jogtanácsos


Kago (törölt felhasználó) # 2004.05.17. 07:23

A társasági törvény pontosan leírja, hogy a társaság vezető tisztségviselőire milyen összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak.
Ezek között tudtommal nem szerepel jogi előadóra ( jogtanácsosra ) vonatkozó összeférhetetlenségi szabály. Tekintve, hogy ügyvédségről szóló törvény sem vonatkozik a jogi előadóra, ezért - ha az előttem szóló tisztelt kollégának a MunkaTörvénykönyvére utaló hozzászólása szerint sincs öszeférhetetlenség, - akkor miért ne.

Leiterjakab # 2004.05.10. 08:51

Az Mt. szerint a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanusíthat olyan magartatást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit sérti. Ez kifejezetten azzal valósulhatna meg pl. hogy a munkviszonyban foglalkoztatott jogtanácsos egy ugyanolyan avgy hasonló tevékenységi körű másik vállalkozásnak is dolgozik. pl. Munkaviszonyban áll a jogtanácsos mondjuk a Tescóval és közben pedig a Corának is dolgozik, függetlenül attól, hogy a Corának mondjuk munkaviszony vagy megbízás alapján végez munkát (akár jogi tanácsokat oszt, akár ügyvezető vagy stb.)

De ha a két vállalkozás eltérő "profilú", azaz nem áll fenn a kettő között verseny, akkor nincs szó jogsértéről.


Leiterjakab

igen? # 2004.05.10. 08:36

Elősször is üdvözlök mindenkit!
Kérdésem, hogy szerintetek a jogtanácsosi (jogi előadói) tevékenység összeférhetetlen-e más tevékenységgel, így különösen az ügyvezetőséggel (természetesen nem egy társaságon belül)?
A válaszokat előre is köszönöm!