Tisztelt Ügyvéd úr.a volt feleségemmel most 2011.02.08.adikán váltunk el törvényesen,és a bíróság 2 gyermekre 12000 ft ot szabott ki gyermektartásra a feleségem részéröl ami 2 gyermekre édes kevés de belementem. minden hónap 15-től 20 ig kell fizetnie gyermektartást amit februárban ki is fizetett.aztán február 25 ödikén ete fel hív azzal hogy pereskedni fog velem hogy a gyermekekről teljesen le akar mondani az édesanyjuk mert így legalább nem kell neki gyermektartást fizetni! amit ebben a hónapban már nem is fizetett! úgy mint sok mindent amit fizetnie kéne.
azt mondta még nekem a telefonba hogy majd az ügyvédjétől várjak levelet ami nincs is neki.egyszóval szeretném megkérdezni hogy a válóperi végzésben és itéletben az van írva hogy kézhezvételtől számítva 15 napon belül fellebezhet amit lehet hogy meg is tett,de a gyermektartást mind addig kell neki fizetni míg nincs bírósági végzése arrol hogy nem kell. ez így van? meg hogy a bíróságon jelentsem fel tartás elmulasztása és kiskorú veszélyeztetése miatt? mi tévő legyek? segélyből és a csp ből élek nagy nehezen a 2 kiskorú gyermekemmel a kissebik gyermek ráadásul tartósan beteg illetőleg sújosan fogyatékos. Mit tehetek és miben tud a bíróság segíteni? Válaszát előre is köszönöm!
Gyermektartás díj nem fizetése
Ez nem így müködik, gyerekekről nem lehet, csak így lemondani és kibujni a kötelezttség elől, jelentsd fel a rendőrségen gyt nem fizetési miatt illetve szerintem irány a bíróság gyt felemeltetése miatt a 12 ezer nevetséges két gyerekre, ha ezt egy férfi nemm fizetné még a vizes lepedőt is leszednék róla.
Kovács Adrienne
Kedves Palika!
Nem világos, hogy miért lett ilyen kevés a tartásdíj, hiszen ennél még a minimálbér után is több járna. Több lehetőség van, lehet, hogy a volt feleségének van még vagy 6 gyereke, és a közös gyermekikre ennyi jut, de az is lehet, hogy rokkant stb., nem tudjuk. Azt sem tudjuk, hogy egyezség keretében ennyiben állapodtak meg, vagy a bíróság hozott ilyen ítéletet. A tartásdíj felemelését csak akkor érdemes kérni, ha nincs objektív akadálya, hogy többet fizessen (pl. még 6 másik gyermek, vagy tényleg havi 30 ezer a nettó jövedelme). A feljelentéshez 1 havi nem-fizetés még kevés lesz, de 2-3 hónap már általában elegendő. A végrehajtást viszont már az első elmaradás után is kérheti a bíróságon, ahol az ítéletet hozták. Javaslom, hogy menjen be panasznapon, ott majd segítenek kitölteni a vh. lapot. Üdvözlettel:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves Palika!
Nem világos, hogy miért lett ilyen kevés a tartásdíj, hiszen ennél még a minimálbér után is több járna. Több lehetőség van, lehet, hogy a volt feleségének van még vagy 6 gyereke, és a közös gyermekikre ennyi jut, de az is lehet, hogy rokkant stb., nem tudjuk. Azt sem tudjuk, hogy egyezség keretében ennyiben állapodtak meg, vagy a bíróság hozott ilyen ítéletet. A tartásdíj felemelését csak akkor érdemes kérni, ha nincs objektív akadálya, hogy többet fizessen (pl. még 6 másik gyermek, vagy tényleg havi 30 ezer a nettó jövedelme). A feljelentéshez 1 havi nem-fizetés még kevés lesz, de 2-3 hónap már általában elegendő. A végrehajtást viszont már az első elmaradás után is kérheti a bíróságon, ahol az ítéletet hozták. Javaslom, hogy menjen be panasznapon, ott majd segítenek kitölteni a vh. lapot. Üdvözlettel:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves Palika!
Bocsánat, a rendszer szórakozik velem, kétszer nem ment át látszólag, aztán megjelent egyszerre háromszor! :-)
Tisztelt Ügyvéd úr.Nagyon szépen köszönöm válaszát.Szerdán be is megyek a bíróságra mert szerintem sem lehet csak úgy ön magátol ilyet tenni hogy egyszer fizet vagy is az elsőt utánna magasrol tesz az egészre!Ja igen .nincs neki más gyermeke csak ez a 2.Pesten él a mostani párjával és igen igen nagy lábon él,és nem jut a gyermekeire 12000 ft?
A fiamnak csak a buszbérlete kerül 4000 ft ba havonta hogy tudjon menni a suliba.A volt nejem azt mondta a válóperi tárgyaláson hogy neki nincsenek gyermekei mint akinél nincsenek othol!hozott a tárgyalásra egy olyan munkáltatói igazolást amin úgy áll hogy havi 35000 pár száz forintot keres,ami persze nem igaz én tudom!Főleg onnan hogy mikor kijöttünk a tárgyalóteremből gúnyos vigyorral mondta nekem hogy haha megkeresem én azt a 12000-et 1-nap alatt!a többiből meg vígan élünk! :( fel is bosszantott rendesen! hát könyörgöm albérletben él és feketén keresi a többit vagydirekt ilyen munkáltatóit adott ki neki a munkáltató az ő kérésére. Mindenre elszánt egy bestia lett belőlle! és itt hagyott minket a hatalmas nagy adósságban is ráadásul:(
először csak 6000 ft ot akart fizetni 2 gyermekre! én meg mondtam a tisztelt Bírónőnek hogy nem megyek bele ez nevetséges még ez a 12000 is nem hogy 6000! Szóval megyek a bíróságra ezt nem hagyom annyiban met ez már tűrhetelen hogy minden alól kihúzza magát mint valami isten! ami jár az jár! Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom még a szülés előtt elhagyott. A kislányom 7 hónapos most (2010. szeptemberi). Az apa nem látogatja, nem fizet semmit. 2011. januárjában a bíróságon beadtam a keresetlevelet gyermek elhelyezés és tartásdíj ügyben. Február végén volt egy tárgyalás, az apa nem jelent meg. Május 10én lesz a következő tárgyalásunk. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha nem jön el egyik tárgyalásra sem attól még fogok gyerektartás kapni? Nincs bejelentett munkahelye (direkt ezt mondja). A bírónő a mindenkori minimálbér 50%ának harmadát számolta ki nekem mint egy irányadó összeget (a lányomon kívül még van 2 gyermeke). Ezt levélben meg is kapta, de arra sem reagált. (Környezettanulmányt is csináltak már.) Ha nincs bejelentett munkahelye milyen összegre számolhatok kb. az én esetemben? Köszönöm szépen a válaszát! viragka1983
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Előző házasságomból 2 gyermek (17,22 éves) után fizetek gyermektartást. Eddig minden simán ment. Minden évben a munkáltatóm kér iskolalátogatásit a volt nejemtől, és ők automatikusan a jövedelmemből utalták át részükre a bíróság által megítélt összeget.
Tavaly viszont a főiskolás fiamtól többszöri ajánlott leveles megkeresésre sem érkezett meg az igazolás.
Most kapta meg a cég áprilisban. Visszamenőleg kéri, az elmaradt tartásdíjat, és saját számlájára kéri utaltatni, azzal, hogy önellátó lett.
Kérdésem, köteles vagyok e fizetni, ha igaz, hogy nappali tagozaton tanul, de önellátó (tehát valamilyen jövedelemmel rendelkezik). Ha igen, akkor visszamenőlegesen is?
A másik kérdésem, pedig az, hogy amióta a bíróság megállapította a fizetendő díj összegét, született még két gyermekem, akikkel együtt most 4 gyermekről (16,6,3,1 évesek) kell gondoskodnom, plusz az előző házasságból származó két gyermeken kívül. Kérjem e a bíróságtól az újbóli díj megállapítást, mivel most már igen csak nagy nehézségek árán tudunk megélni?
Segítségét és válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelt Ügyvéd Úr.
13 éves fiúgyermeknek lettem a gyámja.Kétségeim vannak és szeretnék tanácsot kérni.
Az anya külföldön él élettársával és közös 2 kiskorú gyermekkel.Az apa a gyermek születésétől fogva nem vesz részt a gyermek nevelésében,nem látogatja,és tartásdíjat sem fizet.Az anyai nagymama/sógornőm/ volt a gyámja,de elköltözött az ország másik végére egy férfival.A nagypapa lett a gyám de két év után elhunyt.Félévvel ezelőtt betegsége alatt engem kért fel az ideiglenes gyámság ellátására.Én kérelmet nyújtottam be a bírósághoz a gyermektartás visszamenőleg megfizetésének kérésére.Ez a tárgyalás addig függőben van amíg a végleges elhelyezésről határozat nincs.Viszont most a végleges gyámsági elhelyezés megtörtént nálam.A gyermektartást is megállapították 5 ezer forintban,de a kereset mindenkori 20%-ig.Az apa ebbe a bíróság előtt bele egyezett.
Kérdésem mit tegyek ami a gyermeknek kedvezőbb anyagilag,vissza vonjam a kérelmemet a visszamenőleges megfizetésre,és várjak mikor óhajt fizetni,vagy vigyem tovább már a megkezdett kérelem végre hajtatását.Családi pótlék van jelenleg gyermeknek ami az eltartásához kevés.Az árvaellátást viszont azért nem kapta meg,mert az apa a nyugdíjfolyósítóhoz nem juttatott vissza a gyámügy és a NYUFIG többszöri felszólítására valamilyen iratot,és addig nem elbírálható.
Köszönöm a türelmét,és előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Ügyvéd Úr és Frigyesné!
Nekem a problémám szinte szóról-szóra megegyezik az előttem szóló Frigyesné-ével. Válás 2005-ben, a Bíróság megállapított 11,000 Ft-ot, amit az elején fizetett, majd megemelte (megbeszéltük hogy kevés az összeg) 20.000 Ft-ra 2008-tól. Szóbeli megbeszélés volt, írásba nem foglaltuk továbbá nem kértem letiltást a béréből, mert hozta kb 3 havonta egyben. 2009 márciusában kaptam utoljára gyerektartást, azóta semmi. Telefonon néha felhívom, megígéri visszahív és persze dehogy hív. Most megszűnt a munkahelyem, jelenleg másik után kutatok, és várnám visszamenőleg a gyerektartást. A gyereket fel se hívja, szülinapkor se és karácsonykor se. Semmi jele, hogy érdeklődne, mi van a fiával. Vidéki Bíróságon váltunk el, oda kell mennem először?
Kérdésem nekem is az lenne:
A gyermektartás összege a végzés szerinti 11000Forint amit követelhetek?
Mi az első lépés,hova kell fordulnom panaszommal?
Köszönöm előre is segítő válaszát! KK
Ha van erről jogerős ítéleted akkor kérd a Közvetlen bírósági felhívást.
Valamint ad be a gyerektari felemelése iránti keresetet.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2004-ben váltam el,Van két fiam 14 és 12 éves.A volt férjem rendesen fizeti a gyerektartást mert a fizetéséből vonják le.Mind a ketten új életet kezdtünk,én oly annyira,hogy az esküvőt tervezzük.Kérdésem Önhöz,hogy ha újra férjhez megyek akkor a gyerektartást ugyan úgy kapom az előző házasságomból született két fiamra?Vagy az új házasságommal megszűnik az ex férjem pénzbeli kötelezettsége?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
kicsilány36
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulók önhöz,hogy nekem van egy kislányom,és mi elhagytuk az édesapját,de a bíróságon én beadtam a gyermektartási kérelmemet amit én meg is kaptam.Havi 10.000 forintot kértem töle.De ő ezt az összeget 2009.januárja ótta nem fizeti,a mai napig,de a kislányt sem keresi.Viszont az apai nagyszülök bírósággal fenyegetnek,hogy ők láthassák a kislányt,de tudni kell azt,hogy a kislány nem igazán kiváncsi rájuk.Kérdésem az,hogy én hogyan tudom az elmaradt gyermek tartást behajtani,és hogy az apai nagyszűlők elvehetik-e tölem a kislányt?
Tisztelettel:Edit86
Kedves Edit86,
az elmaradt tartásdíjat bíróságon lehet követelni, de csak fél évre visszamenőleg - menj be a bíróságra beadni a keresetet.
A nagyszülők nem vehetik el, de joguk van látni.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
kislány36!
Ha férjhez mész, akkor is ugyanúgy kell kapnod a gyerektartást, elvégre nem az új férjed a gyerekeid apja, az igazi apának kell hozzájárulnia a tartáshoz, függetlenül attól, hogy egyedül vagy, vagy sem.
Köszönöm szépen a gyors válaszát.De ha a kislány nem szeretné látni a nagyszűlőket akkor kényszerinteni nem lehet.És ők minden áron azt szeretnék,hogy a kislány minden második hét végét náluk töltse.De ha a kislány hétvégén ott lenne akkor már az édesapja is látná,mert akkor elhívnák magukhoz,és gyermektartást nem fizet.De tudni kell,hogy 220km van a nagyszűlők és a kislány közt.És arra nem kötelezhet senki,hogy én vigyem nekik el.
Edit86
Ez nem a kislány akaratán múlik.Mert ha minden úgy működne ebben a világban ahogy a kislányok akarják akkor ....
Jobb ha beszélsz vele mert ha a bíróság dönt és nem adod oda a gyereket sokba kerülhet neked.
Szia!És ha lemondok a gyermektartásról akkor is láthatja a nagyszűlő?
Igen.A kettőnek semmi köze egymáshoz.
Pl: Az apa nem azért kap láthatást a gyereknél mert fizet gyerektartást.Hanem azért mert a gyerek fejlődéséhez szükséges a másik szülő is:)
mama11111 nép ügyvédje lettél?
oké.Azt hittem te találod ki ezeket.:)
Kedves Fórumozók!
Az egyik barátom nevében, E/1-ben írok:
Van egy 6 éves törvénytelen gyermekem, akire korábban teljes jogú apai elfogadó nyilatkozatot tettem. A tartásdíjat rendszeresen fizetem, de az anyuka inkább cigit és alkoholt vesz a pénzen, mintsem hogy a gyermekre költse.
Arra van lehetőség, hogy "lemondjak" a gyermekről és a tartását más módon intézzem? 18 éves koráig játszanom kell ezt a csiki-csuki játékot azzal a némberrel, vagy van kiút a mókuskerékből?
Ki tud valamit javasolni nekem?
Üdv,
B.G.
Nem, nincs, hacsak te nem gyakorlod a szülői felügyeleti jogot megállapodás vagy bírói ítélet alapján.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy olyan kérdésem lenne hogy el vagyok maradva két havi tartásdíjjal.Ha feljelent a rendőrségen mire számíthatok?Míg nem volt munkahelyem akkor is megkapta a teljes összeget.Ha jól emlékszem a bíróság úgy ítélte meg hogy ha nem rendelkezem bejelentett munkahelyjel akkor is minimum 5000-ft-ot kell fizetnem de ekkor is megkapta a teljes összeget!
Kedvességét előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02