem is tudnak vele mit kezdeni. No ilyenkor mi az érveléstechnika. Azokat az érveket kell előhozni, amik feltehetőleg őket is meghatják, de ez emberenként más és más. Ezeket nem írják le a tankönyvek.


attika

Kovács Jozsi # 2002.12.07. 11:59

Úgy tudom, hogy Miskolcon állam és jogbölcseletből a mostani elsősőknek már nem kell államvizsgázniuk, helyette nemzetközi jog lesz.Kár , hogy nekem még ebből kell államvizsgázni...
Szerintem az államelmélet és jogelmélet tantárgyat a retorikával kellene összekapcsolni. Így valosulhatna meg a beszédtechnikai képzés a jogi egyetemen belül. (Eléggé nevetséges, hgogy a bölcsészkaron érveléstechnikát tanultam, a jogi egyetemen meg nem kell)


bausan

Koi Gyula # 2002.12.05. 10:21

Mindket valaszt koszonom. A forditasok kerdese igen erdekes. Most olvastam egy hirdetest, hogy az IM Forditaskoordinalo egysege keres forditokat egy EU nyelv felsofoku ismeretevel, egy masik EU nyelvet legalabb kfokon kell tudni. (Lektoralasi es forditasi tapasztalat elony, de nem kotelezettseg). Jogi diploma sem muszaj, ha valaki masoddiplomaskent jogi tanulmanyai felen tul van. Ilyen forditokkal nem jutunk sokra, van, ahol en is 25 hibat szamoltam egyetlen nemzetkozi szerzodesben.


legislator

kovacs gabor (törölt felhasználó) # 2002.12.05. 00:34

szerintem folyamatosan kell az egyetem alatt tanulni, akar maganszorgalombol, eu-jogot (kulonosen erdekes eredeti jogi folyoiratok cikkeinek az olvasgatasa). mind eu alkotmanyjogot (eu jog szupremacio/ szubszidiaritas/ jogharmonizacio-szankciok stb), mind pedig a fobb jogagak szubsztantiv szabalyait is. szerintem ha valaki nem tud angolul (abszolut minimum) plusz nemetul vagy franciaul akkor nem lesz igazan kepes naprakeszen kovetni a jogi valtozasokat.

sajnos nem lehet varni arra, hogy minden esetet leforditsanak nemzeti nyelvre (ennek tobb honap az atfutasi ideje - es addig a ECJ dontesei csak franciaul hozzaferhetoek), raadasul a forditasok sem tokeletesek.

szerintem a magyar tankonyek katasztrofalisan rosszak, kulonosen az eu kereskedelmi joga cimu. ezek az emeberek lehet, hogy ertenek e temahoz, de erthetoen irni nem tudnak. en az elte-n is a whetherhill-beaumont EU law konyvbol tanultam mert tizenotszor vilagosabban magyarazza el a dolgokat (amellett, hogy a cambridgei prof-ok meg a martonyinal is kicsit jobban ertenek az eu joghoz).

vagyis a helyzet az, hogy ha az egyetemre vagy az allamra varsz, hogy segitsen, akkor szivni fogsz. sajnos neked kell kemenyen elore keszulni. nem konnyu, sokba is fog kerulni, de ha most nem teszed meg egyetem utan mar keso. lemaradsz, es ebbol a spiralbol nehez lesz kikerulni. sok sikert.

Béres-Deák Attila # 2002.12.04. 23:05

A Miskolci Egyetem nagyon jól csinálja. Alapozó tantárgyaknál aholszükséges pl. egyetemes jogtörténet, tanítják az integráció történeteét. Polgári és büntető jognál, mivel itt nem számottevő az EU jog azt tanítják, ami a jogharmonizáció kapcsán várható. Munka és közigazgatási jog viszont párhuzamosan veszi a legalapvetőbb magyar és EU anyagot. A böki ott van, hogy a joggyakorlatot előtérbe helyező szemlélet az EU jog tekintetében még nagyon gyerekcipőben van. Az EU joganyag magyar nyelvű változata még nem igen hozzáférhető, így egyéni felkészüésre még nemigen van mód. Én az látnám célravezetőnek, ha ' állam bácsi' kicsit zsebbe nyúlna és minnél több joghallgatót küldene EU országbeli jogi egyetemre.


attika

Koi Gyula # 2002.11.21. 10:13

Legyen zarovizsgatargy???!!! Vegyek ki az allam-es jogbolcseletet? Vagy legyen az ELTE-n az EU jog a hatodik, masutt az otodik zarovizsgatargy? Csatlakozas utan kulon tanszek, vagy minden szakjog tanitsa meg onnon EU-s alapjait? Mit szeretnetek? Melyik egyetemen mi a tapasztalat?


legislator