Fotó, mint bizonyíték


qqcezar22 # 2005.12.04. 04:14

Tisztelt hozzáértők!

Milyen okok lehetnek, ha sok fotó eltűnik a bíróságon lévő aktából?
Egyáltalán hogy történhet ilyen?
Megtörtént :(
Kit lehet ezért felelősségre vonni?
Előre is köszönve a válaszokat:

ozsairam@freemail.hu

the big cat # 2003.10.17. 10:45

"tapasztalataim szerint - az eljáró Bíró egyedileg dönt a különböző módon rögzített felvételek bizonyítékként való alkalmazásáról."

Tapasztalatai helytállóak, ugyanis a magyar perjog bizonyítékok szabad mérlegelésén alapszik, így bírója válogatja, hogy mely bizonyítékot milyen súllyal, és vajon valódinak fogad-e el. Ha egyik fél sem vitatja egy kép valódiságát vagy készültének körülményeit, akkor nyilván az álításnak megfelelően fogják elfogadni, ha vitatják, akkor egyéb bizonyítékokkal kell alátámasztani, hogy a fotó nem ott, nem akkor, nem úgy készült.

ruttla # 2003.10.17. 09:34

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Ezúton kérem szíves véleményüket és tanácsaikat fenti tárgy témájában.
Gyakorló fotográfusként gyakran ütközöm a felvételek hitelességének kérdéskörébe, melyben szeretnék végre tisztán látni.
A jelenleg - tapasztalataim szerint - az eljáró Bíró egyedileg dönt a különböző módon rögzített felvételek bizonyítékként való alkalmazásáról.
Kérdéseim:

  • Mi egy fénykép, (a hagyományos vegyi úton kidolgozott analóg felvétel, ill. digitális úton rögzített felvétel) hitelességének feltétele?
  • Van e jogszabályban rögzített feltételrendszere a tárgy témájának?
  • Ha nincs jogszabályi háttér, akkor van e valamilyen egységes eljárási rendje a felvételek bírósági eljárásban való alkalmazásának?

Kiegészítésül: A felvételeim a légifotózás, az erdő és vadgazdálkodás, a vadászat trófea bírálatának témakörében készülnek, személyeket nem ábrázolnak,
így személyi jogokat nem érintenek.

Õszinte Tisztelettel: Ruttkay László
/ ruttla@index.hu/