Vízóra hitelesítés


kismukk # 2010.03.09. 18:29

Kérdezném a tisztelt Fórumozókat, hogyan lehetne elvégeztetni vízóra ellen-hitelesítését? Ha nem értek egyet a vízművek hitelesítésével, hová lehet fordulni?

Sokat mért a vízóránk, ezért kértem a vízművektől a hitelesítést. Ők a saját műszeres laboratóriumukban végezték, amelyre engem meg is hívtak, de olymódon csinálták, hogy én nem győződhettem meg, hogy az átengedett 100 litert tényleg annyinak is mutatta-e. Aztán kijelentették, hogy minden mérés a hibahatáron belül van, az óra pontosan mér.
Hogyan és hol kérhetem független szerv hitelesítését? A vízóra a művek tulajdona, azt sem a vizsgálat előtt, sem utána nem kaphatom meg. Ha például perelném a vízműveket, mivel tudok bizonyítani?

Volán Ellenőr # 2010.03.09. 20:19

Elsősorban a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez tudsz fordulni,Ők vizsgáltatják be a készüléket.Üdv.Ja,a vízműnek nem fog tetszeni,de ez már az Ő bajuk...

MajorDomus # 2010.03.09. 21:06

Mukk
A- vizóra nem a vizmüvek tulajdona hanem a tied. Csak az épület fővizmérője a vizmüé, a lakás mellékmérője a tulajé.

Fordulj az Országos Mérésügyi Hivatalhoz Németvölgyi ut 37.-
Segitenek.

nanemaaa # 2010.03.09. 21:46

Alighanem nem almérőről van szó. :D

Volán Ellenőr # 2010.03.09. 23:21

Az lehet hogy a tulajé az óra,de a Vízmű hitelesíti,Ő köt szerződést,Ő blombálja.A Vízmű nélkül nem lehet a rendszert megbontani,órát levetetni,bevizsgáltatni,mert akkor a Vízmű perel.Egyedüli lehetőség a Fogyasztóvédelem,Ők szükség esetén bevizsgáltatják.Én hibás laptopot vittem oda,bevizsgálták,gyári hibás,az üzlet visszafizette az árát.Üdv. Ja,ahol én lakom,a mérőóra nem az enyém,a Vízmű cseréli 5 évenként,gyakorlatilag semmi közöm az órához,pedig mellékmérő...

kismukk # 2010.03.10. 12:20

MajorDomus:

Családi ház fővízmérőjéről van szó.
A mérőt már bevizsgálta a vízművek, ott van náluk, nekem már nem adják ki.
Mit tud ilyenkor tenni az Orsz. Mérésügyi Hivatal?

nanemaaa # 2010.03.11. 08:14

Semmit. Az óra a vízműé. Ő hitelesítteti, nála kell lennie a hitelesítő okiratnak is. Max ebből az okiratból kérhetsz másolatot. Nem biztos, hogy kapsz is.
Pillanatnyilag ... és hosszú távon is, te vagy alul.
A mókuskerékből nincs kiszállás, csak ha fizetsz.

kismukk # 2010.03.11. 19:31

Ha perelni szeretném a vízműveket, akkor mi lenne a teendő?

kismukk # 2010.03.14. 12:30

MajorDomus

Megnéztem a bevizsgálásra hívó értesítést: a hitelesítést a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal kiküldöttje végezte.(a Vízművek telepén!)
Hozzájuk fordulni nem sok reménnyel kecsegtet...

Zoltanuss # 2010.03.17. 16:55

T.. kismukk !
Mielőtt pereskednél sk. is megteheted , na nem a hitelesítést ( azt csak arra feljogosított végezheti ), hanem a kalibrálást.
Ehhez a művelethez nem kell más csak egy 200 literes hordó. Teleengeded a horhót és megnézed mit mutat a vízóra. Nagy eltérésnél aztán reklamálhatsz.
Megjegyzendő : a vízóráknak van olyan tulajdonsága,hogy használat során nem többet , hanem inkább kevesebbet mérnek - tehát nem is annyira a fogyasztó mint inkább a szolgáltató érdeke, hogy azok az órák jól/ megfelelően/ korrekten mérjenek.
A mérőeszközök hitelesítése egy olyan folyamat amit csak arra feljogosított szerv végezhet.
A hitelesítő is kalibrál + erről okíratban nyilatkozik.
Kalibrálni bárki tud, aki ért hozzá.
A legegyszerűbb pont a vízóráké.
Lehet viszont privátilag más műszert is kalbrálni. pl. a villamos almérőket.
A főmérő és az almérő fogyasztását kell összehasonlítani.
Vissza erre a szerencsétlen fővízmérőre. Itt i9s meg lehet tenni a hordós módszeren kivül, hogy vesz az ember a kereskedelemben egy hiteles vízórát, ( kb. 4 000 ft) ezt beépíti a problémás főmérő után és a két mért összeget/adatot összehasonlítja.
Esetleg kiderül, hogy a két óra ugyanazt méri.

És tényleg mennyi az az általad sokalt fogyasztás ???
Lehet az egész csak érzéki csalódás !!!

Zoltanuss # 2010.03.17. 16:59

Még mindig kismukk !!

Ha perelni szeretném a vízműveket, akkor mi lenne a teendő?
Konkrétan nem tudom !
Fel kell fogadni egy ügyvédet, az megszerkeszti a kereset levelet, beadja a biróságra, majd a biróság kitűzi a tárgyalást, az ügyvéd képvisel téged - aztán vagy megnyeritek a pert vagy sem. Ha nem, te fizetsz - jó sokat !!!

végrehajtó1 # 2010.03.17. 17:52

Sőt én azt is hallottam hogy ugyan az a vízóra az aknában más mennyiséget mér mint ha azt egy 10 emeletes tizedikén helyeznék el.Még pedig a légköri nyomás miatt..!!!!Ezt egy vízműves szaki súgta meg:)

nanemaaa # 2010.03.18. 08:28

Csókoltatom a "vízműves szakit". A vízórát a telken, a telekhatártól 1 m-re, aknában kell elhelyezni. A bekötő vezeték a vízórával bezárólag a vízmű, míg a mért szakasz már az ingatlantulajdonos tulajdonát képezi. Akár csak a lakásonként elhelyezett almérők.
A fentiekből addik, hogy a vízóra nem kerül a 10.-re. Egyébként sem hiszek benne, hogy az átfolyó víz által forgatott lapátoknak bármi köze lenne a légnyomáshoz. Ezzel az erővel, ha felviszed repülővel, akkor már visszafele forogna.

Kismukk!
Ügyvédet csak akkor fogadj és akkor perelj, ha nagyon sok kidobni szánt pénzed van. Nem fogsz tudni bizonyítani, pedig neked kellene. Mint már le is írtad, az általad kifogásolt órát ráadásul a vízmű már le is szerelte, így utólag sem lehet megmérni annak pontosságát.
Ha minden áron pénzt akarsz kidobni, inkább küldök egy bankszámla számot. :)

darksly # 2010.03.19. 07:30

Hali!

Ez itt az épp aktuálís hatályban lévő törvény!
(7) A szolgáltató köteles gondoskodni arról, hogy a mellékszolgáltatási szerződés alapját képező mellékvízmérőt üzembe helyezéskor bélyegzéssel és zárral lássák el.
19. § (1) A szolgáltató a tulajdonában levő vízmérőknek a mérésügyi jogszabályokban előírt időszakos hitelesítéséről saját költségén köteles gondoskodni.

Egy szó se szerepel itt arról, hogy a LAKOSSÁGNAK KELL PLOMBÁLTATNI VAGY ÉPP FÍZETNI!!!

Kedves Ügyvéd Hölgyek és Úrak!

Ez még nem szúrta ki senki szemét?

Üdv, Sly:)

darksly # 2010.03.19. 07:37

Hali!

(2) Elkülönített vízhasználó a saját tulajdonában lévő és mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő hitelesítéséről, rendkívüli vizsgálatáról saját költségére köteles gondoskodni.

Tehát ha lejár a hitelessége az órának akkor a Lakosságnak a dolga a csere vagy a hitelesítés.

A plombálás költségéről még mindig nincs szó, hogy azt a Lakosságnak kell fizetni.

Emlékezzünk, hogy régen a Főtáv a meleg vízes órákat a területén plombálta és egy forintot nem kért érte.

Üdv, Sly:)

kismukk # 2010.03.19. 18:44

darksly:

Köszi a beidézett szabályokat! Itt azonban én kértem a hitelesítést, tehát nem a művek rendszeres hitelesítéséről van szó. Alaptalan panasz esetén nekem 20 ezer Ft-ba kerül!
Végül is, jó üzlet a műveknek! Mert, először is túlfogyasztást jelző mérőt szerelnek fel, másodszor ha meg panaszt tesz a fogyasztó, azt nem fogadják el és koponyánként besöprik a 20 ezreket.

Zoltanuss:
Milliliteres osztású mérőhengerrel mértem. A hitelesíteni kért óra 3 liter víz kiengedésére 4,5 litert mutatott. Az új, amelyet helyette felszereltek, a 3 litert 3,8 liternek mutatja. Az első óra egy hónapi átlagban naponta fejenként 350 liter fogyasztást jelzett, az újabbal ez egyből lecsökkent 175 literre. Ami még mindig rengeteg... Vezetékben elfolyás nincs, a vízcseppet is kimutató keresztalakú fekete pille mozdulatlan.

darksly # 2010.08.05. 05:55

Hali!

Túl van lihegve ez a plombálás kérdése. Amikor bemész a vízművekbe az első dolga az ott dolgozónak, hogy lebeszél, belsőelszámolást javasolja.
Mennyi pénzt fizettek közös költségként? Mennyi a havi díjja a közös képviselőnek? Amennyiben belsőelszámolás szerint, számoljátok el a társasházban a vizet, akkor nincs plombálás (5.500 Ft-os induló áron) A Legdrágább szerelvény boltban is 150 Ft 1db plomba. Aki meg társasházban lakik, az előbb említett minimum 5.500 Ft-ot fizeti. ...de szép kis nyereség! Hidd el ők tutti, hogy nem 150 Ft- ért veszik.

Javaslat! Belsőelszámolás. Amennyiben ezt a közös képviselőd nem hajlandó megtenni, akkor kk csere.

Ugyan úgy fizeted a vízdíjat, órát ugyan úgy lehet plombálni, lényegesen kevesebb pénzből, ami a zsebedben marad.

Üdv, Darksly:)

kismukk # 2015.12.11. 15:42

Azóta a vízmérő után ellenőrző mérőt szereltettem, amely háromszor kisebb fogyasztást jelez, mint a Vízművek órája. A Fogyasztóvédelemtől kértem, hogy a helyszínen végezzenek mérést (ne a Vízművek telepén, ahol teljesen átláthatatlan az ellenőrzés), és ha fennáll a túlmérés, kérem a túlszámlázás visszatérítését. Fogyasztóvédelem válasza: nincs hatáskörük egyik kérés teljesítésére vagy áthelyezésére sem, azaz ők nem kezdeményezhetik a mérő ellenőrzését, sem pedig a túlszámlázott összeg visszatérítését.
Mert az 1991. évi XLV tv 13. par. (3) szerint: A hitelesített mérőeszközt- az ellenkező bizonyításáig úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája.
Kérdés: mitől hiteles a Vízművek vízmérője, ha arról a felszereléskor nem tudnak bemutatni műbizonylatot? Sem más, hitelességet bizonyító okmányt?
Továbbá: tényleg ennyire tehetetlen a Fogyasztóvédelem?

groszfater@gmail.com # 2015.12.11. 17:17
kismukk # 2015.12.11. 21:50

groszfater!

Köszönöm! Megnéztem a linkelt tv szöveget. A szerelési lap szerint már több mint egy éve lejárt a 4 éves hitelességi időtartam!
A mérőn nem emlékszem, hogy bármilyen jelet láttam volna, de még egyszer lemegyek a pincébe...
A lényeg: a mérő már nem hiteles, mi legyen a következő?

groszfater@gmail.com # 2015.12.11. 22:07

Az érvényességi idő lejártával a vízmérő tulajdonosa: bekötési vízmérő esetében a SZOLGÁLTATÓ, mellékvízmérő esetén a FELHASZNÁLÓ köteles saját költségén az újrahitelesítésről, ill. hiteles mérőre történő cseréjéről gondoskodni.

SolnesM # 2015.12.12. 02:00

kis muki még mindig ezen a mérő dolgon lovagol 2010 óta.
Pedig azóta a törvény szerint már másik órája lehet a hálózatán.

Azóta a vízmérő után ellenőrző mérőt szereltettem, amely háromszor kisebb fogyasztást jelez, mint a Vízművek órája
Ennyi erővel lehet 10 x kisebbet is írni, hiszen az ellenőrző mérő a rossz !

kismukk # 2015.12.12. 11:52

groszfater!

Igen, és milyen joghatása van a fogyasztóra nézve, ha a vízművek nem tesz eleget hiteles órára cserélési kötelezettségének?

groszfater@gmail.com # 2015.12.12. 12:00

Azt-mondtad elolvastad a linket...

A kontrollmérés eredményétől függően az eljárás a következő:
Ha a hibás mérés ténye kétséget kizáróan megállapítást nyert, a hibás méréssel érintett időszakban az elfogyasztott víz mennyiségét a hibás mérés időtartamának kezdetét megelőző 12 hónap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a hibás mérés időtartama alatt eltelt napok száma szorzataként kell meghatározni.

kismukk # 2015.12.12. 14:43

Lehetséges, nem jól kérdeztem... Itt most a szolgáltató hiteles mérőre cserélési kötelezettségének mulasztásáról van szó. Konkrétan, a hitelesítési időtartam lejártának utolsó napjától a mai napig terjedő időszakra kérhetek-e díjvisszatérítést? Hiszen a nem hiteles óra által mutatott fogyasztás ab ovo nem tételezhető valóságosnak.

A most beidézett szöveg a mérő pontossági, kontroll vizsgálatára vonatkozik, amelyre vonatkozó aggályomat már megírtam az indító beírásomban (lásd itt legalul). Most részletesebben. A szolgáltató vízművek a mérőt leszereli és a saját telepén lévő, állítólag független (?) mérőhelyen a fogyasztó jelenlétében bevizsgálja. Ott voltam. A mérőn ilyenkor átfuttatnak ún. etalon mennyiségeket (pl. 100 litert). Azonban, nem engedték, hogy saját szememmel lássam a mérőpadon, mennyit is mutat a leszerelt mérő, sőt kifogásomat, hogy tudniillik nem engedtek a mérőpadig sem, nem vették jegyzőkönyvbe. A bevizsgáló technikus hangosan mondta a számomra érthetetlen kifejezéseket a lent ülő adminisztrátornak, aki ráírta azokat egy űrlapra, majd közölte, a mérőnek nincs hibája. Később postán megkaptam a hasonló értelmű jegyzőkönyvet és mellé egy csekket 20 ezer Ft bevizsgálási költségről (ahogy a beidézett tv-szöveg folytatódik, ha a vizsgálat jónak találja a mérőt, a fogyasztónak kell fizetnie).
Az aggályom tehát az, hogy a bevizsgálás a fogyasztó számára teljességgel átláthatatlan a vízművek telepén ilyen körülmények között végzett ellenőrző mérés esetén, a közölt eredmény nem hihető, ezért ezt szeretném elkerülni.

Miért nem lehet azt, hogy a szolgáltató vízművek nálam, a helyszínen a mérő leszerelése nélkül megvizsgálná a mérőt? Nagyon egyszerűen, mondjuk a konyhában kinyitjuk a csapot, kiengedünk 5 litert és megnézik, hogy mennyit is mutat a mérő? Bármilyen kézenfekvőnek is tűnik, a vízművek ezt a kérést is elutasította.