Niki2025
Anno én is kinéztem egy jó kis házat, egészen jó helyen volt, de osztatlan közös tulajdon. Az utcafrontról nézve nagyjából a ház egyharmada volt meghirdetve, mint eladó. Lekértem a tulajdoni lapját - gondoltam ez a minimum - amiből sok minden kiderült. Egyrészt fény derült rá, hogy van kb. 5 tulajdonosa (örökség), illetve az is napvilágot látott, hogy a ház 9/10-ed része a másik tulajdonos birtokában van és jelzálog is van rajta hitelfelvétel miatt. A kisebbik tulajdonrész egyik tulajdonosát, az egyik örököst sikerült elérnem telefonon és beszéltem vele. Azt állította, hogy anno készült egy „kőbe vésett” használati megosztás, amely a jelenlegi, fizikális birtokviszonyokat rögzítette és az minden későbbi tulajdonosra érvényes. Na már most én azért elgondolkodtam rajta, hogy ha esetleg a másik tulajnak bebukik a hitele, akkor vajon az a jelzálog bejegyzés mennyire lesz mérvadó a használati megosztással szemben....aztán úgy döntöttem, hogy inkább kiszállok belőle és nem teszek rá ajánlatot. Szerintem a bank magasról tett volna a használati megosztásra, és gyakorlatilag nem maradt volna lakóhelyem. Egyébként akkoriban kértem is tanácsot itt a fórumon erre, nem sikerült megnyugatnia a válaszoknak.