Elővezetés polgári peres ügyben

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 16:00

Szerintem hagyjuk azt az régi ügyet - gondnokság alá helyezési pert a társasházi tulajdonostársak nem is indíthatnak. A két éves határidő meg a büntetőügyekrben való nyomozásra vonatkozik.

meszf1 # 2007.08.13. 15:44

Rite csilaggal, sajnálom, hogy így jött le neked a dolog, nem akarok senkit rendőrrel megveretni. Csak azért kérdeztem, mert e kérdéses lakó ellen korábban az akkori lakótársak indítottak egy gondnoksági pert, mert személyes biztonságukat veszélyeztette az illető. Azt pedig a leírt módon szabotálta el, azaz nem jelent meg a tárgyaláson, illetve nem nyitott ajtót elővezetéskor. Ebben az ügyben, ha lejár a 2 év, lezárják az aktát, mintha mi sem történt volna?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.08.13. 12:50

Egyjogász sztem amatőr arra gondolt h az alperes nem vezethető elő /és a szakértőre tanúra nem értette/
a perben ellene nincs helye elővezetés elrendelésének
hiszen annak csak a tv- által meghatározott perekben van helye pl apasági per gondnokság alá helyezés stb

amatőr # 2007.08.13. 12:49

Egyjogász,

természetesen az alperesre értettem, hogy őt nem lehet - hozzáteszem, fő szabály szerint - elővezetni vagy megbírságolni, mivel meszf1 is az alperesről beszélt, hiszen azt írta: „az alperes elővezetését ” rendeli el a bíróság.

De ez alól is vannak egyébként kivételek, emlékeztetnék itt pl. a gondnoksági perekre, ahol az alperes elővezetése elrendelhető (bírságolni viszont nem lehet).

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.08.13. 12:23

meszf1 bocs de ne irogass ilyen baromságokat attól hogy közösképviselő vagy nem vagy felhatalmazva hogy ilyen ostobaságokat írjál, cselekedjél

sajnálom a lakókat a házban egyből prejudikálsz, egyből rendőrséghez akarsz szaladni... ez nem az ötvenes évek hogy rendőrrel vereted meg a lakókat,
jó lenen ha leváltanád a jogász ismerősödet ha ilyeneket sugall a számodra

meszf1 # 2007.08.13. 12:21

oké, már értem.

meszf1 # 2007.08.13. 12:21

Akkor ez az állásfoglalás valami másra vonatkozik esetleg nem érvényes? Mert nekem elég félelmetesen hangzik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 12:19

meszf1. Hogy meghagyást nem bocsáthat ki, az nem jelenti, hogy ítéletet sem hozhat. Dehogynem!

Egyjogász # 2007.08.13. 12:17

meszf1,

így igaz, ugyanis az fmh. alapján indult perben a kötelezett ellnetmondása a Pp. 136. §-a szerinti irásbeli védekezés, így bír. mh. nem bocsátható ki.

Egyjogász # 2007.08.13. 12:16

A bíróság kényszerítő eszközöket a tanúkkal és a szakértőkkel szemben alkalmazhat (lsd. Pp. 185.§), az alperessel szemben nem.

Alperessel szemben a bíróság a tárgyalás elmulsztásának következményeit alkalmazza
(Pp. 136-136/B.§), pl. alperessel szemben bírósági meghagyást bocsáthat ki, ha ennek a Pp.-ben meghatározott feltételei fennállnak.

Főszabály szerint így a feleknek nem szükségszerűen kötelező a tárgyaláson személyesen megjelennie. Egy kivétel lehet, ha valamilyen oknál fogva a bíróság ragaszkodik felperes vagy alperes személyes megjelenésre kötelezéséhez, de ez csak kivételes eset, és a bíróságnak külön kell róla rendelkeznie.

amatőr,

az fmh. alapján indult per (azaz ha az fmh. ellentmondás folytán perré alakul) ugyanolyan per, mint a kereset alapján indult per, ilyen perben miért ne lehetne a tanút vagy a szakértőt elővezetni, megbírságolni???

meszf1 # 2007.08.13. 12:13

Viszont egy jogász ismerősöm tatált egy állásfoglalás arról, hogy "fizetési meghagyás ellen benyújtott ellentmondás alapján kitűzött tárgyalás elmulasztása esetén nem bocsátható ki bírósági meghagyás". Akkor ott állok, ahol a part szakad?

amatőr # 2007.08.13. 12:09

Megidézik személyes megjelenésre kötelezéssel és ha nem megy el, magára vessen.

amatőr # 2007.08.13. 12:08

Ha fizetési meghagyás alapján indult a per, nem lesz elővezetés. Még bírságolás sem.

meszf1 # 2007.08.13. 12:07

Ez egy fizetési meghagyás társasházi lakó ellen. Akkor ha mindig csendben marad, mikor jön a rendőr, akkor megússza? Ez nagyon durva lenne... Olyasmit hallottam, hogy a bírság kiszabásához is meg kell jelennie egyszer.

monalisa1 # 2007.08.13. 10:30

És az eredménytelen elővezetés esetén nem kezdi bírságolni? Mert azért a bíróságnak véges a türelme...

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.08.13. 10:24

bocs hogy megkérdezem de ez milyen per apasági?
csak azért mert kevés kivételtől eltekintve nem jellemző a polgári perekben az alperes elővezetése

amatőr # 2007.08.13. 10:23

Ha a rendőr az alperest nem találja otthon, akkor nem fogja elővezetni.

Ez esetben ismételten el fogja rendelni a bíróság az elővezetését, és ez tart mindaddig, amíg sikerrel nem jár, vagy meg nem unja.

(Milyen per ez? Gondnokság?)

meszf1 # 2007.08.13. 09:55

Ha polgári peres ügyben az alperes elővezetését rendeli el a bíróság, akkor az intézkedő rendőr azon túl, hogy becsönget, tehet még valamit? Azaz, ha nem nyitnak ajtót neki, akkor az alperes "megúszta"?(remélem nem) Hogy megy ez?