Hőszivattyú a szomszédban


Majordomus # 2022.03.15. 16:31

Mi lenne ha leülnél a szomszéddal egyezkedni?

Beati74 # 2022.03.15. 14:06

Sziasztok!
Mi még nem jutottunk tovább, mert a szomszédaim nem költöztek be, napok kérdése.Beindították próbaként a gépet: 60-70 decibel a határon. 35 decibel zárt ablaknál, 50-55 nyitottnál. Minden határértéket meghalad.
Nekem van egy nagyon jó ügyvédem, de örülök, ha össze tudunk fogni.
beata.ezer@gmail.com címre tud írni, aki hasonló gondokkal küzd.
Nagyon bízom abban, hogy mi a szomszédjogot is tudjuk érvényesíteni, akkor tuti nyerünk. Én mindenképpen perre megyek, mert nem tartom fairnek, hogy az új szomszéd pokollá tegye az életemet, elvegye a nyugalmat, amiért mindenemet feladtam, sőt a házam értékét, eladhatóságát csökkenti/ meg is akadályozhatja. Mi a szükségtelen zavarást szeretnénk alkalmazni, itt lehetett volna máshova is tenni a készüléket, amire fel is hívtuk a figyelmet és kértük is a beruházót, illetve a leendő tulajt.
Ha vaki előrébb jutott, megköszönöm, ha szól , most nálunk van már egy folyamatban levő birtokvédelmi eljárás a lakóparkban, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a végkifejlet, bár nálam rosszabb a helyzet, mert minden szobámat és a kertemet is érinti az ügy. A szomszédaim hangelvezetőt akarnak csináltatni, de eddig semmi nem történt és nem tudom, mennyit tud levenni egy ilyen hangelvezető, ha magát a készüléket uralkodó széllel szembe telepítették...

Majordomus # 2022.03.14. 19:38

Zajvédő fal építése a szomszéd költségén.

horvathbrig # 2022.03.14. 19:23

Kedves Beati74!

Most olvastam a bejegyzésed és sajnos nekem is ugyanaz a problémám, mint neked. A szomszédomba két ikerház épült 4 db hőszivattyúval. A gépek folyamatosan zúgnak éjjel és nappal, valamint a rossz telepítés miatt infrahangok is keletkeznek. Jelenleg az önkormányzat vizsgálja, de hogy őszinte legyek túl sok reményem nincs a problémám megoldása kapcsán. Érdeklődnék, hogy peres útra vitted-e az ügyet, mivel én is ezen gondolkodom, illetve, tudsz-e jó ügyvédet aki megérti a problémánkat?
Köszönöm, ha visszajelzel.

zergdefense # 2021.12.23. 17:34

Kedves Beati 74,
érdekelne ha van bármi fejlemény az ügyedben; nálunk is hasonló a helyzet. Hozzánk az új építésű parádés ikerházas szomszédunkba telepítenek éppen 2db LG Therma V hőszivattyút (egyik dupla ventilátoros egység) úgy, hogy mindkettő kb 3-4 méterre van a kerítéstől, egyik a nappalink ablaka felé néz és már most búg itt úgy, hogy az asztalnál ülve hallom, a másik a teraszunk mellett lesz. Zajmérést végeztél? 40-50dB -es limithez (éjjel-nappal) képest mit mutat?

Beati74 # 2021.11.11. 11:37

Köszi mindenki segítségét!
Nem kérek további választ, mert valóban nem érzitek át az ügy fontosságát, mert csak a zöldet látják sokan. Én is így állnék hozzá , ha ez a készülék hangtalan lenne. Egy szavam sem lett volna. Attól, hogy egy készülék energiatakarékos, még lehet zajterhelő:( Kb. mint egy klíma.

És tényleg jó buli a ház hátoldalához tenni,míg a tulaj élvezi az energiamegtakarítást, a szomszédja pedig hallgassa csak nyugodtan a búgást, vagy öljön milliókat a hangszigetelő kerítésébe abból a pénzből, ami nincs, a hang fölötte úgyis átjön.

Mivel építésügyileg minden szabályozatlan, így bárki bárkivel mindent megtehet, ha nincs tiltva. Ez egy tipikusan ilyen ügy. Marad a polgárjog.

Aki szkeptikus, álljon egy klíma kültéri egysége elé kb. 3 méterre, és akkor megérti a problémámat. És ezt kb. az év 300 napján ( szemben a klímával).

Azért ez nem egy kutyaugatás, stb, hanem egy mesterséges, gépi zaj a falunak egy olyan részén, ahol semmilyen üzem nincs, direkt emiatt költöztem ide.

Szóval köszönöm szépen és azt kívánom mindenkinek, ne kelljen hasonló helyzetben a nyugalmáért küzdenie, szinte esélytelenül.

nanemaaa # 2021.11.11. 08:22

Azt hiszem, hogy mi valójában nem értjük a problémát. Vélhetőleg a legnagyobb baj az, hogy beépül a szomszéd telke, és megváltozik a megszokott környezet és életritmus. Most még csak a hőszivattyú vélt hangja hangos már előre, később a házból kiszüremlő hangok, hogy a szomszéd más zenéket hallgat, a kakas meg kukorékol.
Ezt a traumát szerintem előbb utóbb mindenki átéli, akinek a közvetlen szomszédságában új beépítés, új szomszéd változtatja meg a megszokott napi csendet, kilátást, miegymást.
Én javasoltam, hogy fordulj az engedélyező környezetvédelmi hatósághoz, de ez a megoldás téged nem érdekel, minden változás személyes sértés számodra.
Ha a zaj mértéke több lesz valójában, mint amit képes vagy elviselni, hát pereld be a szomszédot birtokvédelemért, illetve az ingatlanod értékcsökkenése címén. Nem ígérem, hogy meg fogod nyerni. De pereskedni attól még lehet.

oligaliga # 2021.11.11. 07:33

Beati74

Mielőtt finoman leh*ézel, kicsit nézz utána, milyen típusú hőszivattyút akar a szomszéd telepíteni, és annak mik a gyári specifikációi. Egy ilyen berendezés nem napi 16 órában működik, ráadásul nem direkt hangosak, olyanról pedig nem hallottam, ami 5 méteres távolságban olyan hangos, mint a normális emberi beszélgetés (annak a gépnál mért szintje 70 decibel körül kell lennie). A kibocsátott zaj szintje pedig csökken, minél távolabb vagy tőle.

A másik tényező, ami ismeretlen, hogy geotermikus, levegő-levegő, levegő-víz vagy víz-víz hőszivattyúról van-e szó.

Szomorú örökös # 2021.11.10. 17:42

Beati74

Mivel a szomszédom a házának hátsó oldalára tette a készüléket, a zaj őt nem, csak engem terhel.

Jó eséllyel nem fogod tudni megakadályozni, de a kerítéshez valami zajvédőt felszerelni teljesen jogod van szerintem. Ez az én laikus véleményem. Egy kifejezetten energiatakarékos beruházást a szomszédodban csak azért nem fognak megtiltani, mert téged a zajhatás zavar.

Beati74 # 2021.11.10. 15:37

Kedves oligaliga!

8 és fél méterre van a 2 hálószoba és a nappali ablaka összesen, a kertem pedig kb.3 méter. és 5 méterre a szélvédett kis teraszom. Mivel a kertemben való tartózkodásom során is zavarhat a mellettem levő készülék állandó búgása, az sem mellékes, ott milyen a zajhatás. Mivel a szomszédom a házának hátsó oldalára tette a készüléket, a zaj őt nem, csak engem terhel. A zajterhelés a kertemben is fel fog merülni, pont ez a probléma.
Ha nem vagy a témában jártas, akkor hagyjuk, mert rossz információkat nem szeretnék. Nekem csakis konkrétumok kellenek.
Mivel ez nem lakás, hanem kertes ház, a kis kert is a tulajdonom, ott is megillet a nyugalom joga ( fűnyíró, stb, ok, az tiszta ügy, hogy elviselem, de egy évben kb. 300 napot működő hőszivattyú, vagyis egy másik ház egyedüli fűtési, hűtési rendszere már más kérdés.

oligaliga # 2021.11.09. 13:52

A zaj tipikusan városi környezetszennyezés.

Ezen azért árnyalni illik, mert a zaj maga a nemkívánatos hangjelenségek összessége, ami nem csak városban fordul elő.

Nem tartom valószínűnek, hogy sikerrel járnál, ha azzal keresnéd meg a hatóságot, hogy téged zavarni fog a hőszivattyú.

Ami nem derül ki a posztodból, hogy a telekhatártól mennyire van a ház, azon belül pl. a hálószobád, ahol alszol, és ahol valószűníleg felmerülhet zajterhelés.

Beati74 # 2021.11.09. 13:01

Oligaliga, tisztában vagyok, mi milyen hangos. 30 decibel egy faluban, ahol ténylegesen csönd van, azért elég hangos tud lenni alváshoz, főleg ha gépi zaj és téged zavar. Madárcsicsergés, patakzúgás kellemes, szemben egy gép búgásával, De ne ragadjunk le ezen, megoldásokat keresek. Egyébként a hőszivattyú 53-59 decibel hangos 5 méteres távolságról a leírása szerint. És akkor még nem beszéltünk az akusztikáról, ami nálunk igen jelentős.

A zaj tipikusan városi környezetszennyezés. Káros az egészségre, az élővilágra, az épített környezetre, ráadásul alattomos, rejtett betegségeket okoz. Pszichésen már egészen alacsony zajszint hatással van ránk: másképp dolgozunk és türelmetlenebbek vagyunk.

A nyugodalmas, folyamatos alvást a 15-20 decibelnél nagyobb zaj már zavarja. Ebbe a levélsusogás 10 decibelje belefér, de egy jó öreg vekker ketyegése (20 dB) már a határon van. A suttogó-félhangos beszédnek 30 decibel, a társalgásnak 60 dB, a hangos beszédnek 70 dB, a kiabálásnak 80-90 dB felel meg, ha közelről hallgatjuk. Rádiózni lehet halkan is, ez 50 dB lesz, és hangosan is, ami 80. A bömbölő tévé ugyanaz, mint a kiabálás. A légkalapács, marógép 105 decibel körüli, míg egy szabadtéri koncert 110-120 decibel, ha pedig méretes petárda robban mellettünk, annak zajszintje elérheti a 130 decibelt.

Mit okoz a zaj?
A zaj hatása az átlagos emberi szervezetre:

30 dB-től pszichés
65 dB-től vegetatív problémák
90 dB-től károsodnak a hallószervek
120 dB fizikai fájdalmat okoz
160 dB-nél átszakad a dobhártya
175 dB-t nem éljük túl

oligaliga # 2021.11.09. 11:03

Azért nem árt először utánanézni a 10-20-30 decibelnek, hogy pontosan mit jelent. 10 decibel pl. 3 méterről már nem is igen hallatszik, de még a 30 is csak olyan, mint egy külváros éjszaka. A kakaskukorékolás vagy a madárcsicsergés, patakzúgás ennél hangosabb.

nanemaaa # 2021.11.09. 08:34

Lehetséges, hogy így kapott engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól. Fordulj az engedélyező hatósághoz, ha esetleg nem is tesznek semmit, de legalább lehet, hogy megnyugtatnak, elmagyarázzák neked, hogy hogyan működik ez a rendszer.

Beati74 # 2021.11.08. 18:35

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mit tehetek, ha a szomszédba a telekhatártól kb. 2.5-3 méterre hőszivattyút szereltek fel. Új építésű a ház, milyen esélyekkel indulok egy per esetén: birtokvédelem, szomszédjog. Az építés közben azonnal szóltam, hogy nagyon nem szeretném ezt a készüléket itt, mert zavarni fog a búgása a kertemben, a lakásomban is, de a beruházó könyörtelenül oda tette a készüléket a legközelebbi határhoz, hozzám, holott lett volna lehetősége 2 másik oldalon tőlem jóval messzebb helyezni azt. Ügyvédi felszólítás megtörtént, azzal nincs baj, de én nagyon tartok attól, hogy 40 decibel hallgatására mégis kötelezhetnek, pedig ezt igazságtalannak tartom, mert az életemet , nyugalmamat a működő készülék tönkretenné, hiába van mondjuk határon belüli az érték. 10-20 decibel már zavarhatja az alvást, a jog 30-40 -50 decibelt enged meg.Faluszerű helyen lakok, kimondottan a nyugalomért költöztem ide. Ezáltal a házam értékét is csökkenti, hiába van határon belül az érték. Lehet hogy meg fogja haladni, még nem tudom biztosra, de szeretném felmérni az esélyeket, lehetőségeket. Még a csövezés előtt kértük a beruházót, tegye át másik oldalra.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Ha tudom mindezt, 100%, hogy nem veszem meg ezt a házat, nekem ez rémálom.