szóbeli szerződés bizonyítása ?


Sherlock # 2012.03.24. 18:00

Nem.

dr laikus # 2012.03.24. 16:48

kérdésem az hogy eltartási szerződés vagy valamiféle, egyes elemeiben arra hasonlitő szerződés létrejöhet-e irásbeliség nélkül?

kérdésem alapja egy elég szomorú történet, de leirom mert biztos vagyok benne hogy tipikusnak mondható, tehát sok hasonló van belőle....

poénosan a kérdésem olyasféle hogy származhat-e jog a katasztrófából? na mindjárt kiderül mire gondolok:

ismert az ödipusz szindróma, melyben az általában elsőszülő anya és fiú gyermeke nem kivánnak elszakadni egymástól, általában a gyerek ha házasodik is, sikertelenül ill. szenvedélybeteg lesz és előbb meghal mint a kedves mamája.

szintén jellemző hogy az anya ellenzi is a fia házasságra lépését, akár szexuális életét is, önálló akaratának kibontakozását meg kivánja akadályozni, és mivel a gyermek végül is gyerek marad, önkifejezésre képtelen, igy ez sikerül is sok esetben neki

éppen ezért lehetnek ezek az esetek jogilag érdekesek:

leggyakrabban ugyanis az anya egész életében együtt él a fiával, és irányitja azt, vagyis szinte elnyomott szolgaként tartja maga mellett, ha tud, munkahelyet is biztosit a számára

ha a a fiunak mégiscsak gyereke születik, azt is próbálja az anya háttérbe szoritani, a fiúban az apa szerepet is elnyomni

mindebből jogsérelmek adódhatnak:

kérdéseim tehát? egy ilyen együttélés során, lehet e beszélni arról hogy a fiúgyermek eltartója az anyjának?

amennyiben az anyának van lánya is akivenek normális életét nem ellenzi, és annak van gyereke, akkor az öröklésnél megint csak kényes kérdések adódhatnak

pl.: erkölcstelen-e egy olyan kizárása a fiú gyermek gyermekeinek a végrendeletből, ami mögött az áll hogy az anya eleve ellenzi azt hogy fia teljes értékű életet éljen pl. azt is hogy gyereke legyen

mindenkit sajnálok aki tudja miről irok ;)

lajcsó # 2012.02.21. 09:32

A szóban kötött ingatlan adásvétel érvénytelen. Tehát ebből a megállapodásból egyik fél sem támaszthat jogszerű igény a másik féllel szemben. A részedre átadott pénzt fizesd vissza és add el az ingatlant akinek tudod! Egyébként, hogyan godoltad az egész jogügyletet? A vételárat megkapod és az ingatlan továbbra is a tiéd marad? Ne lepődj meg ha a "vevő" esetleg feljelent téged csalás miatt!

lacás74 # 2012.02.21. 07:51

T. Jogászok!
Nekem olyan gondom van,hogy részletre eladtunk egy pincét 2009-ben.Mivel a vevőnek nem volt pénze ügyvédre ezért csak szóbeli szerződés történt,amit többszörösen nem tartott be.Most ott tartunk,hogy hat hónapja nem fizet,a megállapodásban pedig ezt kikötöttük,hogy nem fizetés esetén,úszik minden.Most,hogy meglátta a hirdetést a neten amit a pincéről feladtam rohant és bekiált fenyegetőzni.Mit tudnák tenni.Válaszukat előre is köszönöm.

Kriszti26 # 2010.06.24. 06:16

Még egy dolog:

Lehet h sehova se vezet, de a lényeg h ettől nagyon tart az illető, és ezért így lenne talán esélye annak, h visszakapom a pénzemet.

Ha én rendőrségi feljelentést teszek, és mindössze az sms-ek és a banki felvétel a "bizonyíték", akkor lehet ugyan h a rendőrség hülyének néz, mert úgyse jutnak ezzel semmire talán, na de arra jó lenne, hogy az illető nagyon beijedjen, mert amikor ezt mondtam neki, annyira kiakadt, hogy elkezdett üvölteni velem, h meg ne próbáljam mert őt lecsukják stb ... Na gondolom akkor szép ügyekben lehet benne, ezt se tudtam róla.

Na de az a fő kérdés, hogy az ő megijesztésére és a pénzem visszakapására van-e értelme feljelentést tennem ill. ha netán beijed és visszaadja, akkor jogilag vissza lehet-e vonni ezt a feljelentést ?

Köszönöm ismét!

Kriszti26 # 2010.06.24. 05:56

T. Jogáaszok!

Nagyon balfék voltam, meggondolatlanul nagyobb összeget adtam kölcsön egy elvileg jó barátomnak (több milliót), akivel 15 éve ismerjük egymást, azaz fel sem merült az agyamban olyan lehetőség, hogy pont ő akar engem átcseszni.

Aztán történt, hogy szépen elérhetetlen lett, komplett hülyének néz, sőt kifejezetten kiröhög, amikor mégis elérem telefonon, hogy mégis hogyan akarom én ezt bizonyítani, mert ő letagadja, ez egyértelmű, és nagyon durva érzés, hogy iszonyatosan jóízűt nevet az én naivságomon.

Lényeg h elúszott sok pénzem, és ez volt az összes pénzem, azaz tulképpen ilyen felállásban még egy 10 ezres is gondod jelent most, mert az utolsó ezresemet is oda adtam neki (valami vállalkozásbeli átmeneti megszorulásról beszélt ami két hét alatt rendeződik és visszaadja, de persze nem így történt).

Se tanú, se tehát írásos szerződés, az ég adta világon semmi nincs ami engem igazolhatna, de bementem a bankba, és egyedül az szól mellettem, hogy a bank kamerája felvette és teljesen jól látszik, hogy én felveszem a pénzt aztán pedig ennek az ismerősömnek a kezébe nyomom még ott az ügyféltérben.

Szteretném kérdezni, milyen lehetőség lenne arra, hogy én ezt akárhogy is be tudjam bizonyítani? Csak mert jelenleg még a rezsit se tudom kifizetni, azaz mindenképpen kellene a pénz, sajnos nekem ez nem egy csepp volt a 200 millióból, hanem az összes megtakarított pénzem.

Valakinek van javaslata? Én nem értek hozzá, de a baknkban csak úgy felvetették, hogy hát ha nincs írásbeli elismervény, attól még a jog ismer olyat, hogy szóbeli szerződés, na csak az a kérdésem, hogy EZT MÉGIS ÉN HOGYAN TUDOM BIZONYÍTANI?

(Még annyi adalék, hogy van kb 20 sms az ő számáról, ami mellettem tanúskodik, mert abban olyanokat ígér h pl "ne aggódj, meg lesz a pénzed" és hasonlók, azaz elismeri végül is, úgy látszik arra nem gondol, hogy az sms-sel magát buktatja le, más viszont még a kamerafelvételen kívül nincs.)

Tudnának segíteni nekem tanáccsal ?

Előre is köszönöm !