Korhazi kezelest abbahagyni


Schatzi # 2020.01.10. 23:09

Jo estét kivanok,

azt szeretnem megkerdezni, hogy elutasithatom e a korhazi kezelést edesanyamnak és kihozhatom e öt a kórházból meghalni. Edesanyam halalos beteg, a kezeles a korhazban nem az alapbetegsegre van, hanem egy gyulladasra. De szegeny nem fog meggyogyulni igy nem akarom hogy a korhazban tovabb kezeljek és haza vinném. Az öcsém azt mondta, az nem jo ötlet, mert ha otthon aztan meghal, minket be fognak perelni. Ez igy igaz?
Köszönöm
Andrea

Zengőbérci # 2020.01.16. 09:20

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről

A gyógyintézet elhagyásának joga

12. § (1) A betegnek joga van a gyógyintézetet elhagyni, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti.(Itt pl. a fertőző betegséget kell érteni. Pl. fertőző TBC-s nem hagyhatja el a kórházat.) E jog csak törvényben meghatározott esetekben korlátozható.

Amennyiben édesanya nem áll gondnokság alatt, úgy a fenti jogával kizárólag Ő élhet. (Neki és nem Önnek kell eldönteni, hogy megy, vagy marad.)

12. § (2) A beteg távozási szándékát a kezelőorvosnak bejelenti, aki ezt a tényt a beteg egészségügyi dokumentációjában feltünteti.

(5) Cselekvőképtelen beteg esetén - ide nem értve a cselekvőképtelen állapotban lévő beteget - az (1) bekezdés szerinti jog a törvényes képviselő egyetértésével gyakorolható.