Vízóra hitelesítés


Szomorú örökös # 2020.09.10. 19:46

orton

Ez most mi?

Benne van a kérdésedben a válasz is, kiemeltem a lényeget!

ha idén járna le a vízóra

A mellékmérőt a te költségeden cserélik, ha arról van szó. Nyilván munkát keres ez a cég, a lényeg, hogy ők visznek hitelesített órát és meg is csinálják, ha igényled a munkát. Szerintem nem kötelező velük csináltatni. :-)

orton # 2020.09.10. 19:08

Sziasztok,

Nyilván utána járok hivatalos úton is, de nálunk (panel) a minap dobtak be egy kb szórólapot a "Vízcsoport" nevében, hogy ha idén járna le a vízóra, akkor foglaljak időpontot. 2 vízóra bruttó 35e + a csere 8e.
Ez most mi? :D

matthiasi # 2020.03.14. 11:44

Úgy általában a vízórák többet sohasem mérnek, mindig kevesebbet. Így akik a sok fogyasztásban kételkednek, mindig vesztesek lesznek.

Viszont van egy tanács : a vízórákat hetente kell ellenőrízni, a hibák ( nem a mérő hibái, hanem a vezetékeké ) kiderülhetnek.

merlott # 2020.02.26. 13:44

Kedves Fórumozók!

A véleményetekre volnék kíváncsi. A főmérő szerinti vízfogyasztásunk az utóbbi években jelentősen emelkedett, emiatt az illetékes Fejérvíznél pontossági mérést kérvényeztem. Kijöttek, leszerelték az órát, betették egy fadobozba, amit kívülről lecímkéztek és aláírtam sok helyen: lakatnál, fedélnél stb. A lakat kulcsát odaadták, majd a mai napon, több mint egy hónapra rá szóltak hogy mehetek a mérésre, mivel szerettem volna jelen lenni. A laborban a doboz már oda volt készítve, vittem a lakatkulcsot, viszont láttam, hogy a fedélre ragasztott címke sehol, a lakat pántja külső facsavarokkal rögzített, csak a lakaton voltak az aláírt címkéim, lakat zárva, sértetlen. Meg is jegyeztem, hogy ez micsoda, egy csavarhúzóval nyitható az egész és visszazárható. Fel is vették jegyzőkönyvbe. Majd kinyitották, lemérték és természetesen majdnem 0% volt az óra pontossága, így buktam a 22e Ft-os mérési díjat, valamint a rengeteg vízdíjat is. Miután új órát szereltek fel, a fogyasztásunk hirtlen 22m3-ről 16 alá csökkent, ez azért 30%. Hol van ez most kérem szépen??? Szerencsére le is fotóztam a dobozt még "bontatlan" állapotában a laborban és panaszt tettem a vízszolgáltatónál, hogy a pontossági mérést mint szolgáltatást a fenti okok miatt nem vagyok hajlandó elfogadni. Mivel az óra pontosságára, esetleges többletmérésére már nem fog fény derülni, legalább a mérés díját szeretném visszaigányelni.
Szerintetek mennyi esélyem van egy fotóval és jegyzőkönyvvel erre?

Köszi!

Szomorú örökös # 2019.05.05. 16:40

oligaliga

Te már leírtad neki, hogy örüljön neki, amiért eddig nem kértek érte pénzt, mert nagy valószínűséggel kérhettek volna. Én meg hozzá tettem, hogy ha viszont úgy dönt, hogy nem cserélteti ki velük, akkor nem lesz mellékmérő szerződése, mivel nem hiteles órával nem fogják neki elfogadni az óraállást.

Az, hogy hozzá írtam a saját sztorimat is, az csak egy kis mellékes történet volt.
Sajnálom, ha te a második bekezdésben találtál csak bármilyen lényegi részt.

oligaliga # 2019.05.05. 16:30

Szomorú örökös

Örvendetes, hogy a te eseted jól végződött, de amit leírtál, annak éppen semmi köze ahhoz, ami miatt a kérdező "felháborodott".

Szomorú örökös # 2019.05.05. 04:46

oligaliga

A mellékmérő mindig a felhasználó tulajdona....Ha megrendeltétek a cserét, akkor ők kötelesek kicserélni.

Viszont ha nem cseréltetik ki és a mérőóra elveszíti a hitelességét, akkor egyben megszűnhet miatta a mellékmérő szerződése is, mivel ilyet nem kötelező felszereltetni ilyen esetekben. Utána újra terveztetés-engedélyeztetés és hitelesített mérő felszerelése után kötnek csak újabb szerződést. Addig meg a bekötési mérőre számlázzák a fogyasztást, ami nyilván annak nem kellemes, aki azt fizeti.

Én éppen 5 éven át fizettem más helyett úgy, hogy az illető totál elzárkózott. Közben szabálytalanul is cselekedtem, mert egyszerűen levágtam a vezetékről, de volt olyan buta, hogy nem ment ezért a jegyzőhöz, de legalább addig sem fogyasztotta a vizemet. Viszont később visszakötötte magát sajátkezűleg a rendszerre. Nálam jól végződött, mert 5 év után visszakaptam az összes vízdíjat egyben és új szerződést kötött hitelesített mérő felszerelését követően az illető. :-O

oligaliga # 2019.05.05. 04:36

A mellékmérő mindig a felhasználó tulajdona. Ha eddig ingyen cserélték, az a te szerencséd és a szolgáltató figyelmetlensége vagy nagylelkűsége. Ha megrendeltétek a cserét, akkor ők kötelesek kicserélni.

A bekötési mérő cseréjérő nem küldenek számlát, csak éetesítő, hogy mikor mennek ki.

KZsóka # 2019.05.04. 13:55

Üdvözlet!
Most láttam, hogy van egy vízórákkal kapcsolatos témasor is. Valaki mondja meg nekem, hogy a Vízmű tulajdonában lévő / általa kb. 25 éve ingyenesen cserélt, hitelesített, leolvasott/ vízóra hogyan került át a mi saját tulajdonunkba ??? Most fog a csere aktuális lenni. Erre kiküldött 11.000 Ft csekket és tudata velünk, hogy a mérő a mi tulajdonunk,fizessünk. Az igaz, hogy a családi házban 2 lakás van, és a számlán mellékmérő állása szerepel, de soha nem volt a saját tulajdonunk.
Köszi a választ.

oligaliga # 2018.12.13. 17:22

Mellékmérő? Akkor január 1-től megszűnik a szolgáltatási szerződésed, a fogyasztásodat a főérőre számlázzák, te pedig a közös költségben fizeted meg a vízdíjat, ami nem biztos, hogy annyi lesz, mint a fogyasztásod.

A lecserélt mérőt minél előbb hitelesíttetni kell, a köztes időszakra a szolgáltató átalányt számlázhat.

Zita64 # 2018.12.13. 16:11

Sziasztok! Látom a hozzászólásokat és pár kérdés felmerült bennem, merthogy nekünk is vízóracsere lenne esedékes és hiába beszélek le időpontot, egyszerűen nem jönnek ki a szerelők megcsinálni. Most csak olyat találtam, aki nem tud hitelesíteni. Az volna a kérdésem hogy meddig szabad úgy használni a lecserélt mérőt ,hogy nincs hitelesítve? Sajnos ezt a lehetőséget is meg kell ragadni,mert nincs más és dec. 31.-én lejár a régi mérő hitelessége. Nem szeretnék ebből gondot magunknak. Köszönöm ha válaszoltok.

Szomorú örökös # 2018.11.10. 05:20

F.Laca

Javítottam én neki Videoton szines TV-t, TV antenna hálózatot, amerikai Hi-Fi tornyot, stb.

Erről csak ez jut eszembe:

A villanyszereléshez mindössze két dolog szükséges.

  • Ha valami nem szikrázik, pedig kellene neki, akkor kontaktspray.
  • Ha valami szikrázik, pedig nem kellene, akkor szigetelőszalag. :-D
Szomorú örökös # 2018.11.10. 05:00

F.Laca

Én nem keresem ronggyá magam rajta, mint azok a szemét maszek vállalkozók!

Azzal a „tudással”, amit „felhalmoztál”, szerintem kevés ember van a földön, aki meg is fizetne. Tudod van nekem egy jó mondásom: nem a munkáért fizetnek, hanem a számláért, amit utána írsz. Ezt fel kell vállalni, ha meg is akarsz belőle élni. Tudom, lehet „szemét vállalkozónak” nevezni bennünket, csak éppen én kellő szakszerűséggel végzem azt, amit megtanultam és tudod én nem egy nonprofit vállalkozás vagyok, hanem a tevékenységem havonta költségekkel is jár, amit mindig a megrendelő fizet ki a munkadíjban. Az, hogy neked meg a hozzád hasonló sz@rrágóknak ez nem felel meg, az a ti dolgotok. Mindenki másnak érdekes módon ez természetes dolog és tudod, még borravalót is szoktam kapni érte, nagy valószínűséggel azért, mert jól csinálom, amit csinálok. ;-)

Tudom - csak irigykedsz, de ez legyen a te gondod!

Rád? Ugye viccelsz? Eszem ágában sincs irigykedni egy Mekk mesterre. Nekem csak egy cégtáblám volt kint mindig, és azt se verték még le, sőt nem is fogják. Tudod, én nem mindenhez értek, hanem csak egy-két dologhoz, de ahhoz annyira, hogy tisztességesen meg is fizetnek érte. :-)

Aki meg hozzád jár javíttatni, az annak örül, hogy olcsó vagy, nem annak, hogy szakszerű a javítás. :-D

ha netán az asszony nyitott ajtót, úgy kezdte jövetele okát: - "a mester itthon van?"

Hehe, ennyire amatőr vagy? Ő akkor nem javíttatni jött, ez csak egy indok volt, de nagy valószínűséggel meg is tudta, hogy ha otthon vagy, akkor épp nem alkalmas az időpont. :-D

Szomorú örökös # 2018.11.09. 17:28

F.Laca

összetakarítottam kinn a már (és ismét) lehullott sárga faveleket

:-D :-D :-D

drbjozsef # 2018.11.09. 11:31

oligaliga,

már megint átsiklotok a lényegen. Laca sehol sem írta, hogy szerződne. Ő igényelni akar csak vízszolgáltatást. Azt pedig megteheti, akár a Nemzeti Banknál, vagy a Rákosmenti Néptánccsoporttól is. Ugyanolyan eredménnyel.

oligaliga # 2018.11.09. 10:42

Az mindegy, állítólag Budapesten van mindkettő.

Szomorú örökös # 2018.11.09. 10:36

oligaliga

Szerintem Laca barátunk megint túllőtte magát és mindig belezavarodik, hogy a lakásról vagy a gazos kiskertről van éppen szó. :-D

oligaliga # 2018.11.09. 09:16

Nagy tévedés, mert gyakorlatilag igényelhetek ivóvizet a maglódi vízszolgáltatótól, de megtehetem ugyanezt az ecserivel is!

Ez tévedés: közműves ivóvíz és szennyvíz-szolgáltatásra csak azzal tudsz szerződést kötni, akinek az ellátási területén az ingatlanod fekszik. Hiába szeretnél a budapesti telkedre vagy lakásodba a Dél-Pest Megyei Vízművekkel szerződni, nem tudsz.

Szomorú örökös # 2018.11.08. 18:46

F.Laca

rosszul tudod, mint annyi minden mást, de ez talán legyen a te gondod.

Vízszolgáltató bizony csakis egy van a te kerületedben, főleg Pesten! Ergo te keresgélhetsz, hogy kihez akarsz átszerződni, csak éppen találni nem fogsz mást, mivel a Fővárosi Vízművek a te szolgáltatód, ha tetszik, ha nem.

Szomorú örökös # 2018.11.08. 18:44

F.Laca

A Vízművek pedig kiküldi rá a saját maga által alkalmazott plombáló (és egyáltalán NEM HITELESÍTŐ!) külsős embereit.

A Vízmű számára nem az általad már fétis módjára emlegetett műbizonylat alapján lesz hiteles az óra, hanem az alapján, hogy ők leellenőrzik a szakszerű felszerelést és utána ráhelyezik azt a bizonyos sárga plombát, az az ő hitelesítő eszközük. Amíg ez nem történik meg, addig csak nézegetheted egész héten, dicsekedhetsz magadnak a tükör előtt, hogy milyen fantasztikus munkát végeztél abban a 10 percben, amíg kicserélted az óráidat, mert hogy az alapján a vízműtől nem kapsz számlát, az egészen tuti. Ha pedig nem jön a számla, akkor majd a közös képviselő fogja kiszámolni a fogyasztásodat, de nem a mérőóra, hanem az egy lakásra kiszámolt átlagfogyasztás alapján.

Szomorú örökös # 2018.11.08. 18:40

F.Laca

És ha mondjuk - pl. - szolgáltató vált az ember, ugye arról még sosem hallottál?

  1. A vízre jellemzően egy területen nincs több szolgáltató - még pesten sem! De sebaj, ismét jót nevettünk - ismét rajtad. Kérlek mesélj még! :-D
  2. Ha valahol tartozást halmozol fel, akkor naív ember vagy, ha úgy gondolod, hogy ezt egy szolgáltató váltással megúszod. Azt ugyanis adók módjára bevasalják rajtad a végrehajtók. Tehát kár ilyen oktondi ötletekkel előjönni, mert ezt még a legegyszerűbb ember is átlátja. :-)
oligaliga # 2018.11.08. 18:17

Amúgy pedig hol van az egyáltalán törvényileg előírva, hogy a ljárt mellékmérők cseréjét CSAK hivatásos (vagy éppen a Vízművek égisze alatt futó) maszek vízszerelő végezheti?

Itt:

58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet
a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

55/B. § * (1) * A kiásott, nyílt és biztonságos munkavégzésre alkalmas munkaárokban a bekötővezeték kiépítését, fertőtlenítését, a helyszíni szemlét, a nyomáspróbát, a működőképességi és vízzárósági próbát, a geodéziai bemérést és a vízmérési helyen a bekötési vízmérő beszerelését a víziközmű-szolgáltató, az általa megbízott vállalkozó vagy az igénybejelentő által kiválasztott, a kivitelezési jogosultsággal rendelkező vízszerelők nyilvántartásában szereplő személy végzi, amelynek megvalósítása nem lehet későbbi, mint a munkaárok rendelkezésre állásának bejelentését követő 30. nap. Ezek költségét, illetve díját az igénybejelentő köteles megelőlegezni, kivéve ha jogszabály alapján mentesül a költség és díj megfizetése alól. A víziközmű-szolgáltató köteles az igénybejelentővel és az általa megbízott vízszerelővel együttműködni.

(2) A víziközmű-szolgáltató vagy az általa megbízott vállalkozó az elszámolás alapjául szolgáló bekötési vízmérőt vagy mellékvízmérőt, a számlázás alapjául szolgáló mellékvízmérőt, telki vízmérőt, valamint szennyvízmennyiség-mérőt (a továbbiakban együtt: elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő) az üzembe helyezésekor illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából plombával vagy leszerelést megakadályozó zárral látja el.

62. § * (1) * A víziközmű-szolgáltatás elszámolásának alapjául szolgáló vízmennyiséget hiteles és víziközmű-szolgáltató vagy megbízott vállalkozója által plombált vagy leszerelést megakadályozó zárral ellátott fogyasztásmérő berendezéssel kell mérni.

64. § * (1) A mérésügyi hatóság által hitelesített fogyasztásmérő beépítéséről, cseréjéről, időszakos hitelesítéséről, kalibrálásáról a mérőeszköz tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.
(3) * A bekötési vízmérő tulajdonjoga a víziközmű-szolgáltatót vagy az ellátásért felelőst, telki vízmérő, valamint szennyvízmennyiség-mérő tulajdonjoga a felhasználót, a mellékvízmérő tulajdonjoga a felhasználót vagy - a mellékszolgáltatási szerződés eltérő rendelkezése hiányában - az elkülönített vízhasználót illeti meg.

(4) A felhasználó és az elkülönített vízhasználó a saját tulajdonában lévő és elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő hitelesítéséről, cseréjéről saját költségén köteles gondoskodni. Ha ezzel feladattal a víziközmű-szolgáltatót bízza meg, a víziközmű-szolgáltató a megbízás teljesítését nem tagadhatja meg.

(7) Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő cseréjével egyidejűleg írásban, elektronikusan vagy digitálisan rögzíteni kell:

  1. a fogyasztásmérő cseréjének okát;
  2. a csere időpontját;
  3. a lecserélt és a felszerelt fogyasztásmérő adatait (típus, gyári szám, átmérő, a hitelesítés dátuma) és mérőállását, állapotát;
  4. a lecserélt és a felszerelt fogyasztásmérő leszerelést megakadályozó zárának vagy plombájának azonosítóját, azok darabszámát, továbbá a plomba vagy a leszerelést megakadályozó zár állapotát; valamint
  5. * a felhasználó vagy a képviselője, illetve a víziközmű-szolgáltató képviselőjének olvasható nevét és aláírását, illetve az aláírás esetleges megtagadásának tényét.

(8) Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és a vízmérési hely, valamint a fogyasztásmérő fagy elleni védelméért a bekötési vízmérő vonatkozásában a felhasználó, a mellékvízmérő vonatkozásában az elkülönített vízhasználó felelős. Mulasztás miatt megrongálódott vagy elveszett fogyasztásmérő javításának, pótlásának, szerelésének költségeit, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kárt a felhasználó vagy az elkülönített vízhasználó a víziközmű-szolgáltatónak megtéríti.

Szomorú örökös # 2018.11.08. 17:53

F.Laca

nem is kértem, ám ők jöttek, és kerek 2700 forintokért feltették a sárga karikákat

Anélkül a sárga karika nélkül akár a hajadra is kenhetted volna a műbizonylattal együtt a mérőket. Fizethetted volna az átalány fogyasztást és mehettél volna panaszkodni a közös képviselőnek, akit egyébként is nagyon „szeretsz”. :-D

oligaliga # 2018.11.08. 16:21

A GVH határozatai egyrészt több, mint 10 évesek, másrészt meg a Szegedi Vízműre vonatkozó is a Vksztv. előtti időről való. Mindegyik csak a plombálás díjáról szól, és a többi közszolgáltatóhoz képest viszonyítja. Látszik, hogy nem vagy tisztában a víziközművekről szóló szabályokkal. Már írtam, többet nek fogom: a víziközmű-szolgáltató nem ugyanolyan piaci szereplő, mint egy építőipari cég.

taki 1 # 2018.11.08. 12:30

Oligaliga
Sajnos nem tartják be. nézd meg a gazdasági versenyhivatal honlapját. elég a keresőjükbe beírnod, hogy vízmérőcsere és megfogod látni, hogy miről beszéltem (Pécsi vízmű, Érdi vízmű...stb)