Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Vízóra hitelesítés

oligaliga # e-mail 2018.12.13. 18:22

Mellékmérő? Akkor január 1-től megszűnik a szolgáltatási szerződésed, a fogyasztásodat a főérőre számlázzák, te pedig a közös költségben fizeted meg a vízdíjat, ami nem biztos, hogy annyi lesz, mint a fogyasztásod.

A lecserélt mérőt minél előbb hitelesíttetni kell, a köztes időszakra a szolgáltató átalányt számlázhat.

Zita64 # e-mail 2018.12.13. 17:11

Sziasztok! Látom a hozzászólásokat és pár kérdés felmerült bennem, merthogy nekünk is vízóracsere lenne esedékes és hiába beszélek le időpontot, egyszerűen nem jönnek ki a szerelők megcsinálni. Most csak olyat találtam, aki nem tud hitelesíteni. Az volna a kérdésem hogy meddig szabad úgy használni a lecserélt mérőt ,hogy nincs hitelesítve? Sajnos ezt a lehetőséget is meg kell ragadni,mert nincs más és dec. 31.-én lejár a régi mérő hitelessége. Nem szeretnék ebből gondot magunknak. Köszönöm ha válaszoltok.

Szomorú örökös #   2018.11.10. 06:20

F.Laca

Javítottam én neki Videoton szines TV-t, TV antenna hálózatot, amerikai Hi-Fi tornyot, stb.

Erről csak ez jut eszembe:

A villanyszereléshez mindössze két dolog szükséges.

  • Ha valami nem szikrázik, pedig kellene neki, akkor kontaktspray.
  • Ha valami szikrázik, pedig nem kellene, akkor szigetelőszalag. :-D
Szomorú örökös #   2018.11.10. 06:00

F.Laca

Én nem keresem ronggyá magam rajta, mint azok a szemét maszek vállalkozók!

Azzal a „tudással”, amit „felhalmoztál”, szerintem kevés ember van a földön, aki meg is fizetne. Tudod van nekem egy jó mondásom: nem a munkáért fizetnek, hanem a számláért, amit utána írsz. Ezt fel kell vállalni, ha meg is akarsz belőle élni. Tudom, lehet „szemét vállalkozónak” nevezni bennünket, csak éppen én kellő szakszerűséggel végzem azt, amit megtanultam és tudod én nem egy nonprofit vállalkozás vagyok, hanem a tevékenységem havonta költségekkel is jár, amit mindig a megrendelő fizet ki a munkadíjban. Az, hogy neked meg a hozzád hasonló sz@rrágóknak ez nem felel meg, az a ti dolgotok. Mindenki másnak érdekes módon ez természetes dolog és tudod, még borravalót is szoktam kapni érte, nagy valószínűséggel azért, mert jól csinálom, amit csinálok. ;-)

Tudom - csak irigykedsz, de ez legyen a te gondod!

Rád? Ugye viccelsz? Eszem ágában sincs irigykedni egy Mekk mesterre. Nekem csak egy cégtáblám volt kint mindig, és azt se verték még le, sőt nem is fogják. Tudod, én nem mindenhez értek, hanem csak egy-két dologhoz, de ahhoz annyira, hogy tisztességesen meg is fizetnek érte. :-)

Aki meg hozzád jár javíttatni, az annak örül, hogy olcsó vagy, nem annak, hogy szakszerű a javítás. :-D

ha netán az asszony nyitott ajtót, úgy kezdte jövetele okát: - "a mester itthon van?"

Hehe, ennyire amatőr vagy? Ő akkor nem javíttatni jött, ez csak egy indok volt, de nagy valószínűséggel meg is tudta, hogy ha otthon vagy, akkor épp nem alkalmas az időpont. :-D

Szomorú örökös #   2018.11.09. 18:28

F.Laca

összetakarítottam kinn a már (és ismét) lehullott sárga faveleket

:-D :-D :-D

drbjozsef #   2018.11.09. 12:31

oligaliga,

már megint átsiklotok a lényegen. Laca sehol sem írta, hogy szerződne. Ő igényelni akar csak vízszolgáltatást. Azt pedig megteheti, akár a Nemzeti Banknál, vagy a Rákosmenti Néptánccsoporttól is. Ugyanolyan eredménnyel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2018.11.09. 11:42

Az mindegy, állítólag Budapesten van mindkettő.

Szomorú örökös #   2018.11.09. 11:36

oligaliga

Szerintem Laca barátunk megint túllőtte magát és mindig belezavarodik, hogy a lakásról vagy a gazos kiskertről van éppen szó. :-D

oligaliga # e-mail 2018.11.09. 10:16

Nagy tévedés, mert gyakorlatilag igényelhetek ivóvizet a maglódi vízszolgáltatótól, de megtehetem ugyanezt az ecserivel is!

Ez tévedés: közműves ivóvíz és szennyvíz-szolgáltatásra csak azzal tudsz szerződést kötni, akinek az ellátási területén az ingatlanod fekszik. Hiába szeretnél a budapesti telkedre vagy lakásodba a Dél-Pest Megyei Vízművekkel szerződni, nem tudsz.

Szomorú örökös #   2018.11.08. 19:46

F.Laca

rosszul tudod, mint annyi minden mást, de ez talán legyen a te gondod.

Vízszolgáltató bizony csakis egy van a te kerületedben, főleg Pesten! Ergo te keresgélhetsz, hogy kihez akarsz átszerződni, csak éppen találni nem fogsz mást, mivel a Fővárosi Vízművek a te szolgáltatód, ha tetszik, ha nem.

Szomorú örökös #   2018.11.08. 19:44

F.Laca

A Vízművek pedig kiküldi rá a saját maga által alkalmazott plombáló (és egyáltalán NEM HITELESÍTŐ!) külsős embereit.

A Vízmű számára nem az általad már fétis módjára emlegetett műbizonylat alapján lesz hiteles az óra, hanem az alapján, hogy ők leellenőrzik a szakszerű felszerelést és utána ráhelyezik azt a bizonyos sárga plombát, az az ő hitelesítő eszközük. Amíg ez nem történik meg, addig csak nézegetheted egész héten, dicsekedhetsz magadnak a tükör előtt, hogy milyen fantasztikus munkát végeztél abban a 10 percben, amíg kicserélted az óráidat, mert hogy az alapján a vízműtől nem kapsz számlát, az egészen tuti. Ha pedig nem jön a számla, akkor majd a közös képviselő fogja kiszámolni a fogyasztásodat, de nem a mérőóra, hanem az egy lakásra kiszámolt átlagfogyasztás alapján.

Szomorú örökös #   2018.11.08. 19:40

F.Laca

És ha mondjuk - pl. - szolgáltató vált az ember, ugye arról még sosem hallottál?

  1. A vízre jellemzően egy területen nincs több szolgáltató - még pesten sem! De sebaj, ismét jót nevettünk - ismét rajtad. Kérlek mesélj még! :-D
  2. Ha valahol tartozást halmozol fel, akkor naív ember vagy, ha úgy gondolod, hogy ezt egy szolgáltató váltással megúszod. Azt ugyanis adók módjára bevasalják rajtad a végrehajtók. Tehát kár ilyen oktondi ötletekkel előjönni, mert ezt még a legegyszerűbb ember is átlátja. :-)
oligaliga # e-mail 2018.11.08. 19:17

Amúgy pedig hol van az egyáltalán törvényileg előírva, hogy a ljárt mellékmérők cseréjét CSAK hivatásos (vagy éppen a Vízművek égisze alatt futó) maszek vízszerelő végezheti?

Itt:

58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet
a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

55/B. § * (1) * A kiásott, nyílt és biztonságos munkavégzésre alkalmas munkaárokban a bekötővezeték kiépítését, fertőtlenítését, a helyszíni szemlét, a nyomáspróbát, a működőképességi és vízzárósági próbát, a geodéziai bemérést és a vízmérési helyen a bekötési vízmérő beszerelését a víziközmű-szolgáltató, az általa megbízott vállalkozó vagy az igénybejelentő által kiválasztott, a kivitelezési jogosultsággal rendelkező vízszerelők nyilvántartásában szereplő személy végzi, amelynek megvalósítása nem lehet későbbi, mint a munkaárok rendelkezésre állásának bejelentését követő 30. nap. Ezek költségét, illetve díját az igénybejelentő köteles megelőlegezni, kivéve ha jogszabály alapján mentesül a költség és díj megfizetése alól. A víziközmű-szolgáltató köteles az igénybejelentővel és az általa megbízott vízszerelővel együttműködni.

(2) A víziközmű-szolgáltató vagy az általa megbízott vállalkozó az elszámolás alapjául szolgáló bekötési vízmérőt vagy mellékvízmérőt, a számlázás alapjául szolgáló mellékvízmérőt, telki vízmérőt, valamint szennyvízmennyiség-mérőt (a továbbiakban együtt: elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő) az üzembe helyezésekor illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából plombával vagy leszerelést megakadályozó zárral látja el.

62. § * (1) * A víziközmű-szolgáltatás elszámolásának alapjául szolgáló vízmennyiséget hiteles és víziközmű-szolgáltató vagy megbízott vállalkozója által plombált vagy leszerelést megakadályozó zárral ellátott fogyasztásmérő berendezéssel kell mérni.

64. § * (1) A mérésügyi hatóság által hitelesített fogyasztásmérő beépítéséről, cseréjéről, időszakos hitelesítéséről, kalibrálásáról a mérőeszköz tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.
(3) * A bekötési vízmérő tulajdonjoga a víziközmű-szolgáltatót vagy az ellátásért felelőst, telki vízmérő, valamint szennyvízmennyiség-mérő tulajdonjoga a felhasználót, a mellékvízmérő tulajdonjoga a felhasználót vagy - a mellékszolgáltatási szerződés eltérő rendelkezése hiányában - az elkülönített vízhasználót illeti meg.

(4) A felhasználó és az elkülönített vízhasználó a saját tulajdonában lévő és elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő hitelesítéséről, cseréjéről saját költségén köteles gondoskodni. Ha ezzel feladattal a víziközmű-szolgáltatót bízza meg, a víziközmű-szolgáltató a megbízás teljesítését nem tagadhatja meg.

(7) Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő cseréjével egyidejűleg írásban, elektronikusan vagy digitálisan rögzíteni kell:

  1. a fogyasztásmérő cseréjének okát;
  2. a csere időpontját;
  3. a lecserélt és a felszerelt fogyasztásmérő adatait (típus, gyári szám, átmérő, a hitelesítés dátuma) és mérőállását, állapotát;
  4. a lecserélt és a felszerelt fogyasztásmérő leszerelést megakadályozó zárának vagy plombájának azonosítóját, azok darabszámát, továbbá a plomba vagy a leszerelést megakadályozó zár állapotát; valamint
  5. * a felhasználó vagy a képviselője, illetve a víziközmű-szolgáltató képviselőjének olvasható nevét és aláírását, illetve az aláírás esetleges megtagadásának tényét.

(8) Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és a vízmérési hely, valamint a fogyasztásmérő fagy elleni védelméért a bekötési vízmérő vonatkozásában a felhasználó, a mellékvízmérő vonatkozásában az elkülönített vízhasználó felelős. Mulasztás miatt megrongálódott vagy elveszett fogyasztásmérő javításának, pótlásának, szerelésének költségeit, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kárt a felhasználó vagy az elkülönített vízhasználó a víziközmű-szolgáltatónak megtéríti.

Szomorú örökös #   2018.11.08. 18:53

F.Laca

nem is kértem, ám ők jöttek, és kerek 2700 forintokért feltették a sárga karikákat

Anélkül a sárga karika nélkül akár a hajadra is kenhetted volna a műbizonylattal együtt a mérőket. Fizethetted volna az átalány fogyasztást és mehettél volna panaszkodni a közös képviselőnek, akit egyébként is nagyon „szeretsz”. :-D

oligaliga # e-mail 2018.11.08. 17:21

A GVH határozatai egyrészt több, mint 10 évesek, másrészt meg a Szegedi Vízműre vonatkozó is a Vksztv. előtti időről való. Mindegyik csak a plombálás díjáról szól, és a többi közszolgáltatóhoz képest viszonyítja. Látszik, hogy nem vagy tisztában a víziközművekről szóló szabályokkal. Már írtam, többet nek fogom: a víziközmű-szolgáltató nem ugyanolyan piaci szereplő, mint egy építőipari cég.

taki 1 # e-mail 2018.11.08. 13:30

Oligaliga
Sajnos nem tartják be. nézd meg a gazdasági versenyhivatal honlapját. elég a keresőjükbe beírnod, hogy vízmérőcsere és megfogod látni, hogy miről beszéltem (Pécsi vízmű, Érdi vízmű...stb)

oligaliga # e-mail 2018.11.08. 12:31

taki 1

Értem a szándékodat, csak éppen félresikerült a gondolatmenet. Úgy gondolkodsz a közműcégről, mintha egy teljesen átlagos piaci szereplő lenne, mint pl. egy építőipari cég, de nem így van. A közmű-szolgáltatóknak - különösen a víziközmű-szolgáltatóknak - annyira sok szabályt kell betartaniuk, hogy lassan már géppapírt sem vehetnek a MEKH engedélye nélkül.

taki 1 # e-mail 2018.11.08. 12:19

Szomorú örökös
Oligali

Sajnálom,hogy nem értitek mire akartam a figyelmet felhívni pedig világosan leírtam.

oligaliga # e-mail 2018.11.08. 08:18

taki 1

Nem mosom össze, pont ellenkezőleg: a bekötési mérők cseréjéért nem kérhet a szolgáltató plusz pénzt, mivel az az ő tulajdona. A cserét el kell végezni a jogszabályban előírt határidőn belül.

A cserére és a plombálásra a mellékmérők esetében kerülhet sor, és ennek a díját bizony a felhasználó fizeti, akár úgy, hogy a cserét külsős vállalkozónak fizeti, a plombálást pedig a szolgáltatónak, akár úgy, hogy mindkettőért a szolgáltatónak fizet. Ebben nincs suskus, meg összejátszás.

Ha kíváncsi vagy, hogy a vízmű hogyan bontja meg az általa végzett csere és plombálás díját, kérdezd meg tőlük. Hidd el, hogy ők elkülönítve kezelik, mert mindkettőt más főkönyvi számon kell nyilvántartani, de ezt nem kötelező a felhasználóval közölni.

A lejárt hitelességű mellékmérőt nem lehet cserélni, csak újat felszerelni, arra pedig nem köteles a vízmű.

Szomorú örökös #   2018.11.08. 08:06

taki1

amennyiben lejárt hitelesség miatt felbontja a szerződést a fogyasztóval a Szegedi vízmű és a fogyasztó a vízművektől ezek után megrendeli a vízmérő cserét akkor fizikailag a vízmérő cseréjét a vízmű nem vállalja.

Ne mosd össze a két történetet. Ha felbontják a szerződést, akkor az éppen olyan, mint ha nem is volna mellékmérő felszerelve, ergo az új szerződéshez hivatalos engedélyeztetés, új közműterv, a főmérő tulajdonosának - jelen esetben a társasház - a hozzájárulása is kell. Pontosan ugyanaz a helyzet, mint amikor díj nem fizetése miatt bontják fel a szerződést. Ha valaki ennyire amatőr, hogy ezt hagyja megtörténni, az meg is érdemli, hogy jóval többet fizessen az új szerződés létrejöttéhez.

Nyilvánvalóan azért van ez így...

Inkább ne találgass! :-)

taki 1 # e-mail 2018.11.08. 07:56

Szomorú örökös
Nem felejtettem el, tisztában vagyok a műszaki átvétel menetével, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a szolgáltatók összemossák az általuk cserélt vízmérő csere költségét a műszaki átvétel (plombálás) díjával.Külső vállalkozó számára irreálisan magas plombálási díjat állapítanak meg a monopol helyzet elérése miatt.
Érdekes például,hogy amennyiben lejárt hitelesség miatt felbontja a szerződést a fogyasztóval a Szegedi vízmű és a fogyasztó a vízművektől ezek után megrendeli a vízmérő cserét akkor fizikailag a vízmérő cseréjét a vízmű nem vállalja.
Nyilvánvalóan azért van ez így mert ebben az esetben meg kellene határoznia a vízmérőcsere plombálás nélküi díját, ezután már nem tudná megmagyarázni, hogy ehhez képest az ő általuk cserélt vízmérőkre miért nem ugyanazt a plombálási díjat alkalmazza mint más szerelők esetében.

Szomorú örökös #   2018.11.08. 06:55

taki1

A fogyasztó a saját mellékvízmérőjét avval cserélteti akivel csak akarja de a plombálást csak a szolgáltató végezheti.

Azt mindig elfelejted, hogy a plombálást egy műszaki felülvizsgálat is megelőzi, hiszen ha nyilvánvalóan és láthatóan szakszerűtlenül van felszerelve a vízóra, akkor cseszheted, a büdös életbe nem fogják rátenni a plombát. Te ennek a díját is kifizeted, mivel egyértelmű, hogy csakis a saját munkájukban bíznak vakon, máséval ezt nem tehetik meg. És mindez a te érdekedben van így, hiszen mondhatnánk, hogy nekik tök mindegy, hogy áztatod el a szomszédodat, hogyan folyik el a víz a házban a főmérő után, úgyis valaki ki fogja fizetni, de azért ez mégsem így van, hiszen a műszaki felülvizsgálat pont ezt a bajt előzi meg.

taki 1 # e-mail 2018.11.08. 06:31

Oligaliga

Ez így igaz a főmérők esetében ami a szolgáltató tulajdona, viszont én a mellék vízmérőkről beszélek ami a fogyasztó tulajdona.A fogyasztó a saját mellékvízmérőjét avval cserélteti akivel csak akarja de a plombálást csak a szolgáltató végezheti. A szolgáltató megteheti, hogy kiszervezi a plombálást de ez nyilván nem érdeke.
Szerintem elkülönítve kellene kezelni a plombálási díjat a vízmérőcsere díjától azoknak a szolgáltatóknak akik mindkét tevékenységet végzik.Sajnos erre vonatkozólag jelenleg nincs törvényi szabályozás.

oligaliga # e-mail 2018.11.08. 05:06

taki1

Elárulok egy titkot: a szolgáltatók nem jókedvükből alkalmaznak olyan díjakat, amilyet. A vízóra hitelesítését vagy házon belül kell megoldaniuk vagy kiszervezik. Kiszervezés esetén csak olyan áron lehet, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megenged. A közműszolgáltatások díja nem emelkedhet, de a munkavállalót, aki kimegy, ki kell fizetni, annak van munka és anyagköltsége, az viszont minden évben emelkedik.

Szomorú örökös #   2018.11.07. 20:50

taki1

Oké, elfogadom! :-)