Sziasztok! Eladtunk egy ingatlant, a birtokbaadás megtörtént. 15 napon belül minden közműnél belentettük a változást. Az MVM-mel van gondunk, 3 hónapja nem készítik el a zárószámlát. 170.000 Ft túlfizetés lesz a számlán. Változatos baromságokkal indokolnak, 3 hónapja levelezünk. Az Üzletszabályzatukban meghatározott összes adatot benyújtottam, azon kívül fotót is adtam, amit az Üzletszabályzatuk nem ír elő. Napi 100 ft kötbérigényt beadtam pár napja, arra még nem reagáltak. A kalkulátorukban meg lehet nézni, mennyi az összeg, valószínűleg nem lesz pontos, de a kalkulátor összegére megindítanám a felszólítást, fmh-t stb.. MEKH, fogyasztóvédelem nem érdekel, pénzkövetelést szeretnék érvényesíteni. Hogy érvényesíthetném a tartozásukat, ha nem hajlandók kiállítani a számlát?
Mérőóra átíratás
Jani1974,
Nem teljesen világos, hogy a gondnokolt néni meghalt, örökölt, vagy egyik sem, de más szeretné átvenni tőle a közüzemi szerződését. Ha él, és ilyen az ügycsoportban nincs gondnokság alá helyezve, akkor maga nyilatkozhat. Ha ebben az ügycsoportban gondnokság alá van helyezve, akkor ő és a gondnoka együttesen nyilatkozhat. Ptk. 2:19-20. § https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Praktikusan: ki kell tölteni egy átadás-átvételi nyilatkozatot, amihez a közüzemi szolgáltató ad nyomtatványt. Aláírja az átvevő, és a fentiek szerint vagy a néni egyedül, vagy a néni és a gondnoka közösen. Be kell melléje csatolni a gondnokság alá helyező ítélet és a gondnokot kirendelő végzés másolatát.
Mérőóra átírás.
Olyan probléma merült fel a családban örökösödéssel kapcsolatban a villanyórát nem tudjuk átírni, mivel akinek a nevén van Részleges gondnokság alatt áll egy intézetben számlák is a néni nevére jönnek. Mit tudnánk tenni? hová forduljunk segítségért.
@majordomus
@jenemki
szerintem átírható az óra, de a tartozás marad a régi felhasználónál. A VET vhr.-ben (273/2007. korm. r.) semmi olyan kitétel nincs, ami alapján ne jelenthetné be valamilyen jogcímen egy új fogyasztó az átszerződést, pontosabban a felhasználó személyében bekövetkezett változást.
Lásd 22/A.§ (1)-(1a) és (5) bek., valamint 22/B.§ (1) bekezdéseit.
Az már egy másik kérdés, hogy a korábbi felhasználó részéről felmondott szolgálatás okán megmaradt tartozás rendezésére valószínűleg épp a felmondás miatt nem fog belemenni az MVM a részletfizetés engedélyezésébe, hanem a lejárt tartozás azzal a lendülettel megy egy követéskezelőnek (annak pedig jó vége nem lesz).
22/A. § (1) "Ha a villamosenergia-kereskedő vagy a felhasználási helyen a felhasználó személye megváltozik, a felek a változást legkésőbb – az (1e) bekezdésben foglalt kivétellel – a változástól számított 15 napon belül kötelesek a másik szerződő félnek az üzletszabályzatban foglaltak szerint bejelenteni és annak rendelkezései szerint eljárni.
(1a) A felhasználó az (1) bekezdés szerinti bejelentés keretében a villamosenergia-vásárlási szerződését is felmondja."
(5) "Ha az (1) bekezdés szerinti bejelentést az új felhasználó teszi meg, és nem tud olyan mérőállást megadni, amelyet a felhasználó az aláírásával elfogadott, valamint nem kezdeményezi a 2. számú melléklet 13.2. pontja szerinti helyszíni ellenőrzést, az (1b) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti mérőállásnak a villamosenergia-kereskedő számlázási rendszere alapján utolsó – a felhasználóváltás időpontjához képest 30 napnál nem régebben kiállított – kiegyenlített számlának megfelelő mérőállást kell tekinteni."
22/B. § (1)" A villamosenergia-kereskedő az elszámolási időszak utolsó napjára elszámoló számlát, valamint a villamosenergia-vásárlási szerződés megszűnése esetén a szerződés megszűnésének napjára végszámlát bocsát ki, és a felhasználóval az elszámolási időszakra vonatkozóan teljes körűen elszámol, amely magában foglalja a tételes pénzügyi elszámolást is. Az elszámolás részletes szabályait a villamosenergia-kereskedő üzletszabályzata tartalmazza."
Nem irják át tartozással.
Jó napot! fenálló tatrozásom van mwm villany szolgáltató felé ha átt iratom másra a tartozást nem vállalja átt rajtam marad meglehet ezt igy oldani hogy mas nevére kerüljön a tartozás pedig megmaradjon nekem?
watson
éppen erről van szó!
egy éve béreli a lakást,a vizórát 8 évente cserélik.
miért ő fizesse az előző 7 év, ,használatát,,?
én máshonnan közelíteném:
A bérlőt terheli a használat, elhasználódás, fenntartás költsége, a tulajdonost pedig az értéknövelő beruházások, felújítás költsége.
A fővízmérő a szolgáltató tulajdona, azt ingyen kicseréli, a mellékmérő vízóra viszont a tulajdonosé vagy másé ;) de a szerződő köteles hitelesíteni ha egyénileg kíván elszámolni és nem a társasház felé átalányban. A hitelesítés (és ezzel a csere) a használat része, ennek a tulajdonosra hárítását nem tartom tisztességesnek, esetleg ha a használat és a hitelesítési 6-8éves időszak nagyon nem állna arányban akkor a tulajdonossal érdemes megosztásról egyezkedni.
Másfelől lehet úgy is gondolkodni hogy kinek az érdeke hitelesíteni, ha azt nem kötelező megtenni.
hem egészen,mert a vizóra a a lakás tartozéka,
az a tulajdonosé.
ne fizesd ki a. óracserét,melegvized akkor is lesz,
legfeljebb a társasháznak fizeted meg az átalány vizdijat.
jelzem,nem biztos hogy jobban jársz!
Ha bérletről van szó akkor próbálj megegyezni a bérbeadóval: kifizeted a beköltözéskor rögzített tartozást, de le is lakod azt...
Az adásvételi szerződéskor rögzíteni kellett az óraállásokat valamint lehetőleg együtt bemenni a szolgáltatókhoz, te a nevedre történő átírás végett az eladó pedig az esetleges tartozása rendezése dolgába... Neked ahhoz semmi közöd hajtsa be a szolgáltató az eladón ahogy tudja, ergo az már a kettőjük meccse.
Elsőre abból kell kiindulni, mire szerződtetek. Ha ez kimaradt, és most kell erről megállapodni, mondd neki, ha te fizeted, akkor ha mész onnan, viszed az órát is.
Bocsi, nem mint vevőt, hanem mint bérlőt...
Az alábbi problémával küzdök. Egy éve bérelek egy lakást, fizetem a lakbért, a közös kötséget, és a rezsit( víz, villany, gáz, fűtés).
Most kaptam egy értesítést, miszerint a melegvíz mérő vízóra hitelesítése lejárt, és csenélni fogják melynek díja 6.900 HUF.Megkerestem a tulajdonodt, hogy ezt mily módon kívánja rendezni.
A válasza:"Sajnos, ezt jogszabály írja elő, így ez a rezsi része. Ellenkező esetben nincs meleg víz szolgáltatás.". Kérdem én mi van ha egy hónap múlva másik albérletbe költözök? Akkor nekem ki fizeti meg a vízórát?
Tényleg ez is rezsinek dzámít, és engem mint vevőt terhel a költsége?
Fizetési meghagyással vagy polgári perben.
Tisztelt Fórum!
Segítséget szeretnék kérni gázátírás-óraállás ügyben.
ZZZ eladta a házat XXX-nek 1000m3 óraállással ami adásvételiben rögzítve van. Az átírás elhúzódott és a szolgáltató 1600m3-el írta át SSSnek (aki végül beköltözött, de nem a tulajdonos). ZZZ kapott egy végrehajtást hogy 600 m3-el lóg mert ez az ő nevén maradt. Hogyan tudja behajtani XXX vagy SSS-en?
Segítséget előre is köszönöm!
Tisztelt Fórum!
Egy kedves ismerősöm nevében írok, kérem adjanak tanácsot:
Hogyan történhet az, hogy az Elmű átírja a villanyórát a ház tulajdonosának a nevére, az előző fogyasztó tudta és beleegyezése nélkül?
Az előző fogyasztó a ház birtokosa birtokvédelemmel lakja az ingatlant életvitelszerűen,évek óta hátralék nélkül fizeti a számlákat.A tulajdonos per kimenetelétől függően van bejegyezve az ingatlanba.
Szerintem legalább egy lemondó nyilatkozatot alá kellett volna írnia a birtokosnak...
Tehetnek feljelentést?
Kedves Nempiros! Ugyanilyen helyzetben vagyok, es a GDF SUEZ-zel meg nem sikerult dulore jutnom. Meg tudna irni hogyan sikerult az orat visszairatni a nevere? En is hivatkozom jogszabalyra, kormanyrendeletre, de folyamatos az alutasito valasz reszukrol. Segitseget elore is nagyon koszonom. A vizzel is ugyanez a helyzet, kiveve hogy ott egy kedves munkatars atirta a nevemre, viszont rajtam akarjak behajtani a tartozast csak ahogy on is irta, arra hivatkozva, hogy a tulajdonos egyetemleges felelosseggel tartozik a vizfogyasztasert, egy visszadatumozott vizgazdalkodasrol szolo kormanyrendelet kovetkezteben. Ami persze nevetseges es felhaborito.
Kedves Fórumozók! Egy igen nagy problémám van. Édesanyám bérbe adta ingatlanát, melyből a bérlők hosszas huzavona után elmentek, viszont rengeteg számlát hagytak kifizetetlenül maguk után. Mivel az áram és a gáz, az ő nevükön volt, így azt át tudtam iratni (nem volt egyszerű, ügyvédhez is fordultam) és így nem kellett kifizetni a tartozásukat, kötöttek velem új szerződést. A víz viszont kicsit bonyolultabb. A bérlők előtti albérlő nevén van, és azóta úgy folytatódott (megkértem őket, hogy irasság át, de nem tettek ennek eleget), viszont így, hogy elmentek a bérlők, a tulajdonoson (rajtam/édesanyámon) akarják behajtani a közel 150.000es adósságot, amit én nem tartok fairnek. A gáznál is így indult, de kiderült, hogy van egy gázszolgáltatási törvény, aminek értelmében kötelesek voltak velem szerződést kötni. A víznél tudjátok-e, hogy van-e hasonló, vagy mindenképp rám hárítják a tartozást. Jelzem, nem írtunk alá semmit (a mostani üzeltszabályzatnál szerződésnél a tulajdonossal aláiratnak egy nyilatkozatot, melyben kezességet vállal a bérlő nem fizetése esetén) Mi nem emlékszünk, hogy lenne ilyen, lehet-e valamit tenni?
Köszönöm segítségeteket!
Gondolnám,hogy ez természetes.
A te fogyasztásodat a tulajon hajtják be ha elköltözöl Londonban,s nem fizeted ki a gázszámlát.
Tisztelt Fórumozók,
Albérletbe költöznénk, és a tulajdonos ragaszkodik a mérőórák átírásához.
Kérdésem az lenne, hogy származhat-e nekem ebből problémám a későbbiekben? Beleegyezzek-e?
Köszönettel:
Erika
miért nem kérdezed meg tőlük?
?
Kérdés, igaz-e, hogy az ELMŰ úgy módosította az ÁSZF-et nemrégiben, hogy az ingatlan tulajdonosát terheli villany-számlatartozás, ha a felhasználó nem fizet?(most itt nem a villanyóra át nemírása mint szankcióra gondolok, hanem konkrétan fizetési kötelezettségre) köszi
A legelső h a telken belül saját költségen kialakítani egy villanyóra-szekrényt. (Azt hogy "hová" valamint "mire" azt te határozod meg.) Ezt követően igénybejelentés., a várható költségeknél van ami fix áras, van aminek várható összege itt nem tudható pl. milyen messzíről kell elhozni az áramot stb.
A szolgáltató ügyfélszolgálatánál akár már előzetesen is tájékoztatnak mindenről, keresd meg őket telefonon és/vagy e-mailban.
A 8 munkanapon belüli áramot ne vedd szentírásnak., nem tudhatjuk mennyi a már előzőekből elrendelt- megrendelt munka, valamint van-e elég kapacitás...
Bizonyára igyekezni fognak ahogy tudnak.
- laikus hozzászóló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02