nem lakó rendeltetési egység - e a garázs?

osztap # 2025.09.22. 14:14

igazsagharcos,

Ne a garázs definíciójából indulj, hanem a rendeltetéséből. Téka 14. § általános szabályok, és 19. § a Vt-re a különös szabályok.
https://njt.hu/…24-280-20-22

A 19. § (2)-ben van a Vt-s rendeltetések listája, azok közül lehet csak választani.

eulimen # 2025.09.22. 12:19

Nem találtam sehol sem a jogi értelmezését a garázs-nak.
Keresd a gépjárműtároló címszónál.

TÉKA rendelet 83. cím/124.§.

Lehetséges-e vagy az önkörmányzat részéről védhető-e, hogy nem fogadja el "nem lakó rendeltetési egység"-nek a garázsokat a kialakítható lakások arányszámításánál?
Hát eléggé meg kellene görbíteni hozzá a téridőt, hogy elfogadja.
Idézni azonban csak pontosan, szépen! Ha jól sejtem, a rendelet "önálló, nem lakó rendeltetési egység" elhelyezését írja elő.
Akkor tessék, itt a TÉKA rendelet 5.§ 113. pontjánál, mi az önálló rendeltetési egység fogalma:
113. "önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárata van"
(lásd felsorolva a ...rendeltetés fogalommeghatározásokat)

Ha garázs helyett üzleteket teszel a földszntre, akkor ki van pipálva a követelmény.
Értem persze a kérdés lényegét: most már minden újlakás-vásárló átlag 2,1 autót akar elhelyezni, minél közelebb . Tök jó lenne, ha a gépjárműtároló nem foglalna helyet, meg még be is lehetne számítani nem lakóegységként.
Egy lakóknak kialakított gépjárműtároló biztosan nem önálló rendeltetési egység.
Azonban ha a gépjárműtároló afféle publikus parkolóházként üzemel papíron, azaz: kereskedelmi, szolgáltató rendeltetésű, az elviekben működhet. Akkor lesz hatalmas bajban a társasház, ha a "parkolóház" üzemeltetésére vonatkozó üzletengedélyt pont a szabályok nyilvánvaló kijátszása miatt majd esetleg visszavonja a jegyző, mert hamar kiderül ám, hogy ez minden, csak nem nyilvános.

igazsagharcos # 2025.09.22. 09:49

Tiszteltem,

"Vt" övezeti besorolásban (területi vegyes funkció) a rendelet 25% "nem lakó rendeltetési egység" elhelyezését írja elő a földszinten.
Lehetséges-e vagy az önkörmányzat részéről védhető-e, hogy nem fogadja el "nem lakó rendeltetési egység"-nek a garázsokat a kialakítható lakások arányszámításánál?

Nem találtam sehol sem a jogi értelmezését a garázs-nak.

Köszönöm a válaszokat!