Ingatlan vételi ajánlat

Szomorú örökös # 2025.09.30. 17:33

Niki2025

Anno én is kinéztem egy jó kis házat, egészen jó helyen volt, de osztatlan közös tulajdon. Az utcafrontról nézve nagyjából a ház egyharmada volt meghirdetve, mint eladó. Lekértem a tulajdoni lapját - gondoltam ez a minimum - amiből sok minden kiderült. Egyrészt fény derült rá, hogy van kb. 5 tulajdonosa (örökség), illetve az is napvilágot látott, hogy a ház 9/10-ed része a másik tulajdonos birtokában van és jelzálog is van rajta hitelfelvétel miatt. A kisebbik tulajdonrész egyik tulajdonosát, az egyik örököst sikerült elérnem telefonon és beszéltem vele. Azt állította, hogy anno készült egy „kőbe vésett” használati megosztás, amely a jelenlegi, fizikális birtokviszonyokat rögzítette és az minden későbbi tulajdonosra érvényes. Na már most én azért elgondolkodtam rajta, hogy ha esetleg a másik tulajnak bebukik a hitele, akkor vajon az a jelzálog bejegyzés mennyire lesz mérvadó a használati megosztással szemben....aztán úgy döntöttem, hogy inkább kiszállok belőle és nem teszek rá ajánlatot. Szerintem a bank magasról tett volna a használati megosztásra, és gyakorlatilag nem maradt volna lakóhelyem. Egyébként akkoriban kértem is tanácsot itt a fórumon erre, nem sikerült megnyugatnia a válaszoknak.

Niki2025 # 2025.09.30. 14:51

@Szomorú örökös
Riitkábban értek veled egyet de ebben igen.
Amúgy a tény, hogy hitel van az ingatlanon, nem pofára esés, ez csak egy dolog az események láncolatában amit majd intézni kell. ( pofára esés az lenne, ha pl perre lenne bejegyzés rá ) És valamiért nem feltételezem, hogy szándékos volt , hogy ezt nem említette az eladó, bár ki tudja.
Én amikor lakást vettem, sok tulajdonosa ( örököse ) volt, és ezen kívül mindenféle gebasz a helyzetükben... Nem volt könnyű végigcsinálni a folyamatot, de a körülmények miatt kedvező volt az ár, és az ingatlan paraméterei maximálisan azok voltak , főleg a hely tekintetében, amit szerettem volna. Boldogságos lett az eredmény, ha az első, tulajdonlap lekérdezésnél megfutamodtam volna, most nem lennék itt :-)

Szomorú örökös # 2025.09.30. 14:14

Niki2025

De ettől függetlenül a kérdezővel mélyen nem értek egyet
Hidd el, én sem! Pár ingatlant én is hiába kérdeztem le fizetősben, nem lett az enyém. Viszont a megfelelő ingatlan keresésénél szerintem ez kötelező és nem szabad rá sajnálni azt a pár ezer forintot! És nem az eladótól kell elvárni, hogy mindent elmondjon, mert úgysem teszi a legtöbb. Aztán jön utána a pofára esés, mint ahogy esetében is történt. Érdekes módon én egyetlen alkalommal sem estem pofára, mert előtte megfelelően tájékozódtam. Sőt korábban az egyik esélyesnél még a tulajdonos meg is lepődött, hogy már mennyi mindent tudok a házról. :-)

Niki2025 # 2025.09.30. 06:47

Szomorú örökös
Igaz, nem kötelező, aki nem akar ügyfélkaput annak nincs . Nekem sem volt évekig.
De ettől függetlenül a kérdezővel mélyen nem értek egyet, az én, feladatorientált és megoldásközpontú gondolkodásommal.
Én ebben a helyzetben megkérnék valakit, hogy kérdezze le. Vagy pusholnám a tulajt, hogy minél előbb látni akarod.
Ami a házon lévő hitelt illeti , tartanék némi önvizsgálatot, hogy nem kérdeztem rá korábban. De ha már nem kérdeztem rá, nem hibáztatnám a tulajt, hogy nem került szóba, lehet, hogy ő is elfelejtette ezt említeni, nem?
Sokkal nehezebb lehet tovább keresgélni, amikor sorba állnak most a vevők a normális ingatlanokért, és az árak csak emelkednek, emelkednek... Lehet, hogy ez a lakástulajdonos pár hónapon belül jóval drágábban el tudja adni az ingatlanát, a kérdezőnk meg még mindig keresgél , vagy sokkal drágábbat , rosszabbat talál.

Szomorú örökös # 2025.09.30. 05:08

Meddig tart lekérni egy tulajdonlapot? 5 perc...

A tulajdoni lap lekéréséhez ügyfélkapus elérés vagy DÁP alkalmazás (ami pl. nekem soha nem lesz) szükséges. Anélkül nem fog menni sajnos és egyik beszerzése sem kötelező az állampolgároknak, viszont nem kér kenyeret magának. És valóban egy tulajdoni lap lekérése-megtekintése a szerződés aláírása előtt mindenképp jó ötlet, ha az ember nem akar meglepetéseket. Én is párat letöltöttem - nyilván többet feleslegesen - mire eljutottam a megoldásig és szerződést kötöttem az új lakóhelyemre. Azonban volt, amelyiknél pl. így derült ki, hogy az épület nem szerepel a földhivatali térképen, azaz hivatalosan nincs engedélyeztetve, mivel bár engedéllyel épült az épület, a tulajdonos utána elfelejtett használatbavételi engedélyt kérni rá. Szóval egy tulajdoni lap lekérése mindig hasznos.

És a kérdésem megelőzése céljából azért nem lesz soha DÁP alkalmazásom, mert nehogy már egy telefon szabja meg, hogy nekem milyen biztonsággal kell működjön a készülék. Maradok az ügyfélkapus elérés mellett, az vállalkozó lévén egyébként is van. :-)

Niki2025 # 2025.09.29. 20:14

@zsoviola
Meddig tart lekérni egy tulajdonlapot? 5 perc...
Ezen te most megsértődsz, amikor fel sem merült a kérdés? És mi a baj azzal, hogy hitele vag, te is hitelre vásárolsz, nem?
A vevő is rossz néven vehetné, hogy te azt sem tudod, hogy hitelképes vagy-e.. Ne haragudj de úgy tűnik, nem fektetsz bele annyi energiát ebbe a folyamatba mint amennyit kéne. Ezek a teendők, és kérdéskörök hozzátartoznak az ingatlanvásárlás folyamatához.
A helyes reakció nem az, hogy keresel egy másik ingatlant, hanem hogy amit szeretnél megvenni, azt normálisan intézed. De te tudod.

zsoviola # 2025.09.29. 17:06

Köszönöm szépen a segítséget!
Végül úgy döntöttünk hogy keresünk egy másik ingatlant.

eulimen # 2025.09.21. 15:38

a tullap a vevőnek ezerszer fontosabb, mint az eladónak. Én eladóként tisztában vagyok minden érvényes bejegyzéssel, ha megkérdezik, előadom, mit fognak látni a tullapon, ha lekérdezik majd ők a saját pénzükön / kvótájukon.
A tulajdoni lap közhiteles nyilvántartás, ezért (vevőként) ennek szoktunk hinni, nem annak amit mondanak, vagy elhallgatnak.
Ettől a szitutól még nem kell világgá szaladni, mert kb. 10ből 7 ingatlan ilyen lesz, de ahogy osztap is tanácsolta, neked is legyen meg mindaz, amiből nem adsz alább. Pl. hajlandó vagy nagyobb összegű foglalót letenni, de további vételárrészlet csak akkor megy, ha tehermentesítik az ingatlant; s ha ez nem sikerül nekik bizonyos időn belül, akkor az az ő saruk, tehát a foglaló kétszeresét pengethetik neked.
A lakás adásvétel alku, és az alku messze nem nerül ki pusztán a vételár nagyságában.
Ha pedig úgy érzed, eladóként akarják fingani a a passzátszelet, meg.sürgetnek mindennel, na az vészcsengős eset. Akkor kell elszaladni jó messze.

Szomorú örökös # 2025.09.21. 15:35

zsoviola

Viszont történt egy olyan dolog hogy idő közben kiderült hogy jelzálog hitel van a házon.
Most ez így tényleg normális hogy foglalóról meg vételi ajánlatról beszélünk,de ez meg most derül ki?

Ez téged ne nagyon zavarjon, ugyanis ezt a lebonyolítást végző ügyvédnek kell tudni, hogy mi a teendő.
A jelzálog esetében a vételárból elsősorban a jelzálog jogosultja lesz kifizetve, ami pedig marad, azt kapja meg az eladó.

csak tulajdonlapot szerettem volna látni,de ez későbbre lett ígérve.
Én helyből az ingatlanostól kaptam egyet és a vételi ajánlat aláírása, vételi biztosíték kifizetése előtt láthattam a tulajdonviszonyokat.

Most jelenlegi állás szerint elállok az egésztől inkább.
Nem feltétlenül ez a megoldás a fentiek tudatában. Szerintem ez még jobban megerősített abban, hogy oda kell figyelni végig rá.

zsoviola # 2025.09.21. 14:17

@eulimen köszönöm a választ!

Igazából nem mondták hogy tehermentes de azt sem hogy nem.Én sem kérdeztem rá,hanem csak tulajdonlapot szerettem volna látni,de ez későbbre lett ígérve.Ugye most tárult elém....
Szóval számomra tisztázatlan dolgok halmaza ez az egész,viszont megtekintés után azonnal meg lettem keresve hogy adjak foglalót illetve írjak alá egy vételi nyilatkozatot.
Most jelenlegi állás szerint elállok az egésztől inkább.

eulimen # 2025.09.21. 13:00

@zsoviola
A lakóingatlanok túlnyomó többségén jelzálog van, ami még nem is lenne akkora gond, de ezt a bank többnyire elidegenítési és terhelési tilalommal védi.
Az elképzelés pedig nyilván az, hogy a vételárból (-részletből) tervezi az eladó tehermentesíteni az ingatlant, azaz visszafizetni a kölcsönt, és töröltetni a jelzálogjogot meg a tilalmat.
Az a normális, ha erről beszéltek és írásban tisztázzátok. Tehermentes állapotban szerzett ingatlanrol volt szó, nullás közmű- éals társasházi igazolásokkal?
Amíg elidegenítesi tilalom van a lakáson, a földhivatal nem jegyzi be a tulajdonjog -változást.

zsoviola # 2025.09.21. 07:24

Köszönöm szépen neked is Szomorú örökös.Kértem időpontot 2 bankfiókba is ahol letisztázzuk a dolgokat.

Viszont történt egy olyan dolog hogy idő közben kiderült hogy jelzálog hitel van a házon.
Most ez így tényleg normális hogy foglalóról meg vételi ajánlatról beszélünk,de ez meg most derül ki?
Nem láttam eddig tulajdonlapot,mert későbbre volt igérve.

Szomorú örökös # 2025.09.17. 04:39

zsoviola

Küldött nekem az ingatlanos egy vételi ajánlatot amiben csak a fizetési ütemezés szerepel,
de az nem hogy mi történik negatív hitelbírálat esetén.

Az ingatlanos többnyire a vételi ajánlatnál fizetett összegből fedezi a saját közvetítési jutalékát is. Ha elbukod a hitelkérelmet, a jutalék akkor is jár neki, mert az már nem az ő gondja, ő sikeresen közvetített. Ha hitelre akarsz ingatlant venni, akkor előtte alaposan járj utána és jól gondold végig. Nekem is hitelre veszik meg a házamat, bár nálam volt előminősítés és a hitelbírálat is pozitív lett. Mégis közel 2,5 hónapja várom, hogy az egyik ezzel foglalkozó elég nagy intézet (szándékosan nem nevezem meg konkrétan) végre átutalja az összeget számomra. Célszerű hosszú időt megadni a kifizetésre, nehogy ez legyen az eladónál a probléma, és a te hibádra való tekintettel bontsa a szerződést, mert nem fizettél neki határidőre.

Egyébként nekem is az volt a tapasztalatom, hogy mindenki üres zsebbel jár ingatlant nézni-vásárolni, nem értem, hogy miért.
Aki pedig készpénzben fizet, az nem akar hagyni elég időt az ingatlan átadására. Azt hiszi, hogy az akár 2 hét alatt is megy. :-)

zsoviola # 2025.09.16. 16:59

Köszönöm szépen @eulimen és @drbjozsef !
Teljes mértékben világos,én álltam túl kényelmesen az egészhez.
Mindenképp utánajárok egy előminősítésnek.
Ha a mostanit el kell engednem,akkor a következőnek már okosabban indulok neki.
Abban is egyet értek hogy ez így korrekt.

osztap # 2025.09.16. 16:57

zsoviola,

Ez megállapodás kérdése. Lehet olyan vételi ajánlatot tenni, amiben világosan leírod, hogy ha a bank elutasítja a hitelkérelmed, akkor elállhatsz, és a foglaló visszajár? Persze, hogy lehet. Még az is lehet, hogy az eladó elfogadja. Meg persze az is lehet, hogy nem.

Az ingatlanos blankettája nem a Tízparancsolat. Meg lehet azt változtatni, úgy, ahogy akarod - szerződéses szabadság van. A Te ajánlatod lesz ez, és Téged köt, nem az ingatlanost. A lényeg, hogy a Neked lényeges feltételeket világosan írd le benne, ne arra spekulálj, hogy van a mögöttes szabály a Ptk-ban, meg a bírói gyakorlat, meg a szokás. Abból mindig csak a gond van.

eulimen # 2025.09.16. 15:37

@zsoviola

Csak számomra az a "fura" hogy még egy hitel előminősítés sem történt.
Ez tisztán annak a feladata, aki a kölcsönt meg akarja kapni, nem? Mi köze az eladónak ahhoz, hogy mathiasi vevő az aktatáskányi kápét egyből hozzávágja, vagy zsoviolának előbb még kölcsönszerződést kell kötnie, aminek a része a hitelképesség vizsgálata? Mi köze az eladónak ahhoz, hogy zsoviola kitől fog kölcsönkérni?
(jó, annyi köze van, hogy kb. pont ezért az ún. készpénzes vevőknek nevezett vevők nagyobb alkura képesek, hiszen egyből virítani tudják a vételárat).

számomra azt mutatja hogy teljes mértékű felelősséget vállalok az ingatlan vételéért.
És ez így korrekt!

volt olyan akinek minden stimmelt de mégis eldobta a hitelt az adott bank.
Hát akkor valami mégsem stimmelt, csak gyáva volt bevallani, vagy menő volt villantani a "bankok áldozata" pózt.
Azért ennyire ne legyél már naiv: a banknak a hitelképes adós jelenti a pénzeszsákot!

Egy banki hitelbírálat rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik: mióta dolgoznak az adósok, mennyit keresnek; KHR megmondja, milyen hitelük van jelenleg + volt, amibe befürödtek; mennyit ér az ingatlan, amire felvennék a kölcsönt.
Vannak jogszabályban írott kritériumok (adósságfék-szabály), vannak általad ismeretlen,de leírt kritériumok (hol, milyen lokációban az ingatlan becsült értékének mekkora hányadáig hiteleznek).
És az excel kidobja a senior back office accountant-nak, hogy zöld vagy piros.

drbjozsef # 2025.09.16. 15:33

zsoviola,

Ha az a kérdés : a bírói gyakorlat szerint a hitelkérelem elutasítása kifejezetten a vevői oldalon felmerülő meghiúsulási ok, a foglalóját elveszti, illetve, ha ezen felül vállalt egyéb kötelezettségeket, akkor az is terhelheti.
Eladói szempontból nagyon helyesen van így.
Kérj időt, vagy csináltass gyorsan egy előminősítést - vagy engedd el.

zsoviola # 2025.09.16. 15:17

Oké rendben matthiasi .

matthiasi # 2025.09.16. 15:04

Akinek nincs pénze az ne vegyen ingatlant !

zsoviola # 2025.09.16. 14:54

Igen én lennék a vevő.
Igazából nem szeretnék kitáncolni és nem is várom el hogy csak az én oldalam járjon jól.
Csak számomra az a "fura" hogy még egy hitel előminősítés sem történt.
Megtekintettük a házat és máris egy ilyen szerződést kell aláírni,aminek az értelmezése számomra azt mutatja hogy teljes mértékű
felelősséget vállalok az ingatlan vételéért.
Teljesen laikus vagyok hitel témában,amennyire nekem sikerült utána járni nem lenne gond a hitellel.
De körbe kérdezve volt olyan akinek minden stimmelt de mégis eldobta a hitelt az adott bank.

Köszönöm a válaszod!

eulimen # 2025.09.16. 13:58

ha jól értem, te a vevő lennél.
Akkor célszerű vételi ajánlattétel előtt csekkolni a közvetítői szerződésben, hogy mi minősül vis maiornak, vagy ha úgy tetszik, vevőnek fel nem róható oknak, ami végső soron ellehetetleníti az adásvételt (bár ha jól értem, ilyened nincs).
Ha én eladó vagy ingatlanközvetítő lennék, akkor elvárnám a vevőtől, hogy a saját hitelképességének határával legyen maximálisan tisztában, mielőtt ajánlatot tesz; különben könnyen lehet, hogy a bánatpénz-foglaló közti fogalomzűrzavarban letett pénznek egyedül az ingatlanos fog örülni. Egyedül a "vevőnek" vicces beelsőzni, aztán meg elkúszni hangtalanul és szagtalanul, csak mert nagyobbat harapott, mint ami a szájába fér.
Szerintem itt egyedül te gondolod úgy, hogy a negatív hitelbírálattal elállhatsz a szerződéstől, és még a bánatpénzt is visszakapod, de valószínűleg a szerződési-közvetítési-ajánlattételi feltételek egészen mást mondanak.
Persze lehet, hogy a gyanúm téves, és annak oka, hogy az ingatlanközvetítő ennyire nem transzparens, nem az, hogy ravaszkodni akar veled; hanem egyszerűen csak ennyire balf@.

zsoviola # 2025.09.16. 13:20

Tisztelt fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni egy ingatlan vásárlással kapcsolatban.
Célszerű beleírni a vételi ajánlatba hogy negatív hitelbírálat esetén elállok a vételi ajánlattól?
Küldött nekem az ingatlanos egy vételi ajánlatot amiben csak a fizetési ütemezés szerepel,de az nem hogy mi történik
negatív hitelbírálat esetén.Nyilván benne van a pakliban hogy elutasít a bank.

Köszönöm a válaszukat!