Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Magánszemélytől való Internetes vásárlás (Vatera)

drbjozsef #   2018.10.26. 07:40

HA vonatkozik az eladóra a 14 napos elállás, akkor ez egyáltalán nem kérdés. Jogilag. Nem kell indoklás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.10.25. 22:02

k_jani

Az eladó a hirdetésébe bele irta,hogy a gép alkatrésznek
jó ,csak annak sem tudom használni!

Lényeges kérdés, hogy csakis te nem tudod annak használni, mert kellő körültekintés nélkül vásároltál és számodra nem megfelelő az alkatrész, vagy pedig egyáltalán úgy sz@r az egész, ahogy van és senki se tudná felhasználni? Ha előbbi, akkor szerintem felejtős az egész részedről. Én mindig ötször megkérdezek egy alkatrészt, hogy nekem jó lehet-e, mielőtt megrendelem.

drbjozsef #   2018.10.25. 21:43

Ha nem magánszemélyként adta el, hanem mint adószámos magánszemély az üzleti tevékenysége keretében, akkor szerintem is vonatkozik rá a 14 napos elállás.

Azt amúgy is írásban kell megtenni, határidőn belül jelezd neki írásban, hogy a 45/2014. Kormány rendelet alapján elállsz a vásárlástól, és kéred a vételárat vissza.

Aztán majd meglátod esetleg mivel akar kibújni alóla, ha megpróbálja.

A használt termékre amúgy ugyanúgy vonatkozik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

k_jani # e-mail 2018.10.25. 21:20

Szerintem kereskedőnek minösül az eladó, mivel nyugtát
is kaptam. Az elállási jogomat igy érvényesithetem ?
Ebbe az esetbe minden indoklás nélkül vissza küldhetem
a használt gépet ?

drbjozsef #   2018.10.25. 13:58

A rendelkezik adószámmal kevés.

A 14 napos elállási jog csak és kizárólag fogyasztó és vállalkozás között kötött szerződések esetén érvényes.

Ha magánszemélyként adta el, akkor nem állhatsz el. De ha hibásan teljesített, akkor kérheted a javítást, cserét, vagy elállhatsz (előbb kettő a termék természeténél fogva most nemigen jön számításba), de neked kell bizonyítani, hogy hibásan teljesített. Az hogy TE nem tudod annak se használni, az kevés lesz. Ha a termék megfelel a szerződésnek, akkor pech.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

k_jani # e-mail 2018.10.25. 13:05

Tisztelt fórumozók ! A jófogás.hu vásároltam egy használt gépet. Az eladó rendelkezik adószámmal, és több
terméket árul. Ilyen esetbe élhetek-e az elállási jogommal, 14-napon belül. Én is magán személy vagyok.
Az eladó a hirdetésébe bele irta,hogy a gép alkatrésznek
jó ,csak annak sem tudom használni! Szerintem az elállási
jog mindenféle indok nélkül megtehető. Akkor is ha az
eladónak elvileg igaza van. Köszönöm a válaszokat.

Szomorú örökös #   2018.10.16. 06:36

takacs j

Nem a konstruktív hozzáállásról volt szó szerintem, hanem arról, hogy a vevő felületesen vásárolt és jogi úton akarja elrendezni az „elállást a vásárlástól”. Ez kb. az a kategória, mint amikor 45-ös lábad van, de megtetszik egy cipő annyira, hogy nem is próbálod fel, majd otthon észreveszed, hogy csak 44-es és szorít. Ezek után vissza akarod vinni a boltba, hogy adják vissza a pénzedet. Nyilván nem fogják megtenni, hanem jobbik esetben közlik, hogy keress magadnak olyat, ami a lábadra való, azaz vásárold le az árát.

takacs j # e-mail 2018.10.15. 18:38

Tévedés, van rá lehetőség, csak nem kizárólagos lehetőség. Írni kell az eladónak. van aki belemegy a cserébe arra számítva hogy emiatt később inkább tőle vásárolsz mást is. De ezt csak az eladó tudhatja, hogy hogy áll hozzá. Egy emailt megér.

Szomorú örökös #   2018.09.19. 21:13

DanielSoma

Ha nem néztél utána, hogy az alaplapodba milyen processzor használható,
akkor sajna hiába akarsz elállni a vásárlástól utólag, az nem fog sikerülni.

drbjozsef #   2018.09.19. 20:01

Ha kompatibilitási hiba, akkor nem.
Ha hibás a processzor, akkor igen, ha tudod bizonyítani, hogy már hibásan kaptad.

Vagyis nemigen. A vaterán használt cuccot venni zsákbamcska, másszóval olcsó húsnak néha híg lesz a leve.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

DanielSoma # e-mail 2018.09.19. 18:05

Üdvözletem. Szeptember 16-án vásároltam vaterán egy fix áras, használt processzort magánszemélytől. A processzor nem indul el az alaplapommal, valószínűleg kompatibilitási hiba. Van lehetőségem arra, hogy elálljak a vásárlástól?

nonolet # e-mail 2017.07.07. 20:59

Beszélsz összevissza...

Most akkor: üzletből vagy magánszeméltől vetted ?!!!
Nem mindegy, nagyon nem.

kadarnobo # e-mail 2017.07.07. 19:14

Üdvözlöm. Június 26.-án vásároltam postai utánvéttel egy XBOX 360 típusú játékkonzolt 45 ezer forintért. Kicsomagolás után, használatkor derült ki hogy töltő kábel hiányzik a kontrollerhez. A kontroller nélkül nem tudom használni amit jeleztem az eladónak. Azt mondta pótolja. Azóta sem jött meg a kábel. Ezalatt beszereztem egy kölcsön kontrollert. Azzal tudtam használni és kiderült hogy nem azzal a felszereltséggel kaptam a konzolt amiért fizettem. Gyakorlatilag egy semmi nincs rajta ami meg volt beszélve telefonon. Nem is veszik fel a telefont és a terméket nem tudom használni. Egy Mátészalkai üzletből rendeltem melynek a neve Konzolstore. A tulajdonos neve Radnai Lajos. Milyen lépéseket tudok tenni hogy legalább az árát kapjam vissza??? Válaszát előre is köszönöm. Üdv Norbert.

ksandor55 # e-mail 2016.04.28. 18:39

A net-en vásároltam egy házi vízművet, az eladó a meghirdetett árnál többet kért.Na nem sokkal 22.990 ft helyett 24 ezret kért,plusz a szállítási költség. Ezt követően a futár pár nap elteltével meghozta az árut, majd miután elment mindjárt kicsomagoltam. Ekkor vettem észre, hogy a fogantyú eltörött állapotban van Azonnal telefonon felhívtam az eladót, aki közölte, hogy fényképezzem le, küldjem el neki és megoldja a problémát. Napokig vártam, azonban nem jelentkezett, ezt követően újból felhívtam ekkor már felháborodottan válaszolt, hogy ne idegeskedjek meg lesz oldva, de azóta is csak várok nem küldi az alkatrészt.Mit tehetek.

Qrzo # e-mail 2013.04.16. 20:18

A zsibvásár oldalon fix áron leütöttem egy eladótól két rézkarcot, emailban közölte, hogy annyiért nem adja el, mert lehet, hogy többet ér. Az eladó nem tudta mit árul. Én tudom mit akartam, mert gyűjtöm a rézkarcokat, és ez a bizonyos egy ritka sorozatból való és nekem már meg van belőle egy és ez nekem kell. Mit lehet tenni ilyenkor? A létrejött szerződéstől elállhat, nem teljesít, ha én nem egyezek bele? Milyen megoldás van?

Jogi kérdések 2 #   2013.04.06. 12:48

Ennek semmi köze a garanciához hanem hibás teljesítés illetve csalás. Ha feketén árul telefonokat akkor érdemes megemlíteni neki a NAV-ot és bejelentést is tenni az üzletszerű tevékenységről, ha valóban magánszemély és csak 1-2 dolgot árult akkor békéltető testület mely egy bírósági polgári peres eljárás helyett gyorsan s egyszerűbben intézkedhet.
A leírásod alapján bármit lépsz, neked fognak igazat adni. Azt még fontos tudni hogy licitálás esetén nem lehet elállni az adásvételtől amennyiben az aukciónak megfelelő terméket kaptál, de erre most nem hivatkozhat mivel pont azt kifogásolod hogy nem olyan mint amit hirdetett.

akos85 # e-mail 2013.04.05. 11:00

Vaterán licitálás útján vásároltam egy hibátlannak írt telefont postával együtt 39180 Ft.-ért! A telefon megérkezését követően, több használatot befolyásoló hibát véltem felfedezni, melyet azonnal jeleztem az eladónak! Felajánlotta, h a pénzt visszakapom, de csak akkor, ha előre visszaküldöm a telefont, leadom az értékelést! Mivel nem akartam minden "fegyvert" kiadni a kezemből, így csak annyi feltételt szabtam meg,h a telefont visszaküldöm, a pénzt visszautalja és ezek után, ha minden rendben ment leadom az értékelést! Ami természetesen egy semleges értékelés,hisz nem is lenne okom mást adni! Az eladó ezen berágott és elállt az egésztől, mondván nem vállalt rá garanciát! De én mégsem azt kaptam ami a leírásban szerepelt! Magyarul becsapott! Milyen jogokkal élhetek ebben az esetben? Csak a polgári peres út létezik?