Köszönöm szépen @eulimen és @drbjozsef !
Teljes mértékben világos,én álltam túl kényelmesen az egészhez.
Mindenképp utánajárok egy előminősítésnek.
Ha a mostanit el kell engednem,akkor a következőnek már okosabban indulok neki.
Abban is egyet értek hogy ez így korrekt.
Ingatlan vételi ajánlat
zsoviola,
Ez megállapodás kérdése. Lehet olyan vételi ajánlatot tenni, amiben világosan leírod, hogy ha a bank elutasítja a hitelkérelmed, akkor elállhatsz, és a foglaló visszajár? Persze, hogy lehet. Még az is lehet, hogy az eladó elfogadja. Meg persze az is lehet, hogy nem.
Az ingatlanos blankettája nem a Tízparancsolat. Meg lehet azt változtatni, úgy, ahogy akarod - szerződéses szabadság van. A Te ajánlatod lesz ez, és Téged köt, nem az ingatlanost. A lényeg, hogy a Neked lényeges feltételeket világosan írd le benne, ne arra spekulálj, hogy van a mögöttes szabály a Ptk-ban, meg a bírói gyakorlat, meg a szokás. Abból mindig csak a gond van.
@zsoviola
„Csak számomra az a "fura" hogy még egy hitel előminősítés sem történt.”
Ez tisztán annak a feladata, aki a kölcsönt meg akarja kapni, nem? Mi köze az eladónak ahhoz, hogy mathiasi vevő az aktatáskányi kápét egyből hozzávágja, vagy zsoviolának előbb még kölcsönszerződést kell kötnie, aminek a része a hitelképesség vizsgálata? Mi köze az eladónak ahhoz, hogy zsoviola kitől fog kölcsönkérni?
(jó, annyi köze van, hogy kb. pont ezért az ún. készpénzes vevőknek nevezett vevők nagyobb alkura képesek, hiszen egyből virítani tudják a vételárat).
„számomra azt mutatja hogy teljes mértékű felelősséget vállalok az ingatlan vételéért.”
És ez így korrekt!
„ volt olyan akinek minden stimmelt de mégis eldobta a hitelt az adott bank.”
Hát akkor valami mégsem stimmelt, csak gyáva volt bevallani, vagy menő volt villantani a "bankok áldozata" pózt.
Azért ennyire ne legyél már naiv: a banknak a hitelképes adós jelenti a pénzeszsákot!
Egy banki hitelbírálat rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik: mióta dolgoznak az adósok, mennyit keresnek; KHR megmondja, milyen hitelük van jelenleg + volt, amibe befürödtek; mennyit ér az ingatlan, amire felvennék a kölcsönt.
Vannak jogszabályban írott kritériumok (adósságfék-szabály), vannak általad ismeretlen,de leírt kritériumok (hol, milyen lokációban az ingatlan becsült értékének mekkora hányadáig hiteleznek).
És az excel kidobja a senior back office accountant-nak, hogy zöld vagy piros.
zsoviola,
Ha az a kérdés : a bírói gyakorlat szerint a hitelkérelem elutasítása kifejezetten a vevői oldalon felmerülő meghiúsulási ok, a foglalóját elveszti, illetve, ha ezen felül vállalt egyéb kötelezettségeket, akkor az is terhelheti.
Eladói szempontból nagyon helyesen van így.
Kérj időt, vagy csináltass gyorsan egy előminősítést - vagy engedd el.
Oké rendben matthiasi .
Akinek nincs pénze az ne vegyen ingatlant !
Igen én lennék a vevő.
Igazából nem szeretnék kitáncolni és nem is várom el hogy csak az én oldalam járjon jól.
Csak számomra az a "fura" hogy még egy hitel előminősítés sem történt.
Megtekintettük a házat és máris egy ilyen szerződést kell aláírni,aminek az értelmezése számomra azt mutatja hogy teljes mértékű
felelősséget vállalok az ingatlan vételéért.
Teljesen laikus vagyok hitel témában,amennyire nekem sikerült utána járni nem lenne gond a hitellel.
De körbe kérdezve volt olyan akinek minden stimmelt de mégis eldobta a hitelt az adott bank.
Köszönöm a válaszod!
ha jól értem, te a vevő lennél.
Akkor célszerű vételi ajánlattétel előtt csekkolni a közvetítői szerződésben, hogy mi minősül vis maiornak, vagy ha úgy tetszik, vevőnek fel nem róható oknak, ami végső soron ellehetetleníti az adásvételt (bár ha jól értem, ilyened nincs).
Ha én eladó vagy ingatlanközvetítő lennék, akkor elvárnám a vevőtől, hogy a saját hitelképességének határával legyen maximálisan tisztában, mielőtt ajánlatot tesz; különben könnyen lehet, hogy a bánatpénz-foglaló közti fogalomzűrzavarban letett pénznek egyedül az ingatlanos fog örülni. Egyedül a "vevőnek" vicces beelsőzni, aztán meg elkúszni hangtalanul és szagtalanul, csak mert nagyobbat harapott, mint ami a szájába fér.
Szerintem itt egyedül te gondolod úgy, hogy a negatív hitelbírálattal elállhatsz a szerződéstől, és még a bánatpénzt is visszakapod, de valószínűleg a szerződési-közvetítési-ajánlattételi feltételek egészen mást mondanak.
Persze lehet, hogy a gyanúm téves, és annak oka, hogy az ingatlanközvetítő ennyire nem transzparens, nem az, hogy ravaszkodni akar veled; hanem egyszerűen csak ennyire balf@.
Tisztelt fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni egy ingatlan vásárlással kapcsolatban.
Célszerű beleírni a vételi ajánlatba hogy negatív hitelbírálat esetén elállok a vételi ajánlattól?
Küldött nekem az ingatlanos egy vételi ajánlatot amiben csak a fizetési ütemezés szerepel,de az nem hogy mi történik
negatív hitelbírálat esetén.Nyilván benne van a pakliban hogy elutasít a bank.
Köszönöm a válaszukat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02