Jogosult - e ápolási díjra?


dittyke # 2012.07.22. 13:39

segítséget szeretnék kérni hogy kaphatnék e ápolási díjat édesanyám ápolására.anyukám 2007-óta rokkant nyugdíjas lett.Mára odáig fajult a betegsége hogy állandó oxigénre van szükséges mert annélkül nem tud közlekedni.ehez van egy hordozható oxigén palackja ami ugye számíthat segédeszköznek.a lakást el sem bírja hagyni mert fokozott megterhelésre még oxigén mellett is nagyon fullad ezért a fürdésnél is segítség kell.na meg hivatalos ügyek intézése ,gyógyszerek feliratása stb....kérdésem lenne hogy jogosult lennék e rá? választ előre is köszönöm

monalisa1 # 2012.07.22. 17:56

Javaslom írd be a Google keresőbe az ápolási díj kifejezést és a megjelenő x számú találatból már az első részles tájékoztatást ad.

monalisa1 # 2012.07.22. 18:25

Az ápolási díj valamely fogyatékosság okán, pl. mozgáskorlátozottság, hallás és/vagy látáskárosultság, értelmi fogyatékosság stb. Az oxigénpalackra való rászorultság okát véleményezni, szvsz a megyei Orvosszakértői Bizottság jogosult - vizsgálat alapján.

Külön: ha az önkormányzat meg is adná a méltányossági ápolási díjat, döntened kell a fizetésed és a csekélyke ápolási díj között, mert a kettő együtt nem lehetséges.

bariba # 2012.08.26. 20:11

Sziasztok!

Olvasgatom ezt a fórumot és azt szeretném megkérdezni az ápolási díjjal kapcsolatban, hogy ha 14 éven aluli tartós beteg gyerekre tekintettel igénylem, és az orvosi igazolása x hó 30-ig érvényes, akkor az új orvosi igazolást nem szokták bekérni az önkormányzatoknál?

Mit kell tenni, ha valaki egy EU államban kap munkát és lesz alkalmazott? (Határozat hiányában kérdezem ezeket a dolgokat, mivel nem kaptam.)

Köszönöm a válaszokat!

csufi99 # 2012.09.03. 12:52

Bariba!
Az új orvosi igazolást "be szokták kérni", jobban jársz, ha magad viszed az újat a határnap előtti hónapban, így folyamatos lehet az ellátás.
Külföldi munkavállalás esetén be kell jelenteni a változást, az ápolási díj megszűnik a külföldi munkavállalással. (15 napos bejelentési kötelezettség!)

bariba # 2012.10.10. 12:52

csufi99
Köszönöm válaszod. Abban segítettél, hogy a rendszernek, hogyan kellene működnie, de sajnos, vannak olyan települések, ahol nem úgy működnek! ;-)

mókuska77 # 2012.11.12. 21:12

Segítséget kérek!
Mozgáskorlátozott nagybátyámmal szeretnék ápolási segélyre menni,aki önellátásra képtelen.Az Önkormányzat szerint nem vagyok rá jogosult,mert csak egyeneságbeli rokon mehet ápolási segélyre.Neki nincs családja (sem felesége,sem gyereke).Eddig édesanyám látta el.Én miért nem vállalhatom el ezt a feladatot?

Ildikó1963 # 2013.01.06. 17:28

Sziasztok fórumozok!

Édesanyám nővére egyedül él, nincs közvetlen hozzátartozója, 87 éves. Szívbeteg, és ápolásra szorul. Én járok hozzá. Ápolási díjra állítólag nem vagyok jogosult, mert nem egyenesági rokon. Hogy is van ez???

Ha valaki tud erre válaszolni kérem írja meg!!

Köszi

Ildikó1963 # 2013.01.06. 17:28

Sziasztok fórumozok!

Édesanyám nővére egyedül él, nincs közvetlen hozzátartozója, 87 éves. Szívbeteg, és ápolásra szorul. Én járok hozzá. Ápolási díjra állítólag nem vagyok jogosult, mert nem egyenesági rokon. Hogy is van ez???

Ha valaki tud erre válaszolni kérem írja meg!!

Köszi

csutoka # 2013.10.28. 16:25

Sziasztok!
A lányom lyukas szívvel született, 5 évesen műtötték ami sajnos nem sikerült.Olyan nagy volt a lyuk amit össze varrtak, hogy fentebb jött a szív billentyűje ,ebből kifolyólag szív billentyű elégtelensége lett. Közölték,hogy még 1 műtét lesz, de nem most amíg tudják vagy is a lányom állapotától függ húzzák az időt.Sajnos sokat van rosszul nem bírja a terhelést stb. Volt olyan,hogy 1 hónapban 3 szor kellett mentőt hívni rosszul léte miatt. Most 20 éves állapota, ugyan olyan lyukas a szíve mint volt plusz aorta tágulata van , mű billentyű műtétre várunk.Eddig kaptuk az emelt összegű családi pótlékot.Most volt az érettségi ami sikeres volt, a hiányzásai és rosszullétei ellenére!Egyetemre szerettet volna jelentkezni, de 1 évet halasztunk az állapota miatt.Most jön a hideg zuhany.Mivel már nem tanuló ezért a családi pótlékot megvonták. A szakorvos ki töltötte az igazolást, hogy tartósan beteg.Az állapota ne javult sőt romlott!Közölték velünk,hogy saját jogon lehet igényelni ,ki kellett tölteni 1 nyomtatványt és MIVEL nem tanul nappalin bizottság elé küldik orvosi vizsgálatra! Ápolási díj nem jár, mert tartósan beteg!
El kell engedni a kezét amiért 18 éves? Műtétre várunk. Ápolási díjra állítólag nem vagyok jogosult??
Válaszotokat köszönöm!

Borika43 # 2014.02.06. 11:18

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne!
Kislányom súlyosan fogyatékos,mindkét fülére nagyothalló.Magasabb összegű családi pótlékot kapok.
A minap adtam be igényt ápolási díjra,ahol is azt mondták nekem,hogy csak az alapösszegre vagyok jogosult,mert a kislány tud egyedül öltözni enni...stb És még azt is közölték,hogy csak akkor jár,ha lejárt a GYES,ami ez év áprilisában fog megtörténni.
A szakorvos súlyos fogyatékosságról adott igazolást!
Én úgy tudom,hogy a rendszeres pénzbeli juttatást ,ha nem éri el az ápolási díj összegét,ki kell egészíteni.
Több helyen mondták,hogy nekem nem az alap,hanem az alapösszeg 150 szerese jár ami nettóba kb 40000ft.
Akkor most mennyi pénz jár nekem?A Járási hivatal nem ad normális felvilágosítást.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Borika

szöszmösz # 2014.09.14. 12:28

Felnőtt súlyosan fogyatékos mozgássérült gyermekemet ápolom. Már nyugdíjas vagyok . Jogosult vagyok ápolási díjra ? Függ a nyugdíj összegétől ?

Bogyóka_30 # 2020.04.05. 12:19

Szép napot!
Érdeklődnék,hogy jogosult lennék e ápolási segélyre, ha édesanyám 21 éve beteg, egy agyinfarktusa volt és a skrizofréniával küzd hosszú ideje... Vannak hullámok, néha jobban van, de ingadozó az álaoota... Köszönöm a választ előre is! Erika.