Oktatási jog: Mit tehetünk?


Anonymus97 # 2021.12.20. 12:06

Tisztelt fórumtársak!

Beiratkoztam egy fizetős képzésre idén. Minden szépen klappolt,bejártam előadásokra satöbbi. Fizettem rendesen a tandíjat. Aztán eljöttek a modulzárók. Tájékoztatásnál modulzáró előtt kirakták hogy modulonként 81 feletti (5-ös)-el lehet csak átmenni. Ha ez nincs meg egyiknél se akkor 5 ezer forint modulonként a pótvizsga annyiszor ahányszor nem sikerül. Tisztességesen felkészültem,megtanultam jól teljesítettem ezt az igazgató is elismerte. De a 81-százalék nem lett meg,és rengetegen szinte mindenki megbukott valamelyik modulból vagy mindegyikből. Már alapból gyanús volt ez az egész irreálisan magas százalék,ezért írtam az Oktatási Hivatalnak, és elmondták hogy 51 százalék a minimum (nekem jóval több) és hogy ez így jogtalan. Az 51 százalék mindegyik 54-55-ös OKJ és a diplomát adó Alapképzésekre is vonatkozik.

Mikor közöltem telefonon ezt az intézményvezetővel ,elkezdett ordibálni hogy mit képzelek én magamról hogy kritizálom őket. Megfenyegetett hogy vigyázzak a számra,és hogy még záróvizsgán is megbukhatok gyakorlaton és akkor már 50 ezret kell fizetnem ahányszor nem sikerül. (Ott 100% a minimum,és jogszabályilag 61 lenne). Én rendes embernek ismertem meg az igazgatót,de mihelyst befizettem a 220.000 tandíjat ez megváltozott,és még mindig fizetnem kéne. Tehát akárhogy nézzük mindenképp pénzt bukok nem keveset.
Ha fizetek akkor is,ha nem fizetek akkor is.
Én továbbiakban nem akarok fizetni,de a szerződést aláírtam azt mondta és hiába nem járok be többet, akkor is fizetnem kell.
A weboldalukon sehol nincs a vizsga szabályzat feltűntetve. A panaszkezelés fel van,de minek?

Az igazgató arra hivatkozott még hogy fő modulzárón 11 modulból írunk,és csak 60 perc áll rendelkezésre. A mostani 6 modulnál 140 perc állt rendelkezésre. Ami kevés volt azért,de a 60 perc meg teljesíthetetlen. Természetesen ekkor is fizetnem kéne. Elmondása alapján az összes más szakképző intézmény nyomorult hogy a jogszabályban lévő 51%ot betartják.

A hivatal azt mondta eljárni nem tud,ők csak a jogszabályt hozzák,mivel ez magánfenntartású iskola.

(Amúgy mellékes de az oktatás színvonala,gyakorlati helyszíne is a béka segge alatt van,a 81 minimum reális lenne még ha a jogszabály mást is mondd,ha a körülmények jók lennének)

Bonthatok szerződést míg ki nem jön az újabb számla?
Hová lehetne fordulni ez ügyben? Fogyasztóvédelem?