Hőszivattyú a szomszédban


nanemaaa # 2023.06.02. 07:59

A szomorúan nézek magam elé helyett azért szerintem sosem árt az illetékes jegyzőhöz fordulni mind birtokvédelem, mind pedig környezetvédelem hatáskörében. Megvárni, hogy mindezekből mit mer leírni, és kimeríteni a jogorvoslati lehetőségeket is.
Az alap eljárások illetékmentesek, a bírósági jogorvoslat pedig 10.000 Ft, szerintem nem egy ökör ára. Legfeljebb ha nyersz, nem kell kifizetned ajándékba a szomszédnak 100 ezret.

drbjozsef # 2023.06.01. 16:03

Nem azt mondtam, hogy önbíráskodj. Hanem azt, hogy helyezd kilátásba.
(Persze, ez egyfajta "gyávaynúl játék", érdemes azzal fenyegetőzni, amit be is vált az ember).

No de ha nevet a problémámon? Hát, akkor majd én is nevetek az ő problémáján.
Nyilván nem érdemes háborúzni, messze vezet az, egész életetekre megkeserítheti - de az alternatíva az elköltözés, vagy a tűrés.
Ki mit választ.

ethrbh # 2023.06.01. 14:30

kedves drbjozsef, kedves nanemaaa,

Koszonom szepen a hozzaszolasukat.

  • A "Korrektül megbeszélitek, megoldjátok a gondokat, hogy senki ne zavarjon szükségtelenül senkit." dolgon mar azt hiszem tul vagyunk, elmult nyaron 3 alkalommal talalkoztunk ez ugyben, de sajnos nem kozeledek az allaspontok. Az nyilvanvalo szamomra hogy az inverter mas helyre valo mozgatasatol azert ockodnak, mert barhova teszik is azt, minden keppen oket fogja zavarni -nem veletlen hogy az most ott van ahol :-( - Pedig utanajartam hogy maga az athelyezes nem kerulne a vilag penzebe, 2 napelemes ceg is hasonlo kb 80-100.000 HUF arat mondott, akar ezt meg mi teljesen at is vallalnak. A felesegem, O sokkal higgattab mint en, fog a heten valamelyik nap atmenni hozzajuk, s probal veluk egyezkedni.
  • Az onbiraskodas, termeszetesen nekem is eszembe jut nap-mintnap, de errol igyekszem magam lebeszelni, szoval nem szeretnek szandekos kart okozni nekik. Bar, van egy nem-kis teljesitmenyu agdaralom, azt mar 1x beuzemeltem a kerdeses kozos kerites mellett, amolyan "hallgassatok ti is" okbol kifolyolag. Ezzel csupan az a gond, hogy azokkal a szomszedokkal is kiszurok, akiknek semmi koze a "kettonk" problemajahoz.
  • Az onkormnyzatnal szoba kerult a "27/2008.(XII.3.) KvVM-EüM" rednelet, de ok is, en is ugy tudom/tidtam meg, hogy ezt "felulirja" a "284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet", amiben szerepel a kitetel, hogy mire NEM hatalyos a jogszabaly -lent-, ami egyertelmuen tartalmazza a maganszemely altal hasznalt, haztartasi igenyeinek fedezes altal keltett zajokra NEM vonatkozok a zajertek :-( Sakk-matt, ugy gondolom. Es az esetunkbol latszik, hogy mennyire le se szjak egymast olykor az emberek, csak a "en, az enyem" szamit, a masik meg le van sz-va. Szomoru.

284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet, https://njt.hu/…07-284-20-22
A rendelet hatálya
1. § (1) A rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel – azokra a tevékenységekre, létesítményekre terjed ki, amelyek környezeti zajt, illetve rezgést okoznak vagy okozhatnak.
(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:
a) a kizárólag közterületen megtartott, alkalmi rendezvényekre,
b) a munkahelyi zaj és rezgés által okozott foglalkoztatási veszélyre,
c) a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre,
d) közlekedési járműveken belüli zajra és rezgésre,
e) az egészségügyi mentési tevékenység, a tűzoltási feladatok, a műszaki mentés és bűnüldözési tevékenység által keltett zajra és rezgésre,
f) a vallási tevékenység végzésére,
g) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre.

koszonettel
Balogh Robert

nanemaaa # 2023.06.01. 08:14

Szerintem téged nagyon könnyen leráztak az önkormányzatnál.
Egyrészt jogodban áll birtokvédelmet kérni, hiszen a szomszéd által felszerelt zajforrás zajkibocsátása meghaladja a lakóterületre érvényes zajterhelési határértéket.
Másrészt a jegyzőnek igenis van környezetvédelmi hatósági jogköre a 27/2008.(XII.3.) KvVM-EüM rendelet szerinti határértékek betartatása tekintetében. Be kell adni a kérelmet, amit ha elutasít, van ellene jogorvoslati lehetőség is a kormányhivatalnál. Ha nem jár el, vagy nem intézkedik, szintén lehet fordulni a kormányhivatalhoz, hogy utasítsa az elsőfokú hatóságot eljárásra.

Ezt követően lehet csak háborúzni, ha még érdemes lesz. De ott bizony a szándékos károkozás jogállása fennállásával is számolnod kell. Szóval bár valószínűleg hatásos lenne, de közel se biztos, hogy kifizetődő.

drbjozsef # 2023.06.01. 05:45

ethrbh,

Egyébként négy lehetőséged van, illetve pontosabb úgy, hogy a szomszéddal együtt négy lehetőségetek van.

  • Korrektül megbeszélitek, megoldjátok a gondokat, hogy senki ne zavarjon szükségtelenül senkit.
  • Te nyelsz és szopsz tovább, a szomszéd röhög tovább, a zaj is megy tovább (és jön majd a következő, hogy a grillsütője is a kerítésnél lesz, és minden hétvégén füstbe leszel borítva mondjuk).
  • Felveszed a harcot, és te is szopatod a szomszédot, ha az első pont sehogy sem működik.
  • Nekiállsz pereskedni.

Ezek ebben a sorrrendben hoznak sikert, a per hosszú, költséges, és bizonytalan a kimenetele.

Ha az első nem megy, a másodikat nem akarod elfogadni, akkor marad a harmadik.
Én a helyedben, ha a szomszéd kinevet azt tenném, hogy megmondanám neki, hogy végülis igaza van, az ő telkén van, nem tehetsz semmit, bár a zaj az átjön. Ezzel nem tud mit csinálni, a zaj már csak ilyen. Viszont én meg nárcisztikus pszichopata vagyok, és mindenhova tükröket kell szereljek, leginkább az inverterrel szembeni falra, hogy bármikor nézegethessem a szép arcomat. Ugye, a tükör az én telkemen van, nincs neki köze hozzá, a napsugár meg már csak olyan, hogy átmegy a telken, nem tudsz ezzel te se mit csinálni. Szóval vagy megoldja, hogy hangszigetelve legyen a szara, vagy minden nap 700 fokosra fokod izzítanni a parabolatükörrel, amivel egy hét alatt fossá olvad benne minden elektronika, és csereberélheti a kétmilliós inverterét hetente. Biztos benne, hogy ezt szeretné?

drbjozsef # 2023.05.31. 13:00

"De szép invertere van szomszéd. Csak nehogy valami baja legyen!"

ethrbh # 2023.05.31. 12:16

sziasztok,
Nekunk ugyan nem hoszivattyus szomszeddal van gondunk, hanem "napelemes szomszeddal". Kedves szomszedunk nemes egyszeruseggel a 12kW teljesitmenyu napelemes rendszerehez tartozo invertert a telekhatarhoz kb 50cm-re telepitette, minek kovetkezzteben az inverter altal keltett zaj -mert zajos am de nagyon- mind rank "omlik", mig ebbol a zajbol ok szinte semmit sem hallanak.
Az inverter azert zajos, mert un aktiv hutessel van ellatva, van benne 2db ventillator, "Fronius symo" tupus. A mert zaj merteke a kozos keritestol 5m-re, 1-2m magassagban 65dB.

Kertuk oket, hogy legyenek kedvesek az invertert athelyezni a telek egy masik pontjara, termeszetesen NEM volt a valasz, azzal megfuszerezve, hogy "oruljunk, hogy eddig csend volt, most hozza kell szokjunk a zajhoz".

Termeszetesen felkerstuk az onkormanyzatot, de nem tudtak segiteni, mivel a helyi zajrendelet nem rendelkezik sem hoszivattyu, sem inverter, sem masrol, kiveve a funyiras.

Kozben a neten kutakodtam es ratalaltam a jelenleg hatalyos jogszabalyokra, https://njt.hu/…008-27-20-0N, https://njt.hu/…007-93-20-0N, https://njt.hu/…07-284-20-22

Ezekbol az derul ki, hogy a zajrendelet nem vonatkozik "napelemes rendszerre, s talan hoszivattyura sem" mivel a zaj forrasa maganszemely birtokaban levo berendezosbol ered, melyet haztartasi igenyeinek kielegitesere hasznal. Lentebb a teljes szoveg a rendeletbol

"
1. § (1) A rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel – azokra a tevékenységekre, létesítményekre terjed ki, amelyek környezeti zajt, illetve rezgést okoznak vagy okozhatnak.
(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

  1. a kizárólag közterületen megtartott, alkalmi rendezvényekre,
  2. a munkahelyi zaj és rezgés által okozott foglalkoztatási veszélyre,

c) a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre,

  1. közlekedési járműveken belüli zajra és rezgésre,
  2. az egészségügyi mentési tevékenység, a tűzoltási feladatok, a műszaki mentés és bűnüldözési tevékenység által keltett zajra és rezgésre,
  3. a vallási tevékenység végzésére,
  4. a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre.

"

Mint maganszemelyt ez teljesen felhaborit, mert reszunkre megszunt a kertben valo pihenes lehetosege. Tobb jogasszal is beszeltunk mar ezzel kapcsolatosan, s mindegyik azt javasolja hogy ezt probaljuk meg birosagi uton orvosolni, ami sajnos hosszu, draga folyamat lehet, es nem feltetlen kedvezo kimenetelu szamunkra.

Egyebkent a szomszed, hogy mutassa o egyut erez velunk egy tobb oldalrol nyitott dobozt (nem is ertem) keszitett az inverter kore, mondvan ez teljesen hangszigetel. Minek kovetkezmenye az lett, hogy szerencsetlen inverter nem tud kello keppen hulni, igy a zajos orak szama megnott. Termeszetesen szepen megkoszontuk neki a faradozast, de miutan az eredmenyt elmondtuk neki, csak nevetett.

Es ne legyunk duhosek.

Nem tudom, esetleg van e itt a forumon valaki, akinek van epito jellegu javaslata, hogy merre tovabb.

koszonettel
Balogh Robert

Majordomus # 2023.04.15. 21:32

Gondolom én,hogy kimerítí a birtokháborítás fogalmát. Zajhatás stb.

drbjozsef # 2023.04.15. 14:48

Nem.
Miért kellene?

Majordomus # 2023.04.14. 20:29

Bocsi,de nem kellene ehhez az érintett szomszéd beleegyezése???

nanemaaa # 2023.04.14. 10:29

Szabályozás van, úgy hívják polgári törvénykönyv. És birtokvédelmi eljárásban, valamint környezetvédelmi eljárásban szerezhető jogorvoslat.
Legfeljebb lassú és bonyolult az eljárás. De kis szerencsével a szomszéd majd tovább háríthatja az áthelyezésből, bírságból, miegymásból származó kárát a tervezőre, kivitelezőre. Az meg majd az ő kálváriája lesz. :(

Napsugar Ilona # 2023.04.13. 18:17

Beati74,
A "Hőszivattyú a szomszédban " problémája 99%-ban egyezik
a saját történetemmel.
Miért nincs erre szigorú törvény?

  • Ez okból van sok konfliktus, mert nincs szabályozás"
Leia76 # 2023.02.09. 10:02

Sajnos nagyon sokan vagyunk, akikkel kiszúrt a szomszédja azzal, hogy rátelepítette a hőszivattyúját. "Hangos hőszivattyú a szomszédban" FB csoport igyekszik összegyűjtetni a sértetteket, hogy együttesen tudjanak fellépni ezzel a problémával szemben.

nanemaaa # 2023.02.02. 14:00

Elgondolkodtató, hogy általában nincsenek az emberek tekintettel a szomszédjukra. Miért van ez az erőfitogtatás? Máshová is tehette volna azt a hőszivattyút a szomszéd.
Félreértelmezett demokrácia. A saját telkemen azt csinálok, amit akarok szindróma. :( Ez nem feltétlenül erő fitogtatás, hanem neveltetésbeli hiányosság, nem divat a másikra tekintettel lenni. Sokan nem is tudják, hogy mi az.

Peter1121 # 2023.01.31. 12:34

beata.ezer@gmail.com !

Írtam Önnek e-mail-t
Az ismerősömmel szemben is telepítettek egy ilyen berendezést 2 hete. Majd megőrül tőle. Csak zúg, zúg és zúg éjjel nappal.
Átmentem én is meghallgattam: rémes.
Remélem tudtam segíteni.

leltar # 2022.09.30. 13:19

Elgondolkodtató, hogy általában nincsenek az emberek tekintettel a szomszédjukra. Miért van ez az erőfitogtatás? Máshová is tehette volna azt a hőszivattyút a szomszéd.

gylab # 2022.09.30. 12:53

A kerítés anyagát, magasságát, színét(!), formáját sok helyen a HÉSZ-ben korlátozzák. Nálunk pl. a tömör kerítés alapban tiltott. Ezt azért ellenőrizni kellene.

Majordomus # 2022.09.29. 19:36

Háát a szomszédnak kellett volna okosabban lépne és gondolkodnia,neked meg jogod van "védekezni"

csubuka # 2022.09.29. 18:03

RVL-

Ha 10cm-re a kifújástól egy tömör falat építesz az tuti kinyírja a berendezés működését, de legalábbis extrém mértékben lekorlátozza a hőteljesítményét. Gyakorlatilag nem fogja tudni kellő mennyiségben a ventilátor átnyomni a hőcserélőn a levegőt. Ugyanakkor, ha oda tette a kütyüt (hiába egyértelmű, hogy számodra ez kellemetlen...) és szabad ilyen falat építened a helyi szabályok szerint, akkor a tömör vb fal egy kézenfekvő hanggátló megoldás. Persze csak akkor ha rendesen a gép felé érne a magassága... Ha épp "véletlenül" ettől a gép lekorlátozódik a kütyüje az nem tudom mennyire volna felróható feléd...

Ugyanakkor lehet egyszerűbb megnézni, hogy a lakószobák ablaka milyen messzi van a géptől. Ha 3-4m, akkor alig van gép, ami ne lépné át a törvényi zajszintet esténként ilyen távból.

drbjozsef # 2022.03.30. 10:20

Hülye ez persze. Tíz centiről fújja át a levegőt, te meg csináljál rácsos kerítést?

drbjozsef # 2022.03.30. 10:18

RVL-

Amennyiben mégis telepítem a kerítésem érhet-e később bármilyen kár/felelősségre vonás engem?

Jogi értelemben nem.
Telekhatárhoz (tehát nem telken belüli külön használatú részekhez), ha a kerítés teljes egészében a te telkeden áll, szabadon létesíthetsz kerítést.
Az új OTÉK nem ír elő maximális magasságot sem, csak annyit, hogy a HÉSZ szabályozHATja. Esetleg nézd meg azt, de 2m biztos lehet szerintem.
Anyaga, formája, alakja (teljesen zárt) nincs szabályozva, itt legfeljebb a szomszédjogok sérelme merülhet csak fel : a benapozását ha jelentősen csökkented, sérülésveszélyes (bár ide a szögesdrót sincs konkrétan tilva, csak a homlokvonalon van szabályozva).

Nem jogi értelemben pedig persze bármi lehet, ha a szomszéd nem annyira jogkövető...

RVL- # 2022.03.30. 09:59

Sziasztok!

Mivel az én problémám is hasonló, ezért nem nyitottam új témát.

A szomszédom a közös telekhatártól 50 cm-re húzta fel a házát. Középre telepített egy falra szerelt hőszivattyút, mely a mi udvarunkra néz. A hőszivattyú vége és a telekhatár között 10 cm van, a zaj és a ventilátor levegője egyenesen a mi udvarunkba/házunkra megy.

Szeretnék egy zárt 2m magas elemes betonkerítést a közöstelekhatártól 10 cm-el beljebb a mi telkünkre (bár ez a rész az Ő oldala lenne).

A szomszéd ellenzi a kerítés építését, mivel nem tudja milyen következményekkel jár a hőszivattyúja részére. Arra kért, hogy tegyek rácsos kerítést oda, közös megbeszélésünkön jelezte, hogy nem fogja arrébb tenni a hőszivattyúját.

E-mailben és térítvényes levélben jeleztem a szomszédnak, hogy mikor-milyen-kerítést fogok telepíteni (és hova). A nyomvonalat földmérő fogja majd kijelölni, remélhetőleg a szomszéd jelenlétében is.

Amennyiben mégis telepítem a kerítésem érhet-e később bármilyen kár/felelősségre vonás engem?

ui: Igen, nagyon zavaró a zajhatás- nyitott ablaknál konkrétan gyár mellett érezzük magunkat. Szembe szomszéd is panaszkodott. Kár hogy a zárt kerítést ezt a problémát nem fogja megoldani.

Üdv!

Beati74 # 2022.03.17. 10:27

Kedves Majordomus!

Igen, az a cél, plussz a szükségtelen zavarás ( olyan helyre is tehették volna, ami kevésbé zavar másokat ( 2, 5 méterre van a határtól). Ezzel van tapasztalatod?
Most beindították, nyitott ablakon bejön a házba a hang:( Pedig most nagyon gyengén megy. Semmi nincs normálisan szabályozva, ez a lényeg.
Köszi!

Majordomus # 2022.03.17. 08:31

Ha pert indítasz,felperesként téged terhel a bizonyítás!
Várd neg mig beüzemelik a berendezést és üzemszerűen működik.

Ekkor már a bíróság által kirendelt szakértő tud méréseket végezni és szakvéleményt ad a zajterhelésről.

Jó ügyvédre szükséged lesz.

Beati74 # 2022.03.17. 07:28

Kedves Majordomus!

Az egész ügyet azzal kezdtem, hogy próbáltam a beruházót meggyőzni, máshova tegye a készüléket.Írtam a leendő tulajnak is ügyvéden keresztül, nem tudom, mikor jutott el hozzá,mert nem segített senki velük felvenni a kapcsolatot( ismeretlen volt a tulaj). Én már nem akarok egyezkedni. Nekem egy célom van, leszereltetni innen a készüléket. Az állandó zajszennyezés nagyon durván kihat az emberre. Mindenki hallgassa a saját készülékét, számomra ez az elfogadható megoldás. Mi megpróbáltunk mindent, időben, amint kiderült, mi készül , a beruházó ordított velem az utcán, köszönöm szépen, marad a per. Ha marad a készülék, el kell megint költöznöm. Mit tennél?